- 1. Cartofi dulci la cuptor cu carne de pui și sos Buffalo
- 2. Cartofi dulci la cuptor cu miere și chili
- 3. Cartofi ” cuib de păsări”
- 4. Chifteluțe din cartofi dulci și quinoa
- 5. Cartofi dulci la cuptor cu fasole neagră și quinoa
- 6. Fursecuri din cartofi dulci
- 7. Cartofi dulci cu maioneză și sos iute
- 8. Taco cu umplutură de cartofi dulci la cuptor
- 9. Cartofi dulci cu bacon
- 10. Tăiței din cartofi dulci
- Timp preparare:
- 10-30 minute
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive reci, Aperitive, Aperitive calde, Feluri de mancare, Garnituri, Aperitive rapide, La cuptor, Mancaruri cu cartofi, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Legume, Cartofi, Mancaruri, Garnituri pentru fripturi, Romanesti, Garnituri pentru pui, Italiene, Garnituri pentru peste, Garnituri pentru gratar, Garnituri de cartofi, Frantuzesti, Garnituri de legume, Pranz, Cina, Gustoase, Simple, Cartofi dulci, Cartofi gratinati
1. Cartofi dulci la cuptor cu carne de pui și sos Buffalo
Carnea de pui și sosul Buffalo sunt suficiente cât să-ți lase gura apă, dar dacă mai adaugi și cartofi dulci la cuptor, vei avea o masă cu adevărat delicioasă. Savureaz-o împreună cu familia sau prietenii.
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci de mărime medie
- 230 de grame de piept de pui sau carne de pui dezosată
- Coriandru și pătrunjel pentru ornare
- 2-3 linguri din sosul de brânză de mai jos care se prepară amestecând într-un blender toate ingredientele enumerate
Ingrediente pentru sosul de brânză:
- 1/2 cană brânză preferată
- 1 cană de iaurt grecesc
- 1 linguriță de oțet alb
- 1/2 lingură de miere
- 1/4 lingură de piper negru proaspăt măcinat
- 1/4 lingură de nucșoară
- Sare după gust
Ingrediente pentru sosul Buffalo:
- 2/3 cană sos picant
- 1 ½ de linguriță oțet alb
- ½ de linguriță sos Worcestershire (se găsește la magazinele online sau hipermarketuri)
- Pudră de usturoi după gust
- 4 lingurițe de unt nesărat
- 1 lingură de amidon
- 1 lingură de apă
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Așează cartofii într-o tavă în care ai pus în prealabil o folie de copt. Bagă cartofii dulci la cuptor și lasă-i acolo timp de 30 de minute sau până când sunt făcuți bine (poți testa cu furculița sî vezi când sunt gata). Apoi, oprește cuptorul și păstrează cartofii în interior ca să rămână calzi.
- Între timp, pune pieptul de pui într-un vas mare la fiert timp de 30 de minute, apoi scoate-l și transferă-l pe o farfurie ca să se răcească. Când nu mai este fierbinte, toacă carnea în bucăți mici.
- Într-un alt vas mare (îl poți folosi pe același pe care l-ai folosit pentru fierberea puiului) la foc mediu, combină sosul picant, oțetul, sosul Worcestershire și praful de usturoi. Adaugă untul și amestecă în timp ce se topește.
- Când untul s-a topit de tot, amestecă amidonul dizolvat într-o lingură de apă. Amestecă până când sosul se îngroașă, aproximativ 30 de secunde. Stinge focul și adaugă puiul mărunțit, apoi amestecă tot conținutul.
- Scoate cartofii dulci din cuptor, taie-i pe jumătate în lungime (fără a-i tăia până la capăt, astfel încât cele două părți să rămână fixate împreună) și umple-i cu pieptul de pui. Pune deasupra 1-2 linguri de sos de brânză pe fiecare cartof și presară ierburile proaspete. Servește până mai sunt calzi.
2. Cartofi dulci la cuptor cu miere și chili
Durează doar câteva minute să pregătești cartofii, iar rezultatul este extrem de delicios.
Ingrediente:
- 1 cartof dulce tăiat pe jumătate
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 1 lingură de miere
- 1/2 lingură de pudră de chili
- 1/2 lingură de paprika
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 1 lămâie înjumătățită
- Pătrunjel tocat proaspăt
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius și unge fiecare jumătate a cartofului cu ulei de măsline (inclusiv partea cu coajă, apoi adaugă sare și piper deasupra. Taie interiorul cartofului cu cuțitul pe lungime și pe lățime, astfel încât să formezi mai multe pătrate. Condimentează apoi fiecare jumătate de cartof cu pudra de chili și paprika.
- Introdu cartofii dulci la cuptor și lasă-i acolo timp de 20 de minute. După aceea, scoate-i din cuptor, unge partea superioară cu miere și apoi pune-i iarăși la cuptor timp de încă 10 minute. Când sunt suficient de fragezi, scoate-i din cuptor, stoarce sucul proaspăt de lămâie, adaugă pătrunjel și servește-i așa calzi.
3. Cartofi ” cuib de păsări”
Aceasta este o rețetă perfectă pentru copii, arată haios și este foarte simplu de făcut.
Ingrediente:
- 2 cartofi roșii de mărime medie, spălați bine
- 2 cartofi dulci medii, spălați bine
- 3 linguri ulei de măsline
- ¼ linguriță sare, plus încă puțin extra pentru nevoie
- 6 ouă mari
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 200 de grade și pune atât cartofii dulci la cuptor, cât și pe cei roșii. Lasă-i să se coacă timp de aproximativ 20 de minute. Scopul este doar să-i pregătești un pic, nu să fie copți complet. Scoate apoi cartofii, lasă-i să se răcească, decojește-i și dă-i prin răzătoare. Pune-i într-un bol mare și amestecă-i cu de uleiul de măsline și sare.
- Pune amestecul de cartofi răzuți în mai multe boluri mai mici și introdu bolurile în cuptor, crescând temperatura la 220 de grade Celsius. Lasă amestecul la cuptor timp de aproximativ 20-25 de minute. Uită-te din când în când la cartofi astfel încât să nu se ardă.
- Scoate cuiburile formate din cuptor, lasă-le să se răcească puțin, apoi sparge câte un ou în fiecare cană și presară pe deasupra sare după gust. Bagă cuiburile fin cartofi dulci la cuptor pentru încă 10-15 minute, în funcție de cât tari îți plac să fie ouăle. Lasă să se răcească ușor, apoi servește imediat.
4. Chifteluțe din cartofi dulci și quinoa
Dacă vrei să faci o pauză de la carne, dar ai chef de chifteluțe, îți recomandăm această rețetă delicioasă.
Ingrediente:
- 1 cartof dulce
- 1 ½ căni de quinoa fiartă și aproximativ ½ cană de quinoa uscată
- 1 lingură de pudră de ceapă
- ½ de cană de frunze de pătrunjel tocate fin
- ½ lingură de sare
- ¼ lingură de piper proaspăt măcinat
- 1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și pregătește o tavă cu o foaie de copt. Pune cartoful în cuptor și lasă-l timp de 40-50 de minute până se înmoaie.
- Gătește quinoa conform instrucțiunilor de pe pachet și separat fărâmițează cartoful cu o furculiță. Amestecă apoi cartoful cu quinoa, pătrunjelul, praful de ceapă, sare și piper.
- Formează din amestecul respectiv chifteluțe pe care le vei pune pe o foaie de copt și le vei unge pe deasupra cu jumătate din uleiul de măsline, apoi le vei introduce la cuptor pengtru a se coace timp de 10 minute. Întoarce apoi chiftelele, unge-le cu uleiul de măsline rămas și mai lasă-le la cuptor încă 10 minute. Când sunt gata, lasă-le să se răcească și apoi le poți servi.
5. Cartofi dulci la cuptor cu fasole neagră și quinoa
Aceasta este o rețetă extrem de bună pentru vegetarieni, dar nu numai. Este o mâncare plină de nutrienți, dar și extrem de gustoasă.
Ingrediente:
- 4 căni de cartofi dulci tăiați în bucăți mici
- 1 conservă ce fasole neagră, spălată și scursă
- 1 cană de quinoa crusă, spălată
- 1 cană de porumb dulce din conservă
- 2 căni de bulion
- 1 lingură de pudră de chili
- 2 lingurițe de chimion
- 1 lingură de pudră de usturoi
- ½ lingură de cimbru uscat
- ½ cană de ceapă verde, tocată
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Amestecă toate ingredientele, cu excepția cepei verzi, într-un vas de copt, adaugă puțin ulei de măsline, acoperă cu o folie de copt și introdu vasul în cuptor și lasă-l acolo timp de 45 de minute. După tot acest timp, îndepărtează folia de copt și mai lasă amestecul cu cartofi dulci la cuptor încă 15-20 de minute până când cartofii sunt fragezi și lichidul este aproape absorbit. Scoate din cuptor și lasă amestecul să se răcească puțin (timp de 5 minute), apoi presară deasupra ceapă verde și servește.
6. Fursecuri din cartofi dulci
Poți folosi această rețetă pentru a pregăti o mică gustare celui mic la școală. Prăjiturelele sunt numai bune de împărțit cu prietenii.
Ingrediente:
- 2 căni de ovăz
- 1 cană cu făină de migdale
- 1 ½ linguriță scorțișoară măcinată
- 1 linguriță praf de copt
- ½ linguriță sare de mare fină
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat
- 1 cană piure de cartof dulce copt
- ⅓ cană de miere sau sirop de arțar
- ⅓ cană ulei de cocos
- 1 linguriță de vanilie
- ¼ ceașcă de nucă tocată
- ¼ cană ciocolată rasă
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Separat, adaugă 1 cană de ovăz într-un blender și amestecă până când textura este similară cu făina. Adaugă apoi într-un bol mare cana de ovăz măcinat, făina de migdale, scorțișoara, praful de copt, sarea și ghimbirul. Amestecă bine.
- Într-un alt bol, de data aceasta mediu, adaugă piureul de cartof dulce, siropul de arțar, uleiul de nucă de cocos și vanilia. Amestecă bine, apoi toarnă tot amestecul peste conținutul bolului mare (cu ovăz, făină, etc) și amestecă-le până se obține un conținut eterogen. Adaugă nucile și ciocolata rasă, apoi fă forme rotunde și plate din acest amestec.
- Așează formele pe o tavă în care ai pus în prealalbil o folie de copt, apoi le introduci în cuptor. Lasă-le timp de 25-30 de minute sau până când prăjiturile sunt aurii și crocante. Lasă-le până se răcesc complet și apoi fă pachetul pentru școală.
7. Cartofi dulci cu maioneză și sos iute
Dacă îți plac cartofii un pic mai iuți, atunci îți recomandăm acești cartofi excelenți și foarte ușor de făcut.
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci mari, rași grosier și uscați cu un prosop de hârtie
- 2 ouă bătute
- ½ cană de făină
- ½ cană de pesmet
- ½ lingură de scorțișoară măcinată
- ½ lingură de sare cușer (această sare nu conține aditivi)
- Ulei de măsline pentru prăjit
- 3 lingurițe de maioneză
- 1 lingură Sos Sriracha (sos de chili iute)
Mod de preparare:
- Într-un bol mare combină cartoful dulce, ouăle, făina, pesmetul, scorțișoara și sarea. După ce ai amestecat bine, lasă conținutul să se odihnească aproximativ 10 minute. Între timp, pregătește sosul special. Combină maioneza cu sosul iute, amestecând foarte bine, apoi pune-l puțin deoparte.
- Într-o tigaie medie, încălzește 2 - 3 lingurițe de ulei de măsline la foc mediu. Din amestecul de cartofi formează chifteluțe și pune-le la prăjit în tigaie pe fiecare parte (aproximativ 5 minute pe fiecare parte, până se rumenesc bine).
- Când le scoți din tigaie, pune-le pe un prosop de hârtie, ca să se absoarbă uleiul. Păstrează-le la cuptor ca să fie calde, iar când toate chifteluțele sunt gata, servește-le cu sosul special.
8. Taco cu umplutură de cartofi dulci la cuptor
Atunci când ai chef de un taco vegetarian, aceasta este cea mai delicioasă rețetă.
Ingrediente:
- 1 ½ kg de cartofi dulci, decojiți și tăiați în cuburi mici
- 4 lingurițe de ulei de măsline
- 1 linguriță de chimen
- 1 lingură de paprika
- ½ lingură de coriandru măcinat
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 1 cană ceapă albă tocată, tăiată cubulețe
- 1 ½ lingură de usturoi tocat
- 1 conservă de fasole neagră, spălată și scursă bine
- 1 cană porumb dulce din conservă
- 3 lingurițe de miere
- 3 linguri de suc de lămâie
- 2 lingurițe de frunze de coriandru proaspăt tocat
- 10 tortillas
- Avocado feliat, salată verde și brânză feta pentru servire (opțional)
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Într-o tavă tapetată cu o folie de copt, pune cartofii dulci, presărând pe deasupra 3 lingurițe de ulei de măsline, chimen, paprika, coriandru, sare și piper, după gust și amestecă-i astfel încât să fie toți condimentați. Lasă cartofii dulci la cuptor timp de 15 - 20 de minute până se înmoaie și apoi scoate-i și pune-i deoparte.
- Între timp, prăjește ceapa într-o tigaie mare în care ai pus 1 lingură de ulei de măsline la foc. Când ceapa se caramelizează (în aproximativ 5 - 6 minute), adaugă usturoiul, redu focul, adaugă boabele de fasole, porumbul, mierea și sucul de lămâie. Lasă-le până se înmoaie, apoi adaugă cartofii dulci și frunzelele de coriandru. Servește în tortillas calde cu ce fel de sosuri dorești.
9. Cartofi dulci cu bacon
Aceasta este o rețetă de care te vei îndrăgosti și pe care vei dori s-o faci în fiecare zi.
Ingrediente:
- 5-6 cartofi dulci de mărime medie
- 1 căpățână de usturoi
- 2 lingurițe ulei de măsline
- 1 linguriță de sirop de arțar
- 1 lingură sare de mare
- ½ lingură de piper negru proaspăt măcinat
- 6 felii subțiri de bacon, tăiate în bucățele mici
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și tapetează o tavă cu o folie de copt. Decojește cartofii dulci și taie-i în cuburi, iar căpățâna de usturoi (nedecojită) se va tăia în jumătate (orizontal).
- Într-un bol mare, adaugă cartofii dulci feliați cu usturoiul înjumătățit, 2 lingurițe de ulei de măsline, 1 linguriță de sirop de arțar, 1 linguriță sare, ½ de lingură piper negru și amestecă pentru a combina.
- Pregătește o tavă tapetată cu folie de copt și adaugă cartofii condimentați și usturoiul pune-l într-un colț al tăvii, apoi lasă cartofii dulci la cuptor timp de 20 minute. Scoate-i apoi din cuptor, amestecă-i și adaugă bucățile de bacon, apoi mai lasă-i la cuptor încă 25-30 minute sau până când cartofii dulci sunt fragezi și baconul este crocant. Când sunt gata, pune deoparte usturoiul și servește doar cartofii cu bacon.
10. Tăiței din cartofi dulci
Pentru această rețetă ai nevoie de un aparat de spiralat legumele în formă de tăiței. Dar, poți și tu să-i tai fără aparat pentru că ești o bucătăreasă desăvârșită!
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci mari, decojiți
- 4 linguri unt sărat
- 2 legături de rozmarin proaspăt
- apă
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 1/4 cană alune prăjite mărunțite
- brânză parmezan rasă
- 2 lingurițe ulei de măsline
Mod de preparare:
- Taie cartofii cu ajutorul aparatului de spiralat sau taie-i cât poți tu de subțiri și apoi încălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Pune cartofii într-o tavă tapetată cu folie de copt, alături de uleiul de măsline sare și piper, amestecă bine și apoi introdu tava în cuptor. Lasă cartofii dulci la cuptor până se înmoaie și se rumenesc bine (aproximativ 15 minute).
- Separat, topește untul într-o tigaie, adaugă rozmarinul, cartofii și alunele, amestecă 20-30 de secunde, apoi scoate-i din tigaie, adaugă parmezanul și puțin rozmarin deasupra și servește.
Citește cum să prepari Piure de cartofi la cuptor și delicioasele Chifteluțe din legume la cuptor. Poftă bună!
Sursa: countryliving.com
Surse foto: Pixabay, iStock
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!