- Scurta istorie a branzei din care se obtine deliciosul sos gorgonzola
- De ce ingrediente am nevoie pentru sosul gorgonzola?
- Cum se prepara sosul gorgonzola?
- Paste cu sos gorgonzola pentru pitici
- Pui cu sos gorgonzola
- Sos gorgonzola cu ciuperci – rețeta pentru mari și mici
- Vită cu sos gorgonzola - boost de vitamine și energie pentru cei mici
- Timp preparare:
- Sub 10 minute
- Varsta:
- 1 - 2 ani
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Sosuri, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Branza, Lactate, Italiene, Pranz, Cina, Gustoase, Sosuri pentru peste, Simple, Sosuri pentru fripturi, Deosebite, Sosuri pentru salate, Sosuri pentru carne, Sosuri pentru pui, Sosuri pentru gratar, Sosuri albe, Sosuri cu smantana, Sosuri reci, 1-2 porții, 100
- Ingrediente principale:
- branza gorgonzola, smantana, unt, sare si piper dupa gust
Scurta istorie a branzei din care se obtine deliciosul sos gorgonzola
Inainte de a te apuca sa pregatesti sosul gorgonzola, te invitam sa citesti o scurta istorie a ingredientului principal din care este obtinut preparatul. Branza gorgonzola se produce in Italia inca din secolul XI si care face parte din categoria branzeturilor cu mucegai, cunoscute sub denumirea si de branzeturi albastre. Branza gorgonzola este o branza fermentata, moale, obtinuta din lapte de vaca sau de oaie si imbogatita cu mucegai albastru, intr-un mod controlat. La inceputul procesului de maturare, Gorgonzola are un gust mai dulce, mirosul este mai putin intepator, iar culoarea este mai alba. Pe masura ce trece timpul, aroma acesteia devine mai intensa, iar culoarea se modifica: branza devine mai galbena. Consistenta branzei este cremoasa.
Cum sa alegi produsul cel mai sanatos pentru copilul tau? Branza gorgonzola trebuie verificata in primul rand pe ambalaj, unde este marcata data de expiare, insa, mai sunt alte cateva indicii care iti arata daca produsul este stricat sau nu. Astfel, daca vinisoarele de mucegai sunt verzi-albastrui, iar gorgonzoa nu prezinta pe suprafata ei pete maronii, atunci produsul este sigur.
De ce ingrediente am nevoie pentru sosul gorgonzola?
Pentru a pregati sosul gorgonzola nu ai nevoie decat de trei ingrediente bazice si doar de piper drept condiment. Iata care sunt acele ingrediente:
- 100 g branza gorgonzola
- 100 g smantana
- 20 g de unt
- sare si piper dupa gust
Cum se prepara sosul gorgonzola?
Sosul gorgonzola nu este pretentios si se prepara rapid si usor. Iata cum:
Pasul 1: Taie cubulete branza gorgonzola.
Pasul 2: Topeste untul intr-o tigaie la foc mic.
Pasul 3: Adauga apoi branza gorgonzola si amesteca.
Pasul 4: Subtiaza sosul cu smantana in timpul prepararii.
Pasul 5: Adauga sarea si piperul dupa gust.
Aceasta este consistenta sosului gorgonzola in timp ce este preparat!
Sosul gorgonzola poate fi servit la salate, fripturi, rasoluri si chiar si peste. Il poti rasturna peste preparat sau il poti consuma direct din sosiera. Pofta buna!
Iată și un alt mod prin care poate fi pregatit sosul gorgonzola. La fel de bun, la fel de usor, la fel de apetisant.
Afla din acest aticol si alte retete de sosuri numai bune pentru toata familia!
Paste cu sos gorgonzola pentru pitici
Dacă nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie, dar familia ta așteaptă niște preparate gustoase care să le potolească foamea, atunci poți să pregătești rapid niște paste cu sos gorgonzola. Acest sos gorgonzola este popular în bucătăria italiană. Rețeta de sos gorgonzola clasică spune faptul că trebuie să folosești smântână, dar dacă ai copii mici și ți se pare că acela este un produs prea gras, atunci înlocuiește-l cu iaurt. Astfel, respecți pașii din rețeta clasică de mai sus, dar obții un sos gorgonzola cu iaurt potrivit și pentru pitici. Iată mai jos o variantă rapidă de sos gorgonzola cu paste perfectă pentru cei mici.
Ingredientele de care ai nevoie sunt următoarele:
- 400 g de paste
- 4 l de apă
- 80 g de unt
- 200 g de brânză gorgonzola
- 200 g de iaurt sau 250 ml de smântână pentru gătit
- 2 lingurițe cu sare
- opțional: 2 – 3 lingurițe cu cașcaval ras
Mod de preparare:
- Pune la fiert într-o oală cei 4 litri de apă și cele 2 lingurițe cu sare. Când apa a dat în clocot trebuie să adaugi pastele. Trebuie să lași pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Cât timp pastele fierb, trebuie să pregătești gustosul sos gorgonzola.
- Topește untul într-o tigaie, apoi pune brânza gorgonzola și iaurtul sau smântâna pentru gătit. Amestecă bine până când brânza s-a topit și ai obținut un sos cremos. Lasă sosul pe foc pentru 5 minute, iar la final condimentează amestecul cu sare. Pentru mai multă cremozitate poți să adaugi și 2 – 3 lingurițe cu cașcaval ras.
- Scurge pastele fierte și pune-le peste sosul fierbinte. Amestecă încet până când toate pastele sunt acoperite integral de sos. Pastele cu sos gorgonzola sunt acum gata pentru a fi mâncate. Poftă bună!
Pui cu sos gorgonzola
Celebrul sos gorgonzola este este foarte versatil, el putând fi folosit la fripturi, paste sau pus peste legume. Principalele ingrediente din acest sos de grogonzola original sunt șalota, smântâna de gătit și brânza gorgonzola cu mucegai albastru (este un tip de brânză din nordul Italiei). Reteța simplă de gorgonzola sos este să călești șalota, apoi să adaugi smântâna de gătit și să o lași să se reducă timp de 10 minute, iar apoi să pui brânza și să mai lași totul 5 minute. Bineînțeles, sosul trebuie condimentat după gust.
Acum că ai aflat rețeta de sos gorgonzola originală, trebuie să mai știi că ai varianta să pui sosul într-un recipient închis ermetic, să-l păstrezi în frigider mai multe zile, timp în care poți să-l foloseși la multe tipuri de alimente. Dacă vita sau porcul sunt cărnuri pe gustul puținor oameni, un piept de pui cu sos gorgonzola este foarte bun și pentru copii. Puțini știu că un piept de pui cu gorgonzola reprezintă un tip de mâncare foarte gustos. Însă, dacă puiul nu este pe placul celor mici, atunci există și varianta la fel de gustoasă de piept de curcan cu sos gorgonzola. Partea bună este că nu trebuie să fi un bucătar iscusit pentru a pregăti o rețetă de piept de pui cu gorgonzola, deoarece modul de preparare este foarte simplu. Un pui gorgonzola poate reprezenta prânzul sau cina perfectă pentru tine și întrega familie. Iată mai jos cum se pregătește un pui cu sos gorgonzola delicios în maxim 30 de minute.
Ingredientele de care ai nevoie pentru pui cu gorgonzola
- 1 piept de pui (cca 500 gr)
- 50 gr de unt
- 2 cepe mici (șalote)
- 400 ml de smântână de gătit
- 250 gr de brânză Gorgonzola
- sare și piper după gust
- opțional: 2 – 3 căței de usturoi pisați
Mod de preparare
1. Taie pieptul de pui în felii nu foarte groase. El trebuie condimentat cu sare și piper după gust. După ce l-ai condimentat, pune feliile de piept de pui într-o tigaie încinsă cu unt.
2. Rumenește pipetul de pui pe ambele părți, astfel încât să rămână suculent la mijloc. Ține cont de faptul că pieptul se va găti puțin și în sos, iar dacă-l faci prea mult în tigaie va deveni fad și fără gust. După ce este gata, scoate pieptul de pui pe o farfurie.
3. Este momentul să pregătești sosul, chiar după rețeta pe care am precizat-o mai sus. Astfel, tot ce trebuie să faci este pui unt într-o tigaie, să adaugi ceapa și opțional usturoiul, iar după 2 – 3 minute trebuie să pui smântâna de gătit. La primul clocot se adaugă brânza gorgonzola, dar și condimentele.
4. După 3 – 4 minute atunci când acest sos grogonzola este aproape gata, taie pieptul de pui deja gătit în bucățele mici și pune-le în sos. Puiul cu sos gorgonzola trebuie lăsat la fiert pentru 5 minute.
5. La final, scoate preparatul pe farfurie și te poți bucura de el. Poți pune lângă sos gorgonzola cu pui și alte garnituri, cum ar fi legume sau crochete de cartofi, ca în poza de de mai jos. Nu uita că pieptul de pui cu sos grogonzola este un fel de mâncare ce trebuie servit fierbinte, pentru că odată răcit sosul nu va mai avea același gust și se va întări. Poftă bună!
Dacă vrei să încerci un sos grogonzola mai sofisticat și îți place să petreci mult timp în bucătărie, marii specialiști în domeniul gastronomiei sunt sursa de inspirație ideală. În rețeta de aici, Gordon Ramsey a pregătit un sos gorgonzola cremos, în care pe lângă ceapă a adaăugat mere și nuci. De asemenea, nici parmezanul nu a lipsit din rețeta lui.
Sos gorgonzola cu ciuperci – rețeta pentru mari și mici
Dacă îți dorești să introduci ciupercile în alimentația copilului tău sau, pur și simplu, nu îți dorești să prepari o rețetă cu carne, lasă pentru altă dată varianta de pui cu sos grogonzola de mai sus în favoarea unui sos gorgonzola cu ciuperci. De asemenea, dacă într-o zi ai poftă și de legume și de carne foarte gustosă este și varianta de piept de pui cu sos gorgonzola și ciuperci. Iată o rețetă delicioasă de sos gorgonzola cu ciuperci pentru întrega familie.
Ingrediente:
- 500 g de ciuperci champignon
- 150 g de brânză gorgonzola
- 200 g de smântână pentru gătit
- 1 legătură de ceapă verde
- 40 g de unt
- ½ legătură de pătrunjel
- ½ legătură de mărar
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Spală, curăță și taie ciupercile în feliuțe de 2 – 3 mm. Taie și ceapa mărunt. Pune untul la topit într-o tigaie. Preparate în unt și nu în ulei, ciupercile vor căpăta o nuanță frumoasă galben-aurie. De asemenea, untul le oferă ciupercilor un gust deosebit.
- După ce untul s-a topit, pune ceapa și las-o la călit pentru 3 – 4 minute. Apoi, adaugă ciupercile feliate și lasă totul la gătit pentru 5 minute.
- După 5 minute trebuie adăugată și brânza gorgonzola. Amestecă energic totul și condimentează cu sare și piper. Odată ce brânza s-a topit, trebuie pusă și smântâna pentru gătit. Acoperă tigaia cu un capac și lasă amestecul pe foc pentru 5 minute. La final, ia tigaia de pe foc și trebuie să adaugi pătrunjelul și mărarul tăiate mărunt. Mai pune capacul peste tigaie pentru alte 5 – 6 minute. Rețeta ta de sos gorgonzola cu ciuperci este gata.
Vită cu sos gorgonzola - boost de vitamine și energie pentru cei mici
Carnea de vită este recomandată a fi introdusă în alimentația copilului încă de la 8 – 10 luni. Carnea de vită este bună pentru copii datorită conținutului de proteine și de fier. Carnea de vită mai este bogată și în vitaminele A, C, B1 și B2, dar și în minerale precum magneziu, calciu și potasiu. Astfel, este indicat să-i pregătești copilului tău carne de vită cât mai des. Pentru a diversifica rețetele, noi îți recomandăm un mușchi de vită cu sos gorgonzola. Cu siguranță, vita cu sos gorgonzola va fi pe placul chiar și celor mai mofturoși copilași. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru vita cu sos gorgonzola.
- 400 g de mușchi de vită
- 150 g de brânză gorgonzola
- 200 g de smântână pentru gătit
- 1 linguriță cu făină
- 20 g de unt
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Taie mușchiul de vită în bucățele mai mici și pune-le la rumenit într-o tigaie cu unt topit. După ce carnea s-a rumenit, scoate-o din tigaie și pune-o într-un bol.
- În aceeași tigaie unde s-a rumenit carnea toarnă smântâna pentru gătit, pune făina și amestecă continuu timp de 4 – 5 minute. Când începe să se lege sosul, adaugă brânza gorgonzola și condimentele. Amestecul se gătește la foc mic până ce se topește brânza.
- Pune carnea de vită peste sos și mai lasă totul la gătit pentru 5 minute. Mâncarea trebuie servită caldă și poate lângă un mix de legume. Lasă-l pe cel mic să-și aleagă legumele lui favorite. În final, copilul tău va fi încântat de rețeta pe care i-ai pregătit-o cu mult drag.
Bogata bucătărie italiană ne oferă gustosul sos gorgonzola pe care îl putem consuma cu aproape orice tip de aliment. Dacă ești mare fan brânzeturi, atunci este musai să prepari și tu un sos grogonzola, care este gata în maxim 15 minute. Pieptul de pui cu sos gorgonzola este este o variantă de rețetă perfectă pentru tine și familia ta.
Surse: gordon-ramsay-recipe.com, caietulcuretete.com, retete.unica.ro, theanthonykitchen.com
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!