Pasul 1: ALEGE BINE MOMENTUL
In primele 6 luni de viata bebe este dependent de san sau de biberon, si este tot ceea ce are nevoie. De la 6 luni una dintre mese va deveni suc sau piure de fructe, apoi de legume, si completata de laptic. Apoi de la 7-8 luni trei mese pe zi vor fi mancarica (dimineata fructe, la pranz legume cu sau fara carnita, la 5-6 iaurt, branzica). Aceste momente trebuie alese cu grija, astfel incat copilul sa nu fie obosit, sa nu fie suparat, sa nu fie incomodat de nimic. Trebuie sa ii fie foame, insa sa nu fie infometat, iar in jurul sau sa fie liniste, sa nu se agite oameni, sa nu fie muzica tare, sa nu iti sune telefonul. Toate aceste conditii se impun mai ales in primele trei luni de diversificare, cand cel mic se obisnuieste cu programul si cu gustul, textura si noua modalitate de a se hrani. El trebuie sa se simta de la inceput confortabil in jurul hranei, sa nu creada ca ora mesei este o pedeapsa, un chin dar nici ceva care il adoarme.
"In primele 2 luni ora de masa era o adevarata rutina detaliata: servetele, lingurita, castronasul, apa, scaunul, Labus - catelusul de plus care manca si el cu noi - . Mai intai umplem castronasul, apoi papa Sabina, papa si Labus. Apoi ne stergem la botic si bem apa. Sabina s-a obisnuit atat de tare cu aceasta rutina inca din prima saptamana, incat se smiorcaia daca nu era castronasul ei, sau lingurita, sau servetelele langa ea, daca nu papa si Labus, sau daca nu o stergeam la gurita. Si de fiecare data cand o luam in brate sa o duc la scaunel, era in culmea fericirii. Si acum imi multumesc in gand ca a vazut momentul mesei ca pe ceva placut." ne spune multumita Miriam, mama Sabinei de 3 ani.
Pasul 2: NU TE LASA PAGUBASA
La inceput vei vedea ca cel mic ia cateva imbucaturi si apoi refuza sa deschida gura. La toate alimentele! Ceea ce tie ti se pare foarte gustos, pentru el inca este neclar, ciudat, misterios. Faptul ca refuza alimentul respectiv nu inseamna ca nu ii place. De aceea tu nu trebuie sa renunti sa i-l servesti. Renunti in ziua respectiva, a doua zi incerci iar, peste o saptamana iar, peste o luna iar. Ai putea chiar avea surpriza, ca peste cateva zile, cand ii dai iarasi sa pape dovlecel, sa recunoasca gustul si sa savureze fiecare lingurita. Studiile au aratat ca este nevoie de 15 incercari, in medie, pana ce un copil accepta un nou aliment. Pe masura ce acesta creste, vei vedea ca va face din ce in ce mai multe mofturi. Daca refuza piureul de brocoli, pe care odata il iubea, schimba modul de preparare: coace-l in cuptor, amesteca cu cartofi, dovlecel, conopida, fa-l supa-crema. Orice refuz ai primi din partea copilului tau, nu te lasa pagubasa! Fa din prepararea mancarii o arta, astfel incat cel mic sa iubeasca fiecare dumicat!
"La inceput iubea spanacul, il manca pe nerasuflate. Pe la 11 luni nu l-a mai vrut. Asa ca am inceput sa il introduc in cantitati mici in alte piureuri care aveau ca baza cartof, morcov, conopida. Am crescut cantitatea treptat, si acum mananca iarasi si spanac, fara sa strambe deloc din nas." ne confirma Raluca, mama lui Cristian, de 1 an si jumatate.
Pasul 3: MENIURI CAT MAI VARIATE
Chiar si tu, cea care te consideri deloc mofturoasa, dupa ce ai mancat de trei ori din ciorba de legume, nu prea mai vrei sa o mananci si a patra oara, poate nici chiar peste o saptamana. Asa si bebelusul tau. De indata ce cel mic s-a obisnuit cu actul in sine de a manca, introdu-i in meniu cat mai multe alimente si cat mai repede: un nou aliment la trei zile. Asta nu inseamna sa ii dai numai acelasi aliment. I-ai introdus deja morcovul? Atunci adauga-i peste el in piure si telina, apoi pastarnac, apoi cartof. Astfel vei putea vedea daca are vreo reactie la noul aliment introdus, insa ii poti oferi si amestecuri de gusturi care sa ii provoace placere cand papa. Fii creativa! Daca vezi ca ii plac bananele, adauga-i peste ele si marul pe care il refuza. Daca ii plac cartofii, amesteca-i cu nesuferitul spanac. Daca nu stii ce alimente sa ii mai introduci in meniu, gandeste-te la culorile curcubeului, si fa o lista cu fructe si legume ce apartin fiecarei culori din curcubeu. Nu uita nici de condimente! De la 9 luni, dupa ce micutul tau s-a obisnuit cu noi gusturi, poti introduce si diverse condimente. Sunt sanatoase si ofera preparatelor un gust delicios: patrunjel, marar, nucsoara, scortisoara, boia dulce, ghimbir, salvie, vanilie, menta.
"Sa va spun cu mancarea indiana. Noua ne place condimentata si preparam des acasa. Mariuca, avea cam 1 an si 9 luni, ne tot urmarea cum mancam noi orez cu sos portocaliu. Si a cerut si ea. I-am dat. Nu mica ne-a fost mirarea sa vedem ca a mancat tot. De atunci ii prepar si ei mai condimentat, nu picant insa. Ii pun chilli, paprika, ghimbir, sofran. E innebunita!", ne spune razand Andreea, mama Mariei de 2 ani.
Pasul 4: CUNOASTE CEEA CE MANANCI
Copiii sunt innebuniti dupa lucrurile pe care le recunosc. Le ofera o stare uriasa de confort. Asa ca, de fiecare data cand ii dai ceva sa manance spune-i ce mananca, lasa-l sa atinga preparatul, sa il priveasca. Da-i un mar si spune-i ca este mar. Pe masura ce creste spune-i ce culoare, ce forma si ce gust are marul. Arata-i alimentele in carti si reviste, povesteste-i despre ele. Nu lasa mancarea sa fie un mister pentru copilul tau. Studiile au demonstrat chiar ca un copil este mai doritor sa guste un fruct nou, daca il cunoaste deja din fotografii. Iar pe masura ce creste, tine-l pe cel mic langa tine in bucatarie cand gatesti. Arata-i cum prepari ciorbita, musacaua, prajitura. Nu uita ca oamenii se retrag din fata a tot ceea ce inseamna necunoscut. Asa ca nu ii oferi celui mic ocazia sa considere mancarea un mister, dimpotriva, ajuta-l sa o iubeasca! La 18 luni multi copii pot ajuta in bucatarie: pot sa cearna faina, sa spele fructele si legumele, sa amestece ingrediente intr-un castron.
"Am inceput sa prepar mancarea impreuna cu fetita mea cand avea 1 an si jumatate. Nu facea altceva decat sa toarne faina in castron si sa adauge si celelalte ingrediente. Acum al 4 ani ma ajuta in prepararea fiecarei cine, spala legumele, le asezoneaza. Ii plac mai ales legumele cu frunze verzi, pentru ca ne jucam cu ele si facem omuleti. Poate din acest motiv le si mananca fara mofturi." ne spune Magda, mama Andreei de 4 ani si jumatate.
Pasul 5: FII UN EXEMPLU
De fiecare data cand se poate, mancati si voi impreuna cu bebelusul, chiar de la inceputul diversificarii. Mananca si din castronul lui, arata-i ca si tie iti place ceea ce mananca el. Daca tu refuzi sa mananci un aliment, atunci nu te astepta ca cel mic sa il accepte. Daca tu nu mananci anumite legume, pe masura ce creste, cel mic va observa. Asa ca, daca tie nu iti place morcovul, pune langa el si sparanghel si mananca sparanghel. Copilul va vedea ca mananci si tu din aceeasi farfurie. A manca impreuna cu parintii la masa este un avantaj enorm in dezvoltare. Pe langa faptul ca va vede ca si exemplu, pentru copil inseamna timp petrecut alaturi de voi, momentul mesei va deveni, astfel, un moment placut, pe care il va astepta cu nerabdare.
"Tocmai ce ne-am intors din concediu la un hotel all inclusive. Mesele erau la ora fixa, iar Anya era super-incantata cand ne indreptam spre restaurant. Foarte repede a realizat ca mancam impreuna, toti trei, si in cele 8 zile a mancat mai mult ca niciodata, orice.", ne spune Gabriela, mama Anyei de 1 an si 2 luni
Oare exista copii care sa nu faca mofturi la mancare?