Cum se face testarea pentru coronavirus?

Cum se face testarea pentru coronavirus?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multe persoane se întreabă cum se realizează testarea pentru coronavirus și cum decurge la nivel de laborator. La aceste întrebări vă răspundem în continuare, oferindu-vă precizări importante din partea specialiștilor de renume internațional.

Informații despre testul pentru coronavirus

Medicul Michael Harrison, patolog, spune că “nasul și spatele gâtului sunt cele două locuri unde virusul se multiplică. Așa că tampoanele de recoltare pentru exudat adună acele celule unde virusul s-ar putea afla. Punem tampoanele într-o soluție care eliberează celulele“. Aceste tampoane sunt din plastic moale, steril și ajung în nasul sau în spatele gâtului pacientului, scopul fiind de a colecta material care a fost recent în plămâni, unde se consideră că virusul se multiplică.

Testele acestea sunt folosite pentru a potrivi materialul genetic captat de tamponul de recoltare cu codul genetic al virusului Covid-19. Personalul medical care prelevează mostrele trebuie să poarte echipament de protecție personal, inclusiv mănuși, halat, mască și vizieră facială. Doctorul Chance Pistoll, medic de familie în Melbourne, subliniază că este crucial ca personalul să dispună de suficient echipament protector. De asemenea, susține că orice persoană care consideră că poate fi infectată ar trebui să sune din timp și să urmeze orice protocol pe care centrele medicale și spitalele le-au stabilit pentru protecția pacienților, a altor persoane și a personalului medical. Specialistul spune că dacă o persoană este testată pentru Covid-19 este esențial să se auto-izoleze până când primește rezultatele. “Trebuie să te afli în auto-izolare până când cunoști rezultatul. Dacă ai fost testat, ar trebui să presupui că ești infectat până când afli că nu ești. Iar dacă nu ești informat despre rezultat, nu presupune că a fost negativ. Trebuie să primești un telefon sau un mesaj, iar dacă nu se întâmplă acest lucru, trebuie să suni înapoi până să ieși din auto-izolare.”

Ce se întâmplă cu mostrele prelevate în urma testului Covid-19

Odată ce specimenele sunt prelevate și sigilate, sunt transportate într-un container rece (trebuie menținute la o temperatură între 1-4 grade Celsius) la un laborator unde sunt testate în serii folosind o tehnică denumită reacție de polimerizare în lanț sau PCR. Dacă mostrele nu sunt procesate în decurs de 4 zile ajung într-un congelator special sau sunt aruncate.
Mostrele trec printr-un proces în general automat pentru a extrage materialul genetic înainte de a fi introdus într-un dispozitiv PCR în serii. Începând din acel moment până la finalizarea testului durează în majoritatea cazurilor aproximativ 6 ore. Profesorul Sharon Lewin, director al Institutului Doherty, a declarat că tehnica folosită pentru testarea Covid-19 este folosită și pentru multe alte virusuri, inclusiv HIV, hepatită C și gripă “modul de a realiza testarea constă în identificarea materialului genetic al virusului. PCR amplifică materialul genetic astfel încât îl poți depista cu ușurință.“

Testul pentru Covid-19 explicat în detaliu

Tehnicienii folosesc agenți pentru a extrage orice ARN viral, fiind separat acesta de orice celule umane, proteine, enzime, care ar putea înghiți acel cod viral genetic. Când se realizează manual, procesul implică adăugarea de substanțe chimice și centrifugarea mostrei pentru ca ARN-ul să fie transformat într-un strat diferit de orice altceva. Odată ce ARN-ul este purificat, următorul pas este adăugarea unei enzime care îl convertește în ADN (dintr-un fir ajunge la două).

O enzimă denumită transcriptază inversă transformă ARN-ul într-o secvență complementară de AND, care poate fi replicată de mai multe ori pentru a o face ușor de depistat. Pentru a realiza această replicare și depistare, tehnicienii sau dispozitivele automate, în majoritatea cazurilor, adaugă agenți suplimentari care include un set de primeri care conțin copii ale bucăților de ADN potrivite cu codul genetic al virusului (recunosc și amplifică doar materialul genetic de la virus și nu altceva, precum ADN uman sau bacterian), o enzimă de copiere pentru ADN denumită polimerază, sonde fluorescente reporter legate cu catene mici de ADN, potrivite cu secțiuni ale genomului viral aproape de cele vizate de primeri și nucleotide libere pe care enzima le folosește pentru a copia ADN-ul.

Un dispozitiv PCR crește temperatura, determinând cele două fire de helixuri ADN să se separe în două fire individuale, fiind expuse fiecare parte. Temperatura este apoi scăzută, permițând primerilor și firelor reporter să se lege de secvențe corespunzătoare pe fire individuale. Temperatura este apoi crescută la un nivel intermediar, încurajând enzima polimerază să se blocheze unde un primer s-a legat de un fir de ADN. Enzima se mișcă pe fir, adăugând nucleotide suplimentare până când firul este copiat. Când polimeraza ajunge la secvența reporter, este eliberată o probă fluorescentă, creând un semnal optic că firul a fost copiat.

testul de coronavirus

Ciclul se repetă apoi, transformând două fire țintă în patru, apoi opt și așa mai departe. După aproximativ 40 cicluri apar în principiu 100 miliarde de copii ale ADN-ului țintă și un semnal fluorescent ușor depistabil de specialiști – o vopsea adăugată în tubul de testare în timpul fazei de amplificare, care strălucește doar în prezența ADN-ului, iar pe măsură ce numărul de copii ADN crește, la fel se întâmplă și cu cantitatea de lumină emisă. Un instrument special de măsurare a luminii din dispozitivul PCR interpretează tiparele fluorescente pentru a determina care mostre au virusul în ele și care nu. Dacă există coronavirus în mostră, ARN-ul său va fi transcris în ADN și amplificat cu un semnal fluorescent care îți spune dacă testul este pozitiv sau negativ.

Medicul specialist în boli infecțioase Steven Wolinsky din cadrul Universității Northwestern “PCR are o sensibilitate și selectivitate ridicată, ceea ce înseamnă că depistează în mod corect aproape toate cazurile pozitive și exclude în mod corect aproape toate cazurile non-infectate, transformându-l într-un test de diagnostic destul de bun.“ Louis Mansky, director pentru Institutul de Virologie Moleculară din Universitatea din Minnesota spune că “în prezent acest test este singura modalitate de a depista dacă o persoană are Covid-19. Niciun alt tip de test nu poate distinge virusul care cauzează infecția de gripă sau de alte infecții respiratorii. Este o tehnică standard folosită în laboratoarele de microbiologie de pretutindeni, care poate fi rapid aplicată la testare clinică. Este cel mai rapid test.” Doctor David Hooper, șef al Unității de Control al Infecției din Spitalul General Massachusetts, concluzionează “este puțin probabil ca alte lichide corporale să fie testate. Deoarece boala până acum a fost similară gripei și concentrată în plămâni, probabil nu testează în mod obișnuit alte tipuri de materiale umane, precum materii fecale, urină sau sânge, însă asta se poate schimba în viitor.

Surse: www.sciencemag.org, www.theguardian.com,www.wired.com, https://edition.cnn.com

Articolul urmator
Cum te vindecă somnul?
Cum te vindecă somnul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Elevii din București sunt de acord cu testarea antidrog în școli
    Elevii din București sunt de acord cu testarea antidrog în școli

    În urma unui amplu sondaj făcut în rândul elevilor bucureșteni cu privire la introducerea de teste antidrog în școli, rezultatele sunt îmbucurătoare! Mai...

    Testarea antidrog în școli. Anunțul ministrului de Interne: „Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor”
    Testarea antidrog în școli. Anunțul ministrului de Interne: „Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor”

    Fenomenul consumului de substanțe interzise capătă amploare în rândul tinerilor. Ministerul de Interne al României propune un proiect de lege prin care consumatorii care...

    Ce mai face și cum mai arată Lizuca, din Dumbrava minunată? "Nu am simțit niciodată dorința de a face actorie!"
    Ce mai face și cum mai arată Lizuca, din Dumbrava minunată? "Nu am simțit niciodată dorința de a face actorie!"

    Frumușica și inocenta Lizuca din „Dumbrava minunată” are o poveste de viață impresionantă. A renunțat la o potențială carieră cinematografică de succes în țară...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”
    Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”

    Cum se menține o femeie în vârstă de 90 de ani la fel de tânără precum una de 60? E simplu. Multă mișcare, mult grădinărit și multă voie bună.

    Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?
    Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?

    „Fiul meu de 8 ani se frustrează foarte repede atunci când greșește. Cred că este perfecționist și nu cred că asta îl va ajuta prea mult în viață. Vreau să...

    Cum a reușit o mamă să angajeze o dansatoare care face striptease la aniversarea de cinci ani a fetiței sale
    Cum a reușit o mamă să angajeze o dansatoare care face striptease la aniversarea de cinci ani a fetiței sale

    Odată cu lansarea filmului „Barbie”, o femeie de peste hotare își aduce aminte cum în ziua în care a împlinit 5 ani, mama ei a angajat o dansatoare...

    Ce face și cum arată astăzi micuța Kassandra, fetița adoptată de Iosif Rotariu după ce a fost agresată de bunica biologică
    Ce face și cum arată astăzi micuța Kassandra, fetița adoptată de Iosif Rotariu după ce a fost agresată de bunica biologică

    Kassandra Rotariu a dus o luptă grea pentru sănătatea ei, după ce bunica ei biologică a chinuit-o și a torturat-o ani la rând. Adolescenta, acum în vârstă de 16 ani,...

    © 2025 Qbebe