Mămicile care lucrează se destăinuie: găsirea echilibrului este un spectacol de circ

Mămicile care lucrează se destăinuie: găsirea echilibrului este un spectacol de circ

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu mai este niciun secret faptul că mamele care lucrează sunt experte în multitasking. Însă adevărul este că între scutece, plimbări în parc cu copiii și ședințe de serviciu, femeile de carieră se luptă cu echilibrarea unor aspecte nerealiste. Iată câteva impresii, emoții, destăinuiri ale unor femei frumoase și puternice, în primul rând mame.

Consultantul familial din California, Lorena Arguello, spune că “Așteptările cu privire la viața mamelor sunt transmise prin social media precum Instagram, Facebook și Pinterest, precum și prin emisiuni, filme, reclame și panouri publicitare. Din păcate, ne comparăm constant cu ceea ce au sau ce pot să facă ceilalți. Vedem doar ce mama respectivă alege să posteze, nu problemele ei din viața de zi cu zi. Echilibrul este un lucru spre care tindem cu toții și poate părea greu de atins din cauza lipsei de timp pentru tine, a copiilor, a soțului, a prietenilor și a locului de muncă. Avem tendința să ne lăsăm pe ultimul loc, însă nu uitați că dacă aveți grijă de voi veți fi mame, soții, angajate și prietene mai bune.”.

Mămicile care lucrează se destăinuie

Să ne susținem reciproc, Cristina, mamă de 2 copii -Obișnuiam să mă simt vinovată pentru că nu reușeam să ajung la petrecerile copiilor sau să îi preiau de la școală. Cei mici merg cu autobuzul. Până când mi-a spus o prietenă că avem nevoie una de alta. Unele mame ajung să organizeze petrecerea de Crăciun de la școală pentru că se pricep la organizat evenimente. Alte mame sunt experte în croit costume de povești pentru că sunt designeri de modă. Consider că trebuie să ne susținem reciproc și să ne punem în valoare talentele în modurile în care putem.

Caută persoane cu o mentalitate pozitivă, Raluca, mamă de 4 copii – “Renunț la acei prieteni care îmi transmit energia lor negativă. Sunt brutal de sinceră, știu asta. Dar ai un număr limitat de ore și de minute în fiecare zi. Contează persoanele cu care te înconjori. Trebuie să alegi persoane pozitive.

mamicile care lucreaza

Încearcă să te deconectezi, Georgiana, mamă de 1 copil – “Stabilesc limite pentru a mă concentra separat pe familie și muncă. Mesageria mea nu este niciodată goală, dar mă asigur mereu că tableta și computerul sunt departe de mine pentru a nu fi tentată să mă uit la ele. Imediat ce Tudor se culcă revin la e-mail-urile de serviciu pentru a rezolva toate problemele care au apărut de când am plecat sau pentru a pregăti lucrurile pentru ziua următoare, dar încerc să nu depășesc 90 de minute. Este greu să te desprinzi de muncă, dar asta mă menține zdravănă la creier.

Caută de ajutor în casă, Cora, mamă de 3 copii – “Nu te lăsa copleșită de activitățile casnice. Trebuie să ceri ajutorul soțului, a unei bone sau menajere, dacă ai posibilitatea, și a celorlalți copii ca să te ajute cu treburile. Ești exact ca la circ, încerci să jonglezi, să ții un spectacol de echilibristică în familia ta, dar treburile din casă pot fi făcute de către oricine, indiferent de vârstă. Dacă ai și părinți sau socri care să îți dea o mână de ajutor, cu atât mai bine.

Apelează la produse online, Maria, mamă de 2 copii – “Aplicațiile pentru comenzi de mâncare online și diverse produse, inclusiv haine, sunt preferatele mele. Sunt extrem de utile în special când sunt plecată din oraș. Obișnuiesc să gătesc, dar îmi place să am toate pregătite. Fiul meu mai mare poate să guste oricând dorește preparatele sale preferate, în special când sunt plecată mai multe zile din oraș.

Este important să faci alegerile potrivite, Despina, mamă de 2 copii – “În calitate de mamă de doi băieți de vârstă mică, simt că este în fiecare weekend o petrecere de copii. Am organizat un sistem foarte bun pentru a menține un oarecare echilibru. Mai întâi cumpăr cadouri ca să le am pregătite și alternez petrecerile cu soțul meu. Dacă are treabă, duc eu copiii la petrecere și vice versa“.

Fă-ți planificări din timp, Melania, 2 copii – “Încerc să muncesc noaptea pentru a recupera timpul pierdut. Programul meu nu este unul obișnuit de la 9 la 5 ca să pot munci și să mă pot ocupa și de restul treburilor. Am o agendă pe care îmi notez tot ce am de făcut începând de la sarcinile de serviciu, până la lista de cumpărături, care mă ajută să nu îmi pierd mințile. Poți să porți discuții telefonice în timp ce îți duci copiii la școală (dacă sunt suficient de mari și de cuminți) și poți rezolva mai multe decât îți imaginezi în pauzele tale de masă. Nu în ultimul rând, pregătește hainele și mâncarea pentru copii cu o zi înainte ca să te bucuri la maxim de dimineață, în loc să alergi prin casă zăpăcită.

Renunță la sentimentul de vinovăție, Ioana, 3 copii – “Mamele sunt adeseori judecate că își abandonează copiii când se întorc la muncă la program normal, în vreme ce tații se presupune că susțin familia. De ce este atât de prezent oare acest stereotip sexist în vremurile noastre moderne? Unele femei nu au posibilitatea să stea acasă cu copiii, în vreme ce altele aleg să revină la muncă deoarece nu vor să renunțe la carieră. Indiferent de motiv, decizia de a fi o mamă care lucrează trebuie admirată, nu judecată și nici nu trebuie să te simți rușinată. Dacă te simți vinovată că nu poți fi mereu alături de copilul tău, nu este pentru tine. Însă dacă îți dorești să ai o carieră și să fii mamă în același timp, trebuie să te concentrezi pe lucrurile pozitive pe care viața profesională le aduce în familia ta. Ai încredere că faci cea mai bună alegere pentru întreaga ta familie, inclusiv pentru tine, și copilul tău va simți nivelul de iubire pe care i-l oferi și va înțelege sacrificiul pe care îl faci.

mamicile care lucreaza

Organizează întâlniri de joacă, Nicoleta, mamă de 2 copii – “Modul meu preferat de a ține lucrurile în echilibru este să iau prânzul cu copii în afara casei în timpul săptămânii. Mă menține proaspătă pentru că este o pauză de la muncă și îmi pot vedea copiii. Vorbim despre ce au făcut în dimineața respectivă sau la ce parc să mergem înainte de cină. După prânz ei se întorc cu bona, dar în aceste câteva minute cât stau cu ei pot respira puțin.

Caută o persoană de încredere pentru copii, Ana, mamă de 1 copil – “Liniștea ta când vine vorba despre siguranța copilului tău este crucială. Găsește o bonă sau o creșă/grădiniță în care să ai încredere că poți lăsa copilul. Eu urmăresc să aibă un mediu curat și spațios și să ofere servicii de calitate. Însă cel mai important cred că este ca persoana respectivă să fie în mod real interesată de copii și să îi iubească.

Renunță la lucrurile care îți consumă timp, Alina, mamă de 2 copii – “Când ești mamă care lucrează timpul este un bun prețios. La muncă ai grijă la timpul pe care îl petreci socializând cu colegii dacă îți afectează productivitatea. Renunță la pauzele lungi sau dese, precum și la timpul petrecut navigând pe internet. Când ajungi acasă, acordă atenție soțului și copilului și nu telefonului sau televizorului. Așa te asiguri că acel timp puțin petrecut împreună este unul de calitate.

Nu uita de soțul tău, Ana, mamă de 1 copil – “Este o greșeală pe care o fac multe mame care lucrează, din ce am observat. Fiind concentrate asupra carierei și copiilor, uită adesea de o persoană extrem de importantă din viața lor, care le ajută să aibă parte de echilibru. Apelați la ajutor pentru copii și ieșiți la întâlniri doar voi doi, chiar dacă nu faceți nimic deosebit. Eu obișnuiesc ca în fiecare zi să am discuții cu soțul meu care nu gravitează în jurul copiilor sau al serviciului. Veți observa că și voi veți avea un sentiment de relaxare și de ușurare, care contează enorm când ești copleșită de activități în fiecare zi.

Pregătiți activități în familie, Maria, mamă de 1 copil – “Găsește timp special pentru familia voastră și planificați activități de care să vă bucurați împreună. Puneți la cale o seară specială în familie, un picnic în curte, dacă aveți casă sau ieșiți să vă plimbați împreună. Eu obișnuiesc să ies în fiecare weekend cu ai mei fie în parc, fie în afara orașului, iar locația o decid împreună cu soțul meu.

Nu te epuiza, Luisa, mamă de 1 copil – “Nu trebuie să accepți orice invitație la aniversările copiilor sau orice ieșire în oraș cu prietenii. Timpul tău este prețios și împovărându-te excesiv nu vei face decât să îți provoci o anxietate suplimentară, în loc să te bucuri. Gândește-te în mod realist cât timp liber ai la dispoziție și ce poți să faci cu el. Iar la ce nu poți face, nu are sens să te învinovățești.

Găsește și timp pentru tine, Lavinia, mamă de 2 copii – “Dacă reușești să găsești timp pentru tine este un lucru minunat pentru pacea și echilibrul tău interior. Cred că toate mamele au prostul obicei de a se pune pe ultimul loc, având grijă de toată lumea mai puțin de ele. Însă dacă nu o faci tu, nu o va face nimeni. Mergi la cosmetică, la spa, citește, aleargă, dacă îți place, nu uita de hobby-urile tale. Chiar dacă ți se pare că nu ai timp, sunt sigură că poți găsi 5 minute în fiecare zi pentru tine.

Articolul urmator
Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu
Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    (Re)găsirea sensului vieții - o problematică care ne poate apărea în minte la orice vârstă
    (Re)găsirea sensului vieții - o problematică care ne poate apărea în minte la orice vârstă

    În urmă cu 5 ani, i-am spus terapeutei că nu știu încotro trebuie să merg, că mereu mă gândesc în ce direcție să o apuc și că adesea, mă simt pierdută....

    Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati
    Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati

    Toți avem nevoie să fim echilibrați emoționali. Doar în acest fel putem să trăim viața pe care ne-o dorim. Altfel, ne vom lovi de multe obstacole, până să ajungem acolo...

    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

    Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

    Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

    Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc
    Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc

    Ce grea și plină de emoții este prima zi de grădiniță a copiilor. Nu numai micuții plâng, ci și... mamele. Prima zi de intrare în colectivitate vine cu multe amintiri,...

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    O zi din viața unei mame cu 11 copii: se trezește zilnic la 06:30, face școală acasă, apoi lucrează până la miezul nopții
    O zi din viața unei mame cu 11 copii: se trezește zilnic la 06:30, face școală acasă, apoi lucrează până la miezul nopții

    Să îmbini viața profesională cu cea de mamă este o adevărată provocare, mai ales când ai o familie numeroasă. Un exemplu în acest sens este și o mamă de peste...

    © 2024 Qbebe