- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, Prajituri, Oua, Chec, Gustari, Gustoase, Simple
Chec cu 4 ouă și lapte
Checul este unul dintre deserturile preferate ale copiilor. Acesta este un lucru bun, deoarece checul este făcut numai cu ingrediente sănătoase pentru orice micuț. De asemenea, un chec pufos cu 4 ouă se poate transforma într-un deliciu pentru toată familia, de la mic la mare. Iată de ce mai ai nevoie pentru rețeta de chec pufos cu 4 ouă și lapte.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 2 căni de lapte (preferabil cu 3,5% grăsime)
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de ulei
- 1 plic cu praf pentru copt
- 3 căni de făină
- un praf de sare
- coajă de lămâie rasă
- 4 linguri de cacao
- opțional: nuci măcinate, rahat tocat mărunt
Mod de preparare:
- Separă gălbeușurile de albușuri. Peste gălbenușuri pune praful de sare și începe să le bați ușor cu mixerul. După 3 – 4 minute, trebuie să adaugi treptat și uleiul. Apoi, după ce gălbenușurile cu ulei au deja consistența unei maioneze, pune laptele și coaja de lămâie și continuă să amesteci cu mixerul pentru încă 3 – 5 minute.
- Albușurile trebuie bătute și ele separat. Nu uita să adaugi și un praf de sare. După 3 – 4 minute, cu o lingură, adaugă treptat tot zahărul. Albușurile sunt gata atunci când stau lipite de castron.
- În recipientul în care sunt gălbenușurile, pune și albușurile bătute. Amestecă foarte încet de sus în jos, până ce toate ingredientele sunt încorporate. La final, adaugă făina și praful de copt stins cu oteț sau zeamă de lămâie. Mai amestecă pentru alte 3 minute.
- Pentru cei mici există varianta să faci checul în 2 culori. Jumătate din compoziție trebuie să o muți într-un alt castron și să o amesteci cu 4 linguri de cacao. De asemenea, pentru gust, se mai pot adauga nuci măcinate sau rahat.
- Într-o tavă pentru chec, tapetată deja cu hârtie de copt, toarnă compoziția pentru chec. Dacă ai o parte cu niște cacao, atunci o adaugi la final și trebuie să o amesteci ușor cu coada unei lingurițe. Astfel, cele 2 culori ale checului se vor îmbina perfect.
- Checul trebuie să stea la copt pentru 45 – 50 de minute, în funcție de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă este gata.
Chec 4 ouă 2 căni zahăr
Dacă nu știi ce dulciuri să-i mai faci copilului tău, poate un chec pufos cu 4 ouă și 2 căni de zahăr este o variantă foarte interesantă. Nu trebuie să ai cunoștințe în ale bucătăriei, ci doar puțină răbdare. Vei obține un chec simplu și pufos cu 4 ouă aromat și perfect pentru orice gustare a zilei.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 2 căni de zahăr
- jumătate de cană de lapte
- jumătate de cană de ulei
- ½ căni de făină
- 1 pliculeț de praf pentru copt
- opțional: cacao, fructe proaspete
Mod de preparare:
- Se separă ouăle într-un castron și trebuie bătute cu mixerul pentru 3 minute. Treptat, adaugă zahărul și mai amestecă totul pentru încă 4 – 5 minute.
- După ce zahărul s-a topit și ouăle au o consistență mai groasă, adaugă uleiul și laptele. Opțional, mai poți pune esențe sau coajă de portocale. Mixează totul pentru câteva minute.
- Se adaugă apoi făina cu o lingură și se omogienizează.
- Pentru perioada verii, atunci când toate fructele sunt coapte, poți folosi vișine sau caise pentru chec. Pe lângă savoarea adusă prăjiturii, fructele sunt o doză importantă de vitamine pentru copii. Astfel, dacă faci checul simplu, toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu unt, iar pentru celalată variantă, toarnă jumătate din compoziție în tavă, pune fructele și acoperă-le cu restul amestecului.
- La o temperatură a cuptorului de 170℃, checul pufos cu 4 ouă este gata în 25 de minute. Înainte de a-l scoate din tavă, lasă-l la răcit pentru măcar 40 – 45 de minute.
Chec cu ouă întregi
Dacă vrei o variantă mai simplă, atunci un chec cu ouă întregi vine exact la fix. Nu mai trebuie să-ți bați capul cu separarea ouălor, ci doar trebuie să amesteci câteva ingrediente simple și să dai prăjitura la cuptor. Propunerea noastră de mai jos este o rețetă de chec pufos tradițional foarte aromat.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 1 cană de zahăr
- ½ cană de lapte
- jumătate de cană de ulei
- 2 căni de făină
- 1 pliculeț de praf pentru copt
- opțional: cacao
Mod de preparare:
- Separă ouăle într-un recipient și adaugă zahărul peste ele. După 5 minute de amestecat, se toarnă uleiul și laptele. Se mixează totul pentru alte 5 – 6 minute.
- După ce aluatul are o consistență mai groasă, se pune făina împreună cu praful de copt (stins cu zeamă de lămâie sau oțet). Checul este gata de pus în tăvi după alte 5 minute de mixat.
- Tapetează tava pentru chec cu unt, ulei sau hârtie de copt și toarnă întreaga compoziție. Dacă vrei un chec marmorat (în două culori), jumătate din aluat trebuie amestecat cu puțină cacao și turnat în tavă la final.
- Checul tău cu ouă întregi va fi gata în 35 – 40 de minute. Poți scoate checul din tavă după ce s-a răcit.
Rețetă chec 2 tăvi
Pentru o familie numeroasă un singur chec pufos cu siguranță nu este suficient. De aceea, noi îți propunem o rețetă de chec pufos cu 4 ouă care să încapă în 2 tăvi, nu una. Într-unul dintre checuri poți pune fructe, iar celălalt poate fi marmorat. Vei avea 2 variante de chec pentru gustul fiecărui membru al familiei tale.
Ingrediente:
- 4 ouă (preferabil să fie proaspăt scoase de frigider)
- 16 linguri de zahăr
- 16 linguri de făină
- 16 linguri de ulei
- 1 pliculeț de praf pentru copt
- 2 lingurițe cu zeamă de lămâie
- un praf de sare
- esență de vanilie/rom
- opțional: 5 – 6 linguri de cacao sau fructe
Mod de preparare:
- Separă gălbenușurile de albușuri. În castronul în care ai pus gălbenușurile, adaugă zahărul și mixează totul până ce acesta s-a topit. Apoi, pune esența de vanilie/rom și praful de sare. Mai amestecă totul pentru maxim 3 – 4 minute.
- Lasă gălbenușurile deoparte. Separat, bate albușurile spumă tare, apoi pune-le peste gălbenușuri.
- Folosind o lingură de lemn amestecă foarte încet albușurile și gălbenușurile. La final, adaugă făina cernută în prealabil, uleiul și praful de copt, pe care nu uita să îl stingi cu zeama de lămâie și mai amestecă totul până la omogienizare.
- Pregătește 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt și împarte în mod egal compoziția pentru chec. Dacă-l vrei marmorat, amestecă puțin din aluat cu niște cacao.
- Checurile se dau la cuptorul preîncălzit pentru 40 – 45 de minute. În primele 15 minute, cuptorul nu se deschide. La final, se face testul cu scobitoarea. Dacă scobitoarea iese cu aluat înseamnă că prăjiturile sunt încă puțin crude, iar dacă scobitoarea iese curată, atunci checurile sunt gata.
Checul pufos cu 4 ouă se pregătește rapid și este foarte aromat. Checul este un desert care îi va încâta chiar și pe cei mai mofturoși copilași. Poți face chec pufos cu 4 ouă și lapte, cu fructe sau cacao, iar pentru a fi sigură că ajunge pentru toată lumea sunt indicate 2 tăvi. Pentru a pregăti checul perfect trebuie doar să ai puțin timp liber și imaginație, iar dacă îți iei și copilul lângă tine, se transformă într-o activitate de familie foarte relaxantă.
Surse: elacraciun.ro, bucataras.ro, blog.breslo.ro, laurasava.ro
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!