De ce este bine sa mananci usturoi?

De ce este bine sa mananci usturoi?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Usturoiul este binecunoscut drept un remediu pentru o multitudine de afectiuni. Care sunt acestea conform studiilor stiintifice, informatii legate de includerea sa in alimentatia copiilor, precum si cateva precautii cand il consumati puteti afla in randurile urmatoare.

Aspecte nutritionale

Usturoiul face parte din familia Allium (impreuna cu ceapa, arpagic, salata etc.) este usor de achizitionat si de regasit in aproape toate bucatariile globului (datorita gustului placut si aromei puternice), putand fi consumat proaspat sau gatit; se rezinta ca un bulb cu 10-20 segmenti (catei).

Desi exista si sub forma de pudra/praf, specialistii considera ca varianta cruda confera cele mai multe beneficii usturoisanatatii. Proprietatile medicale de care dispune sunt atestate documentar de pe vremea egiptenilor, babilonienilor, grecilor, romanilor si chinezilor, datorandu-se in special compusilor sulfurosi formati cand acesta este taiat, zdrobit sau mestecat (alicina-responsabila si de miros). 28 g de usturoi contin: 23% din DZR de mangan, 17% din DZR de vitamina B6, 15% din DZR de vitamina C, 6% din DZR de selenium, 1 g de fibre, dar si calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier si vitamina B1. Din punctul de vedere al caloriilor, dispune de 42 calorii (in 28 g), 1,8 g de proteine si 9 g de carbohidrati.

Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, nutritionistul copiilor http://frumossisanatos.ro/, ne ofera urmatoarele informatii:

"Usturoiul a fost folosit din timpuri imemoriale ca aliment cat si ca medicament pentru a creste forta si rezistenta fizica, atat de atletii greci cat si de soldatii romani, iar mai apoi de cruciati, care l-au adus cu ei in Europa la intoarcerea acasa. Usturoiului i se recunosc multe virtuti terapeutice, fiind considerat un adevarat panaceu, avand proprietati diuretice, tonice, carminative, antiinflamatoare, antispastice, antimicrobiene, antivirale si antifungice. Contine seleniu, mangan, potasiu, fosfor, vitamina C si vitamine de grup B. Din aceeasi familie cu ceapa, contine alicina, cu proprietati antioxidante, antitrombotice, de reducere a aterosclerozei, de optimizare a tensiunii arteriale si a nivelului lipoproteinelor (colesterolului), iar prin continutul de saponine pare sa previna aparitia tumorilor maligne."

Beneficii pentru organism

Cresterea in greutate a fatului - usturoiul s-a dovedit a ajuta la castigul ponderal intrauterin al copilului. Mai exact, este vorba de reducerea riscului de nasterea prematura datorata infectiilor microbiene din timpul sarcinii. Cercetatorii de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica au demonstrat ca aportul de usturoi (alaturi de fructele uscate) reduce riscul de nastere prematura datorita compusilor antimicrobieni si prebiotici.

Fortifierea sistemului imunitar - aceasta planta poate intari sistemul imunitar, aspect cunoscut de majoritatea persoanelor, ajutand la combaterea infectiilor pipetului, a tusei (ajuta expectoratia-util in bronsita cronica) si a congestiei. Mai exact, conform unui studiu desfasurat de medicii Julia Fashner, Kevin Ericson si Sarah Werner din Mishawaka, Indiana, ingerarea usturoiului in scop profilactic poate scadea frecventa racelilor la adulti, insa nu are efect asupra duratei simptomelor. Un alt studiu de 12 saptamani confirma aceasta constatare, racelile fiind reduse cu 63% in comparatie cu placebo, iar durata simptomelor a fost redusa de la 5 la 1,5 zile (cu 70%). Mai exista si un studiu cu privire la extractul de usturoi care in aport de 2,5 g pe zi poate reduce numarul de zile de convalescenta cu 61%.8. Se pare ca acest beneficiu este conferit de vitamina B6 continuta, necesata unui sistem imunitar sanatos si a cresterii eficiente a noilor celule.

Proprietati antibiotice, antivirale, antiparazitare - de asemenea, usturoiul dispune de o reputatie in ce priveste proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antiparazitare. Poate tine sub control infectii de aceasta natura, dar se pare ca si previne toxiinfectiile alimentare cauzate de bacterii cum sunt E.coli, Salmonella, Staphylococcus aureus etc. In urma unui studiu realizat de medical Xiaonan Lu, din cadrul Universitatii Washington, datorita dialil sulfidei, s-a dovedit de 100 mai eficace decat 2 antibiotice populare in combaterea bacteriei Campylobacter (cea mai frecventa inimacauza a infectiilor intestinale). Alicina mentionata anterior poate trata si infectiile vaginale bacteriene si fungice.

Colesterol si hipertensiune - cercetatorii din Universitatea Ankara au incercat sa determine efectele extractului de usturoi asupra profilului lipidic al pacientilor cu colesterol crescut timp de 4 luni. La final s-a constatat imbunatatirea profilului lipidic (reducerea colesterolului), intarirea potentialului antioxidant al sangelui si in consecinta o reducere semnificativa in tensiunea sistolica si diastolica (un studiu a confirmat ca extractul in doze de 600-1500 mg este la fel de eficace ca medicamentele pe o perioada de 24 saptamani; concentratiile necesare sunt insa ridicate, echivaland cu aproape 4 catei pe zi). Mai exact, este vorba de o reducere cu 10-15% a nivelului colesterolului LDL; asupra colesterolului HDL nu are sa aiba efect si nici asupra trigliceridelor. Ca sa intelegeti ce se intampla, aceeasi alicina blocheaza activitatea angiotensinei (o proteina care ajuta la contractia vaselor de sange, crescand tensiunea), iar polisulfidele din usturoi sunt convertite intr-un gaz denumit sulfat de hidrogen de globulele rosii care dilata vasele de sange si ajuta la controlul tensiunii.

Protectia inimii - dialil trisulfida mentionata mai sus ajuta la protejarea inimii in timpul unei interventii pe cord si dupa un atac de cord (dar si pentru insuficienta cardiaca) conform cercetatorilor de la Universitatea de Medicina Emory. Gazul sulfat de hidrogen este de fapt responsabil insa fiind dificil de prezentat ca terapie s-a apelat la un compus al sau. In experimente de laborator, soarecii care au suferit de atac de cord si au primit acest compus, au prezentat cu 61% mai putina leziune a cordului. In plus, un alt studiu publicat in Jurnalul de Chimie Agriculturala si Alimentara, demonstreaza ca uleiul de usturoi poate proteja diabeticii de cardiomiopatie (ingrosarea/marirea/rigidizarea anormala a miocardului). De asemenea, aceasta planta poate proteja si de ateroscleroza care apare in urma pierderii elasticitatii arterelor prin prevenirea blocajelor arteriale si incetinirea dezvoltarii bolii datorita proprietatilor ajoenei (impiedica formarea de cheaguri de sange).

Protectia sistemului osos - conform studiilor animale, poate minimize pierderea osoasa prin cresterea nivelului de estrogen la femei. Un studiu asupra femeilor aflate la menopauza a descoperit ca o doza zilnica de extract (2 g de usturoi crud) a scazut semnificativ un marker al deficientei de estrogen. De asemenea, are efecte benefice si asupra osteoartozei de sold, tot in cazul femeilor, conform unui sutdiu desfasurat in Anglia ce a implicat mai mult de 1000 femei sanatoase care au consumat plante din familia Allium.

Scaderea in greutate - multi cercetatori considera ca obezitatea reprezinta o urmare a unei inflamatii pe termen lung, iar usturoiul poate ajuta la reglarea formarii de celule adipoase in corp. Preadipocitele sunt convertite in adipocite prin activitatea sistemului inflamator, iar prin compusul 1, 2-DT (1, 2-vinilditina) din aceasta planta se inhiba conversia lor ce poate preveni ingrasarea.

Afectarea ficatului in urma alcoolului - cercetatorii de la Universitatea Shandong, China, au concluzionat ca disulfida de dialil poate proteja impotriva stresului oxidativ indus de etanol.

Cancer - compusii organo-sulfurosi din usturoi s-au dovedit eficace in distrugerea celulelor dintr-un tip de tumora cerebrala conform cercetatorilor de la Universitatea din Carolina de Sud. De asemenea, persoanele care au consumat usturoi crud de cel putin 2 ori pe saptamana au prezentat un risc cu 44% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar conform unui studiu intreprins in China. Nu in ultimul rand, medicii din Beijing, China au desfasurat un studiu cu privire la consumul de legume Allium si riscul scazut de cancer de prostata (insa este dovedita eficacitatea sa si in cazul cancerului de colon, mamar, stomacal, rectal).

Citeste si:

Tratament naturist pentru giardia 

Tratamente naturiste toate tipurile de paraziti intestinali la copii 

Tratamente naturiste pentru gat 

Informatii legate de consum

Este indicat ca adultii sa nu consume mai mult de 1 catel de 2-3 ori pe zi, iar copiii ¼-1/2 catel o data-de 2 ori pe zi. In cazul in care decideti sa-l consumati sub forma gata preparata, sunt mai indicate capsulele cu pudra si nu tabletele (se distruge alicina in procesul de fabricatie). In cantitati mari, usturoiul poate deveni daunator. Retineti ca in momentul cand transpirati este eliminat prin pori, putand cauza un miros neplacut al pielii. Pentru a combate mirosul persistent asociat, puteti mestecat cateva fire de patrunjel.

Trebuie subliniat faptul ca multi producatori doresc sa intrebuinteze in produse alicina care este destul de instabila si realizeaza acest lucru prin maturarea usturoiului care isi pierde mirosul; in acest mod se reduce si cantitatea de alicina si eficacitatea sa.

Revenind la informatii legate de consumul sau, este relativ sigur in timpul sarcinii si alaptarii in cantitati normale; in cantitati excesive este posibil nesigur. Aceeasi regula se aplica si la copii la care in plus se pare ca poate fi periculos si usturoichiar fatal (nu se cunosc insa cauzri concrete). Aplicat pe piele poate cauza leziuni similare arsurilor. Sub forma proaspata in special poate creste sangerarea (mai ales dupa o interventie chirurgicala; incetati consumul sau cu cel putin 2 saptamani inainte), dar si poate irita tractul gastrointestinal sau scadea tensiunea (atentie la cei cu hipotensiune). Se pare ca astmaticii nu ar trebui sa-l foloseasca. Este rareori intalnita alergie la usuturoi care se manifesta prin eczema, temperatura si dureri de cap. Intoleranta gastrica se poate prezenta prin arsuri in piept sau flatulenta.

Cand il cumparati proaspat, urmariti sa nu prezinta lovituri si coaja intacta. Strangeti incet bulbul intre degete pentru a-i verifica fermitatea si evitati bucatile moi si cu pete de mucegai. Marimea nu indica neaparat calitatea. Trebuie pastrat intr-un recipient neacoperit sau usor acoperit intr-un loc intunecos, racoros (se previne mucegairea si se pasteaza prospetimea). Nu este necesara refrigerarea; acest proces poate reduce profilul sau si-i poate modifica textura. Pastrat corespunzator poate rezista pana la o luna; cand il cojiti ii reduceti cu cateva zile durata.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, nutritionistul copiilor http://frumossisanatos.ro/, ne ofera urmatoarele informatii: 

"Usturoiul reprezinta o buna modalitate de a adauga savoare felurilor de mancare, fiind un aliment care va stimula sistemul imunitar al copiilor, mai ales in sezonul rece. Copiii in varsta de peste un an ar trebui sa manance aceeasi mancare si sa aiba acelasi model de hranire ca restul familiei, presupunand ca aceasta are un mediccomportament alimentar corect, echilibrat nutritional si kilocaloric. Cu toate acestea, papilele gustative ale copiilor de peste un an nu sunt la fel de dezvoltate ca si ale copiilor de 3-4 ani, asa ca veti introduce putin usturoi initial in legumele sotate in ulei de masline sau in carnita fiarta pe care o veti oferi micutului dumneavoastra alaturi de piure-ul de legume.

La anumiti copii pot aparea reactii alergice, in special la cei care prezinta atopie sau diverse alergii la ceapa, banane sau ghimbir. De asemenea, desi este indicat sa lasam copiii sa se "imprieteneasca" cu mancarea, vom evita sa-i lasam pe acestia sa atinga usturoiul proaspat zdrobit, deoarece poate produce usoare eriteme pe manutele copiilor. Usturoiul ca si ceapa pot fi toxice pentru caini si pisici.

Multumim doamnei doctor Anamaria Iulian pentru informatiile oferite.

Surse:

www.whfoods.com; www.webmd.com; www.naturalblaze.com; http://ayurveda-foryou.com; www.thehealthsite.com; www.medicalnewstoday.com; http://authoritynutrition.com

Articolul urmator
Psihologul Mircea Miclea: „Nu e bine să-i lăsăm pe copii să facă tot ce vor”
Psihologul Mircea Miclea: „Nu e bine să-i lăsăm pe copii să facă tot ce vor”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce este recomandat să mănânci încet
    De ce este recomandat să mănânci încet

    Te confrunți cu probleme de indigestie, reflux gastro-intestinal, balonare? Dacă ai răspuns pozitiv, probabil ai aflat că mâncatul încet te poate ajuta. Mâncatul...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia
    De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia

    Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat ca după o săptămână grea și epuizantă, dintr-odată să te trezești plângând la o reclamă la scutece sau...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani
    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani

    Giulia Anghelescu a urcat pe scenă încă de la vârsta de 6 ani, a făcut parte din trupa „Candy”, și-a construit o carieră muzicală solo și a avut o colaborare...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără
    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără

    În ultimul deceniu, cercetările din domeniul dietei și dermatologiei au explodat. Deși se cunoștea de mult timp legătura dintre factorii alimentari și modificările cutanate,...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    © 2024 Qbebe