Remedii pentru constipatia sugarului

Remedii pentru constipatia sugarului

Delia Raluca Moisa

Constipatia la sugari poate avea diverse cauze, dar una dintre cele mai comune cauze o reprezinta introducerea alimentelor solide. Afla acum totul despre constipatia la sugari: simptome, cauze, dar si remedii.

De ce se constipa sugarii?

Sugarii care primesc lapte de la san, se constipa foarte rar pentru ca acesta este 100% digerabil de catre sistemul digestiv al unui sugar. Laptele de la san nu poate fi  cauza constipatiei intrucat este usor digerabil. In schimb, multi sugari care sunt hraniti la san au scaune neregulate, dar asta nu inseamna ca sunt constipati.

Nou nascutii hraniti cu diverse formule de lapte tind sa sufere de constipatie mai des decat copii hraniti la san intrucat, spre deosbire de laptele de la san, laptele arrf nu este digerat si absorbit la fel de usor de organismul bebelusului.

Asadar, atunci cand faci diversificarea alimentatiei la sugari, se poate constipa intrucat nu digera cu usurinta alimentele, de la inceput.

Care sunt cauzele constipatiei?

Principala cauza a constipatiei la sugari, dupa cum am mentionat mai sus, o reprezinta introducerea alimentelor solide in meniul sugarului.

Insa, pe langa diversificarea alimentatiei la sugari, si dietele sarace in fibre sau dietele care contin foarte multe lactate: iaurturi, branza, lapte, pot fi cauza constipatiei sugarului.

De asemenea, alimentele de tipul bananelor, sosului de mere, cerealelor, painea, pastelor si cartofilor albi pot contribui sau pot cauza constipatia la sugari.

Care sunt simptomele constipatiei?

La sugarii pana in trei luni, constipatia este rara, chiar daca sugarul  este hranit cu lapte praf. Daca sugarul plange si este evident ca are dureri si probleme, este preferabil sa consulti medicul specialist; iar daca nou-nascutul are scaun solid mai putin decat o data pe zi, se considera, in general, ca este constipat.

In cazul unui sugar care a inceput sa manance alimente solide, printre simptomele constipatiei se includ urmatoarele: iritabilitate, dureri abdominale la bebelusi si disconfort gastric, abdomen ferm si tare, dureri abdominale care scad in intensitate dupa fiecare scaun eliminat, scaune patate cu sange, de regula din cauza fisurilor rectale determinate de eliminarea scaunelor prea tari, scaune dificil de eliminat.

De ce se instaleaza constipatia la sugari?

Un sugar poate deveni constipat daca dieta sa nu contine suficiente lichide, iar daca aceasta problema persista, este important sa il duci la un control medical de specialitate intrucat numai medicul specialist poate elimina din lista de probleme medicale anumite afectiuni sau fisuri anale.

Care este cel mai adecvat tratament impotriva constipatiei?

Inainte de a aplica un anumit tratament sugarului care sufera de constipatie, este recomandabil sa consulti medicul specialist.

In cazul unui sugar care a trecut pe alimente solide, intreaba medicul daca poti adauga in bolul de lapte cu cereale pe care copilul il mananca la micul dejun, cateva linguri cu piure de prune sau daca ii poti da doua linguri de suc de prune.

Fructele si legumele, bineinteles, in cantitati mici, pot face si ele minuni, oferind copilului necesarul de fibre. De asemenea, hidratarea este foarte importanta: sugarul trebuie sa bea cat mai multe lichide, inclusiv apa plata.

Pentru sugarul cu varsta sub patru luni de zile, poti incerca sa ii dai 60 de grame de suc diluat de fructe, de tipul grapefruitului sau prunelor sau merelor cu prune, de doua ori pe zi. Consulta-te intotdeauna cu medicul specialist cu privire la administrarea tratamentelor pentru constipatie sugarilor mai mici de patru luni.

Pentru sugarii cu varsta peste patru luni poti incerca alimente ca prunele, caisele, piersicile, perele, mazarea sau spanacul.

Sucurile de fructe ajuta, dar nu uita ca trebuie folosite cu moderatie pentru ca nu sunt la fel de nutritive pentru sugar ca laptele matern.

PIUREURI ÎMPOTRIVA CONSTIPAȚIEI LA BEBELUȘI

Printre cele mai cunoscute remedii pentru constipație la bebeluși se numără piureurile. Piureurile sunt ușor digerabile și au un gust plăcut pentru bebeluși. Iată 5 rețete de piureuri sănătoase pentru bebeluși.

borcane-cu-piure-de-fructe-si-alte-fructe-proaspete-pe-langa

1. Piure cu pară coaptă, curmale și portocală

Para trebuie curățată de coajă și de sâmburi și trebuie pusă la cuptor pentru 10 - 15 minute. Când este gata, para se pune în blender cu 4 - 5 curmale și o jumătate de portocală.

2. Piure cu pară, prune și praf de cuișoare

Piureul de pară, prune și praf de cuișoare este indicat începând cu vârsta de 6 luni. Para curățată se pune la aburi pentru 5 - 10 minute. În momentul când este gata se mută într-un blender, cu 2 - 3 prune tăiate și un praf de cuișoare. Totul se mixează până ce se obține o pastă fină.

3. Piure de dovlecel

Piureul de dovlecel se află pe lista cu remedii pentru constipație la bebeluși, dar este indicat începând cu vârsta de 7 luni. Dovlecelul se curăță de coajă și de semințe și se pune la fiert pentru 15 minute. Apoi, se scoate pe o farfurie și se pasează cu ajutorul unei furculițe. Peste el se pun 2 - 3 linguri cu iaurt, iar piureul se amestecă bine.

4. Piure de piersici

Piersicile curățate de sâmbure și coajă se pun la aburi pentru 10 - 15 minute. Apoi, se mixează într-un blender până se obține o pastă fină.

5. Piure cu fenicul, mazăre și piersică

Piersica este unul dintre acele remedii pentru constipație la bebeluși eficiente. Piersica se pune la aburi pentru 10 minute. În acest timp, mazărea se pune la fiert tot pentru 10 - 15 minute. Jumătate dintr-un fenicul trebuie curățat și tăiat bucățele. Atunci când mazărea și piersicile sunt fierte și răcite se pun într-un blender alături de fenicul și se mixează bine.

Prevenirea constipației la copil

Indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți cu formule de lapte praf, copii sunt predispuși la constipație chiar începând de la 2 luni, deoarece sistemul digestiv începe să se maturizeze treptat. La sugari, alăptarea rămâne cea mai bună metodă de prevenție. Pe lângă laptele matern sau cel praf, apa sau ceaiurile neîndulcite nu trebuie să lipsească din dieta unui sugar. Din momentul în care bebelușul ajunge la dieta diversificată, sucurile de fructe și piureurile trebuie consumate zilnic. Încă de la 4 luni copii pot bea sucuri de fructe diluate, dar numai la 2 - 3 zile. Sucurile diluate sunt și remedii pentru constipație la bebeluși, nu doar pentru prevenirea ei.

În schimb, în dieta copiilor ajunși aproape la vârsta de 1 an trebuie introduse alimente bogate în fibre precum: fasolea uscată, spanacul, mazărea sau caisele. Fibrele facilitează digestia și ajută la menținerea stării de bine la copii.

Ce regim trebuie să urmezi, ca micuțul tău să nu se mai constipe?

În unele cazuri de bebeluși alăptați exclusiv, un episod de constipație  poate fi cauzat de regimul pe care mama îl are. De exemplu, dacă mama consumă multe legume bogate în fier, o parte din acest fier ajunge în laptele matern. De asemenea, sunt situații în care bebelușului, pur și simplu, nu-i pică bine un produs pe care tu îl mănânci frecvent, fie că vorbim de legume, fructe sau carne. Așa că în loc de remedii pentru constipație la bebeluși, este indicat să urmărești orice reacție neobișnuită pe care o are bebe, iar constipația este un semn că trebuie să elimini ceva din dieta ta.

Pentru copii hrăniți cu formulă de lapte praf, este vorba despre reacția pe care cel mic o are la acel tip de produs. De multe ori, după încercarea unor remedii naturiste și revenirea la scaunele normale, se schimbă și formula de lapte praf folosită. Nu uita și de hidratare. Lichidele ajută la funcționarea corectă a sistemului digestiv.

Când trebuie să mergi la medic?

Deși scaunele tari pot fi tratate acasă în scurt timp cu ajutorul unor remedii pentru constipație la bebeluși, există anumite simptome grave asociate acestora. Dacă bebelușul tău prezintă unul dintre simptomele de mai jos, trebuie să mergi cu el imediat la medic. Semnele de îngrijorare sunt:

  • Scaunele cu sânge
  • Sângerarea rectală
  • Febra
  • Voma
  • Pierderea în greutate
  • Durerea abdominală
  • Scaunele sunt tari mai multe de 24 de ore
  • Scaunele sunt de culoare închisă
  • Refuzul de a mânca
  • Abdomen tare la palpare

Există mai multe remedii pentru constipație la bebeluși, dar piureurile și lichidele sunt calea sigură pentru rezolvarea problemei. În 24 de ore maxim de la debutul scaunelor tari, trebuie să apară semne de îmbunătățire a stării de sănătate a copilului. În caz contrar, constipația reprezintă o urgență medicală, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome.

Surse: medicalnewstoday.com, drmax.ro, totuldespremame.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Colicile sugarului și microbiota intestinală
    Colicile sugarului și microbiota intestinală

    Termenul de colici este folosit de obicei pentru a interpreta plânsul prelungit al sugarului în primele 3 luni de viață. Colicile sugarului pot fi definite ca un plâns...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    © 2025 Qbebe