- Timp preparare:
- 30-90 de minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Aperitive calde, Feluri de mancare, Mamaliga, Finger Food, La cuptor, La gratar, La foc, Mancaruri gustoase, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Mancaruri, Romanesti, Italiene, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustoase, Deosebite, 1-2 porții
Mămăligă-pizza
Vrei să-i servești copilului tău o pizza cu totul inedită, dar nu mai puțin gustoasă decât cea obișnuită, preparată cu aluat? În acest caz, urmează rețeta de mămăligă pentru copii de mai jos care, alături de mămăligă, reunește legume suculente, care vor da echilibru și savoare texturii „pizzei” tale. Optând pentru acest preparat, vei avea ocazia și să-l determini pe un mic „mofturos” să guste legume pline de nutrienți valoroși.
Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 cană și 1/2 apă
- 1/2 cană lapte de migdale
- 1 cană mălai
- un vârf de sare și unul de piper (opțional)
- 1/4 linguriță cimbru uscat
- 1/4 linguriță oregano uscat
- 1 lingură ulei de măsline
- 8-10 roșii cherry
- 1/2 ceapă roșie (feliată fin)
- 1 cană ciuperci Champignon
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 cană pastă de tomate
- 5-5 frunze de busuioc
- sare și piper (după gust)
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 200 de grade
- Vei amesteca apa și laptele de migdale și le vei da la fiert
- Odată ce amestecul începe să fiarbă, adaugă mălaiul, având grijă să amesteci permanent ca să nu se formeze cocoloașe
- Adaugă peste mălai sare, piper și restul condimentelor, amestecând pentru 5-10 minute
- Vei unge o tavă cu ulei de măsline și vei turna în ea mămăliga, formând un cerc
- Vei acoperi mămăliga cu folie de plastic și o vei da la frigider pentru aproximativ 30 de minute
- Pregătește topping-ul: feliază roșiile, ceapa, ciupercile și pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt
- Toarnă peste legume uleiul de măsline, dar și sarea și piperul
- Lasă legumele în cuptor cam 15 minute
- Scoate mămăliga de la figider și pune peste ea sosul de tomate și topping-ul de legume
- Lasă „pizza” de mămăligă la cuptor pentru alte 15 minute
Mini-bulz
Bulzul este unul dintre cele mai populare preparate din mămăligă, care se poate transforma însă într-un fel de mâncare ce va putea fi și pe placul unui copil. Astfel, se poate realiza mini-bulz, care îl va încânta pe micuțul tău nu numai prin forma jucăușă, precum o mingiuță, ci și prin consistența crocantă de la exterior, conferită de mămăliga bine rumenită. Pentru a fi pe placul său, optează pentru o brânză nu foarte grasă, cu un gust domol și pentru un bacon nu prea gras, cum ar fi cel de curcan de exemplu.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 500 g mămăligă
- 2 linguri unt
- 200 g bacon de curcan
- 200 g brânză de burduf
Mod de preparare:
- Prima dată vei face mămăliga (cu consistență mai tare), după care o vei lăsa la răcit și o vei lăsa „să se odihnească” pentru aproximativ 8 ore
- Vei tăia baconul cât mai fin și vei zdrobi cu furculița brânza de burduf
- Vei diviza mămăliga în 3-4 porții (în funcție de mărimea mini-bulzului)
- Modelează bulgării de mămăligă (inițial turtești fiecare porție de mămăligă, așezi în ea bacon-ul, untul și brânza și vei forma bulgării)
- În funcție de posibilități, poți să rumenești mini-bulzul pe o tigaie grill sau pe un grătar sau chiar în cuptor. După ce mămăliga se va rumeni bine (va trebui să se formeze pe mini-bulz crustă), o vei lua de pe foc sau o vei scoate din cuptor.
Mămăligă bolognese
Sosul bolognez clasic se servește cu paste, dar de această dată poate fi pus în valoare și în cadrul unei rețete de mămăligă numai bună pentru copii. Mai întâi vei avea grijă să prepari o mămăligă cremoasă cu Parmezan, după care vei găti sosul bolognez, pe care îl vei turna deasupra mămăligii calde pentru un fel de mâncare consistent.
Ingrediente pentru 4 porții:
Ingrediente pentru mămăligă:
- 1 cană mălai
- 6 căni apă/ zeamă de la supa de pui
- 2/3 cană Parmezan ras
- sare (după gust)
Ingrediente pentru sosul bolognez:
- 500 g carne tocată de vită
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 morcovi (tăiați cubulețe)
- 2 țeline de pețiol (tăiate cubulețe)
- 1 ceapă de mărime medie (tocată)
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri pastă de tomate
- 1 cană lapte de migdale (neîndulcit)
- 1/4 linguriță nucșoară
- 1 cană roșii decojite din conservă
- 4 linguri Parmezan ras
- sare și piper (după gust)
Mod de preparare pentru mămăligă:
- Vei pune la fiert 3 căni de apă
- Vei pune peste apă, treptat, mălaiul, amestecând
- Adaugă o altă cană de apă/supă de pui, reducând intensitatea focului
- Lasă la gătit pentru aproximativ 3 minute, continuând să adaugi alte 1-2 căni de lichid
- Adaugă și Parmezanul ras, continuând să amesteci
Mod de preparare Mămăligă-bolognese:
- Vei căli ceapa, morcovii, țelina și usturoiul în ulei de măsline pentru aprox.10 minute
- Adaugă peste legume carnea de vită, sare și piper, lăsând carnea să se rumenească ușor
- Adaugă apoi pasta de roșii și roșiile decojite, lăsând să se gătească aprox. 15 minute (fără să acoperi vasul în care gătești)
- Vei adăuga și laptele de migdale, amestecând des. Pune și nucșoara și lasă la gătit la foc mic pentru alte 20 de minute (fără să acoperi vasul în care gătești)
- Vei pune și Parmezanul, iar la final vei turna sosul obținut peste mămăliga pregătită anterior
Degețele de mămăligă cu usturoi, rozmarin și sos de iaurt
Ori de câte ori vrei să-ți surprinzi copilul, pune-i la dispoziție „degețele” bine rumenite de mămăligă, „răsfățate” de aroma proaspătă de rozmarin și de un sos răcoritor de iaurt. Această variantă de mămăligă pentru copii poate fi o soluție și pentru un meniu de petrecere, când îți dorești să pui la dispoziția micilor invitați un preparat tip „finger food” mai special.
Ingrediente pentru degețelele de mămăligă:
- 1/2 cană mălai
- 1/3 cană Parmezan ras
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură rozmarin proaspăt
- 500 ml zeamă provenită de la supă de pui
Ingrediente pentru sosul de iaurt:
- 2/3 cană iaurt grecesc
- 2 linguri lapte
- 1 linguriță oțet alb
- 1 cățel de usturoi
- câte crenguțe de mărar sau de pătrunjel
- sare (după gust)
Mod de preparare degețele de mămăligă:
- Vei unge cu unt o tavă (să aibă o adâncime de 5 cm și o lungime de cel puțin 20 cm) și o vei tapeta cu hârtie de copt
- Vei pune în zeama de la supa de pui rozmarinul și usturoiul. Vei lăsa la foc mare până când amestecul va fi aproape de fierbere și apoi vei lăsa focul mai mic
- Vei pune mălaiul în zeama de supă treptat, amestecând, lăsând pe foc pentru aproximativ 5 minute
- Vei pune peste mămăligă și Parmezan, turnând-o apoi în tava pregătită anterior
- Vei lăsa mămăliga la răcit și după ce se răcește bine o vei da la frigider pentru 2 ore sau chiar pentru mai mult, până când se va întări bine
- Încinge cuptorul la 200-220 de grade
- Vei tăia mămăliga întărită în dreptunghiuri ce au cam 9-10 cm lungime și cam 2 cm lățime
- Vei pune degețelele de mămăligă la cuptor, într-o tavă cu hârtie de copt, dar nu înainte să le fi stropit cu un ulei
- Le vei lăsa la cuptor până când se rumenesc
Mod de preparare sos de iaurt:
- Vei pune la un loc iaurtul, laptele și oțetul, amestecând
- Vei pune în iaurt o lingură de mărar sau de pătrunjel
- Usturoiul tocat mărunt va fi adăugat în iaurtul cu verdeață
- Dacă vrei, adaugă și sare și amestecă bine
- Sosul de iaurt va fi servit cu degețelele de mămăligă
Cuburi crocante de mămăligă, cu brânză și cu roșii coapte
Altă variată de „finger food” care îți poate cuceri copilul este și aceasta: cuburi rumenite de mămăligă, servite cu brânză de capră și cu roșii coapte. Savoarea preparatului va fi completată de minune de aroma pătrunzătoare a busuiocului.
Ingrediente pentru 8 cuburi de mămăligă:
- 2 căni și 3/4 mălai (cam 400-450 g)
- 6 linguri și jumătate ulei de măsline
- 500-600 g roșii cherry
- 150 g brânză de capră (sfărâmată)
- 8 căni și jumătate de apă
- 8 crenguțe de cimbru proaspăt
- sare și piper
- frunze de busuioc
Mod de preparare:
- Vei unge cu ulei-spray o tavă de copt
- Într-o cratiță mare vei pune 2 linguri de ulei de măsline și apa. Vei turna acolo mălaiul, treptat, amestecând bine, lăsând focul mic. Se lasă la gătit cam 5 minute, asezonând cu sare și piper
- Vei turna mămăliga, după ce s-a răcit, în vasul pregătit anterior, o vei acoperi cu folie de plastic și o vei da la frigider pentru 2 ore
- Vei încinge cuptorul la 180 de grade
- Vei pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt roșiile cherry, peste care vei turna 1 lingură și jumătate de ulei de măsline, dar și sare și piper. Peste roșii vei pune și crenguțele de cimbru. Vei lăsa la cuptor totul cam 20 de minute. Vei da cimbrul laoparte
- Vei tăia mămăliga în 8 cuburi
- Vei încinge o tigaie
- Vei pune peste cuburile de mămăligă restul uleiului de măsline
- Vei rumeni cuburile în tigaie pe ambele părți până când se vor rumeni uniform
- Peste cuburile de mămăligă vei pune brânză, roșii coapte și frunze de busuioc
Mămăligă cremoasă pentru bebeluși
Pe măsura avansării procesului de diversificare a alimentației, poți începe să-i oferi mămăligă bebelușului în jurul vârstei de 8-9 luni. Pentru a fi mai ușor de digerat, poți să o prepari cu ingrediente cu care acesta este deja bine familiarizat. Ca să-l atragi cât mai mult, poți decora și completa mămăliga precum vezi și în imaginea de mai sus.
Ingrediente pentru mămăligă cremoasă:
- 1 dovlecel cât mai fraged
- 2 linguri de mălai
- 1 cană apă
Mod de preparare:
- Vei curăța dovlecelul și îl vei tăia cubulețe
- Vei pune apa la fiert și vei pune în ea dovlecelul
- După ce dovlecelul se va înmuia, vei pune peste el și 2 linguri de mălai
- Asigură-te că este suficientă apă, iar dacă ți se pare că nu este, poți să mai adaugi
- Vei amesteca bine, va dura cam 2 minute până când va fierbe mălaiul
- Amestecul format din mămăligă și dovlecel va fi dat prin blender pentru o consistență mai fină
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!