- Tipuri de bacterii la stomac
- Bacterii la stomac care afectează, în special, copiii - Microbiota
- Contează modul de naștere pentru tipul bacteriilor în stomacul nou-născutului?
- Știai aceste date despre bacteriile la stomac?
- Care sunt simptomele afecțiunilor date de bacterii la stomac?
- Cum putem diagnostica dacă aveți o bacterie la stomac?
- Ce tratamente există pentru bacterii la stomac?
- Care este tratamentul clasic pentru bacterii la stomac?
- Cum putem preveni prezența bacteriilor la stomac?
De la descoperirea culturii Helicobacter pylori în stomacul uman în 1983, a existat un interes continuu pentru alte bacterii care au fost observate în stomacul animalelor încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Multe dintre aceste bacterii la stomac au fost izolate acum și s-a dovedit că aparțin aceluiași gen, Helicobacter, care conține, în prezent, nouă specii. Studiul helicobacterelor gastrice este important, deoarece oferă informații relevante despre modul în care bacteriile pot supraviețui în mediul gastric și pot induce boli.
Tipuri de bacterii la stomac
- Gastrospirillum hominis
- Helicobacter felis
- Helicobacter mustelae
Bacteriile prezente în stomac de o importanță deosebită includ:
- Gastrospirillum hominis, o bacterie distinctă, întâlnită în mod obișnuit la pisici și câini, recent demonstrat a fi un helicobacter și care infectează o mică parte din pacienții umani, provocând o gastrită cronică ușoară;
- Helicobacter felis, o bacterie izolată de la pisici despre care s-a descoperit că este asociată cu gastrita la un pacient uman, dar colonizează cu ușurință animalele mici de laborator, provocând gastrită și oferind astfel un model util al infecției umane și
- Helicobacter mustelae, regăsit la nivelul mucoasei gastrice a dihorului, unde induce și o formă de gastrită cronică. Aceasta din urmă împărtășește proprietăți importante cu H. pylori și anume capacitatea de a adera ferm la mucoasa gastrică și o asociere cu ulcerul peptic.
Investigarea acestor non-H. pylori bacterii gastrice la oameni sau chiar în laborator oferă modele utile ale bolii gastroduodenale asociate cu H. pylori, face posibilă evaluarea potențialelor regimuri terapeutice disponibile și oferă informații care pot duce la dezvoltarea de noi strategii de tratament, mai pe scurt, sunt cele mai bune metode de a descoperi noi tipuri de tratament.
Bacterii la stomac care afectează, în special, copiii - Microbiota
Nou-născutul intră în contact, la naștere, cu microorganisme și coloniile bacteriene se dezvoltă rând pe rând, mai ales în primele luni de viață. La naștere, zonele bucală și nazofaringiană, precum și pielea și intestinul bebelușului sunt colonizate de microorganisme. În mod interesant, nu s-au găsit variații microbiene majore în diferitele zone ale nou-născuților (piele, mucoasa bucală sau nazofaringiană, intestin), ceea ce este în contrast izbitor cu colonizarea microbiană a diferitelor zone ale corpului mamei .
Contează modul de naștere pentru tipul bacteriilor în stomacul nou-născutului?
Modul de naștere, în sine, este decisiv pentru prima colonizare bacteriană, adică pentru prezența bacteriilor în stomacul nou-născutului. S-a demonstrat că bebelușii nascuți pe cale vaginală au dobândit microbiotă care este foarte asemănătoare cu flora vaginală maternă și este dominată de Lactobacillus, Prevotella și Sneathia spp. Bebelușii născuți prin operație cezariană posedă, în principal, microbiotă care apare în mod natural pe piele, de exemplu, Staphylococcus, Corynebacterium și Propionibacterium spp. care nu sunt foarte asemănătoare cu microbiota pielii materne. Modelul microbian de bază diferă substanțial între bebeluși. În primii ani de viață, microbiota intestinală se modifică pe parcurs, dar se menține o trăsătură aparte a microorganismelor intestinale ale fiecărui bebluș. Ce bacterii apar prima oară și de câte tipuri sunt acestea sunt aspecte importante pentru dezvoltarea unei interacțiuni bine echilibrate între bacteriile care există la naștere și bebeluș. Spre finalul primilor 2-3 ani, microbiota sau organismele de bază se stabilizează și seamănă cu compoziția bacteriană a intestinului adult. Studiile au arătat că bebelușii născuți prin operație cezariană suferă mai des de wheezing și sensibilitate alergică în primii doi ani. În plus, cezariana a fost asociată cu un risc crescut moderat de alergie alimentară, rinită alergică, astm și infecție bacteriană intestinală la vârsta de 1-2 ani. Cu toate acestea, cauzalitatea între cezariana și reacțiile alergice sau infecția bacteriană este nesemnificativă și prin urmare, modul de naștere pare să joace doar un rol minor în stabilirea unei microbiote importante.
Știai aceste date despre bacteriile la stomac?
- Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterie. Acești germeni pot intra în corp și pot trăi în tractul digestiv. După mulți ani, pot provoca ulcere în mucoasa stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire. Pentru unii oameni, o infecție poate duce, în final, la boală neoplazică a stomacului, adică la cancer.
- Infecția cu H. pylori este frecventă, fiind prezentă la aproximativ două treimi din populația lumii. Pentru majoritatea oamenilor, nu provoacă ulcere sau alte simptome. Cu toate acestea, există medicamente care pot ataca microbii și pot ajuta ulcerele să se vindece.
- Pe măsură ce mai multă lume are acces la apă curată și canalizare, mai puțini oameni pot fi afectați de aceste bacterii.
- Timp de decenii, medicii au asociat ulcerele cu stresul, alimentele picante, fumatul sau a alte obiceiuri de viață. Dar când oamenii de știință au descoperit H. pylori în 1982, au descoperit că germenii erau cauza majorității ulcerelor.
- După ce H. pylori intră în corp, acesta atacă mucoasa stomacului, care, de obicei, are rol de protecție împotriva sucului gastric pe care corpul îl folosește pentru a digera alimentele. Odată ce bacteriile au făcut suficiente daune, acidul poate trece prin mucoasă, acest mijloc de protecție, ceea ce duce la apariția ulcerelor. Acestea pot sângera, pot provoca infecții sau pot împiedica mișcarea alimentelor prin tractul digestiv.
- Alimentele, apa sau ustensilele pot conține H. pylori. Este mai frecventă în țările sau comunitățile care nu au apă curată sau sisteme bune de canalizare. De asemenea, contactul cu saliva sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate pot transmite bacteria.
- Mulți oameni sunt infectați cu H. pylori în copilărie, dar și adulții pot fi afectați. Germenii trăiesc în organism ani de zile înainte de apariția simptomelor, dar majoritatea persoanelor care sunt infectate, nu vor avea niciodată ulcere.
Care sunt simptomele afecțiunilor date de bacterii la stomac?
Dacă aveți un ulcer, este posibil să simțiți o durere surdă sau arzătoare la nivelul stomacului. Poate fi trecătoare, dar probabil că o veți simți cel mai mult atunci când stomacul este gol, cum ar fi între mese sau în mijlocul nopții. Poate dura câteva minute sau ore. S-ar putea să vă simțiți mai bine după ce mâncați, beți lapte sau luați un antiacid.
Alte semne ale unui ulcer includ:
- Balonare
- Lipsa senzației de foame
- Greaţă
- Vărsături
- Pierdere în greutate fără un motiv clar
Ulcerele pot sângera la nivelul stomacului sau a intestinelor, ceea ce poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră. Apelați imediat la asistență medicală dacă aveți oricare dintre aceste simptome:
- Scaun cu sânge roșu închis sau negru
- Probleme de respirație
- Amețeli sau leșin
- Oboseală fără motiv
- Culoarea palidă a pielii
- Vărsături care au sânge sau care arată ca zațul de cafea
- Durere de stomac severă, ascuțită
Nu se întâmplă în mod frecvent, dar infecția cu H. pylori poate provoca boala neoplazică a stomacului, adică poate provoca un cancer. Boala prezintă puține simptome la început, cum ar fi senzația de arsuri la nivelul stomacului. În timp, puteți observa:
- Dureri de stomac sau balonare
- Greaţă
- Lipsa senzației de foame
- Sațietate după o cantitate mică de mâncare
- Vărsături
- Pierdere în greutate fără motiv
Cum putem diagnostica dacă aveți o bacterie la stomac?
Dacă nu aveți simptome de ulcer, medicul dumneavoastră probabil nu vă va testa pentru H. pylori. Dar dacă le aveți acum sau le-ați avut în trecut, este recomandat să vă testați. Medicamente precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) vă pot afecta și mucoasa stomacului, așa că este important să aflați ce cauzează simptomele dumneavoastră, astfel încât să puteți beneficia de tratamentul potrivit.
Pentru început, medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical, despre simptomele dumneavoastră și despre toate medicamente pe care le luați, apoi o examinare fizică va fi făcută. Este posibil să vi se recomande și:
- Teste de sânge și scaun care pot ajuta la identificarea unei posibile infecții
- Test respirator cu uree. Veți bea un lichid special care conține o substanță numită uree. Apoi veți respira într-o pungă pe care medicul dumneavoastră o va trimite la un laborator pentru testare. Dacă aveți H. pylori, bacteriile vor schimba ureea din corpul dumneavoastră în dioxid de carbon, iar testele de laborator vor arăta că respirația dumneavoastră are niveluri de gaz mai mari decât cele normale.
- Pentru a identifica un potențial ulcer, medicul dumneavoastră poate utiliza:
- Endoscopie gastrointestinală superioară. Într-un spital, un medic va folosi un tub cu o cameră mică, numită endoscop, pentru a se uita atât în stomac, cât și în partea superioară a intestinului subțire. Procedura poate fi folosită și pentru a colecta o probă care va fi examinată pentru prezența bacteriilor. Este posibil să fiți adormit sau treaz în timpul procedurii, dar veți primi medicamente care să vă facă să vă simțiți mai confortabil.
- Testele gastrointestinale superioare. Într-un spital, veți bea un lichid care conține o substanță numită bariu, iar medicul dumneavoastră vă va face o radiografie. Lichidul vă acoperă gâtul și stomacul și le va evidenția clar pe imagine.
- Tomografia computerizată (CT) este o radiografie puternică ce obține imagini detaliate ale interiorului corpului tău.
Dacă aveți H. pylori, medicul dumneavoastră vă poate testa și pentru neoplasm gastric. Aceasta poate include:
- Examenul fizic;
- Teste de sânge pentru a verifica nivelul de anemie, care se instalează atunci când corpul tău nu are suficiente celule roșii din sânge; anemia se poate instala și dacă aveți o tumoră care sângerează;
- Test de sânge ocult în fecale, care verifică scaunul pentru prezența sângelui care nu este vizibil macroscopic, adica vizibil cu ochiul liber;
- Endoscopie;
- Biopsie: când un medic va preleva o bucată mică de țesut din stomac pentru a căuta semne de neoplasm. Medicul dumneavoastră poate face acest lucru în timpul unei endoscopii;
- Teste care realizează imagini detaliate ale interiorului corpului, cum ar fi o scanare CT sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).
Ce tratamente există pentru bacterii la stomac?
După cum s-a amintit mai sus, Helicobacter pylori este o bacterie comună care infectează aproximativ jumătate din populația lumii, cu o prevalență mai mare în țările în curs de dezvoltare, unde H. pylori ar putea infecta până la 80% din populație, decât în cele dezvoltate.
Helicobacter pylori este asociat cu dezvoltarea bolilor gastrointestinale, cum ar fi gastrita cronică, ulcerul peptic și adenocarcinomul gastric, adică dezvoltarea cancerului. H. pylori este, de asemenea, implicat în dezvoltarea altor tulburări care pot afecta alte zone, cum ar fi limfomul de țesut limfoid asociat mucoasei (MALT), purpura trombocitopenică idiopatică, deficitul de vitamina B12 și deficitul de fier. Eradicarea H. pylori ar putea ajuta la gestionarea acestor tulburări asociate cu H. pylori.
Dacă aveți ulcer cauzat de H. pylori, veți avea nevoie de tratament pentru a eradica germenii, a vă vindeca mucoasa stomacului și a împiedica reapariția ulcerelor. De obicei, este nevoie de 1 până la 2 săptămâni de tratament pentru a se îmbunătăți.
Medicul dumneavoastră vă va spune probabil să luați câteva tipuri diferite de medicamente. Opțiunile includ: antibiotice care acționează asupra bacteriilor din organism. Cel mai probabil veți lua cel puțin două din acest grup, medicamente care reduc cantitatea de acid din stomac, prin blocarea micilor pompe care îl produc, subsalicilat de bismut, care poate ajuta și la îndepărtarea H. pylori împreună cu antibioticele, medicamente care blochează histamina chimică, o substanță care determină stomacul să producă mai mult acid.
Tratamentul dumneavoastră ar putea însemna că veți lua mai multe pastile pe zi timp de câteva săptămâni. Dar este foarte important să luați tot ceea ce vi se prescrie și să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră curant. Dacă antibioticele nu sunt administrate în mod corect, bacteriile din organism pot deveni rezistente la acestea, ceea ce face ca infecțiile să fie mai greu de tratat. Recomandarea este să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și despre cum puteți gestiona efectele secundare.
La aproximativ 1-2 săptămâni după terminarea tratamentului, medicul dumneavoastră vă poate testa din nou pentru a vă asigura că infecția a dispărut.
În ultimele două decenii, tratamentul recomandat pentru eradicarea H. pylori este tripla terapie standard, folosind un inhibitor al pompei de protoni sau ranitidină citrat de bismut, combinat alte antibiotice.
În anii '90, datorită faptului că aceste tratamente au atins rate mari de eradicare [mai mult de 90%] împreună cu profilul de siguranță, aceste terapii triple au avut o acceptare foarte mare în rândul medicilor care tratau ulcere. Eficacitatea acestor regimuri triple a scăzut în ultimul timp la rate mai mici de 70%, datorită rezistenței H. pylori la antibiotice cheie.
Informațiile despre rezistența locală la antibiotice trebuie luate în considerare înainte de a stabili un plan de tratament pentru pacient, pentru a evita tratamentele repetate. Mai multe expuneri la tratamente cu antibiotice ar putea avea ca rezultat mai multe efecte secundare și o scădere a procentului de rezistență la antibiotice.
Cu toate acestea, din cauza creșterii rezistenței la antibiotice, unele studii au început să se concentreze pe probiotice, ca abordare terapeutică. Cu siguranță că majoritatea ați auzit de probiotice. Probioticele sunt definite ca specii microbiene vii care pot include efecte antiinflamatorii și antioxidante care pot îmbunătăți microflora intestinală și sănătatea generală. Probioticele sunt microorganisme vii, care atunci când sunt administrate în cantități adecvate conferă un beneficiu pentru sănătate celui care le consumă. Cele mai utilizate bacterii probiotice sunt Lactobacillus și Bifidobacterium, de care cu siguranță auzim în cadrul multor reclame. Probioticele ar putea îmbunătăți distrugerea H. pylori și ar putea reduce efectele secundare în timpul terapiei.
Care este tratamentul clasic pentru bacterii la stomac?
În anii 90, terapia triplă standard a fost standardul de aur în tratamentul infecțiilor cu H. pylori. Terapiile triple standard se bazează pe un inhibitor al pompei de protoni și alte medicamente antibiotice. Creșterea rezistenței la aceste antibiotice, în special la antibioticul cheie, claritromicină, a scăzut eficacitatea regimurilor standard.
Pe baza ultimelor publicații de specialitate, este posibil ca terapiile triple standard să nu mai fie recomandate pentru uz general.
Strategii alternative sunt implementate în practica clinică pentru a trata tulpinile rezistente la H. pylori. Aceasta a inclus dezvoltarea și utilizarea unor tratamente noi și mai eficiente și utilizarea probioticelor pentru a îmbunătăți regimurile de eradicare și pentru a reduce efectele secundare ale antibioticelor.
Cum putem preveni prezența bacteriilor la stomac?
Există o serie de măsuri pe care le putem implementa fiecare dintre noi pentru a preveni transmiterea bacteriilor la stomac:
- Vă puteți proteja de infecția cu H. pylori cu aceiași pași pe care îi luați pentru a ține la distanță alți microbi;
- Spălați-vă mâinile după ce folosiți baia și înainte de a pregăti sau mânca alimente. Învață-ți copiii să facă același lucru.
- Evitați alimentele sau apa care nu sunt curate.
- Nu mâncați nimic care nu este gătit bine.
- Evitați mâncarea servită de persoane care nu s-au spălat pe mâini.
- Deși stresul și alimentele condimentate nu provoacă ulcere, ele le pot împiedica vindecarea sau pot agrava durerea.
- Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a vă gestiona stresul, de a vă îmbunătăți dieta și dacă fumați, despre metodele care vă pot ajuta să reduceți cantitatea de țigări.
Surse: Goderska K, Agudo Pena S, Alarcon T. Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics. Appl Microbiol Biotechnol. 2018;102(1):1-7. Dieterich W, Schink M, Zopf Y. Microbiota in the Gastrointestinal Tract. Med Sci (Basel). 2018;6(4):116. Published 2018 Dec 14.
https://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori
Surse foto: pixabay.com pexels.com