- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, Garnituri, La cuptor, Mancaruri cu cartofi, La foc, Tocanite de pui, Tocanite de legume, Tocanite de porc, Tocanite de post, Tocanite romanesti, Legume, Cartofi, Mancaruri, Tocanite, Garnituri de cartofi, Pranz, Cina, Cartofi la cuptor, Cartofi fierti
Tocaniță de cartofi de post
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi curățați de coajă, tăiați în cuburi
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei gras roșu
- 4 căței de usturoi
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de mărar, chimen sau pătrunjel tocat - după preferințe
- 1 linguriță de boia dulce sau afumată
- 1 lingură de pastă de tomate
- sare și piper, după gust
Cum se prepară:
- Se toacă mărunt ceapa, usturoiul, morcovul și ardeiul;
- Se pune la încins uleiul într-o cratiță adâncă;
- Se pun la încălzit 400 ml de apă;
- Se adaugă legumele tocate în ulei, sarea, piperul, boiaua și se lasă la călit, amestecând ușor;
- Se adaugă apoi cartofii și apa fierbinte (atenția ca apa să fie exact la nivelul cartofilor)
- Când cartofii sunt fierți se adaugă pasta de tomate și verdețurile. Poftă bună!
Tocaniță de cartofi țărănească
Ingrediente:
- 3 cârnați afumați sau 400g de kaizer
- 1 kilogram de cartofi curățați, spălați și tăiați cuburi
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 2 ardei grași
- 4 căței de usturoi
- 1 cană de pastă de tomate dulci
- 5 linguri de ulei
- 1 linguriță de boia dulce
- sare și piper după gust
- 2 foi de dafin
Cum se prepară:
- Se toacă mărunt ceapa, usturoiul, morcovul și ardeiul;
- Se pune la încins uleiul într-o cratiță adâncă;
- Se pun la încălzit 400 ml de apă;
- Se adaugă legumele tocate în ulei, apoi sarea, piperul, boiaua și se lasă la călit, amestecând ușor;
- Se adaugă cârnații sau kaizerul tăiați bucăți la fel de mari precum cartofii;
- Se lasă 3-4 minute la călit;
- Se adaugă apoi cartofii și apa fierbinte (atenția ca apa să fie exact la nivelul cartofilor)
- Când cartofii sunt aproape fierți se adaugă pasta de tomate și verdețurile și se mai lasă pâne de se îngroașă sosul. Poftă bună!
Tocană de cartofi ardelenească
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi curățați, spălați și tăiați cuburi mari
- 400 g de carne de porc sau de gulaș de vită
- 3 morcovi curățați, spălați și tăiați cuburi mari
- 4 linguri de ulei
- 1 ceapă mare
- 1 cană de pastă de tomate
- 1 praz
- 2 lingurițe de boia dulce
- 1/2 de linguriță de boia iute
- sare și piper după gust
Cum se prepară:
- Se toacă ceapa și prazul și se pun la călit într-o cratiță mare;
- Se taie cuburi carnea;
- Se pune la călit carnea peste ceapă și praz, se adaugă condimentele și se lasă să se rumenească bine, amestecând ușor din când în când;
- Între timp se pune la încălzit 400 ml de apă;
- Se adaugă apa peste carne și morcovii și se lasă la fiert;
- Când carnea și morcovii sunt aproape fierți se adaugă și cartofii;
- Când cartofii sunt aproape fierți se adaugă și pasta de tomate;
- Se mai lasă 3-4 minute;
- Poftă bună!
Tocaniță de cartofi noi
Ingrediente:
- 1 kg de cartofi noi, spălați bine, cu coajă, tăiați în jumătăți
- 500 g de afumătură (kaiser, coaste, pastramă)
- 3 linguri de ulei
- 1 ceapa mare
- 1 frunza dafin
- sare
- piper
- boia dulce
- mărar și pătrunjel după gust
Cum se prepară:
- Se toacă mărunt ceapa;
- Se pune la încins uleiul într-o cratiță adâncă;
- Se pun la încălzit 400 ml de apă;
- Se călește ceapa în ulei, apoi carnea tăiată cuburi și condimentele, amestecând ușor;
- Când carnea este pe jumătate făcută, se adaugă cartofii și apa fierbinte (atenția ca apa să fie exact la nivelul cartofilor)
- Când cartofii sunt fierți se adaugă și verdețurile. Poftă bună!
Tocaniță de cartofi și pui
Ingrediente:
- 500 g de pulpe de pui dezosate sau piept de pui
- 1 kilogram de cartofi curățați de coajă, tăiați în cuburi
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei gras roșu
- 4 căței de usturoi
- 3 linguri de ulei
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 lingură de pastă de tomate
- sare și piper, după gust
Cum se prepară:
- Se taie cuburi carnea;
- Se pune uleiul la încins într-o cratiță mare;
- Se toacă mărunt ceapa, usturoiul și ardeiul și se pun la călit în ulei;
- Se adaugă morcovul tăiat cuburi mici, carnea și condimentele și se lasă să se rumenească, amestecând din când în când;
- Se pune apă cât să acpere și se lasă la fiert;
- Când carnea este aproape gata, se adaugă cartofii;
- Se mai adaugă apă, numai dacă nu sunt cartofii acoperiți;
- Când cartofii sunt gata se adaugă pasta de tomate și se amestecă;
- Poftă bună!
Cum faci cea mai delicioasă tocăniță de cartofi
Tocănița de cartofi este prezentă în toate bucătăriile lumii, de la gulașul sau papricașul unguresc, la tocănița irlandeză sau kafta libaneză. Un lucru cât se poate de normal, ținând cont că cea mai consumată legumă din lume este cartoful.
Pentru ca o tocăniță de cartofi să iasă delicioasă trebuie să știm ce fel de cartofi să alegem pentru ea.
”Eu aleg întotdeauna cartofi roșii sau cartofii noi, care au mai puțin amidon și își mențin forma, având o textură ideală pentru supe și tocănițe. Sunt mai dulci, se gătesc repede și se pot pregăti chiar și cu coajă. Cartofii, datorită amidonului, au capacitatea de a îngroșa sosul tocăniței în mod natural și reușesc aă să absoarbă aroma condimentelor pe care le folosim”, spune Palak patel, Chel la Institutul de Educație Culinară.
Ca să vezi dacă s-au fiert cartofii folosește-te de un cuțit de masă. Dacă lama cuțitului trece ușor prin cartof, atunci acesta este fiert. Reține că, cu cât sunt bucățile de cartofi mai mari cu atât va dura mai mult să fiarbă. Un alt sfat este să nu pui niciodată cartofii să fiarbă în pastă de tomate sau bulion, pentru că vor rămâne tari.
Ce condimente se pun la tocănița de cartofi
- boia dulce sau iute
- usturoi
- mărar
- pătrunjel
- cimbru
- piper
- foi de dafin
- chimen
Cu ce alte ingrediente asortăm tocănița de cartofi
- ciuperci
- ardei copți
- bacon
- broccoli
- ficăței
- fasole verde
- năut
- soia
- inimi și pipote
- mazăre
Tocănița de cartofi calorii
Cartofii sunt o legumă complexă, care deși fac parte din categoria alimentelor cu carbohidrați, sunt sănătoși și recomandați pentru o dietă echilibrată. ”Cartofii sunt plini de carbohidrați care ard greu, așa că ne țin de foame pentru mult timp. Au mai mult potasiu decât o banană și jumătate din fibrele lor se află în coajă. De aceea, dacă se poate este bine să îi gătim cu coajă”, spune Michele Sidorenkov, Chef și nutriționist dietetician.
O porție (aproximativ 300 de grame) de tocăniță de cartofi cu carne poate să ajungă la aproximativ 600 de calorii, iar una fără carne poate să ajungă la 400 de calorii.
Surse: Livestrong, FeelGoodFoodie.net, Nutritionix.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!