Ce înseamnă amenoree?
Amenoreea reprezintă absența menstruației sau suprimarea acesteia într-un mod anormal. Amenoreea primară apare atunci când prima menstruație încă nu a venit și cea secundară apare după menarhă, după apariția primei menstruații. Amenoreea, atât cea primară cât și cea secundară, pot apărea din aceleași motive. Amenoreea primară se investighează dacă prima menstruație nu a apărut până la vârsta de 15 ani, iar caracterele sexuale secundare sunt în limite normale.
Sarcina cu un test negativ
Un test de sarcină negativ nu exclude posibilitatea unei sarcini. Fie testul de sarcină a fost făcut mult prea devreme pentru a identifica o sarcină incipientă, fie testul poate da un rezultat fals negativ. În această situație, dacă apar simptome asemănătoare sarcinii, dureri pelviabdominale, sângerare vaginală, iar menstruația întârzie, cel mai indicat este să repeți testul de sarcină sau chiar să te adresezi unui medic pentru un diagnostic sigur.
Când se investighează amenoreea secundară?
Absența menstruației apare în aproximativ 3-4% din cazuri, în lipsa sarcinii, a menopauzei sau a alăptării. La o femeie de vârstă fertilă, dacă menstruația întârzie mai mult de 7 zile, este indicat să se facă un test de sarcină pentru a exclude o eventuală sarcină.
Test de sarcină negativ în lipsa menstruației
Dacă întârzie menstruația, iar testul de sarcină este negativ, cauzele pot fi multiple. Printre acestea, cele mai frecvente cauze sunt stresul, exercițiul fizic în exces, dieta, scăderea excesivă în greutate, anorexia sau bulimia, tulburări endocrinologice de tipul hipo sau hipertiroidismului sau sindromul ovarelor polichistice.
6 săptămâni de sarcină cu test negativ
La 6 săptămâni de sarcină, viitorul bebeluș deja ar trebui să aibă dimensiunea unui bob de mazăre, adică să aibă între 0,51-0,64cm. Acum este momentul în care vom spune că suntem în luna a 2-a de sarcină, iar inima ar trebui să înceapă să bată. Prin urmare, un test de sarcină negativ la 6 săptămâni de sarcină ar fi aproape de imposibil, doar dacă nu vorbim de un rezultat fals negativ.
Simptome de sarcină cu test negativ
Testul de sarcină este negativ, însă simptomele de sarcină par să persiste. În acest caz, cel mai recomandat este să efectuați un consult de specialitate, ecografia sau dozarea beta-hcg-ului putând să stabilească un diagnostic concret. Dacă întârzie menstruația, iar testul de sarcină este negativ, investigațiile suplimentare necesare minime sunt prelevarea de sânge pentru determinarea nivelului de FSH, TSH și de prolactină care pot identifica majoritatea cauzelor care duc la absența menstruației. Sindromul ovarelor polichistice este suspectat atunci când menstruația întârzie sau ciclurile menstruale sunt neregulate, testul de sarcină este negativ și sunt asociate semne de hiperandrogenism, precum hirsutism, acnee sau alopecie. Ecografic se întâlnesc semne care susțin diagnosticul de ovare polichistice.
Cum putem trata amenoreea?
Daca menstruația întârzie să apară, iar testul de sarcină este negativ, recomandarea este să vă adresați unui medic specialist, fie endocrinolog sau ginecolog pentru investigații suplimentare și tratament adecvat.
În concluzie, întârzierea menstruației reprezintă un motiv frecvent de prezentare la medic. În absența unui test de sarcină pozitiv, indicat este un consult endocrinologic de specialitate, pentru a exclude cauze precum hipo sau hipertiroidismul sau sindromul ovarelor polichistice.
Sursa: https://www.nhs.uk/conditions/stopped-or-missed-periods/
Surse foto: pixabay