- Timp preparare:
- 1 ora
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor
- Ingrediente principale:
- faina, oua, zahar, cacao, ulei
Ingrediente pentru un chec pufos
200 g făină200 g zahăr
5 ouă
4 linguri de ulei
½ plicuri zahăr vanilinat
1 plic de praf de copt
1 praf de sare
2 linguri de cacao (opțional)
Cum se pregătește checul pufos
Începi pregătirea acestui desert cu preîncălzirea cuptorului și cu separarea celor 5 ouă. Nu uita că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. După cum am menționat anterior, începi prin a separa albușurile de gălbenușuri. Odată îndeplinită această sarcină, treci la "bătutul" albușurilor. Poți folosi un tel, sau un mixer, rezultatul trebuie să fie o spumă albă, strălucitoare și tare, asemeni bezelei. Pe măsură ce bați albușurile, începi să adaugi zahărul. Acesta va întări spuma și îi va da strălucirea de care am amintit. Nu uita nici de praful de sare!
Trecem la următoarea etapă, aceea în care amestecăm gălbenușurile cu cele 4 linguri de ulei, așa cum procedezi atunci când pregătești crema pentru salata boeuf. După ce ai încorporat uleiul, vei amesteca cele două compoziții. Este esențial să amesteci cu grijă în albușuri, de jos în sus, pentru ca textura acestora să nu-și piardă din "pufoșenie".
Urmează partea în care adăugăm făina. La fel, tot cu grijă și atenție, adaugi treptat câte o lingură, după care amesteci. Acum, ai ajuns la pasul în care trebuie să te decizi dacă vrei un chec simplu, sau unul cu cacao. Dacă îl alegi pe primul, poți pune întreaga compoziție într-o tavă pentru cozonac, pe care ai "îmbrăcat-o" în hârtie de copt. Însă, dacă alegi varianta cu cacao, trebuie să urmezi următorii pași.
Compoziția de ouă cu făină rezultată va fi împărțită în două, una dintre ele urmând a fi amestecată cu acele linguri de cacao. Inițial, amesteci cacaua cu puțină apă, până ce aceasta capătă acel aspect de ciocolată topită. Apoi, o vei adăuga într-una din jumătățile de aluat.
Cel din urmă pas presupune așezarea compoziției în tavă. Poți alege să torni ambele compoziții și să faci un model cu ajutorul furculiței, sau să o pui mai întâi pe una și pe cealaltă peste. Oricare ar fi alegerea ta, va fi cu siguranță delicioasă.
Tava va fi băgată la cuptor, la foc mediu timp de 30-40 de minute. Apoi, nu-ți rămâne de făcut decât să-l scoți, să-l lași puțin la răcit, apoi poți trece la savurarea lui.
Poftă bună!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!