Abilități de viață pe care trebuie să i le cultivi copilului până la 18 ani

Abilități de viață pe care trebuie să i le cultivi copilului până la 18 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ne dorim să ne protejăm cât mai mult copiii de lumea plină de provocări din afara casei părintești, vine un moment în care trebuie să acceptăm că au crescut și că trebuie să fie apți să se descurce și singuri. De aceea, este bine ca pe parcursul anilor să-i ajutăm să dobândească abilități menite să-i ajute să facă față în tot felul de situații. În cadrul articolului de mai jos veți descoperi care sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care un tânăr ar trebui să le știe pentru a se transforma într-un adult responsabil, capabil să dezvolte relații sănătoase cu cei din jur și să-și asume responsabilități variate.

Viața socială

Un tânăr va ști cum să vorbească și cu persoanele străine
Întrucât viața îl va pune în tot felul de situații noi, copilul va ajunge până la urmă să învețe cum să li se adreseze și persoanelor străine.

Desigur, în perioada copilăriei am insistat să nu stea de vorbă cu străiii, dar pe măsură ce crește va trebui să înțeleagă că, în viața de zi cu zi, avem nevoie să comunicăm și cu persoane pe care nu le cunoaștem.
Scopul nostru va fi ca ai noștri copii să învețe treptat să fie respectuoși cu străinii, să se uite în ochii celor cu care vorbesc, să nu fie prea insistenți, astfel încât să poată cere sprijin ori de câte ori este nevoie.

Orice tânăr va învăța să-și ceară scuze
Odată ce ai noștri copii încep să înțeleagă cum este să te pui în locul celuilalt, atunci va fi mai ușor să învețe să-și ceară scuze față de cei în fața cărora a greșit.

Pe măsură ce crește, adolescentul trebuie să-și dezvolte abilitatea de a empatiza cu ceilalți, de a-și analiza propriile comportamente și de a vedea dacă a greșit într-adevăr cu ceva. Iar dacă ajunge la această concluzie, atunci va trebuie să-și recunoască greșelile, să-și ceară iertare.

Este esențial, pentru un adult responsabil și atent la lumea din jur, să poți să-ți asumi și greșelile pentru ca apoi să le poți îndrepta, mai ales când este vorba de relațiile cu ceilalți.

Când ajunge la vârsta de 18 ani, ar trebui să poată să se apere singur
În viața oricărui copil pot surveni situații în care părinții să fie nevoiți să intervină pentru a-l apăra, dar în același timp de noi depinde să-i insuflăm acestuia o abilitate de viață esențială: să-și poată susține singur cauza.

Viața este plină de tot felul de momente dificile, în care al nostru copil nu va avea cum să apeleze la alții pentru a-l ajuta, așa că el singur va trebui să se lupte pentru el însuși.

Pentru a-l ajuta să se învețe și cu așa ceva, este necesar ca încă din copilărie să-l ascultăm și să vedem ce soluție ar avea el într-o anumită situație. Uneori, simplul fapt că un copil se simte ascultat îi va da curaj să se avânte în anumite acțiuni pentru a se apăra.
Procedând așa, le vom crește copiilor încrederea în ei și îi vom stimula să-și asume tot mai multe responsabilități.

La vârsta de 18 ani, orice tânăr ar trebui să-și rezolve singur problemele cu ceilalți
Este firesc să ne dorim să ne implicăm cât mai mult în viața copiilor noștri chiar și după ce au crescut, dar acest lucru nu înseamnă să luăm asupra noastră toate problemele lor și să nu-i lăsăm să-și înfrunte dificultățile.

Odată ce-și diversifică relațiile sociale, este normal să intervină în viața lor tot felul de probleme noi, multe dintre ele dificil de depășit. Desigur, este ideal să le putem fi alături și să-i sfătuim cum să procedeze dar, pe de altă parte, trebuie să le acordăm posibilitatea să-și dezvolte una dintre cele mai importante abilități de viață: capacitatea de a-și rezolva problemele personale cât mai independent.

În special când vine vorba de tot felul de conflicte, copiii trebuie să ajungă să știe să găsească soluții pentru depășirea acestora și pentru restabilirea unei atmosfere echilibrate.

Nu ezita să-ți înveți copilul cum să se descurce într-un restaurant
Inevitabil că vor veni și ocazii în care veți servi masa la restaurant. De îndată ce al tău copil are un vocabular suficient de bogat, apucă-te să-l înveți cum să comande mâncarea, precum și să-și exprime clar preferințele.

Învață-l să nu se intimideze în momentul în care i se vor pune întrebări mai detaliate cu privire la comanda sa, precum și să aibă curaj să ceară altceva în situația în care ceea ce i s-a adus nu corespunde cerințelor sale.
Cultivându-i copilului și astfel de abilități îl vei învăța practic să-și exprime opțiunile, să fie independent și să le arate celor din jur că știe ceea ce vrea.

Relația cu sinele

Pe măsură ce înaintează în vârstă, un copil trebuie să fie cât mai mult responsabilizat
Pentru a-l transforma într-un adult responsabil și capabil să aibă grijă de el însuși, dar și de cei apropiați, copilul va învăța treptat ce înseamnă să-ți asumi tot felul de sarcini, pe care va trebui să le finalizezi.

Gândește-te că nu vei putea să fii mereu lângă copilul tău, iar el va trebui să reușească să ducă la capăt tot ceea ce i se cere și să nu evite să se implice în anumite situații doar pentru că nu dorește să-și asume o responsabilitate.

Tinerii au nevoie să știe cum să-și rezolve și probleme ce țin de sănătate
Până la finalul perioadei de adolescență, ai noștri copii ar trebui să învețe cum să-și rezolve mici probleme ce țin de sănătate, precum: să știe să-și măsoare temperatura, să știe să se autonalizeze pentru a-și da seama dacă au într-adevăr nevoie să consulte un medic, să știe să ia singuri anumite medicamente sau să urmeze un tratament etc.

În același timp, ar trebui să ne învățăm copiii că este foarte important să meargă și la controale medicale de rutină, astfel încât să poată preveni apariția anumitor afecțiuni.

Odată cu apropierea vârstei de 18 ani, un copil ar trebui să-și gestioneze succesele, dar și eșecurile
Pentru oricare dintre noi este o provocare să treacă peste un eșec, indiferent de natura sa. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne descurajăm și să nu ne mai asumăm riscuri, de teamă că vom eșua.

Noi, părinții, trebuie să le insuflăm copiilor o atitudine „sănătoasă" față de viață, în sensul în care încă de mici ei trebuie să înțeleagă că succesul și eșecul fac parte din existența umană și că este firesc să ne confruntăm cu oricare dintre ele.

Vom fi noi modele pentru ei și le vom arăta cum să se bucure de o reușită, dar și cum să înfrunte un eșec, transformându-i în adulți responsabili, apți să-și asume riscuri și să găsească soluții la problemele lor.

Citește și: De ce trebuie să învățăm copiii că este în regulă să eșueze

La vârsta de 18 ani, un tânăr va ști cum să-și organizeze timpul
Întrucât viața noastră se desfășoară într-un ritm din ce în ce mai alert, gestionarea eficientă a timpului este vitală pentru a reuși să ne descurcăm. Din acest motiv, un copil trebuie să fie învățat cum să-și împartă timpul astfel încât să nu se concentreze doar pe activitățile ce țin de îndeplinirea unor sarcini, ci și să-i mai rămână răgaz pentru câteva clipe de relaxare.

Odată ce înaintează în vârstă, copilul trebuie să știe că va avea din ce în ce mai multe lucruri de făcut, iar abilitatea de a-și face un program organizat poate face diferența dintre o viață ordonată și una care să fie dominată de haos, de mult stres și de oboseală.

Pentru a se transforma într-un adult responsabil, un copil trebuie să știe să aibă grijă de lucrurile sale
Din acest punct de vedere, se știe că o mare parte a adolescenților nu sunt deloc responsabili pentru lucrurile lor, nefiind prea responsabili față de acestea.

Ca părinte, nu trebuie să lași lucrurile la întâmplare, ci să-ți înveți copilului cât de important este să aibă grijă de ceea ce îi aparține. De pildă, arată-i cum să-și depoziteze obiectele personale, cum să-și organizeze spațiul, creează-i anumite rutine care să-l învețe să fie ordonat (cum ar fi, de exemplu, ca primul lucru pe care să-l facă să fie să-și pună la loc hainele cu care a fost la școală).

Dacă până la 18 ani un adolescent nu va fi capabil să aibă grijă de lucrurile sale, cel mai probabil va rămâne la fel și în viața de adult, ceea ce îi poate crea neplăceri serioase, inclusiv în ceea ce privește modul în care-l privesc cei din jur (spre exemplu, se va spune despre el că este dezorganizat, iresponsabil, indiferent etc.).

Una dintre cele mai importante abilități de viață pe care ar trebui să le dețină un tânăr de 18 ani- Să știe să realizeze diverse treburi casnice

Studii recente au demonstrat faptul că acei copii și adolescenți ce au fost implicați în familie în executarea unor treburi casnice s-au transformat în adulți cu mai mult succes decât aceia care nu au fost implicați în așa ceva.

Ca să devină tot mai independent și mai capabil să aibă grijă de el însuși, orice tânăr trebuie să poată să se implice în treburi precum: să-și pună rufele la spălat, să calce, să gătească, să mențină casa curată și ordonată etc.
Nu ezitați să-i antrenați pe ai voștri copii în treburi casnice încă de la o vârstă fragedă, gândindu-vă că aceste deprinderi le vor fi de mare folos pe parcursul întregii vieți!

Tanara ce calca rufe

Orice tânăr trebuie să învețe despre valoarea banului
Ca să-l ajuți pe copil să se familiarizeze și cu așa ceva, ar fi bine ca de când este mic să ai discuții cu el despre cum se cheltuiesc banii, dar și cât de greu se câștigă. De asemenea, pe măsură ce crește, poți să începi să-l pui în situații menite să-i demonstreze că nu este ușor să-ți câștigi existența și că nu poți să cheltuiești banii la întâmplare.

Cel mai bine un adolescent va învăța despre valoarea banului odată ce va începe să lucreze și va vedea că pentru bani trebuie să depui adesea mari eforturi. Un loc de muncă îl va ajuta să devină mai responsabil și să aibă respect pentru muncă.

Citește și: Copilul și banii: 5 sfaturi neașteptate de la psiholog

Până când ajunge la 18 ani, un adolescent ar trebui să aibă idee cum să procedeze pentru a-și găsi un loc de muncă

Chiar dacă nu va fi nevoie că al nostru copil ar trebui să-și găsească un job de îndată ce termină liceul, el ar trebui să știe cât mai multe detalii legate de acest aspect. De exemplu, ar trebui să-i arătăm copilului cum să-și construiască un CV, cum să se prezinte la un interviu de angajare, cum să negocieze un salariu etc.
Cunoscând bine asemenea lucruri, îi va fi mult mai ușor când va fi pus în situația să-și caute un job.

Adolescente ce se uita intr-o publicatie

Voi știați până acum cât de important este să insistăm să le cultivăm copiilor noștri anumite abilități de viață până când ajung la vârsta de 18 ani?

Surse:
www.huffingtonpost.com, www.selfsufficientkids.com, www.today.com

Articolul urmator
Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani
    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani

    Nu vă faceți mustrări de conștiință că vă puneți copiii „la treabă”. Este chiar indicat să implicați copiii în activități gospodărești. Iată la ce vă pot...

    „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani
    „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani

    Să devii mamă pentru prima dată este o provocare în sine, dar a deveni mamă pentru prima dată în timpul „celei de-a doua jumătăți” a vieții tale vine la...

    După 69 de ani de căsnicie, și-au petrecut ultimele zile ținându-se de mână. Au rămas unul lângă celălalt până la 91 de ani și până la ultima suflare
    După 69 de ani de căsnicie, și-au petrecut ultimele zile ținându-se de mână. Au rămas unul lângă celălalt până la 91 de ani și până la ultima suflare

    După 69 de ani de căsnicie, și-au luat „Adio”, ținându-se de mână. Povestea înduioșătoare a unui cuplu care a rămas împreună, la bine și la...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    O fetiță a fost abuzată de către mama ei ani de zile. Până când mătușa ei i-a salvat viața
    O fetiță a fost abuzată de către mama ei ani de zile. Până când mătușa ei i-a salvat viața

    Mama a abuzat-o ani de zile, până când a fost salvată de "clopoțel"; mătușa ei a salvat-o și i-a dăruit o nouă viață. O femeie de peste hotare a simțit nevoia să...

    În cei 42 de ani de viață eu atâția nervi și bătaie de joc am adunat în mine încât am ajuns să-l urăsc până și pe Dumnezeu
    În cei 42 de ani de viață eu atâția nervi și bătaie de joc am adunat în mine încât am ajuns să-l urăsc până și pe Dumnezeu

    Bullying-ul este omniprezent. Ne înconjoară din copilărie și îl simțim și la vârsta adultă. Bullying-ul este chiar și în cercul tău de prieteni, la locul de...

    Utimele clipe din viața copilului de 4 ani din Craiova găsit fără viață în câmp. Ar fi fost atacat de câini
    Utimele clipe din viața copilului de 4 ani din Craiova găsit fără viață în câmp. Ar fi fost atacat de câini

    O familie din Craiova trece prin momente cumplite după ce un băiețel în vârstă numai patru ani și-a pierdut viața. Micuțul a fost găsit fără viață pe câmp, iar...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    © 2025 Qbebe