Fie ca sunt lucruri mici, casnice, fie ca sunt evenimente legate de scoala sau de prieteni, puiutul tau a invatat ce are si ce nu are voie, cand va fi certat sau laudat. De aici si dorinta de a-ti ascunde anumite lucruri care te-ar putea supara. A spune minciuni face parte din dezvoltarea psiho-emotionala normala a oricarei fiinte umane. Acestea pot deveni un soi de sistem de aparare, mai ales in cazul copiilor care sunt constienti ca vor fi certati sau pedepsiti cand gresesc.
Am spart vaza
Te-a vazut de atatea ori stergand praful de pe acel obiect decorativ cu grija, incat stie ca este unul dintre preferatele tale. De aceea cand, din joaca si neatentie l-a spart, a strans repede cioburile si le-a aruncat fara sa iti spuna nimic. Teama de a nu-ti cauza o supararea plus aceea de a nu fi pedepsit il impiedica sa iti spuna ce s-a intamplat, desi tu ai inteles demult ca este isprava strengarului tau.
Solutia? Cumpara un alt obiect decorativ si inlocuieste-l pe cel distrus, nu inainte de a-i atrage atentia subtil ca iti doresti ca acesta sa ramana intreg. Astfel strengarul tau va intelege ca te-ai prins de minciunica, va rasufla usurat ca nu a fost pedepsit si va incerca sa fie mult mai atent cand se joaca.
M-a certat doamna educatoare/invatatoare
Micutul tau a observat cat pret pui tu pe educatie si scoala. A inteles ca de cate ori vine cu note bune sau cuvinte frumoase din partea educatoarei ori invatatoarei, tu esti mai mult decat multumita, iar el este rasplatit. Iata ca a facut o strengarie si puiul tau a fost certat de invatatoare. De ce-ti ascunde acest lucru? Exact ca si cu vaza el incearca sa nu te supere si sa nu fie pedepsit.
Solutia? Daca invatatoarea sau educatoarea ti-a zis de strengaria copilului tau, nu-l certa pentru ca si data viitoare iti va ascunde problemele de la scoala. In schimb povesteste-i si tu un moment cand ai fost certata de sef la serviciu sau, la aceeasi varsta ca el, de invatatoare pentru a-l face sa inteleaga ca a gresi e ceva normal si ca tie poate sa iti spuna orice. In felul acesta ii creezi un mediu comfortabil si ii devii si prieten, pe langa parinte.
Am o prietena/prieten
Nu trebuie sa te simti ofensata sau tradata daca copilul tau nu vorbeste cu tine despre acest aspect. Fie tu i-ai dat de inteles ca este mai importanta scoala, fie ca a tras singur concluzia ca acest subiect nu te intereseaza. Adevarul este ca educatia de cele mai multe ori se face prin imitatie si daca tu ai o relatie armonioasa de cuplu, la fel isi va dori si copilul tau.
Solutia? Are doar opt ani? Si ce? Nu trata prima ,,iubire" ca pe ceva banal. Gandeste-te ca pentru el aceasta este cu adevarat o etapa frumoasa si primele indragosteli sunt si ele o forma de socializare si nu neaparat o iesire din copilarie. Pana la primul sarut mai are un drum lung de parcurs.
Am iesit afara fara sa-ti cer voie
Rebeliune? Iarasi este ceva normal pentru varsta lui, insa acest lucru nu trebuie trecut cu vederea. O mica pedeapsa este necesara. Ceva legat tot de iesitul din casa.
Solutia? Poate copilul tau a incercat sa-ti atraga atentia ca nu ii dai destul timp liber pentru joaca, atat cat ar avea nevoie. Incearca sa mentii echilibrul potrivit varstei lui.
Am pierdut banii de buzunar
Pentru ca problemele financiare au ajuns sa fie intelese pana si de copii, el stie inca de la o varsta frageda importanta banilor. Nu-l pedepsi pentru ca i-a pierdut, fiindca i-ai putea da de inteles ca acei bani sunt mai importanti ca el.
Solutia? Roaga-l sa fie mai atent si explica-i inca o data de ce mami si tati merg la serviciu in fiecare zi. Eventual relateaza-i despre copiii saraci, fara insa sa-i spui:,,tu esti un norocos!". Este capabil sa traga si singur aceasta concluzie.
I-am vorbit urat surioarei/fratiorului meu
Este unul dintre lucrurile pe care nu l-ar recunoaste in ruptul capului. Stie ca vorbele urate nu au ce cauta in vocabularul lui si tocmai de aceea nu ti-ar spune ca le mai foloseste din cand in cand.
Solutia? Atat timp cat tu vorbesti frumos cu toata lumea, el va intelege ca asa este normal sa procedeze. Repetitia este de cele mai multe ori mama invataturii.
Nu am papat tot la amiaza
O alta problema frecventa: mancarea. Esti la serviciu, dar i-ai lasat copilului tau mancarea pregatita si el nu a mancat-o, ba chiar descoperi ca a aruncat-o. Este ceva normal la aceasta varsta. Si gusturile pentru un anumit tip de hrana se dezvolta de la o varsta frageda. De aceea nu este bine sa-i cultivi apetitul pentru fast-food.
Solutia? Obisnuieste-l cu legume si fructe foarte multe. Pe de alta parte nu-l obliga sa manance mai mult decat ii cere lui stomacul pentru ca va percepe hrana ca pe o corvoada. Daca nu a mancat la amiaza ce i-ai lasat, pregateste-i ceva usor pe seara. Un alt lucru benefic ar fi sa-l obisnuiesti cu ideea ca micul dejun este cea mai impotanta masa.
Am luat o nota mica
S-a intamplat si asta. A luat o nota mica, iar tu ai aflat de ea. Inca o data, tipand la el: ,,De ce nu mi-ai zis?", nu rezolvi mare lucru. Din contra, arata-te prietenoasa, povesteste-i ca ti s-a intamplat si tie si cam atat.
Solutia? Daca acest lucru se repeta, o pedeapsa simbolica este ceea ce are nevoie, fara calculator sau televizor o zi sau doua. Ajuta-l la teme de cate ori poti si incearca sa-i lasi si timp liber pentru joaca. Copilul tau nu trebuie sa perceapa scoala ca pe o corvoada.
M-am jucat pe calculator fara sa-ti cer voie
Un miraj al ultimelor generatii, calculatorul pare sa inlocuiasca cu succes si prietenii si jocurile copilariei. Nu-ti lasa copilul sa devina dependent de el. Educa-l de mic in asa fel incat sa inteleaga ca in timpul liber poate avea si alte activitati.
Solutia? Joaca-te chiar tu cu el, dupa ce terminati temele, invata-l jocurile copilariei tale, povesteste-i din amintirile tale din copilarie. Daca e baietel roaga-ti partenerul sa-si invete feciorul sa joace forbal sau baschet, iar daca e fetita, joaca-te cu ea cu papusile, faceti parada modei amandoua si, in general, invata-l ca internetul, respectiv calculatorul este un instrumesnt si nu un mod de viata.
Ce alte lucruri observi ca incearca copilul tau sa iti ascunda?