Laptele de vacă la bebeluși
Laptele de vacă nu este recomandat bebelușilor cu vârsta sub șase luni. Laptele de vacă la bebeluși sugari este interzis, deoarece conține nievluri prea ridicate de sodiu și potasiu, ceea ce îl face imposibil de asimilat de către organismul nedezvoltat al celui mic. Laptele de vacă este sărac fix în nutrienții de care bebe are nevoie, cum ar fi calciu, zinc, fier sau vitamina C. Bebelușului îi este greu să digere grăsimea animală din lapte și sarea oferită de potasiu.
Mulți copii hrăniți din primele șase luni de viață doar cu lapte de vacă întâmpină probleme digestive grave, anemie și afecțiuni hepatice și renale. De la scaune cu sânge, diaree, balonare, arsuri sau vomă, toate sunt probleme create de consumul de către sugari a laptelui de vacă. Anemia este cauzată de faptul că laptele de vacă are un conținut foarte mic de fier. Nevoile nutriționale ale unui bebeluș sunt satisfăcute în totalitate de laptele matern. Dacă mama nu poate alăpta din diverse motive, atunci pe piață există formule de lapte praf create special pentru sugari. Laptele matern are exact cantitate de fier, vitamine, calciu și minerale de care bebelușul are nevoie. Primele șase luni de viață sunt esențiale în creșterea oaselor și dezvoltarea armonioasă a muschulaturii.
Când introducem laptele de vacă la bebeluși?
Așa cum spuneam, până ce micuțul nu împlinește șase luni nu este bine să-i introduceți lapte de vacă la bebeluși în alimentație. După această vârstă și debutul perioadei de diversificare, laptele de vacă poate fi introdus în alimentație doar sub anumite forme, de evitat să fie băut ca atare. Nici variantele de lapte integral nu sunt recomandate pentru consumul normal, deoarece este aproape la fel de greu de digerat precum laptele de vacă simplu. Cel mai indicat este să vă consultați cu un medic, iar dacă acesta este de acord ca bebe să primească și lapte de origine animală, acesta va fi obținut din alimente precum: brânza de vaci, sosuri, griș cu lapte sau orez cu lapte.
Mămicile trebuie să urmărească dacă bebe se acomodează cu laptele de vacă și dacă nu prezintă simptome ale intoleranței la lactoză. Acest tip de intoleranță la proteina din laptele de vacă la bebeluși nu este ceva des întâlnit, dar ea vine însoțită de simptome precum: durere abdominală, diaree, vomă, erupții, urticarii sau umflături. În aceste cazuri, pediatrul va recomanda laptele de soia. Este mai greu ca bebe să se obișnuiască cu laptele de soia, de aceea este recomndat ca la început el să fie încorporat în preparatele la care foloseați laptele de vacă. Dacă nu există cale de mijloc și lui bebe nu-i place deloc laptele de soia, mai există variante de lapte praf hipoalergenic. Aceste variante hipoalergenice nu trebuie date celui mic fără o părere din partea pediatrului.
Preparatele din lapte de vacă la bebeluși
În primele șase luni de viață laptele de vacă la bebeluși nu este recomandat sub nicio formă. La începutul diversificării, puteți să-i introduceți în alimentație lui bebe cantități mici de lapte de vacă, adăugat în preparate simple și gustoase. Mare atenție ca laptele folosit să fie pasteurizat, pentru a evita riscul de contaminare cu bacteria Listeria, care le provoacă bebelușilor probleme respiratorii grave.
Brânza din lapte de vacă la bebeluși
Nu toate tipurile de brânzeturi sunt bune pentru bebelușul tău. Multe dintre ele, cum ar fi camembert, gorgonzola, brie, chevre, saga sau roquefort, trebuie ținute departe de copil, deoarece au în compoziție mucegaiuri și sunt nepasteurizate. Dintr-o astfel de brânză există un risc foarte mare de contaminare cu Listeria sau Salmonella.
Cele mai bune brânzeturi pentru copii sunt: cottage cheese, ricotta, mascarpone, gouda, parmezan, mozzarella, edam și cheddar. Brânza de vaci simplă, fără adaosuri de smântână sau zahăr, este bună pentru copii și poate fi combinată cu legume fierte, încorporată în anumite sosuri sau se poate servi alături de un ou fiert. Față de laptele de vacă normal, brânzeturile conțin acid lactic care ușurează absorbția tuturor nutrienților în organism și ajută la formarea unei flore intestinale sănătoase. Brânza este un aliment excelent pentru copii datorită culturilor de bacterii vii, care fac ca nivelul ridicat de calciu din lapte și conținutul de grăsimi să fie mai ușor digerate.
Griș cu lapte de vacă la bebeluși
Copiilor nu trebuie să li se ofere griș cu lapte până după vârsta de șapte luni. Cauza principală a acestui fapt este glutenul prezent în cantități foarte mari în griș. Glutenul este unul dintre cei mai cunoscuți alergeni, responsabili de boala celiacă. Glutenul este o proteină prezentă în grâu, secară sau orz. Boala celiacă sau intoleranța la gluten apare atunci când organismul nu poate accepta nici o cantitate minimă consumată, iar efectele se văd în deficitul de fier, anemie, apariția de carii și creșterea mai mică în înălțime. De asemenea, din cauza glutenului bebelușii pot dezvolta o alergie puternică ce prezintă simptome precum: apatie, balonare, diaree cronică, stagnare a greutății și oboseală constantă. Bebelușii sunt foarte vulnerabili la acestă proteină, de aceea nu este bine să-i dați copilului griș cu lapte de mai mult de două ori pe săptămână. Este bine să combinați grișul și cu alte legume sau fructe pentru a fi mai ușor de digerat.
Mai jos găsșiți câteva rețete de griș cu lapte recomandate pentru copii.
1. Griș cu lapte și suc de morcovi
Ingrediente:
- 3 linguri de griș
- 1 pahar și jumătate de lapte
- 2 lingurițe de zahăr
- 2 linguri de suc de morcovi
- 1 linguriță de unt
- un praf de sare
Mod de preparare:
Puneți un praf de sare în lapte. Lăsați laptele să ajungă la punctul de fierbere. Adăugați încet grișul, amestecând continuu pentru a nu se face cocoloașe. După ce a fiert 10 minute, opriți focul și puneți zahărul și untul. După ce s-a răcit adăugați și sucul de morcovi.
2. Griș cu lapte și dulceață
Ingrediente:
- 300 ml lapte de vacă
- 3 lingurițe de griș
- 2 lingurițe de dulceață
- 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare:
După ce laptele a început să fiarbă, adăugați în ploaie grișul, amestecând continuu. După 8 – 10 minute, grișul este fiert. Puneți-l deoparte și adăugați zahărul. După ce s-a răcit, îl turnați într-un castron, iar deasupra puneți și dulceața. Este un desert simplu și delicios pentru orice prichindel.
3. Griș cu lapte, dovleac, măr și morcov
Ingrediente:
- 3 linguri de griș
- 300 ml de lapte
- 1 măr
- 1 morcov
- 1 felie de dovleac plăcintar
- 2 lingurițe de zahăr
Mod de preparare:
Dovleacul, mărul și morcovul se curăță cu atenție de coajă și de sâmburi, se taie cubulețe și se pun la fiert cu apă cât să le acopere. După ce s-au fiert foarte bine, se scurg de apă și se pasează până devin o pastă fină. Separat, într-o oală, puneți laptele și lăsați-l să ajungă la punctul de fierbere. Apoi adăugați grișul în ploaie. După 10 minute, grișul cu lapte este gata. După ce s-a răcit adăugați și pasta de morcov, dovleac și măr. Nu uitați să puneți și zahărul. Amestecați bine până la omogienizare. Este un mod excelent de a-l face pe cel mic să consume legume și fructe, de asemenea, este metoda ideală prin care să introduceți laptele de vacă în alimentația lui.
Orez cu lapte de vacă la bebeluși
Orezul este alimentul principal recomandat atunci când începe diversificarea celui mic. Deoarece se digeră foarte ușor și este bogat în aminoacizi esențiali, precum histidină, lizină și leucină. Aminoacizii mențin țesuturile sănătoase și ajută la funcționarea corectă a tuturor organelor. Orezul este un aliat al mamelor în cazul în care puiul lor suferă de probleme digestive, cum ar fi crampele sau diareea. De asemenea, este foarte ușor de pregătit, iar în combinație cu laptele de vacă se transformă într-un desert gustos și sățios.
1. Orez cu lapte și coajă de lămâie
Ingrediente:
- 1 l de lapte de vacă
- jumătate de ceașcă de orez
- 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
- 4 linguri de zahăr
- opțional: scorțișoară și esență de vanilie
Mod de preparare:
- Puneți laptele într-o oală și lăsați-l să înceapă să fiarbă. Apoi adăugați zahărul și opțional scorțișoara sau esența. Amestecați continuu, altfel zahărul se va lipi de fundul oalei.
- Spălați orezul în câteva ape și îl adăugați în oală atunci când laptele a mai dat într-un clocot. Nu uitați să amestecați continuu. Orezul este fiert după 20 – 25 de minute.
- După ce este gata, îl dați deoparte și puneți și coaja de lămâie, apoi trebuie turnat în câteva boluri. Se poate servi și cu dulceață pe deasupra. Copii vor adora combinația de fructe și orez.
2. Orez cu lapte și banană
Ingrediente:
- 4 linguri de orez
- 400 ml de lapte
- 2 linguri de zahăr
- 1 banană coaptă
- opțional: scorțișoară
Mod de preparare:
- Orezul se spală foarte bine în cel puțin 3 ape.
- Într-o oală se pune laptele la fiert. Când dă în primul clocot se pune zahărul, amestecând continuu, iar după alte câteva clocote se adaugă și orezul. După 25 de minute orezul este fiert. Puteți să adăugați și o linguriță de scorțișoară în orez pentru un gust mai bun.
- Banana se pisează până devine piure și se pune deasupra peste orezul răcit și pus în boluri. Prichindeii adoră bananele, fiind un fruct esențial pentru sănătatea lor, iar prin alăturare cu orezul și laptele va deveni un deliciu până și pentru cei mai mofturoși dintre ei.
3. Cremă de orez cu lapte și fructe
Ingrediente:
- 2 linguri de orez
- 200 ml de lapte
- piure de fructe (banane, mere, pere sau mango)
- 2 lingurițe de zahăr
Mod de preparare:
- Orezul se dă prin blender până se face o pudră fină.
- Spălați bine un fruct la alegere dintre cele recomandate mai sus și puneți-l tot în blender, pentru a-l pisa foarte bine.
- Într-o oală puneți laptele la fiert. Când acesta a început să fiarbă, adăugați ușor zahărul și pudra de orez și amestecați bine pentru a nu se prinde de fundul oalei. După 15 minute, puteți să opriți focul.
- Într-un castron puneți crema de orez, iar deasupra pasta obținută din fruct. Față de orezul cu lapte obișnuit, acesta este foarte fin și mai ușor de mestecat de către cei mici.
Cereale cu lapte de vacă la bebeluși
Cerealele sunt o sursă excelentă de fibre, necesare la menținerea unui tract digestiv sănătos și a unei greutăți corporale normale. Fibrele se găsesc atât în cerealele integrale cât și în unele fructe și legume. După vârsta de șase luni, părinții încep diversificarea alimentară a copilului. Este momentul în care se face trecerea ușoară de la laptele matern sau praf, la fructe și legume pasate, lapte de origine animală sau multe tipuri de cereale. Nu este recomandat să-i dați copilului cereale gluteice cum ar fi ovăzul, grâul și orzul. Cerealele non-gluteice perfecte pentru orice copil sunt: hrișca, orezul și mălaiul. Orezul cu lapte este indicat atunci când bebe suferă de constipație sau de alte probleme digestive, iar hrișca conține mulți aminoacizi esențiali și este slabă în grăsimi, ceea ce o face foarte ușor de mâncat. De asemenea, nu trebuie să-l feriți pe cel mic de mălai. Mămăliga este preparatul asociat acestui ingredient. Bebelușul trebuie să înceapă să se obișnuiască cu multe gusturi, de aceea este recomandat să-i oferiți câte puțin din fiecare.
Laptele de vacă la bebeluși: forum
Consumul laptelui de vacă de la o vârstă fragedă le-a împărțit pe mămici în două tabere. Fie că nu le dau lapte de vacă la bebeluși, fie că acesta și-a făcut apariția de la câteva luni în viața pruncului lor, discuțiile despre acest aliment au rădăcini vechi. Mai jos găsiți confesiunile mămicilor de pe forumuri despre laptele de vacă la bebeluși.
„Nici nu se pune problema să înlocuim formula de lapte praf cu laptele de vacă. Laptele praf îl folosesc la prepararea unor mâncăruri și îi mai dau să bea din când în când. Băiețelul meu are un an și nouă luni și cel mai potrivit pentru el este laptele praf. Cel de vacă are un conținut insuficient de vitaminele E, D, C, fier și acizi grași esențiali.” – sfatulmamicilor.ro forum
„Fetița mea a primit laptele de vacă în alimentația ei la vârsta de șase luni. După o perioadă cu lapte praf, momentul în care i-am introdus laptele de vacă nu a întârziat să apară. A fost bun tot laptele de vacă, atât din magazin, cât și de la țărani. Lapte de vacă să fie.” – sfatulmamicilor.ro forum
„Trecerea se face treptat, laptele de vacă trebuind să fie diluat cu apă, la început mai mult, apoi din ce în ce mai concentrat. Poți începe, de exemplu, cu jumătate cantitate de lapte de vacă, jumătate apă. Noi am fost la un medic de ortopedie infantilă și ne-a spus că, dacă ne putem permite, cel mai bine ar fi să nu trecem pe lapte de vacă până la vârsta de doi ani și să folosim lapte praf, deoarece e mai complet, are mai mult calciu și mai puține grăsimi decât cel de vacă.” – garbo.ro forum
„Depinde de copil. Eu nu am de gând să introduc laptele de vacă, deși fiica mea are deja un an. I-am dat Nan, apoi nu i-a mai plăcut și l-am schimbat cu Humana și voi continua tot cu lapte praf. Laptele de vacă trebuie diluat neapărat.” – ro-mamma.ro forum
„Eu fetei mele i-am dat lapte de vacă de la șase luni pentru că încercasem toate formulele de lapte praf de pe piață și nu lua în greutate, așa că am trecut pe lapte de vacă și mâncare un pic mai devreme. Însă pe la un an după ce și-a revenit cu greutatea, am trecut din nou pe lapte praf. Sinceră să fiu nici mie nu-mi place laptele de vacă, așa că nu i-l mai dau copilului. În plus, laptele de vacă este printre alimentele nerecomandate până la vârsta de un an.” – ro-mamma.ro forum
Este bun laptele de vacă la bebeluși sub 1 an?
Laptele de vacă la copii sub un an trebuie introdus în alimentație doar cu ajutorul unor preparate. Unii părinți decid să le copiilor să bea și lapte de vacă, dar trebuie să țină cont de faptul că vârsta de la care se poate consuma sub o formă sau alta este de șase luni. Între 0 – 6 luni bebelușii trebuie să primească doar lapte matern sau formule de lapte parf în cazul în care mama nu poate alăpta. De asemenea, pentru cei care optează să le ofere pruncilor lapte de origine animală, trebuie să știe că acesta nu poate înlocui o masă principală. Unele voci susțin faptul că laptele de vacă sub vârsta de un an este interzis, fiind sărac în nutrienții de care cel mic are mare nevoie pentru a se dezvolta armonios, iar privarea de laptele praf îmbogățit cu vitamine și minerale îl pot afecta pe viitor, prin deficitul de creștere, anemie, sistem imunitar slăbit și oase fragile. Totodată, este pus în discuție și sistemul digestiv al celor mici care nu poate suporta cantitatea de proteine pe care o conține laptele de vacă. Totul ține și de alegerea părinților atunci când începe perioada de diversificare. Dacă vreți să-i introduceți în alimentație laptele de vacă, dar aveți dubii despre faptul cum organismul copilului îl va tolera, cea mai bună soluție este să-l combinați cu laptele praf, astfel cel mic va avea parte de o tranziție lentă către proteina animală. O altă variantă sunt preparatele cu lapte de vacă și cereale integrale sau anumite tipuri de brânză pasteurizate. Niciodată nu trebuie să-i dați lui bebe lapte de vacă nepasteurizat. Riscul de contaminare cu Listeria este foarte ridicat.
Laptele de vacă la copii peste 1 an
Metabolismul unui copil de peste un an este de două ori mai accelerat față de al unui adult. Copii trec între 1 – 3 ani printr-o perioadă de creștere accelerată și au nevoie de cantități duble de vitamine și minerale, de aceea laptele trebuie să nu lipsească din alimentație, sunt recomandate însă formulele de lapte praf îmbogățite cu toți nutrienții necesari un copil în plină formare. Nu este interzis nici laptele de vacă, dar acesta nu trebuie să înlocuiască mesele principale sau formulele. La copii cu risc crescut de obezitate indicat este laptele degresat sau cu un conținut redus de grăsime. În același timp, micuților ce dezvoltă o intoleranță la lactoză, li se poate oferi laptele de soia, dar acesta nu trebuie să fie degresat, ci să conțină grăsimi și vitamine. Cantitatea de lapte consumată de un copil de peste un an pe zi nu trebuie să depășească două căni.
Laptele de vacă și constipația la bebeluși
Bebelușii alăptați la sân au scaune mai dese față de cei hrăniți cu formule de lapte praf. În laptele matern există deja echilibrul nutrițional de care are nevoie cel mic. De asemenea, proteinele din laptele de vacă provoacă adesea constipație. Dacă bebe se află în perioada de diversificare și consumă preparate cu lapte de vacă prea des, atunci este predispus la constipație. Intestinele bebelușilor nu sunt pregătite dintr-o dată să accepte proteina animală, de aceea tranziția alimentară trebuie să fie făcută foarte lent. Nu trebuie să-i dați bebelușului mai mult de două ori pe săptămână preparate cu lapte de vacă sau brânză. Totodată, combinați formulele cu laptele de vacă pentru a-l face mai ușor digerabil. Ceaiurile și apa nu trebuie să lipsească din programul unui bebeluș. Laptele nu hidratează în totalitate, de aceea trebuie să consume și alte lichide.
Simptomele principale pentru constipația la bebeluși sunt: scaunele eliminate cu greutate și foarte tari, abdomen tare, dureri abdominale și stare permanentă de irascibilitate. Bebelușii trebuie să elimine scaun o dată sau de două ori pe zi. Dacă trec mai mult de două zile, iar scutecul a rămas curat, este un motiv de îngrijorare. În acele situații prezența la medic este esențială. Printre complicațiile provocate de constipație se numără: prolapsul rectal (ieșirea unei porțiuni mici din intestin în afara anusului din cauza efortului de a elimina scaunul), colici abdominale (spasme dureroase la nivelul intestinelor) și sângerarea rectală.
Diluția laptelui de vacă
Pentru mamele care au început diversificarea alimentară pentru pruncul lor și vor să introducă neapărat și cantități de lapte de vacă trebuie să țină cont de câteva lucruri. În primul rând, laptele de vacă la bebeluși trebuie diluat, deoarece conține foarte mult potasiu (sare) care pune o presiune uriașă pe rinichii celor mici. Totodată, laptele trebuie diluat neapărat pentru ca organismul să aibă o trecere lentă de la laptele matern la cel de origine animală. Între 6 – 12 luni, laptele trebuie diluat cu apă în proporție de 1:1 (jumătate lapte, jumătate apă plată). Abia după vârsta de un an, diluția laptelui nu mai este necesară, dacă acest aliment este consumat în cantități moderate și de maximum două ori pe săptămână.
Indiferent dacă vorbim despre un bebeluș sau despre un copil de peste doi ani, laptele de vacă trebuie să fie pasteurizat sau fiert, niciodată consumat în stare crudă. Pentru a evita orice neplăcere, multe mămici apelează la variantele degresate sau integrale de lapte din magazine. Cu atât mai mult dacă prichindelul este predispus la creșteri rapide în greutate, laptele foarte slab în grăsimi este varianta ideală.
Laptele de vacă fiert la bebeluși trebuie să fie răcit înainte de a-l dilua cu apă. Mai există varianele de diluție cu ceaiuri, dar este foarte posibil ca amestecul de ceai și lapte să nu fie pe placul bebelușului și să-i provoace balonare sau diaree.
Mereu vor exista două tabere, una susținând faptul că „laptele de vacă este bun la bebeluși”, iar cealaltă va prezenta „de ce nu este bun laptele de vacă la bebeluși”. Important este ca fiecare mămică să discute cu medicul înainte de a-i introduce lapte de vacă în alimentație lui bebe. În funcție de starea generală a celui mic, unii medici vor spune faptul că laptele de vacă este sărac în nutrienții de care un sugar are nevoie pentru a crește și conține prea mult sodiu și potasiu, ceea ce îl face o alegere foarte neinspirată pentru alimentația unui nou-născut, iar alții că abia în perioada diversificării se poate introduce laptele de vacă pentru cei mici, însă în cantități mici și în preparate precum grișul sau orezul cu lapte.
Surse: doc.ro, babycenter.com, desprecopii.com, totuldespremame.ro, clubulbebelusilor.ro, diversificareechilibrata.info, reginamaria.ro, diversificare.ro, sfatulparintilor.ro, bebegurmand.ro, csid.ro, culinar.ro, bebestrumf.com, mamica.ro, zenyth.ro, naturame.ro
Surse foto: istockphoto.com