Dacă ești singură la părinți
Copilul singur la părinți este, de obicei, foarte protejat și, de aceea, poate deveni dependent de protecția și de sprijinul acestora. De asemenea, nu se obișnuiește să împartă lucrurile, spațiul și atenția părinților precum un copil cu mai mulți frați. Din acest motiv, copilul unic poate fi mai creativ pentru a-și putea umple timpul singur dar, totodată, poate fi încăpățânat și cu tendința de a se fixa asupra unor lucruri.
Raportându-te la aceste aspecte, gândește-te că, pentru a-ți găsi echilibrul în viață, trebuie să-ți promiți că vei învăța mai mult. Astfel, nu te opri asupra unor rutine care te fac să te simți confortabil, ci acceptă și noul. Spre exemplu, apucă-te să citești alte tipuri de cărți, încearcă să mergi la alte restaurante, să călătorești și cu persoane pe care nu le cunoști etc. Practic, asumându-ți anumite riscuri, poți ajunge să înveți despre tine însăți, dar și despre ceilalți, mai mult decât îți închipui.
Dacă faci parte dintr-o pereche de gemeni
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut, pentru a-ți găsi echilibrul în viață, este să încerci să te îndepărtezi de persoanele toxice. Treptat, ai nevoie să înveți să fii tot mai selectivă și să le recunoști de la început pe cele care te pot influența negativ și care îți pot crea stres suplimentar. De altfel, este recomandat să ai permanent în minte că asemenea persoane te pot determina, la un moment dat, să iei decizii care nu sunt în acord cu ceea ce îți dorești de fapt. Deși nu îți va fi ușor să ții la distanță astfel de oameni, amintește-ți că este spre binele tău.
Dacă ești mezina familiei
Potrivit teoriei ordinii nașterii a lui Alfred Adler, copilul cel mai mic poate avea două tendințe în ceea ce privește găsirea unui drum în viață. Pe de o parte, tinde să exceleze în toate și să facă eforturi mari pentru a-și mulțumi părinții. Pe de altă parte, poate fi mai degrabă rebel, dar și dornic să evite provocările, știind că oricum ocupă un loc special în inima familiei sale.
În situația în care ești mezina familiei, ca să-ți găsești echilibrul în viață ar trebui să-ți creezi mai multe oportunități în care să stai liniștită. Spre exemplu, renunță să mai petreci prea mult timp în mediul online. Totodată, este binevenit pentru tine să nu-ți mai iroșești timpul cu persoane toxice. Îndepărtează-te de acestea, dar și de locurile care îți răpesc din energie. Încearcă să fii cât mai selectivă în privința oamenilor pe care îi ai în preajmă.
Dacă ești copilul mijlociu
Întrucât nu deține statutul de mezin sau de „cel mai mare”, copilul mijlociu se străduiește să-și găsească un loc în dinamica familiei. Așa se explică de ce acceptă negocierile, compromisul și este adesea foarte competitiv. Pentru a nu ajunge să te epuizezi tocmai din pricina unui nivel ridicat al competitivității, ai nevoie să înveți și să spui „nu”. Deși nu îți este întotdeauna la îndemână, nu îți lua prea multe angajamente, fii cât mai selectivă și în privința persoanelor pe care le ajuți.
Ca să îți găsești echilibrul în viață, nu uita că nimeni nu este stăpân pe timpul tău, că ai dreptul să-ți faci programul așa cum vrei și să-ți stabilești prioritățile. Pentru a te obișnui cu o asemenea abordare, de fiecare dată când te concentrezi prea mult asupra nevoilor celorlalți, fă-ți o listă și cu cele proprii.
Dacă ești sora cea mare
Pe de o parte, copilul cel mai mare are parte din plin de atenția părinților până când vin pe lume și ceilalți frați. Pe de altă parte, părinții au așteptări mari de la el, țin mult să fie un model pentru copiii mai mici și să-i protejeze.
Pentru a nu te simți prea copleșită de așteptările familiei și a celor din preajmă și pentru a-ți găsi echilibrul, obișnuiește-te să-ți acorzi răgazul necesar ca să reflectezi. Acordă-ți șansa de a nu mai fi mereu în viteză, adoptând un ritm mai lent în viața de zi cu zi. Cu cât vei realiza mai des acest demers, cu atât vei putea să rămâi mai mult cu gândurile tale și să te gândești la ceea ce îți dorești cu adevărat. Spre exemplu, întreabă-te ce îți creează stres, ce te face nefericită și notează într-un jurnal câteva soluții pentru a-ți îmbunătăți situația.
Surse foto: pixabay.com
Surse articol: collective.world, webmd.com