14 semne că al tău copil are deficiență de proteine

14 semne că al tău copil are deficiență de proteine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Proteinele sunt unele dintre cele mai importante substanțe de care are nevoie corpul nostru. Când este vorba de copii, nevoia de proteine este mai mare, întrucât aceștia sunt în creștere. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea care sunt semnele ce ar putea indica o deficiență de proteine la copii.

Beneficiile proteinelor pentru copii

Să vedem de ce proteinele nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor noștri:
Proteinele contribuie la constituirea masei musculare
Acestea vor facilita formarea țesuturilor musculare din corp încă de la o vârstă fragedă.

Proteinele stimulează regenerarea celulelor
Sunt esențiale pentru formarea vaselor de sânge, pentru dezvoltarea tuturor celulelor și alimentează creșterea părului și unghiilor.

Proteinele promovează un metabolism sănătos
Având rol în formarea hormonilor și enzimelor ce intră în componența metabolismului, proteinele vor menține deci buna funcționare a acestuia.

Proteinele stimulează sistemul imunitar
S-a descoperit că, dacă îi asigurăm corpului proteinele necesare, și sistemul nostru imunitar va funcționa mai bine.

Asigură caloriile necesare copiilor
În cazul în care corpul nu primește destui carbohidrați, corpul va folosi proteinele pentru a le transforma în calorii și a furniza energie.

Stimulează formarea hemoglobinei
Proteinele sunt cele care determină formarea hemoglobinei, ce va transporta oxigenul către toate organele.

De câte proteine ar avea nevoie copilul într-o zi?

Pentru ca al tău copil să nu se confrunte cu o deficiență de proteine, ar avea nevoie, în funcție de vârstă și sex, de următoarele cantități din acestea:
• Copiii între 1-3 ani: 14 g/zi
• Copiii între 1-4 ani: 20 g/zi
• Băieții între 9-13 ani: 40 g/zi
• Băieții între 14-18 ani: 65 g/zi
• Fetele între 9 și 13 ani: 35 g/zi
• Fetele între 14-18 ani: 45 g/zi

Care sunt semnele ce pot indica faptul că al tău copil se confruntă cu o deficiență de proteine?

Din păcate, în unele cazuri, se poate întâmpla ca un copil să sufere de o deficiență de proteine. Fie că este vorba despre primii ani ai copilăriei, de primii ani de școală sau de adolescență, această problemă poate provoca tulburări serioase, în condițiile în care proteinele sunt responsabile de dezvoltarea întregului corp.
Iată de ce este foarte important, în cazul în care sesizezi oricare dintre simptomele de mai jos, să iei legătura cu un medic:

Copilul nu crește suficient

Experții spun că o deficiență de proteine la copil va duce la o slabă producție și acțiune a IGF-I (insulina ca factor de creștere). Aceasta din urmă este responsabilă de formarea sănătoasă a oaselor și de creșterea acestora longitudinal.
Dacă sesizați că al vostru copil nu crește precum cei de vârsta lui, este posibil să nu beneficieze de suficiente proteine.Deficitul de proteine la copil poate duce la tulburari de crestere

Copilul nu are energie și face față cu dificultate situațiilor de stres

În condițiile în care în corp nu sunt destule proteine, acestea nu vor stabiliza cum trebuie nivelul de zahăr din sânge și de aceea copilul nu se va bucura de energia necesară. Practic, fluctuațiile de zahăr vor „stoarce" corpul de energie și din acest motiv copilul va fi lipsit de forță.

Copilul nu se odihnește bine noaptea

În cazul în care copilul nu are o dietă care să-i asigure proteine la fiecare masă, nivelul de zahăr din sânge nu se va stabiliza și vor exista urcușuri și coborâșuri ale acestuia. De aceea, corpul va lucra intens pentru a prelucra zahărul și alți carbohidrați și își va pierde obișnuința de a arde grăsimi. Efectul acestui fenomen este că va crește posibilitatea ca al tău copil să se trezească noaptea pentru a servi câte o gustare, din pricina așa-numitelor „atacur" de foame.

Copilul are frecvente dureri musculare și articulare

Chiar dacă nu ne-am gândit până acum, o deficiență de proteine îi poate cauza copilului dureri musculare și articulare.
S-a observat că în special pe parcursul anotimpului rece, când corpul își face mai multe depozite de proteine, o lipsă a acestora va duce la formarea unei cantități insuficiente de fluide ce mențin sănătatea articulațiilor și terminațiilor mușchilor. Astfel, nu de puține ori putem observa că al nostru copil este „înțepenit" și că se plânge de dureri la nivelul articulațiilor sau mușchilor.

Copilul este prost-dispus adesea

Întrucât proteinele (este vorba mai ales despre tryptophan) vor contribui și ele la formarea serotoninei (care controlează dispoziția și somnul), un deficit al acestora vor face un copil să aibă tendința de a fi trist sau chiar depresiv.

Fetita ce este prost-dispusa

Copilul are dificultăți de învățare, se concentrează și memorează greu

În special dacă al tău copil este la școală și observi că face față cu dificultate sarcinilor primite, ia în calcul și faptul că poate suferi de o deficiență de proteine.
În condițiile în care proteinele vor hrăni și creierul, facilitând conexiunile neuronale, o cantitate insuficientă a acestora poate afecta profund diverse procese cognitive.

Alte semne ce indică o deficiență de proteine la copil

În afară de semnele precizate, mai există și altele menite să te pună în gardă și să te facă să te gândești serios la o deficiență de proteine:
• Copilul se plânge adesea de dureri de cap
• Copilul nu are părul și unghiile rezistente
• Culoarea pielii copilului se schimbă (poate deveni mai palidă)
• Copilul scade în greutate
• Copilul reține apa
• Copilul are pielea uscată și mai predispusă iritațiilor
• Copilul se poate confrunta cu răni și cu vânătăi ce pare să nu se mai vindece
• Copilul are frecvent senzația de greață

Cum îi poți asigura copilului necesarul de proteine?

Pentru a-i asigura copilului cât mai multe proteine, ai mare grijă la alimentele pe care i le oferi. Dintre acestea ar trebui să facă parte:
• Carnea de curcan, de vită și de pui
• Peștele
• Lactatele
• Ouăle
• Diverse boabe (boabe de fasole neagră, roșie, linte etc.)
• Tot felul de nuci și semințe
Quinoa
• Tofu, diverse produse din soia
etc.

Citește și: Totul despre proteine în alimentatia copilului

Cum poate fi tratată deficiența de proteine la copil?

Trebuie să știi că există o serie de teste ce pot determina dacă un copil are sau nu deficiență de proteine. Pe lângă consultul propriu-zis, medicul îți va recomanda analize de sânge menite să vadă nivelul de fier și pH-ul sângelui (dacă acesta va fi redus, înseamnă că există deficit de proteine). De asemenea, și o analiză a urinei poate determina dacă micuțul are deficit de proteine (un nivel prea scăzut de uree va spune că acesta are deficit de proteine).
În urma rezultatelor, obținute, ți se vor recomanda oricare dintre următoarele variante de tratare a deficitului de proteine al copilului tău:

Oferă-i  niște suplimente alimentare

Acestea vor fi furnizate fără a se face exces. Numai specialistul va decide care sunt dozele adecvate copilului și durata tratamentului. Indicat este să nu intervii de una singură în schimbarea dozelor sau concentrațiilor suplimentelor prescrise, întrucât acest lucru poate afecta mai mult sănătatea copilului tău.
Nu uita! Suplimentele alimentare trebuie dublate de o dietă corespunzătoare!

 

 

WELLKID SOFT JELLY

Wellkid Soft Jelly x 30 jeleuri

Supliment alimentar care protejeaza aportul nutritional al copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.Nu contine: coloranti artificiali, conservanti sau lactoza, sare sau grasimi.
Produsul nu este testat pe animale.
Supliment alimentar cu indulcitori. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de a-l administra copiilor dvs. daca sunt sub supravegherea medicului sau sufera de alergii alimentare.

Citește și: Ce înseamnă hrană sănătoasă pentru copii? Sfatul specialistului

Asigură-i copilului hrana adecvată

Chiar dacă ai un mic mofturos sau sunteți vegetarieni, străduiește-te să-i dai copilului alimente cât mai bogate în proteine.
Printre alimentele cu cel mai ridicat conținut de proteine se numără: ouăle, carnea, lactatele, diverse boabe și semințe.
Pentru ca micuțul tău să beneficieze din plin de proteine, nu te rezuma să-i oferi proteine doar la mesele principale, ci și în cadrul unor gustări.

Surse:
www.aboutsymptomsblog.com; www.cenovis.com.au;www.healthyeating.sfgate.com;www.med-health.net; www.lifespa.com;www.livestrong.com;www.momjunction.com;www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”
    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

    Ai putea să mănânci ceva care odată s-a târât pe podea sau ți-a bâzâit în ureche? Ei bine, o mămică de peste Ocean nu a introdus insectele doar...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

    Vizitele anuale la medicul oftalmolog sunt obligatorii pentru cei mici! Miopia este o afecțiune tot mai des întâlnită la nivel global, iar depistarea acesteia din timp este...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    © 2024 Qbebe