Personalitatea copilului în funcție de ordinea nașterii

Personalitatea copilului în funcție de ordinea nașterii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De peste o sută de ani specialiștii s-au străduit să găsească dovezi solide cu privire la modul în care personalitatea noastră este influențată de ordinea în care am fost născuți. În ultimele decenii însă, cercetările au progresat, iar psihologii au realizat studii concludente cu privire la modul în care personalitatea noastră va evolua, influențată fiind inclusiv de acest aspect. Parcurgând articolul de mai jos veți afla la ce să vă așteptați din punct de vedere al formării personalității copiilor voștri, astfel încât să știți mai bine cum să acționați, fie că este vorba despre primul născut, despre copilul mijlociu sau despre cel mai mic. Nu în ultimul rând, veți vedea și cum se va constitui personalitatea unui copil singur la părinți. Veți afla că, adesea, stereotipurile privitoare la copilul unic (de pildă, cel ce se referă la faptul că un copil singur la părinți este alintat și nu știe decât să caute atenția celorlalți) nu sunt reale, în condițiile în care, în funcție și de stilul de parenting desigur, acesta poate avea o evoluție a personalității similară primului născut dintr-o familie. Practic, inclusiv un copil singur la părinți poate fi o persoană responsabilă, matură, capabilă să ia decizii și cu calități de lider.

Cum se dezvoltă personalitatea unui copil în funcție de ordinea nașterii și de stilul de parenting

În urma numeroaselor cercetări, experții au ajuns la concluzia că ordinea în care se naște un copil, dar și modul în care părinții se vor comporta față de el, vor influența considerabil personalitatea acestuia.
De pildă, când devenim părinți pentru prima oară, avem tendința să fim mai atenți, mai stricți în respectarea unor reguli, mai stresați când vine vorba de îngrijirea copilului, fapt care poate influența personalitatea copilului nostru în felul următor: acesta poate deveni perfecționist, exgerat de perfecționist în unele cazuri și va dori mereu să ne mulțumească, să ne facă să fim mândri de el.
În schimb, odată cu venirea pe lumea al celui de-al doilea copil, ajungem să fi mai relaxați în privința îngrijirii acestuia. Acesta este motivul pentru care copilul mijlociu poate fi mai puțin perfecționist decât primul, dar mai înclinat spre a căuta atenția celor din jur, în condițiile în care a resimțit că există o „concurență", între el și fratele/sora său/sa în privința atenției venite din partea noastră, a părinților.
Dacă vom avea mai mulți copii, comportamentul nostru față de ei, dar și modul în care vor interacționa frații între ei, toate acestea le vor modela personalitatea și îi pot face să devină foarte diferiți între ei.

Cum influențează ordinea nașterii personalitatea

Așa cum s-a precizat și mai sus, când avem primul copil vom fi mai vigilenți și mai exigenți în privința îngrijirii sale. În acest context, primul nostru copil va evolua având o personalitate marcată de următoarele trăsături:
• Perfecționismul
• Dorința de a deține controlul
• Tendința de a fi precaut și responsabil
• Dorința de a-și asculta părinții
• Va fi doritor să se remarce mult
Primul nostru copil are de obicei parte de foartă multă atenție din partea noastră și va petrece mult timp cu noi, ceea ce îl poate face uneori să se comporte ca un „adult în miniatură”.
Când va începe să-și construiască noi relații, copilul va avea tendința să fie el cel ce deține controlul, cel care domină. Acest lucru va fi valabil indiferent de sex. Spre exemplu, studiile din domeniu au demonstrat că băieții ce s-au născut primii tind să fie oricând lideri, la fel și fetele născute primele, care vor fi dominante și mai agresive decât frații/surorile lor.

Trei frati tinandu-se de mana

Cum poate arăta personalitatea copilului mijlociu

Psihologii sunt de părere că, de obicei, cel de-al doilea copil se poate simți uneori confuz. El se poate întreba cine este, ce este, din moment ce nu este nici cel mai mare, dar nici foarte mic. În aceste condiții, el va crește încercând să le atragă atenția părinților și celorlalți frați și va încerca să le intre cât de mult în voie.
Un copil mijlociu își va contura o personalitate caracterizată de:
• Dorința de a le face pe plac celor din jur
• Tendința de a fi uneori rebel
• Foarte dornic să aibă mulți prieteni
• Tentat să fie împăciuitor, să atenueze conflicte
Din nou, sexul copilului tău va influența personalitatea copilului tău, dar de regulă psihologii spun că, dacă ai trei copii și cel mijlociu este băiat, iar ceilalți doi sunt fete, tendința acestuia va fi să comporte ca și cum ar fi primul născut. La fel se va întâmpla și dacă  al tău copil mijlociu este fată și frații săi sunt băieți. Cu alte cuvinte, copilul tău va fi dominator, dar și protector față de aceștia, încercând să fie cât mai mult pe placul tău și al fraților săi.

Cum se va contura personalitatea celui mai mic dintre copii

Întrucât părinții vor fi mult mai relaxați și mai flexibili când vine vorba despre cel mai mic dintre copii, date fiind experiențele anterioare, acesta va evolua cu o personalitate foarte diferită față de frații săi.
În general, specialiștii au identificat drept mărci ale personalității celui mai mic dintre frați următoarele:
• Copilul va fi centrat mai mult spre sine
• Copilul va fi dornic de distracție și nu va lua mereu lucrurile prea în serios
• Copilul va fi fermecător și nu va fi o fire complicată
• Poate avea tendința de a manipula
• Va căuta să fie cât mai mult în centrul atenției
De asemenea, cercetările au ajuns la concluzia că ultimul născut poate avea și el tendința de afi dominant și se poate „lupta" pentru această poziție cu fratele/sora mai mare. În plus, se poate obișnui de mic să fie în atenția tuturor, cu atât mai mult cu cât diferența de vârstă dintre el și frații săi este mai mare.

Copii ce sar pe pat si parinti ce se distreaza

Citește și:Ora de naștere poate determina personalitatea copilului

Cum poate evolua personalitatea unui copil care este singur la părinți

Experții sunt de părere că un copil ce este singur la părinți va monopoliza întreaga atenție a părinților săi și va face acest lucru întotdeauna. Ei vor avea privilegiul, dar și „povara" totodată, de a fi sprijinul de bază al părinților. Din acest motiv, personalitatea lor se va distinge prin:
• Copiii singuri la părinți sunt perfecționiști
• Sunt conștiincioși și nu se retrag când vine vorba de eforturi mari
• Pot fi maturi pentru vârsta lor
• Sunt înclinați spre a fi lideri
Deși se spune adesea că toți copiii singuri la părinți sunt „niște răsfățați" care nu fac altceva decât să fie în centrul atenției, în realitate ei pot acționa, așa cum sunt de părere psihologii, similar cu copiii născuți primii. Astfel, nu ar trebui să fim surprinși că ei se vor obișnui să fie și responsabili, dornici să se perfecționeze și să preia o poziție de lider în diferite situații.

Citește și: Copilul singur la parinti: Avantaje si dezavantaje

Voi știați până acum faptul că personalitatea unui copil poate fi influențată inclusiv de ordinea nașterii sale?

Surse:
www.parents.com, www.peacequarters.com, www.womansday.com

Articolul urmator
Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tipul de persoană pe care îl atragi în viața ta, în funcție de ordinea în care te-ai născut
    Tipul de persoană pe care îl atragi în viața ta, în funcție de ordinea în care te-ai născut

    În anumite situații, ai senzația că îți cunoști dintotdeauna partenerul și nu reușești să-ți explici de ce a fost atât de atras de tine. Te-ai gândit...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Certurile între frați sunt la ordinea zilei și în cazul vedetelor. Ce spune Elena Gheorghe despre copiii ei
    Certurile între frați sunt la ordinea zilei și în cazul vedetelor. Ce spune Elena Gheorghe despre copiii ei

    Pe cât de mult se iubesc, pe atât de mult se ceartă. Copiii Elenei Gheorghe se ciondănesc zi de zi, chiar sub ochii părinților lor. Ce spune celebra artistă despre...

    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?
    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?

    Copiii născuți în anul 2024, un an de mare însemnătate în astrologia chinezească și numerologie, vor fi norocoși, inteligenți, intuitivi și vor pune pasiune...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii
    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii

    Un tată a acuzat un medic că i-a smuls capul „cu totul” fetiței sale, atunci când a adus-o pe lume. Tragicul incident ar fi avut loc pe 1 mai, într-un spital din...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    © 2024 Qbebe