În localitatea Râșnov din județul Brașov s-a confirmat un focar de norovirus cu 140 de cazuri diagnosticate, dintre care doi copii. "Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov", a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă, conform Agerpres. Autoritatea sanitară braşoveană a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului, care nu demonstrează contaminarea cu germeni patogeni. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
Norovirusul este un virus agresiv, expunerea la numai 18 particule de virus ducând la infectare, comparativ cu 1000 de particule în cazul gripei. Popular, infecția cu norovirus, (virusul Norwalk) se numește ”gripa stomacală”, deși nu prezintă nimic comun cu gripa pe care o cunoaștem noi.
Care sunt simptomele infecției cu norovirus
O persoană infectată dezvoltă simptomatologie în 12-48 de ore de la expunere și se fac bine după aproximativ 1-3 zile. Norovirusul cauzează inflamația stomacului sau a intestinelor, provocând gastroenterită acută., astfel că simptomele vor fi de ordin intestinal:
- diaree
- vomă
- stare de greață
- dureri stomacale sau/și intestinale
- febră
- dureri de cap
- dureri de mușchi și de oase
O persoană cu norovirus se va simți slăbită și va vomita sau/și va avea diaree de mai multe ori pe zi, simptom care va duce la deshidratare, mai ales la copii, la vârstnici sau la persoane cu imunitate scăzută. De aceea trebuie urmărite și simptomele de deshidratare:
- scăderea cantității de urină
- senzație de uscăciune în gură și gât
- amețeli
- somnolență
- lipsa lacrimilor la copii atunci când plâng
Cum se transmite norovirusul
Norovirusul este extrem de contagios și se transmite atât prin contactul cu persoane bolnave dar mai ales prin alimente și ustensile de bucătărie folosite în alimentație. Alimentele pot răspândi rapid virusul dacă au fost atinse sau pregătite de o persoană contaminată, mai ales dacă aceasta ”nu a păstrat o igienă corespunzătoare a mâinilor sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor),” transmite DSP Brașov. Astfel, pericolul de transmitere a norovirusului devine maxim în cazul felurilor de mâncare care nu au fost preparate termic. Norovirusul este prezent în materiile fecale sau în vomă chiar înainte să existe simptime și poate să rămână prezent și activ chiar și la două săptămâni după ce simptomatologia specifică dispare. De aceea este important să ții cont de sfaturile de prevenție de mai jos și după ce ai trecut prin boală.
Cum prevenim infecția cu norovirus
Poți să previi infectarea cu norovirus în primul rând printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, spălându-le cu apă și săpun timp de 20 de secunde, mai ales când folosești hârtie igienică, când schimbi scutecul bebelușului, înainte de a servi masa, înainte de a găti sau înainte de a administra cuiva sau chiar ție medicamente.
”Recomandăm populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic” precizează DSP Brașov.
Sfaturi utile de prevenție:
- Folosește dezinfectantt de mâini, dar nu înlocui spălatul mâinilor cu apă și săpun cu acesta
- Spală bine fructele și legumele înainte de a le consuma
- Prepară termic alimentele perisabile, precum peștele și fructele de mare (virisul poate rezista și la temperaturi de 63 de grade Celsius!)
- Ține copiii departe de zonele unde se prepară mâncarea
- Dacă te-ai îmbolnăvit nu prepara mâncare pentru alții. Poți face asta abia după 2-3 zile de la dispariția simptomelor
- Curăță și dezinfectează suprafețele cu o soluție pe bază de clor, mai ales în zonele folosite de o persoană bolnavă și în bucătprie unde se prepară mâncarea
- Spală imediat hainele contaminate (murdare cu fecale sau vomă) la cea mai înaltă temperatură, folosind mănuși de protecție pentru manevrarea lor
Citește și: De ce să folosim săpun și nu produse antibacteriene pentru mâinile copiilor
Surse: Hotnews, Digi24, CDC.gov