Alimentatia bebelusului - ce si cum sa folosesti!

Alimentatia bebelusului - ce si cum sa folosesti!

Raluca Cristea

Orice mamica grijulie se gandeste la o alimentatie potrivita pentru bebelusul ei. Pentru ca totul sa mearga ca pe roate, trebuie sa stii ce alimente poate sau nu bebelusul sa consume si cum trebuie sa i le prepari sau sa i le oferi.


Nu uita! Nu trebuie niciodata sa iti obligi bebelusul sa manance sau sa primeasca ceva ce nu ii place! Cu siguranta va da semnale clare atunci cand ii va fi cu adevarat foame iar daca prima data va respinge un anumit aliment, poti incerca sa reintroduci alimentul respectiv peste cateva saptamani.

La fel de important este sa diversifici si sa echilibrezi alimentatia copilului, incet, cu mici diferente dupa fiecare luna.

Fii atenta la alimentele care contin fecula si amidon - paine, paste fainoase, cartofi, orez, gris si legume uscate! Evita sa le folosesti des in alimentatia bebelusului deoarece contin multe glucide. Totusi, ii poti da celui mic cate putin din fiecare astfel de aliment, insa doar incepand cu varsta de 9 luni!

Produsele lactate constituie unul dintre elementele de baza ale alimentatiei copilului, mai ales in primii doi ani de viata, fie ca este vorba de laptele matern, laptele de vacutza sau laptele din comert.

Trebuie doar sa testezi si sa afli cum ii place celui mic sa il consume: cald sau rece!

Laptele de vacutza este recomandat doar dupa varsta de 5 luni. Sa nu crezi, ca, daca laptele este bogat in calciu si elemente nutritive, alimentatia bebelusului tau trebuie sa abunde de acest aliment! Nici vorba! La fel de bune sunt si iaurturile, branzica de vacutza, smantana si deserturile pe baza de lapte.

Incepand cu varsta de 1 an, bebelusul poate consuma orice fel de branza ii place, insa, pana atunci, este bine sa eviti branza de capra, pentru ca este foarte sarata.

 

Fructele sunt esentiale pentru o dezvoltare armonioasa a micutului, datorita aportului ridicat de vitamine si elemente nutritive. Incepand cu varsta de 3 luni, sunt indispensabile pentru bebelus

Prima data ii poti da micutului compot, banana pasata sau putin suc de fructe special pentru bebelusi, pe care il gasesti in comert exact in doza de care ai nevoi

Nu uita sa cureti mereu fructele de coaja, pentru ca pote fi acida sau impregnata cu insecticid. Mai mult decat atat, doar dupa 9 luni bebelusul poate consuma fructe foarte acide, granuloase sau cu fibre. Cat despre fructele uscate, acestea sunt permise dupa 10 luni.

Ouale
sunt o sursa importanta fier, fosfor, proteine, vitaminele A si B. Galbenusul de ou poate fi consumat dupa varsta de 5 luni doar moale, iar dupa varsta de 1 an micutul poate sa primeasca si albusul. Nu este indicat sa ii dai copilului oua mai mult de 2 ori pe saptamana!

Pestele este o sursa consistenta de proteine si fosfor, dar si iod si saruri minerale. In plus, este usor digerabil. De la 5 luni, cel mic poate consuma doar peste slab, pestele mai gras putand fi consumat dupa 8 luni. La inceput pestele trebuie servit doar fiert la abur, apoi fiert in bulion / supa sau fript amestecat fin.

Pestele trebuie mancat cat mai proaspat si gatit in maxim 2 zile dupa ce a fost cumparat! Fileul de peste congelat este foarte bun si usor de pregatit si poate fi de multe ori, cea mai buna solutie!

Carnea de pasare este la fel de necesara si hranitoare ca pestele. Bebelusul care a implinit 5 luni poate sa consume piept de pui, de curcan, de gaina, de bibilica sau de curca, maruntit.

Pieptul de rata, care este mai greu digerabil si mai gras, trebuie introdus in alimentatie la cateva luni dupa ce micutul a incercat carnea de pasare de mai sus.

Nu uita! Indiferent cum o prepari, carnea nu trebuie sa aiba pielita, deoarece contine multa grasime!

Legumele, la fel ca si fructele, sunt extrem de importante in alimentatia oricarei persoane, mai ales pentru cele care se afla in plina dezvoltare.

Vitaminele si sarurile minerale din legume ajuta la reglarea tranzitului intestinal si combat transpiratia.

Bebe poate consuma legume dupa ce a implinit 3 luni, mai intai fierte si amestecate (supa crema). Oferta fiind variata, trebuie sa incerci diverse legume, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu mai multe arome. In prima faza, ofera-i cate o leguma, pentru ca ulterior, sa realizezi diverse combinatii.

De la 10 luni, cel mic poate primi si legume crude sau sucuri de legume crude.
Articolul urmator
Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze
Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are
    Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are

    Nucile de cocos sunt fructele cocotierului („Cocos nucifera”), o specie de palmier des întâlnită în zonele tropicale. Fructele acestui palmier se valorifică...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

    Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!
    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!

    Afectiunea cunoscuta sub numele de psoriazis este o boala autoimuna care apare la nivelul pielii. Psoriazisul ingroasa pielea pe alocuri, o face mai stralucitoare, dar si mai dureroasa...

    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?
    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?

    Rețelele de socializare au devenit o parte din viața noastră. Implicit și filtrele, care se regăsesc pe absolut fiecare platformă de social media. Chiar dacă nu le folosim, le...

    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor
    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor

    Bebelușul născut prematur, fără piele, a reușit să demonstreze imposibilul și să ajungă în sfârșit acasă, în regulă și complet sănătos! În pofida...

    © 2024 Qbebe