1. Autoritatea nu inseamna severitate, ci chiar prietenie
Atunci cand interzici anumite lucruri, este nevoie sa ai foarte clar in minte motivele pentru care o faci. Pe cat posibil, incearca sa ii explici si copilului tau, cu fermitate, demnitate si caldura. Interzicerea unor anumite lucruri fara explicatii, precum si pedebsirea fara exprimarea motivelor pot lasa mici traume in mintea copilului tau. Doar comunicand cu el, ii arati mai degraba copilului tau ca esti stapan pe tine, pe viata ta si, deocamdata, si pe viata lui. |
2. Stapanirea de sine se castiga si prin vulnerabilitate
Copiii sunt foarte inteligenti si au tendinta sa speculeze slabiciunile si greselile tale. De aceea, tu trebuie sa te concentrezi pe autodisciplina, pentru ca de aici iti vine adevarata putere. Daca te concentrezi la tine, ii vei putea spune si tu copilului tau (chiar daca esti parintele lui): „imi pare rau, am gresit", „nu am fost atenta", „nu am stiut acest lucru", aratandu-i ca autoritatea nu inseamna neaparat atotcunoastere, ca si tu poti gresi si ca stapanirea de sine inseamna si vulnerabilitate.
3. Nu ii satisface dorintele egoiste!
Daca voi, parintii, nu aveti grija, aveti sanse mari sa va tratati copiii in asa fel incat ii veti face la un moment dat sa pretinda atentii si privilegii care vor depasi, poate, posibilitatile voastre emotionale sau financiare. Atunci cand cedezi unei dorinte egoiste a copilului tau, nu faci altceva decat sa inspiri egoism copilului. Facand insa acest lucru, parintii isi nedreptatesc copiii, si vor afla mai tarziu cat de dificil este sa contracareze influenta educatiei din primii ani de viata ai unui copil.
Copiii au nevoie sa invete de timpuriu ca dorintele nu le vor fi satisfacute cand sunt determinate de egoism. Sau chiar daca si le for satisface, ca nu vor avea parte de bucurie durabila. |
4. Nu ceda!
Nu le da niciun lucru pentru care plang, chiar daca, din iubire, doresti foarte mult sa o faci; pentru ca, daca au castigat o data biruinta prin faptul ca au plans, se vor astepta s-o faca din nou. A doua oara, insa, batalia poate fi si mai vehementa.
Oricat de mult ar insista copilul ca isi doreste un anumit lucru, daca stii ca nu ii face bine sau ca nu poti sa il implinesti, TREBUIE sa iti mentii pozitia. Schimbarile de pozitie in functie de dorintele copilului, il poate da putere copilului tau de a te manipula in propriul interes, atunci cand doreste acest lucru. Citeste mai mult despre santajul emotional al copilului.
5. Arata-i cine este parintele!
O lectie pretioasa pe care mama are nevoie s-o invete mereu este ca nu copilul trebuie sa conduca. Nu el este stapanul, ci vointa si dorintele ei trebuie sa fie supreme. In felul acesta, ea il invata si pe el stapanirea de sine.
Este bine ca mediul in care creste copilul tau sa fie unul pasnic si sa nu aiba motive sa se manie. Daca vreodata se intampla totusi sa isi exprime furia intr-un mod putin violent, in primul rand trebuie sa stii ca o face pentru ca a vazut asta undeva, la un adult, sau poate la TV. Nu il lasa asa uitandu-te la el cum tranteste lucruri. Ia-l in brate si du-l in camera lui, oricat de mult ar plange. Tu esti parintele, tu ai controlul. Aseaza-te langa el, si incearca pe cat posibil sa ii vorbesti bland. Asteapta pana cand se calmeaza si incearca, in aceasta perioada, sa iti spuna ce s-a intamplat si ce l-a maniat.
"Exemplul stapanirii de sine din partea parintilor este vital. Unii parinti nu au control asupra lor insisi. Ei nu-si stapanesc poftele nesanatoase sau temperamentul aprins; de aceea nu-i pot educa pe copii si nici nu-i pot invata stapanirea de sine. Daca parintii doresc sa-si invete copiii controlul de sine, trebuie sa-si formeze obiceiul de a se stapani pe ei insisi. Dojana severa si cicalitul incurajeaza un temperament iute si irascibil in copii."
(ELLEN G. WHITE)
Tu reusesti sa ai stapanire de sine in fata copilului tau?