Top 10 cele mai indicate „finger food” pentru bebelușul tău

Top 10 cele mai indicate „finger food” pentru bebelușul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, diversificarea hranei devine tot mai importantă. O modalitate prin care ne putem lansa în acest demers este și apelarea la „finger food". În funcție de vârsta bebelușului, putem alege alimente variate, pe care să i le dăm pentru ca acesta să se familiarizeze din ce în ce mai mult cu hrana solidă. În articolul de mai jos veți găsi un top al celor mai indicate „finger food", care sunt deosebit de utile și datorită substanțelor nutritive pe care le conțin.

Care sunt beneficiile pe care „finger food" le poate aduce bebelușilor

Odată ce al nostru bebeluș are abilitățile care-i permit să primească și „finger food", este inevitabil să nu observăm, cel puțin la început, că acesta are anumite frustrări. Ele se leagă, pe de o parte, de tranziția la un nou tip de hrană și, pe de altă parte, la lipsa de exercițiu în ceea ce privește „apucarea sub formă de pensetă". Rolul nostru va fi să-i dăm cât mai mult ocazia să exerseze această mișcare, nu numai pentru a face pași importanți în ceea ce privește acceptarea hranei solide, ci și pentru dezvoltarea treptată a motricității fine.
Desigur, pentru ca al nostru bebeluș să nu fie de la început mult prea frustrat și să prindă apoi aversiune față de „finger food", este necesar să îl obișnuim treptat, alternând hrănirea cu lingurița, din mâna noastră, cu posibilitatea de a apuca „finger food” cu propriile mânuțe.
De asemenea, „finger food" îi va da bebelușului posibilitatea de a experimenta noi texturi și gusturi, ceea ce ne va ajuta să-i putem da o hrană tot mai diversificată.
Nu în ultimul rând, hrănirea cu „finger food" îl va familiariza cu bebeluș cu procesul de a mesteca hrana cu propriile gingii și cu dințișorii nou apăruți, lucru care va fi util pentru o bună digestie.

Citește și: 6 semne care îți indică faptul că bebelușul poate să se hrănească și cu alimente solide

Care sunt cele mai indicate „finger food" pentru bebeluși

Când alegem „finger food" pentru bebeluș, trebuie să urmărim ca alimentele oferite să fie nu numai pline de tot felul de substanțe nutritive, dar și să poată fi apucate cu ușurință de degețelele micuțului.
Iată care sunt cele mai potrivite „finger food" pentru un bebeluș:

Pâinea sau biscuiții

Chiar și bebelușii aflați la prima experiență de „finger food" nu vor avea dificultăți în a prinde în mânute o bucățică de pâine sau un biscuite. „Secretul" este însă să alegi unele care să nu fie lipicioase când ajung în contact cu saliva, ci care mai degrabă să capete consistența unui terci.
Poți opta inclusiv pentru biscuiți sau pâine integrală și nu ocoli pâinea prăjită. Nu numai că aceasta va avea o textură interesantă pentru bebeluș, dar îl va ajuta inclusiv când se confruntă cu disconfortul provocat de erupția dentară. În plus, pâinea prăjită este ideală inclusiv pentru pentru momentele în care bebelușul are diverse tulburări digestive (de pildă, balonări sau diaree).

Brânza

Plină de proteine și de minerale, brânza este un aliment esențiale pentru dezvoltarea bebeșului. Așa că trebuie să o includem și pe ea în categoria celor mai adecvate „finger food".
Începe prin a-i da bebelușului varietăți cu lapte pasteurizat, ce nu au un gust prea intens, precum mozzarella sau o un sortiment de brânză Cheddar tip „mild". Taie-le cubulețe și oferă-le micuțului, care cu siguranță va fi încântat de noile texturi. Pe măsură ce se va obișnui cu acestea, poți să-i dai și brânză Edamer sau tip Emmentaler.
Evită totuși să alegi sortimente de brânză precum Brie sau Feta, întrucât acestea pot conține Listeria (bacterie ce poate provoca toxiinfecții alimentare grave) sau brânză tip sticks, care nu poate fi tăiată ușor cubulețe. Dacă îl vei lăsa pe bebeluș să muște pur și simplu dintr-un sticks din brânză, se poate întâmpla să muște mai mult decât are nevoie și apare riscul să se înece.

Bebelus ce vrea sa manance feliute de banana

Felii de anumite fructe

Experții ne sfătuiesc, pentru a-i oferi bebelușului cei mai buni nutrienți și pentru a le fi mai ușor să se deprindă cu „finger food", să le oferim feliuțe din fructe precum banană, mango sau avocado.

Despre banană știm deja că este unul dintre cele mai importante alimente pentru dezvoltarea bebelușului, pe care i l-am oferit încă din primele luni de viață. Când mai crește, oferă-i feliuțe sau cubulețe de banană.
Mango este foarte bogat în vitamina A (ideală pentru sănătatea ochilor) și are un gust deosebit de plăcut. Vei face rost numai de mango bine copt, pe care să-l decojești și să-l tai feliuțe subțiri.
În privința avocado, acesta se remarcă prin multitudinea de vitamine, minerale și acizi grași, de bază în dezvoltarea bebelușului din primul an de viață. Consistența sa cremoasă și fină îl vor face ideal pentru a constitui „finger food”, ce poate fi dat unui bebeluș începând chiar de la 6-7 luni.

Manute de bebelus cu un avocado

Inele de măr copt

Mărul este unul dintre primele alimente pe care i le putem introduce bebelușului. Pe măsură ce acesta va crește, putem să i-l oferim drept „finger food", dar sub formă de inele coapte. Acestea vor fi ideale pentru bebeluș, nu numai pentru că vor fi ușor de apucat cu mânuța, dar pot ameliora și durerile cauzate de erupția dentară.
Nu va fi deloc dificul să pregătim inele de măr copt dacă vom avea la îndemână următoarele ingrediente:
• 6 mere de mărime medie
• 3 linguri de zeamă de lămâie
• 2 căni de apă
• opțional: esență de vanilie și scorțișoară
Vom proceda în felul următor:
• Merele vor fi spălate, curățate la mijloc și se vor tăia felii (cât mai subțiri).
• Vom încinge cuptorul (la 125 de grade)
• Într-un castron vom pune zeama de lămâie, apa și, dacă vrem, 2 lingurițe de esență de vanilie. Feliile de mere vor fi ținute în acest amestec aprox. 5 minute.
• După aceea merele vor fi scoase acolo și uscate pe niște prosoape de hârtie
• Le vom aranja pe o suprafață plană și le putem da și cu scorțișoară.
• Merele vor fi puse pe hârtie de copt, în tăvi și date la cuptor pentru câte 20 de minute pentru fiecare parte.
• Vor fi apoi scoase din cuptor și lăsa-te la răcit la temperatura camerei.

Anumite legume

Experții în domeniu recomandă, printre cele mai bune „finger food" pentru bebeluși, morcovul și broccoli.
În ceea ce privește morcovul, acesta va fi ideal a fi servit gătit la aburi și tăiat rondele sau mici bastonașe. Bebelușul se va putea hrăni ușor cu oricare dintre acestea!
Broccoli are o textură potrivită pentru bebeluși, iar forma ca de buchețel îl va ajuta pe bebeluș să îl apuce ușor. Ideal este ca și broccoli să fie gătit la aburi și să-l oferi cât mai frecvent, întrucât conține multă vitamina C, care va facilita absorbția fierului.

Bebelus ce mananca cu manuta legume fierte

Citește și: Retete cu broccoli

Ouăle

Se știe că ouăle sunt pline de substanțe nutritive valoaroase (precum proteine și vitamina A), deci nu ezita să le incluzi în categoria celor mai potrivite „finger food" pentru bebeluși.
Poți să te rezumi la ouăle fierte tare, de la care bebelușul poate consuma și albușul și gălbenușul. Ideal este să le tai sferturi, astfel încât să fie apucate cu ușurință de degețelele bebelușului.
De asemenea, când bebelușul are cam 9 luni, poți începe să-i oferi ouă bătute. Bucățelele moi și ușor rumenite îl vor atrage pe micuț, care le va ține în mânuță fără dificultate.

Cereale în formă de cerculeț

Dacă vrei să-i dai bebelușului „finger food" pe care să o manipuleze cu ușurință și care să-l ajute când suferă din cauza apariției dinților, apelează cu încredere la cereale în formă de cerculeț, tip „Cheerios".
Important este să te axezi pe unele cât mai organice, cât mai puțin dulci, preferabil cu conținut de cereale integrale. Ferește-te de cele ce au miere în compoziție, mai ales dacă bebelușul este mai mic de 1 an, întrucât mierea poate fi periculoasă (din cauza posibilității de contaminare cu toxina botulinică) chiar dacă este coaptă.

Mini-hamburgeri din carne de pui, curcan sau vită

Puiul și curcanul se remarcă prin conținutul de fier și proteine. La fel se poate spune și despre carnea de vită, ce conține inclusiv calciu și folați. În plus, toate aceste varietăți de carne se digeră ușor.
Când consideri că al tău bebeluș are abilitățile necesare pentru a-i introduce „finger food", nu ezita să-i oferi și carne, ce poate fi transformată cu ușurință în mini-hamburgeri gustoși.
Poți alege oricare dintre tipurile de carne menționate, pe care le vei toca și în care vei adăuga și ou, morcov, puțină ceapă și verdeață. După ce carnea este bine tocată și amestecată cu aceste ingrediente, o vei porționa în forme de mini-brioșe sau pur și simplu o vei așeza în porții mici, pe o tavă cu hârtie de copt. Hamburgerii vor fi copți cca. 15 minute.

Pește

În privința vârstei de la care este sigur să-i oferim bebelușului pește, părerile variază. În medie însă, s-a constatat că peștele poate fi introdus în alimentația sa cam de la 7 luni.
Întrucât peștele conține 9 amino-acizi, alături de alte vitamine și minerale, ca să nu mai punem la socoteală prezența grăsimilor sănătoase tip Omega 3, merită să ne folosim de el și pentru a-i da bebelușului „finger food".
Esenția este ca peștele ales să fie foarte proaspăt și să nu fie bogat în mercur (ideal este să-i oferi micuțului pești autohtoni, precum șalău sau păstrăv). În plus, forma ideală pentru „finger food" sunt bucățile de pește gătit la aburi sau la cuptor, care să nu aibă oase, piele și adaos de diverse condimente.

Pastele

Medicii recomandă să-i dăm bebelușului paste de la vârsta de 8 luni. Prima grijă va fi să vedem cum va reacționa bebelușul la ele, întrucât poate surveni intoleranța la gluten sau chiar alergia la grâu. De altfel, este preferabil ca grâul să fie introdus în alimentația bebelușului după ce acesta a experimentat și alte cereale.
Dacă nu intervine nicio problemă, bebelușul poate primi paste de diferite forme, întrucât ele sunt bogate în carbohidrați și diverse minerale.
Pastele vor fi fierte astfel încât să nu devină prea moi și să nu mai poată fi apucate cu mânuța .

Voi știați până acum ce „finger food" sunt cele mai indicate pentru un bebeluș?

Surse:
www.ironmumkarla.com.au; www.superhealthykids.com; www.motherandbaby.co.uk; www.parents.com; www.today.com; www.whattoexpect.com; www.wholesomebabyfood.momtastic.com

Surse poze:
www.facebook.com; www.pixabay.com

Articolul urmator
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

    Consumul de alimente fast-food nu este recomandat de către medici, cu atât mai puțin în sarcină. Pe lângă kilogramele acumulate din cauza unei asemenea alimentații,...

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă
    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă

    ”Sunt furioasă după ce un străin a făcut un comentariu nepotrivit cu privire la copilul meu într-un supermarket.”, scrie o mamă pe o rețea de socializare.

    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul
    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul

    O mamă s-a enervat cumplit în momentul în care o femeie i-a cerut fiului ei să nu mai plângă ca să nu-i trezească din somn bebelușul.

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    © 2025 Qbebe