- Ciorbă de afumătură
- Ingrediente pentru 8-10 porții de Ciorbă de afumătură
- Cum se prepară Ciorba de afumătură
- Fasole cu ciolan
- Ingrediente pentru 6-8 porții de Fasole cu ciolan
- Cum se prepară Fasolea cu ciolan
- Varză călită cu afumătură
- Ingrediente pentru 6-8 porții de Varză călită cu afumătură
- Cum se prepară Varza călită cu afumătură
- Mămăliguță cu brânză dulce și smântână
- Ingrediente pentru 3 porții de Mămăliguță cu brânză și smântână
- Cum se prepară Mămăliguța cu brânză și smântână
- Plăcintă de dovleac
- Ingrediente pentru 8-10 porții de Plăcintă de dovleac
- Ingrediente pentru 2 porții de aluat pentru Plăcinta de dovleac
- Ingrediente pentru umplutura Plăcintei de dovleac
- Cum se prepară aluatul Plăcintei de dovleac
- Cum se prepară crusta pentru Plăcinta de dovleac
- Cum se prepară umplutura Plăcintei de dovleac
- Cum se asamblează Plăcinta de dovleac
- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Feluri de mancare, Paine, La foc, Mancaruri cu varza, Mancaruri cu fasole, Mancaruri gustoase, Iarna, Fasole boabe, Carne, Varza, Fasole, Legume, Placinte, Mancaruri, Placinte cu dovleac, Romanesti, Pranz, Gustoase
- Ingrediente principale:
- legume, carne, ulei, verdeata, mirodenii, faina, produse lactate
Ciorbă de afumătură
Este cunoscută drept una dintre cele mai vechi rețete tradiționale românești și este foarte potrivită pentru a fi servită cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Gustul de afumătură și verdeața se vor armoniza foarte bine, iar pentru cine preferă, ciorba va putea fi servită alături de ardei iute.
Ingrediente pentru 8-10 porții de Ciorbă de afumătură
1 kg de cartofi
300 g afumătură (și câteva rondele de cârnat afumat)
1 ceapă
1 morcov
1/2 țelină
200 ml smântână lichidă
200 ml suc de roșii
1 lingură boia dulce
1/2 legătură tarhon
1/2 legătură pătrunjel
sare și piper
Timp de preparare: 90 de minute
Cum se prepară Ciorba de afumătură
Pasul 1: Afumătura se pune la fiert. Spuma de la suprafață se va aduna treptat. Se fierbe până se frăgezește bine.
Pasul 2: După fierbere, afumătura se taie bucățele.
Pasul 3: Se curăță cartofii și se taie cubulețe.
Pasul 4: Țelina și morcovul se spală, se curăță și se toacă.
Pasul 5: În apa în care a fiert afumătura se adaugă țelina și morcovul și, dacă mai e nevoie, și apă.
Pasul 6: După ce zema dă din nou în clocot, vei adăuga acolo și cartofii.
Pasul 7: În zeamă se readaugă și afumătura, alături de câteva feliuțe de cârnat. Vei gusta zeama să vezi cât e de sărată, astfel încât să vezi câtă sare să adaugi.
Pasul 8: Se adaugă boia dulce.
Pasul 9: Se lasă iar ca zeama să fiarbă, până când legumele s-au înmuiat bine. Se adaugă și bulionul și se mai lasă să dea de câteva ori în clocot.
Pasul 10: Se va toca pătrunjelul.
Pasul 11: Se pune în ciorbă sucul de roșii, pătrunjel și se mai poate adăuga și sare și piper (dacă e cazul).
Pasul 12: La final se pune și tarhonul.
Fasole cu ciolan
Când spunem „1 Decembrie", este imposibil să nu o asociem și cu fasolea cu ciolan. Este un fel de mâncare consistent și gustos, ce va cuceri prin simplitatea ingredientelor.
Ingrediente pentru 6-8 porții de Fasole cu ciolan
500 g fasole boabe
1 ciolan afumat
2 cepe
1-2 morcovi (mari)
2 gogoșari
100 g țelină
1 păstârnac
2 roșii decojite
3 linguri pastă de roșii
2-3 linguri de ulei
5-6 foi de dafin
sare și piper
opțional: tarhon
Timp de preparare: 1 oră (în condițiile în care ciolanul afumat a fost fiert în prealabil)
Cum se prepară Fasolea cu ciolan
Pasul 1: Ciolanul afumat se fierbe cu o seară înainte, până când se va frăgezi.
Pasul 2: Țelina, morcovii și păstârnacul se curăță.
Pasul 3: Ceapa tocată se va pune la călit, alături de țelină, morcovi și păstârnac. Se pune și sare.
Pasul 4: Între timp, gogoșarii și roșiile decojite se taie cubulețe.
Pasul 5: Când ceapa și restul legumelor puse la călit s-au rumenit, se adaugă alături de ele și roșiile și gogoșarii. Se mai lasă pe foc 2-3 minute.
Pasul 6: Fasolea se pune la fiert. Se schimbă apa în care fierbe cam de 3 ori.
Pasul 7: Legumele călite și fasolea fiartă se pun la fiert în altă apă, alături de ciolanul fiert și de restul de ingrediente. Se lasă la foc mic.
Pasul 8: Peste ele se adaugă pastă de tomate, sarea și se mai lasă la fiert. Poți să mai adaugi și piper.
Pasul 9: După ce este gata, poți să adaugi și tarhon
Varză călită cu afumătură
Varza călită este unul dintre felurile de mâncare ce a devenit un fel de „simbol" al sărbătorii de 1 Decembrie. Este recomandabil să o servești alături de mămăliguță fierbinte.
Ingrediente pentru 6-8 porții de Varză călită cu afumătură
1 varză
300 g afumătură
2 cepe
2-3 foi de dafin
piper (boabe)
sare
1 cană de apă
ulei
o legătură mărar
Timp de preparare: 90 de minute
Cum se prepară Varza călită cu afumătură
Pasul 1: Varza se va tăia „fideluță", se sărează și se lasă cam 10 minute pentru a se înmuia.
Pasul 2: Carnea afumată se taie bucățele, ceapa se toacă și se pun la călit în puțin ulei. Le lași la călit cât să se pătrundă și adaugi și apă ca să nu se lipească.
Pasul 3: După ce afumătura s-a rumenit o vei scoate pe o farfurie.
Pasul 4: Pui și varza la călit, peste ceapă. Ai însă grijă ca varza să fie cât mai bine scursă.
Pasul 5: Peste ele vei adăuga foi de dafin și boabe de piper și vei amesteca bine. Vei lăsa pe foc aproximativ 10 minute.
Pasul 6: Când varza e aproape gata vei adăuga și afumătura, vei continua să amesteci și vei mai lăsa la gătit pentru cca. 25 de minute.
Pasul 7: Mărarul va fi spălat și tocat. Îl vei adăuga peste varza călită, când aceasta este gata.
Mămăliguță cu brânză dulce și smântână
Mămăliguța cu brânză și smântână este un preparat tradițional românesc ce datează din cele mai vechi timpuri. De aceea va fi cu atât mai nimerit să o prepari și pentru sărbătoarea de 1 Decembrie, când se obișnuiește să ne axăm pe rețete de tradiție. Mămăliguța cu brânză și smântână va fi numai bună atât ca aperitiv cald, cât și ca fel principal de mâncare!
Ingrediente pentru 3 porții de Mămăliguță cu brânză și smântână
1ceșcuță de mălai
3 ceșcuțe de apă
200 brânză telemea/brânză dulce
250 g smântână
sare
opțional: un ou
Timp de preparare: 20 de minute
Cum se prepară Mămăliguța cu brânză și smântână
Pasul 1: Se pune apa cu sare la fiert. Când apa se apropie de momentul în care va începe să fiarbă, adaugă în ea puțin mălai, urmând să-l pui pe tot până când va începe să clocotească. Ai grijă să amesteci permament (cu un tel) pentru a nu se forma cocoloașe.
Pasul 2: Nu uita să lași pe foc până când va fierbe și mălaiul.
Pasul 3: Urmează să razi brânza/ să pui deoparte brânza dulce.
Pasul 4: Răstoarnă mămăliga.
Pasul 5: Pune mămăliga pe câte o farfurie și, în funcție de preferințe, poți să amesteci brânza rasă/brânza dulce cu smântâna. Alături de mămăligă, fiecare va avea și brânză cu smântână.
Pasul 6: În funcție de preferințe, poți să servești mămăliguța și cu câte un ou, fiert sau prăjit.
Plăcintă de dovleac
Plăcinta de dovleac face și ea parte dintre rețetele tradiționale de 1 Decembrie. Anul acesta puteți să optați pentru o variantă mai specială a plăcintei, care cu siguranță vă va încânta datorită consistenței cremoase și aromelor combinației de mirodenii.
Ingrediente pentru 8-10 porții de Plăcintă de dovleac
Timp total de preparare (cu aluatul preparat în prealabil): 1 oră și 35 de minute
Ingrediente pentru 2 porții de aluat pentru Plăcinta de dovleac
250 g făină
2 lingurițe zahăr
1 vârf de cuțit de sare
120 g unt
120 g margarină
1/2 cană apă
Ingrediente pentru umplutura Plăcintei de dovleac
400 g piure de dovleac (preparat anterior)
1 lingură făină albă
200 g zahăr brun
3 ouă
1 cană și 1/4 lapte evaporat (lapte obișnuit în care s-a pus și apă; se pune jumătate cantitate lapte și jumătate cantitate de apă și se obține laptele evaporat)
1 vârf cuțit sare
1 linguriță scorțișoară măcinată
1/2 linguriță pudră de ghimbir
1/3 linguriță nucșoară măcinată
Cum se prepară aluatul Plăcintei de dovleac
Pasul 1: Într-un castron vei pune laolaltă făina, zahărul și sarea. Adaugă și untul și margarina, fărâmițându-le cu mâna.
Pasul 2: Peste aceste ingrediente vei pune și o lingură de apă rece. Pe măsură ce aluatul începe să se formeze, pune-l pe o suprafață plană și formează din el o bilă. Taie-l pe jumătate și întinde-l pentru a obține două discuri. Acestea vor fi puse în folie de plastic și date la frigider pentru aproximativ 1 oră.
Cum se prepară crusta pentru Plăcinta de dovleac
Pasul 1: Încinge cuptorul la 200 de grade.
Pasul 2: Unul dintre discurile de aluat se va scoate din frigider și se va întinde pentru a obține un cerc cu diametrul de aprox. 25 cm.Transferă apoi aluatul într-un vas special pentru coacerea tartelor și potrivește-l în acesta, astfel încât să poți modela marginile ca la tarte.
Pasul 3: Vei coace acest aluat pentru 15 minute pentru a fi parțial copt.
Cum se prepară umplutura Plăcintei de dovleac
Pasul 1: Într-un vas vei pune la un loc zahărul brun, făina, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, sarea și le vei amesteca.
Pasul 2: Ouăle vor fi bătute ușor.
Pasul 3: Într-un alt vas vei combina piureul de dovleac, ouăle și laptele.
Pasul 4: Combină ingredientele umede cu cele uscate.
Cum se asamblează Plăcinta de dovleac
Pasul 1: Pune umplutura cu dovleac în aluatul copt parțial.
Pasul 2: Pune iar la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute.
Pasul 3: Plăcinta de dovleac va fi lăsată să se răcească treptat.
Surse:
www.livewellbakeoften.com
Surse poze:
www.pexels.com; www.facebook.com; www.instagram.com; www.youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!