- Învață-ți copilul să spele rufele la mașina de spălat
- Până la 10 ani, un copil ar trebui să învețe să planteze și să aibă grijă de o plantă
- Arată-i copilului cum să împacheteze un cadou
- Ar trebui să-l înveți pe copil cum să bată un cui
- Arată-i copilului cum să redacteze și să trimită o scrisoare
- Este necesar să-ți înveți copilul să pregătească feluri simple de mâncare
- Până ajunge la vârsta de 10 ani, un copil ar trebui să știe să se orienteze în spațiu
- Arată-i copilului cum ar trebui să trateze o tăietură
- Până la vârsta de 10 ani, un copil ar trebui să știe să curețe baia
- Până la vârsta de 10 ani, un copil ar trebui să știe valoarea banilor și cum să se ocupe de cumpărături
- Un copil ar trebui să știe, până la 10 ani, cum să răspundă la telefon și cum să preia mesajele telefonice
- Până la vârsta de 10 ani, un copil trebuie să știe să-și organizeze timpul
Învață-ți copilul să spele rufele la mașina de spălat
Pentru a evita situația în care copilul tău să fie adolescent și să nu știe să pună niște rufe la spălat, este necesar să-l familiarizezi cu această activitate practică până face 10 ani. De altfel, experții sunt de părere că, atâta timp cât este supravegheat de un adult, un copil poate începe să învețe să spele rufele la mașină încă de la 6-7 ani.Înainte de a-i arăta cum să utilizeze mașina de spălat, trebuie să-l înveți alte lucruri, precum: cum să sorteze rufele în funcție de material și de culori, ce detergent și cât să pună etc.
Abia după aceea îi vei arăta cum să manipuleze mașina și, pentru a-i fi mai ușor, poți să-i lipești etichete cu pașii pe care trebuie să-i facă. Sau, pentru a face activitatea mai amuzantă, poți să-i dai copilului diferite porecle, în funcție de treaba pe care o va face. De pildă, spune-i că este „Cavalerul spălatului la mașină", „Regele uscătorului", „Expertul în parfumul de detergent" etc..
Nu în ultimul rând, nu uita, pentru un copil mai mic, să pui un scăunel care să-l ajute să ajungă mai bine la mașina de spălat.
Până la 10 ani, un copil ar trebui să învețe să planteze și să aibă grijă de o plantă
Grădinăritul este o activitate cu care copilul ar trebui să se obișnuiască încă de când este preșcolar (de la 3 ani în sus), în condițiile în care îl va ajuta nu numai să-și dezvolte îndemânarea, dar și să fie responsabil și să respecte natura.
Într-o primă fază, va trebui ca micuțul să învețe cum să planteze. Pentru a-l ajuta în acest sens, ține cont de următorii pași:
• Roagă-l pe copil să sape o gaură puțin mai mare decât este recipientul în care se află planta
• Ajută-l să scoată planta din vasul respectiv și arată-i cum să o pună în gropiță. De asemenea, arată-i și cum să împingă pământul pentru a înconjura planta.
• Oferă-i copilului o stropitoare și arată-i cum să ude plante, astfel încât să nu-i dea prea multă apă.
După vârsta de 7-8 ani, copilul ar trebui să învețe să scoată singur o plantă din ghiveci (arată-i tu cum să se folosească de degete pentru a împinge planta în afara ghiveciului) și să fie responsabil pentru planta respectivă, îngrijind-o în mod constant.
Arată-i copilului cum să împacheteze un cadou
Pe măsură ce cresc, copiilor le place tot mai mult să primească și să ofere cadouri.
Profită de ocazie și învață-ți micuțul cum să împacheteze corect un cadou.
Dacă ai un copil sub 6-7 ani, limitează-te la a te consulta cu el cu privire la ambalajul ales și la lipitul hârtiei de cadou, în timp ce un copil mai mare poate fi învățat și:
• Să taie hârtia în dimensiunile potrivite cadoului
• Să îndepărteze prețul și etichetele de pe cadoul ce va fi oferit
• Să aleagă cutia/ambalajul pe care va fi aplicată hârtia specială de împachetat
• Să îndoaie hârtia astfel încât cadoul oferit să arate cât mai bine.
Ar trebui să-l înveți pe copil cum să bată un cui
Este o activitate care va pune într-adevăr la încercare îndemânarea copilului și care va trebui făcută numai sub stricta supraveghere din partea unui adult.
Îl poți introduce pe copil în tainele acestei activități cam după vârsta de 7-8 ani. Pentru a te asigura că totul se va desfășura fără incidente neplăcute, încearcă să te ghidezi după următoarele instrucțiuni:
• Alege un ciocan cât mai mic și mai ușor
• Optează pentru un lemn cât mai moale (precum plop sau pin) și fixează-l bine pe suprafața de lucru sau pur și simplu pune-l jos.
• Alege cuie cu un cap cât mai lat. Începe să le bați tu în bucata de lemn.
• Vezi dacă micuțul este capabil să le bată și el, astfel încât acestea să fie bine înfipte în lemn. Îi poți lua tu mâna, ghidându-l pentru a se deprinde cu mișcările.
• Dacă vezi că poate să bată cuiele și singur, oferă-i un sprijin suplimentar: poți să împingi un cui într-o mică bucată de carton, astfel încât cuiul să rămână nemișcat, pe măsură ce pătrunde în lemn. Învață-l pe copil să țină bine bucățica de carton, protejându-și astfel degetele.
• Exersați așa cât de mult puteți.
Nu uita! O asemenea activitate presupune să nu-ți lași nicio clipă copilul nesupravegheat!
Arată-i copilului cum să redacteze și să trimită o scrisoare
Desigur, în prezent, se pune tot mai mult accent pe corespondența electronică, dar acest lucru nu înseamnă că al nostru copil să ajungă să nu știe să scrie o scrisoare.
Încă de când este la grădiniță., poți începe să-l iei pe lângă tine pentru a redacta o scrisoare către un membru al familiei (îl poți lăsa să deseneze și el ceva), arată-i cum să pună un timbru și cum să pună scrisoarea într-o cutie de scrisori.
Până pe la 9-10 ani, copilul ar trebui să știe că o scrisoare va trebui structurată pe mai multe părți (dată, formulă de adresare, conținutul propriu-zis, încheiere, semnătură) și să știe, în linii mari, cum să-și formuleze ideile într-o scrisoare pentru un prieten sau pentru o rudă.
Pentru a reuși să facă acest lucru, va trebui și să te asiguri că micuțul știe să scrie cât de cât corect.
Este necesar să-ți înveți copilul să pregătească feluri simple de mâncare
Implicarea în activități culinare este benefică pentru orice copil, întrucât îl va ajuta din următoarele puncte de vedere: îl va învăța să fie îndemânatic, îi va stimula motricitatea fină, îl va învăța să se concentreze, să fie perseverent, creativ etc..
Nu vei greși deloc, ci, din contră, îi vei face mult bine copilului tău dacă îl vei familiariza cu pregătirea unor feluri simple de mâncare încă de când are o vârstă fragedă. Iată ce l-ai putea învăța să pregătească, în funcție de nivelul de vârstă:
• Pentru un copil de 4 ani, îl poți învăța să pregătească un mic-dejun compus din iaurt, cereale și bucățele de fructe (oferă-i ustensile de plastic, evitând astfel orice risc de a se răni)
• La 5-6 ani, micuțul de poate ajuta să pregătești un smoothie, o salată de fructe sau sandvișuri
• Când copilul este la școală, puteți începe să preparați împreună, de exemplu, mini-pizza sau salate mai complexe (în care să tăiați legume variate)
• Când se apropie de vârsta de 10 ani, copilul ar trebui să știe să pregătească, alături de tine, sandvișuri calde (la toaster), brioșe, creme simple pentru torturi sau prăjituri etc..
Până ajunge la vârsta de 10 ani, un copil ar trebui să știe să se orienteze în spațiu
Cu cât un copil va învăța de mai devreme să se orienteze în spațiu, cu atât mai repede va deveni mai independent.
Pentru a-l stimula să cunoască din ce în ce mai bine zona, orașul în care locuiți, dar și să știe să se orienteze într-un loc străin, îl poți implica în tot felul de activități, precum:
• Organizează o „vânătoare de comori" în preajma casei voastre- Chiar și preșcolarii și școlarii mici ar fi încântați să se joace așa, mai ales dacă, după ce vor găsi „comoara", vor fi răsplătiți cu un premiu. Pentru a-i ajuta, oferă-le tot felul de indicii.
• Provoacă-ți copilul să-ți fie ghid într-o anumită zonă a orașului- Arată-i cum să folosească GPS-ul de la telefon și vezi dacă te va putea duce în locurile în care dorești.
• Învață-l să descifreze diverse hărți- De exemplu, hărțile de la muzee, de la Grădina Botanică/Zoologică ar trebui să aibă hărți ușor de descifrat. Un copil mai mic (până în 8 ani) ar putea să învețe să realizeze corespondența dintre anumite indicii, în timp ce un copil mai mare, de la 9-10 ani în sus, ar trebui să te poată duce în locurile dorite fără probleme.
Arată-i copilului cum ar trebui să trateze o tăietură
Și acest lucru ar trebui să fie știut de un copil până când ajunge la vârsta de 10 ani, în condițiile în care oricând poate interveni vreun eveniment nedorit.
Tăieturile, micile răni, sunt un lucru frecvent pentru copii, așa că este indicat ca micuțul să știe ce are de făcut în momentele de criză.
Înainte de orice, obișnuiește-l pe copil să nu intre în panică, chiar dacă vede sânge. Pentru a reuși acest lucru, începe prin a-i spune ca, în clipele respective, să încerce să se gândească la altceva.
După aceea îl poți învăța următoarele:
• Să apese cu degetul pe tăietura respectivă, pentru ca presiunea să oprească sângerarea
• Să spele cu apă și să dezinfecteze rana cu alcool sau cu apă oxigenată
• Să aplice un bandaj pe tăietură
Până la vârsta de 10 ani, un copil ar trebui să știe să curețe baia
Înainte de toate, este necesar să-i spui copilului cum ar trebui să arate o baie curată:
• Oglinda este curată, fără pete
• Chiuveta este curată
• Dulapurile/alte corpuri pentru depozitat sunt curate
• Pe jos este dat cu mop-ul
• Prosoapele sunt curate
• Toaleta este curată, atât în interior, cât și în exterior
• Cada este și ea curată etc.
Să vedem cum ar putea face curat în baie un copil:
• Școlarii mici pot primi o cârpă/prosoape de hârtie cu care să șteargă oglinda sau corpuri de depozitat din baie. De asemenea, ar putea șterge chiuveta sau cada. Nu uita de mânișile speciale!
• În schimb, copiii mai mari (de la 9 ani în sus) ar putea să se ocupe de toaletă (de pildă, să curețe exteriorul ei și să frece cu o perie specială, în interior, după ce tu ai turnat în prealabil un amestec bicarbonat de sodiu și oțet de mere) și să debaraseze coșul de gunoi din baie.
Până la vârsta de 10 ani, un copil ar trebui să știe valoarea banilor și cum să se ocupe de cumpărături
Pe măsură ce crește, este nevoie să îl înveți pe copil valoarea banilor, să facă diferența între nevoi și dorințe în momentul în care merge la cumpărături.
Încă de când este preșcolar, poți începe să-l familiarizezi cu astfel de lucruri, prin activități simple, cum ar fi „o vânătoare la cumpărături".Astfel, când mergeți într-un supermarket de pildă, roagă-l pe copil să-ți aducă produsele ce au ambalajul de un anumit fel sau cele care au eticheta de o anumită culoare etc.
De asemenea, arată-i cum se numără banii și obișnuiește-l pe copil să aibă grijă de banii mai mărunți.
Când va mai crește (după vârsta de 8 ani), poți să-ți implici micuțul în activități:
• Explică-i de ce nu cumperi mereu ceeea ce ți-ai dori, spunându-i, de exemplu:„Uite, mi-aș dori și obiectul X, dar nu îl cumpăr pentru că nu este în bugetul meu".
• Arată-i, concret, cum să aleagă o variantă mai ieftină pentru același produs (spre exemplu, spune-i că mergi la o anumită benzinărie pentru a cumpăra benzină mai ieftină)
• Lansează-i, când vă aflați la cumpărături, următoarea provocare: spune-i să-ți aducă numai produsele ce se încadrează între anumite sume.
Citește și: 10 Jocuri prin care iti inveti copilul despre bani
Un copil ar trebui să știe, până la 10 ani, cum să răspundă la telefon și cum să preia mesajele telefonice
Pentru a nu fi în situația de a rata mesaje importante transmise telefonic, când nu ești acasă sau nu poți să răspunzi, este necesar să-ți înveți copilul cum să răspundă la telefon și cum să preia mesajele.
Poți începe să-ți obișnuiești copilul cu această activitate încă de când este la grădiniță (cam de la 4 ani în sus, lasă-l să răspundă la telefon și să se prezinte), urmând ca, treptat, să-l arăți concret ce să facă:
• Spune-i că este important să fie politicos
• Spune-i că trebuie să-și noteze cine a sunat
• Învață-l să-și noteze ce i s-a spus la telefon pentru a-ți putea transmite corect mesajul din partea persoanei respective.
Citește și: 25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani
Până la vârsta de 10 ani, un copil trebuie să știe să-și organizeze timpul
Este foarte important pentru copilul tău să aibă noțiunea timpului, să poată să se organizeze astfel încât să se poată bucura de tot felul de activități.
Chiar dacă un copil până la 8-9 ani nu știe bine ceasul, îl poți învăța, de exemplu, cum să-și organizeze programul de privit la televizor sau de joacă la calculator, notându-i pe bilețele orele între care se poate juca/uita la televizor.
Pentru un copil mai mare de 9 ani, realizează un grafic al activităților zilei, rugându-l pe el să-și însemneze singur, pe graficul respectiv, ori de câte ori reușeste să facă o anumită activitate.
Nu în ultimul rând, poți întocmi un grafic legat de temele avute, pe zile, spunându-i copilului să bifeze el pe grafic, pe măsură ce le va rezolva. Poți face același lucru și pentru micile treburi casnice în care vei dori să-l implici. Sigur copilul va fi satisfăcut ori de câte ori își va bifa realizările. Și în acest mod îl poți învăța și să fie responsabil!
Voi mai știți și alte lucruri pe care un copil ar trebui să știe să le facă, până face 10 ani?
Surse:
www.aad.org;www.busykidshappymom.org;www.familyeducation.com;www.greatschools.org;www.itsalwaysautumn.com;www.lifehacker.com
www.lifeasmom.com;www.parents.com; www.wikihow.com