Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească

Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească

Andreea Guica - Redactor

Trăim într-o lume a vitezei. Toată lumea e grăbită să-și termine treburile, iar timpul pare din ce în ce mai scurt. De aceea, avem nevoie, mai mult decât oricând, de liniște sufletească. Cu toate că poate știm lucrul acesta, uneori e dificil să ne simțim liniștiți. Cum facem, mai exact, să ne trăim viața mai frumos, mai simplu, așa cum ne dorim cu toții?

Ce este liniștea sufletească?

Liniștea sufletească este starea de calm interior pe care o simțim când suntem fericiți. Fericirea este un concept pe care fiecare dintre noi îl definește diferit. Cu toate astea, numitorul comun al fericirii oamenilor este starea internă de echilibru. Atunci când mintea, sufletul sunt în armonie cu corpul nostru; și când simțim că ceea ce este înlăuntrul nostru este în armonie cu ce este în exterior.

Psihologul Gabi Bădăluță ne oferă o perspectivă psihologică a păcii interioare, spunând: ”Când ești în pace cu tine însuți, orice se întamplă din exterior, ai dezvoltată capacitatea de a-ți vorbi blând și tolerant, cu rabdare și respect față de tine însuți și nevoile tale, precum și ale celor din jur.”

Ce înseamnă să ai liniște sufletească?

Atunci când avem parte de liniște sufletească avem o stare bună și ne simțim plini de energie. Corpul și mintea se simt relaxate, asemeni unui instrument muzical cu toate corzile acordate. Totuși, liniștea interioară înseamnă mai mult decât o simplă stare de bine. Este un spațiu mental în care avem loc să ne simțim puternici, capabili să facem față obstacolelor. Chiar dacă acestea apar, rămânem în armonie cu gândurile, emoțiile și trăirile noastre, dar și cu lumea exterioară.

femeie care sta cu capul orientat in sus si cu ochii inchisi

Liniștea interioară este prezentă înăuntrul nostru întotdeauna. Câteodată însă, obstacolele cu care ne întâlnim pe parcusul vieții ne dau impresia că am pierdut-o definitiv. Depinde doar de noi să o regăsim și să ne dăm voie să o simțim.

6 sfaturi pentru liniște sufletească

1. Acceptă ceea ce nu poți schimba

Cu cât înveți mai repede că poți controla foarte puține lucruri, cu atât mai bine. Viața este imprevizibilă și de cele mai multe ori nu avem control asupra a ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru.
Poate ne dorim ca cineva să ne iubească, sau poate dorim ca partenerul să se schimbe, însă nu dă nici un semn că o va face. În perioada aceasta cu siguranță ne dorim să nu mai fie război și acest lucru aduce cu sine sentimente apăsătoare. Din păcate (sau poate din fericire) nu putem controla modul în care funcționează lumea din jurul nostru. Tot ce putem face este să ne întoarcem spre noi. Singurul control pe care îl avem este reacția noastră la ceilalți și nu invers.

2. Ai grijă de corpul tău

Corpul nostru ne vorbește foarte mult atunci când simțim anxietate. Pentru a ajunge la liniștea sufletească de care avem atâta nevoie, este important să ne ascultăm corpul și să-i dăm ce are nevoie.
O nutriție sănătoasă împreună cu mișcarea ne ajută atât la sănătatea fizică, cât și la cea psihică.
Altă formă prin care ne putem asculta corpul este prin respirație. Cum este respirația ta? Este agitată sau mai degrabă liniștită? Profundă sau superficială? Reglându-ne respirația, ne vom regla și starea interioară. Câteva minute de exerciții de respirație în fiecare zi ne ajută să fim atenți la corpul nostru și să ne autoreglăm emoțional.

3. Ai grijă de mintea ta

Cu siguranță ai auzit de sintagma ”gândește pozitiv”. Însă cum și de ce este important să o facem?
Gândurile pozitive ne ajută să ne păstrăm un tonus bun și să ne îndeplinim scopurile pentru viitor.
O metodă la îndemâna oricui pentru exersarea gândirii pozitive este vizualizarea. Vizualizează-te în viitor exact așa cum îți dorești să fii. Poate alături de anumite persoane sau în anumite locuri, poate făcând ceva ce îți dorești să faci de mult timp.

femei care fac sport in aer liber

Mintea este cea mai flexibilă parte din noi. Aceasta are mecanisme extraordinare de adaptare și poate lua orice formă dorim noi să ia. Depinde doar de noi să o antrenăm să gândească pozitiv și în scurt timp, va face acest lucru în mod automat, fără prea mult efort din partea noastră.

4. Întoarce-te la ceea ce iubești

Fiecare dintre noi își găsește liniștea sufletească în anumite pasiuni. Pentru unii starea de liniște se găsește în natură, pentru alții în poezie sau în timpul petrecut cu persoane dragi. Oricare ar fi momentele în care te simți fericit, caută pe cât posibil să le faci să se întâmple.
Avem nevoie de aceste momente pentru că ele ne ajută să ne simțim revitalizați și încărcați cu energie bună.

5. Asigură-te că dormi suficient

Un adult are nevoie de minim 7 ore (ideal 8) ore de somn. Cercetările din ultimii ani ne arată cât de vital este somnul pentru sănătatea noastră. Somnul ne ajută corpul și creierul să se refacă peste noapte. Adesea nu dăm atât de multă importanță pe cât ar trebui somnului. Probabil ți-ai spus și tu de multe ori ”Lasă, beau o cafea și îmi revin” sau ”Oricum eu nu mă odihnesc niciodată suficient, dar m-am obișnuit”. Afirmațiile de tipul acesta ne pot face să credem că funcționăm foarte bine și fără prea mult somn.

barbat care casca in timp ce duce mana la gura

Însă efectele lipsei de odihnă sunt reale și ne afectează sistemul nervos. Pe termen lung, calitatea slabă a somnului este asociată cu un sistem imunitar slăbit, probleme cardiace, stres, depresie, anxietate și multe altele.
Iată, deci, cât de simplu și aproape banal este să avem grijă de sănătatea noastră și să ne păstrăm echilibru interior – prin somn.

6. Iartă

Prin iertare ne eliberăm de ranchiună și sentimente negative, care în mod clar nu ne fac bine. Iertarea ne oferă și prilejul de a trăi prezentul și de a privi spre viitor. În felul acesta lăsăm trecutul în urmă și nu-l mai lăsăm să ne afecteze. Odată cu iertarea, putem chiar învăța câte ceva despre noi, de pildă că suntem mai puternici și mai iubitori decât credeam.

Rugăciune pentru pace și liniște sufletească

Rugăciunea este una dintre cele mai comune mijloace prin care omenirea resimte liniște sufletească. Milioane de oameni o practică în fiecare zi în biserică sau în casele lor, în momentele în care se simt deznădăjduiți sau recunoscători.
Dacă ești credincios, rostește această rugăciune pentru pace sufletească a Sfântului Francisc de Assisi:

Doamne, fă din mine un instument al păcii Tale:
unde este ură, să aduc iubire,
unde este supărare, să aduc iertare,
unde este neînțelegere, să aduc credință,
unde este greșeală, să aduc Adevărul,
unde este deznădejde, să aduc speranță.
Unde este tristețe, să aduc bucurie,
unde este întuneric, să aduc lumină.
O, Învățătorule, fă ca eu să nu cer multe lucruri:
Să fiu înțeles și să înțeleg.
Să fiu iubit și să iubesc.
Pentru că dăruind, voi dobândi;
pentru că iertând, voi fi iertat;
pentru că murind, voi învia la Viața Veșnică.
Amin.

 Ce cuvinte aduc liniștea sufletească

Cuvintele au o putere foarte mare în viața noastră de zi cu zi. Ne influențează modul în care ne simțim și în care privim lumea. Există anumite cuvinte sau expresii pe care le putem adresa propriei persoane pentru a ne recăpăta echilibru interior și pentru a ne simți mai liniștiți.
Repetă aceste cuvinte de fiecare dată când simți nevoia să fii în armonie cu tine:
Mă accept așa cum sunt
Fac ce pot, atât cât pot
Sunt suficient de bun
Sunt unde trebuie să fiu
Acum e greu, dar nu înseamnă că va fi așa mereu
Voi reuși
Voi trece peste orice este dificil
Sunt puternic
Sunt curajos
Am încredere în mine
Sunt pregătit să încep o nouă zi
Sunt recunoscător pentru tot ce mi-a fost dat sa trăiesc astăzi
Pot să fac tot ce îmi propun să fac
Îmi păstrez calmul
Îmi păstrez liniștea
Iau lucrurile pe rând
Iau lucrurile așa cum sunt
Îi iau pe ceilalți așa cum sunt
Nu pot controla totul și e normal să fie așa
Sunt atent la corpul meu
Sunt atent la nevoile mele
Mă respect și mă apreciez
Merit

Ce muzică să asculți pentru liniștea sufletului

Pentru a resimți liniște sufletească ne putem ajuta și de resursele pe care le găsim în exterior. Una dintre aceste resurse este muzica, care are un rol important în reglarea noastră emoțională.
Muzica ne poate accentua sau schimba starea pe care o avem într-un anumit moment. Dacă simți nevoia de liniște interioară, caută să asculți muzică care să îți relaxeze corpul și mintea.

femeie care asculta muzica la casti

Muzica de relaxare sau muzica terapeutică, cum se mai numește, are un efect calmant asupra întregului nostru organism. Adesea, sunetele liniștitoare ale instrumentelor sunt combinate cu sunetele din natură pentru a reda senzația unei experiențe cât mai autentice de pace interioară.

Muzica clasică este, de asemenea, o metodă prin care ne putem elibera de stres și de grijile cotidiene. În principiu putem asculta orice fel de muzică care ne face să avem o stare bună într-un anumit moment. Ascultă-ți interiorul și vei descoperi ce ai nevoie să auzi.

Ce acțiuni în viața de zi cu zi te ajută să găsești fericirea?

Adesea alergăm după fericire fără o idee clară despre ceea ce înseamnă pentru noi. Ne inspirăm din alte surse sau din fericirea altora pentru a o găsi pe a noastră, când tot ce trebuie să facem este să ne uităm în interior.
Există câteva acțiuni pe care le putem face zilnic pentru a ne atinge scopul de a avea parte de fericire și liniște sufletească.

1. Ieși în natură

Natura este vindecătoare prin toate elementele ei. Sigur ți s-a întâmplat să visezi cu ochii deschiși asupra unei zile la mare sau la munte, departe de zgomotul orașului. Asta pentru că atunci când stăm în natură resimțim multă liniște și bucurie. Așa că ori de câte ori ai ocazia, ieși din mediul de acasă și explorează aerul, copacii, iarba, muntele și marea.

2. Fă mișcare

Chiar dacă nu ești o persoană sportivă sau nu își place să alergi, alege orice variantă de mișcare care ți se potrivește. Poate e mersul pe jos sau plimbatul cu bicicleta.
Mișcarea este esențială pentru corpul și pentru mintea noastră. Îți mai amintești ce bine te simți după ce faci sport? Asta pentru că în creier se eliberează endorfină (hormonul fericirii) atunci când corpul se mișcă.

3. Meditează

Meditația este prezentă în lume de peste 2500 de ani. Dacă ai auzit de meditație doar în contexte religioase sau spirituale, probabil te gândești că nu este pentru tine. Însă meditația înseamnă multe lucruri, printre care și o stare de atenție prelungită asupra respirației și a propriului corp.

Rolul meditației care acela de a ne elibera de gânduri și de a trăi în momentul prezent, doar existând și acceptând ce se află în noi și în exteriorul nostru.
Chiar și 5 minute de meditație în fiecare zi ne ajută să fim mai conștienți, mai atenți la noi și mai fericiți.

Surse: https://aleteia.org/2021/06/16/a-simple-way-to-achieve-peace-of-soul/

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/meditation-modern-life/202102/the-journey-toward-inner-peace

https://wellbeing-project.org/peace-of-mind/

https://www.mentalhealth.org.uk/publications/sleep-report

http://www.e-communio.ro/stire10198-5-rugaciuni-scurte-pentru-diminuarea-stresului-si-pace-sufleteasca

https://doxologia.ro/editorialistii-bisericii/nimeni-nu-ajunge-la-pace-liniste-sufleteasca-decat-prin-lupta-cu-ispitele

Surse foto: https://pixabay.com/

Articolul urmator
Gestionarea eșecului la copil: cum îl înveți să treacă peste impas
Gestionarea eșecului la copil: cum îl înveți să treacă peste impas

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?
    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?

    Puterea exemplului este mare, iar copiii învață din faptele părinților, și nu din vorbele sau sfaturile lor cum trebuie să se comporte. Așadar, dacă vrei un copil care să...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii
    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii

    Discuția despre responsabilitatea banilor este importantă pentru o educație sănătoasă a celui mic, dar, pentru mulți părinți, poate părea dificilă. Experții sunt de părere,...

    „Fac ce vreau cu banii mei și aleg să-mi cumpăr liniștea". O mamă a angajat un sofer personal care să-i ducă zilnic copilul la școală
    „Fac ce vreau cu banii mei și aleg să-mi cumpăr liniștea". O mamă a angajat un sofer personal care să-i ducă zilnic copilul la școală

    Copleșită de responsabilitatea creșterii unui bebeluș și a unui copil ce abia a intrat în școala primară, o mamă a luat o decizie radicală, pentru care a fost aspru...

    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei
    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei

    Mindfulness reprezintă practica de a trăi în momentul prezent cu deschidere și curiozitate. Uite care sunt beneficiile acestui obicei și cum poți să-l înveți pe cel mic...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    © 2025 Qbebe