Nu uita! Nu trebuie niciodata sa iti obligi bebelusul sa manance sau sa primeasca ceva ce nu ii place! Cu siguranta va da semnale clare atunci cand ii va fi cu adevarat foame iar daca prima data va respinge un anumit aliment, poti incerca sa reintroduci alimentul respectiv peste cateva saptamani.
La fel de important este sa diversifici si sa echilibrezi alimentatia copilului, incet, cu mici diferente dupa fiecare luna.
Fii atenta la alimentele care contin fecula si amidon - paine, paste fainoase, cartofi, orez, gris si legume uscate! Evita sa le folosesti des in alimentatia bebelusului deoarece contin multe glucide. Totusi, ii poti da celui mic cate putin din fiecare astfel de aliment, insa doar incepand cu varsta de 9 luni!
Produsele lactate constituie unul dintre elementele de baza ale alimentatiei copilului, mai ales in primii doi ani de viata, fie ca este vorba de laptele matern, laptele de vacutza sau laptele din comert.
Trebuie doar sa testezi si sa afli cum ii place celui mic sa il consume: cald sau rece!
Laptele de vacutza este recomandat doar dupa varsta de 5 luni. Sa nu crezi, ca, daca laptele este bogat in calciu si elemente nutritive, alimentatia bebelusului tau trebuie sa abunde de acest aliment! Nici vorba! La fel de bune sunt si iaurturile, branzica de vacutza, smantana si deserturile pe baza de lapte.
Incepand cu varsta de 1 an, bebelusul poate consuma orice fel de branza ii place, insa, pana atunci, este bine sa eviti branza de capra, pentru ca este foarte sarata.
Fructele sunt esentiale pentru o dezvoltare armonioasa a micutului, datorita aportului ridicat de vitamine si elemente nutritive. Incepand cu varsta de 3 luni, sunt indispensabile pentru bebelus |
Ouale sunt o sursa importanta fier, fosfor, proteine, vitaminele A si B. Galbenusul de ou poate fi consumat dupa varsta de 5 luni doar moale, iar dupa varsta de 1 an micutul poate sa primeasca si albusul. Nu este indicat sa ii dai copilului oua mai mult de 2 ori pe saptamana!
Pestele este o sursa consistenta de proteine si fosfor, dar si iod si saruri minerale. In plus, este usor digerabil. De la 5 luni, cel mic poate consuma doar peste slab, pestele mai gras putand fi consumat dupa 8 luni. La inceput pestele trebuie servit doar fiert la abur, apoi fiert in bulion / supa sau fript amestecat fin.
Pestele trebuie mancat cat mai proaspat si gatit in maxim 2 zile dupa ce a fost cumparat! Fileul de peste congelat este foarte bun si usor de pregatit si poate fi de multe ori, cea mai buna solutie!
|
Carnea de pasare este la fel de necesara si hranitoare ca pestele. Bebelusul care a implinit 5 luni poate sa consume piept de pui, de curcan, de gaina, de bibilica sau de curca, maruntit.
Pieptul de rata, care este mai greu digerabil si mai gras, trebuie introdus in alimentatie la cateva luni dupa ce micutul a incercat carnea de pasare de mai sus. Nu uita! Indiferent cum o prepari, carnea nu trebuie sa aiba pielita, deoarece contine multa grasime! |
Vitaminele si sarurile minerale din legume ajuta la reglarea tranzitului intestinal si combat transpiratia.
Bebe poate consuma legume dupa ce a implinit 3 luni, mai intai fierte si amestecate (supa crema). Oferta fiind variata, trebuie sa incerci diverse legume, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu mai multe arome. In prima faza, ofera-i cate o leguma, pentru ca ulterior, sa realizezi diverse combinatii.
De la 10 luni, cel mic poate primi si legume crude sau sucuri de legume crude.