Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus

Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus

Bianca Geica - Redactor Senior

Trăim vremuri atipice și suntem nevoiți să ne adaptăm pe zi ce trece unei noi realități. Pandemia de coronavirus ne testează zilnic limitele, atât fizice, cât și emoționale, așa că ține doar de noi să ne protejăm familia și să ne informăm din surse sigure.

Comunicarea eficientă, transparentă, încrederea și responsabilitatea sunt esențiale în stoparea răspândirii virusului, așa că specialiștii de la Dr. Phyto îți vin în ajutor! Aceștia au conceput un ghid pentru părinți, avizat de Societatea Română de Pediatrie, din care afli tot ce trebuie să știi despre SARS-COV-2.

mama care ii pune masca de protectiei fetitei sale

Învață cum să te protejezi pe tine și pe copilul tău în contextul pandemiei de coronavirus! Iată, pe scurt, cam care sunt principalele puncte atinse în ghidul pe care îl poți descărca AICI.

Ce trebuie să știm despre COVID-19

Pregătirea copilului pentru școală, în contextul pandemiei, presupune cunoașterea normelor igienice și sanitare și asigurarea sănătățîi fizice și emoționale a copilului nostru.

Ai grijă ca micuțul tău să poarte mască în spațiile publice. Asigură-te ca masca să fie potrivită vârstei lui, să îi acopere nasul și gura și să nu îi îngreuneze respirația. La școală, oferă-i cel puțin trei mășți de protecție de rezervă, ambalate individual, chirurgicale sau din material textil și reamintește-i că trebuie să le schimbe la fiecare două ore.

Învață copilul, prin joacă, tehnică corectă a spălării mâinilor. Explică-i de ce este important să se spele pe mâini cu regularitate, acasă și la școală, înainte și după masă, când strănută sau tușește și cum să își ajusteze masca pentru față.

Ce ar trebui să știm când copilul merge la școală

fetita care poarta masca de protectie la scoala si isi dezinfecteaza mainile

Dacă copilul tău merge la școală și nu ai posibilitatea să îl duci cu mașina personală, învață-l despre siguranța în transportul public sau în autobuzele școlare:

  • amintește-i că trebuie să poarte masca de protecție corect și să păstreze distanța față de ceilalți pasageri;
  • spune-i să stea aproape de o sursă de aer (geam deschis, de preferat) și să evite să stea față în față cu ceilalți oameni din autobuz;
  • explică-i cât de important este să își dezinfecteze mâinile imediat cum se da jos din autobuz;
  • încurajează-ți copilul să mergă la școală pe jos, dacă nu are o distanță foarte mare de parcurs, sau cu bicicleta.

Asigură-te că din ghiozdanul copilului tău nu lipsesc:

  • o sticlă cu apă;
  • șervețele umede și uscate;
  • dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 70% alcool;
  • 3 mășți de protecție, în pungi separate;
  • o pungă goală pentru măștile folosite.

Dacă prichindelul tău are semne de boală sau a fost în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, el va rămâne acasă, iar medicul de familie și învățătorul/ dirigintele va fi anunțat.

În ghidul pentru părinți alcătuit de Dr. Phyto vei găsi și informații despre ce trebuie să faci pentru desfășurarea în siguranță a orelor online.

Ce rutină trebuie să urmăm după revenirea de la școală

Învață copilul să se spele pe mâini cu apă și săpun cel puțîn 20 secunde, imediat după ce s-a întors de la școală.

Respectă cerințele școlii privind alimentația copilului tău, dar ai grijă și de alimentația lui acasă, care trebuie să includă toate substanțele nutritive necesare pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Zilnic, oferă copilului de la trei la cinci grupe de produse alimentare la fiecare masă, porționat, conform vârstei acestuia și respectând „piramida alimentară” din ghidul SARS-COV-2 pentru părinți realizat de Dr. Phyto.

Ajută-l pe copilul tău să aibă o zi cât mai organizată și structurată și să respecte ordinea activităților. Astfel, va face față situației legate de restricțiile impuse de pandemie.

Încercați să evitați televizorul sau calculatorul imediat după școală și oferă-i copilului posibilitatea de a se relaxa după ore. Include și activități fizice în programul copilului, cel puțin 30 de minute pe zi, în aer liber. Mișcarea este foarte importantă, mai ales în această perioada, pentru că întărește sistemul imunitar și îi ajută pe cei mici să se relaxeze.

Cum ne putem susține emoțional copiii în această perioadă

Sănătatea emoțională este la fel de importantă precum cea fizică, în această perioadă plină de incertitudini. Cum să reduci îngrijorările și anxietatea copilului? Cum faci față preocupărilor lui și cum răspunzi la întrebările legate de frică de contactare a virusului și la ce urmări poate duce?

fetita care se joaca afara, cu frunzele, toamna

Copilul tău cunoaște câte ceva despre virus și pandemie, dar cu siguranță va avea întrebări suplimentare. Pregătește-te să răspunzi sincer și să căutați răspunsuri împreună atunci când nici tu nu cunoșți răspunsul. Tăcerea și secretele nu ne protejează copiii.

Fii deschis și ascultă, oferă suport, petrece timp cu copilul tău, fii susținător, empatic și iubitor. Învață-l despre compasiune, despre cum putem ajută și susține oamenii care s-au îmbolnăvit, în limita siguranței personale. Ajută copilul să mențină relații sănătoase cu prietenii și colegii, dar la distanță. Permite-i să-și petreacă timpul comunicând pe rețele de socializare, în limitele regulilor stabilite în familie.

Și nu în ultimul rând, informează-te din surse de încredere. Nu îți culege informațiile de pe rețelele de socializare, pentru că varietatea de informație de pe aceste platforme îți pot induce panica. Urmărește ultimele informații furnizate de autorități precum Ministerul Sănătății sau Guvernul României.

Ghidul pentru părinți SARS-COV-2 realizat de Dr. Phyto, avizat de Societatea Română de Pediatrie, te va ajuta să îi explici copilului tău, pe înțelesul sau, despre cum să se protejeze de noul coronavirus, fără frică sau panică. Descarcă ghidul AICI și nu uita că, deși sună a clișeu, chiar suntem în această situație împreună!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?
Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia
    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia

    Infecțiile digestive fac parte dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, putând apărea la orice vârstă. Printre acestea se numără și cele provocate de bacterii,...

    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi
    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi

    Corpul uman reprezintă o rețea de sisteme, adică de grupuri de organe care lucrează împreună pentru a-i asigura funcționarea normală. Printre aceste sisteme se află unul...

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică
    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică

    Restricțiile impuse în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavius, ne-au afectat pe fiecare în parte. Brusc, a trebuit să ne adaptăm unei noi realități, lucru care...

    Copiii născuți în pandemie vor fi afectați, pe viitor, din punct de vedere social? Ce spun specialiștii
    Copiii născuți în pandemie vor fi afectați, pe viitor, din punct de vedere social? Ce spun specialiștii

    Au trecut trei ani de când a izbucnit pandemia și totodată, de când ni s-au schimbat viețile. Deși am revenit la „normal”, nu putem nega că evenimentele din...

    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie
    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie

    Încă mai descoperim efectele pe termen lung în urma pandemiei. Un studiu recent arată că stresul provocat de Covid-19 a dus la îmbătrânirea prematură a...

    © 2025 Qbebe