5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Asemenea altor deprinderi, empatia se învață în primul rând acasă, în familie. În aceste condiții, acțiunile părinților, modul în care reușesc să le ofere copiilor modele și din acest punct de vedere vor conta enorm pentru a-i ajuta să devină persoane mai generoase, atente nu doar la propriile nevoi, ci și la cele ale celorlalți. De cealaltă parte, anumite greșeli pe care le putem face fără să ne dăm seama vor favoriza atitudini și comportamente mai puțin dezirabile din partea micuților noștri. 

Nu sunt create suficiente oportunități de învățare în ceea ce privește empatia

Familia joacă un rol-cheie pentru ca un copil să deprindă și empatia, iar faptul că nu i se vor oferi suficiente oportunități de învățare din acest punct de vedere este una dintre greșelile care în final vor conduce la un copil egoist și răsfățat. 

În special părinții sunt primele și cele mai importante repere pentru un copil în privința modelării unui comportament empatic. Printre demersurile care ar trebuie realizate acasă și care vor fi deosebit de utile pentru încurajarea compasiunii, a generozității, a capacității de a te pune în pielea altuia, se numără:

  • Discuțiile cu copilul- Spre exemplu, îi poți da copilului tău un exemplu din viața ta sau poți să te referi la o altă persoană pentru a-i duce în prim-plan o situație în care este vizibilă empatia. Explică-i pe înțelesul său ce presupune empatia, de ce aceasta aduce beneficii și lasă-l și pe el să vină cu idei legate de ceea ce înseamnă un comportament empatic. Nu vei greși nici dacă îi vei pune diverse întrebări și îl vei stimula să se gândească la cum ar fi să fie în locul unei anumite persoane: „Ce ai face dacă ai fi X...?”, „Crezi că X ar fi putut să facă și altfel pentru a...?” etc.
  • Demonstrează-i chiar tu cum se manifestă empatia- Fără să îți dai seama, faptul că nu îi arăți chiar tu copilului tău cum arată de fapt empatia este o greșeală care l-ar putea determina să devină răsfățat și egoist. De pildă, te vei opri din ceea ce faci pentru a-l asculta, nu îl vei întrerupe când îți va spune ceva, vei repeta ceea ce ai auzit pentru a-l asigura că ai reținut ceea ce ți-a comunicat, vei veni cu soluții pentru a-l ajuta, nu vei uita să îi spui că se poate baza oricând pe tine etc.
  • Atrage-i atenția asupra unor comportamente care nu dovedesc empatia- Vino cu exemple legate de tine sau chiar de copil pentru a-i arăta ce nu înseamnă empatie. De exemplu, i-ai putea spune: „Cum crezi că s-a simțit bunica în momentul în care te-ai enervat și ai corectat-o că nu a făcut exact cum i-ai spus? Ce ar fi trebuit să îi zici?”. Nu transforma discuțiile respective în critici, dar încurajează-l pe copil să vină cu soluții legate de cum ar trebui să comunice pentru a-și dovedi empatia
  • Implică-l în acte de generozitate- Un copil va învăța mult mai bine ce înseamnă compasiunea, generozitatea și atenția la nevoile celorlalți dacă îl vei face părtaș la diverse fapte bune. Spre exemplu, veți face împreună cumpărături pentru un vecin în vârstă, veți ține ușa de la bloc pentru ca o vecină care vine cu multe cumpărături să se descurce mai ușor etc.

fetita-si-femeie-adulta-dorindu-si-sa-ajute-o-femeie-in-varsta-cu-plase-de-cumparaturi

Copilului i se spune întotdeauna „Da”

Din dorința ca relația cu copilul tău să nu aibă deloc de suferit și pentru a-i face toate plăcerile, nu va fi complicat să faci adesea următoarea greșeală: să îi spui numai „Da”. Procedând așa, nu numai că va fi expus riscului de a nu face față eșecurilor, respingerii din partea celorlalți, dar va deveni egoist, lipsit de compasiune, nu va deprinde o etică solidă a muncii și o să acționeze ca și cum regulile nu se aplică și pentru el.

O sinteză de studii a demonstrat că se întâmplă așa în special în cazul copiilor care sunt răsfățați excesiv de părinți. Mai mult decât atât, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un copil începe să-și dezvolte disponibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți încă de la vârsta de 2 ani. În aceste condiții, părinții sunt cei care trebuie să-i orienteze spre a împărți, spre a fi generoși. Conform datelor obținute de cei care au realizat sinteza de studii, copiii care provin din familii în care li s-a vorbit despre importanța generozității vor fi cu aprox.18,5% mai dornici să împartă cu ceilalți, spre deosebire de cei cu care nu se discută așa ceva. 

Pentru ca un copil să nu devină egoist este necesară atât stabilirea unor consecințe, cât și a limitelor. În ceea ce privește consecințele, acestea trebuie să fie clare, realiste și să se adreseze comportamentului respectiv. Numai așa copilul va începe să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale, va învăța din greșelile sale și se va îndrepta către acele comportamente/atitudini dezirabile.

De cealaltă parte, limitele vor reprezenta și ele un ghid pentru comportamentele pe care le aștepți de la copilul tău. Cu ajutorul lor, acesta va deprinde autocontrolul, va înțelege că este necesar să respecte reguli și va învăța cum să-și gestioneze și emoții/stări mai puțin agreabile. Astfel, va fi nevoit să-și gestioneze frustrările, furia etc. când va fi pus în fața unor limite. 

Copilul primește totul, fără să i se dea ocazia să învețe ce înseamnă gratitudinea

Un copil va putea să învețe gratitudinea odată ce o să vadă că nu va primi tot ce își dorește, în momentul în care dorește. În schimb, ceea ce ar trebui să se i transmită este că trebuie să fie recunoscător pentru ceea ce are, dat fiind faptul că alți copii nu se bucură de așa ceva. De asemenea, dacă va fi pus în fața unor situații precum să facă mici daruri/donații celor aflați în dificultate, va înțelege treptat că trebuie să și dăruiești. 

Poți să modelezi gratitudinea copilului tău prin demersuri precum: 

  • Învață-l să spună „Mulțumesc”- Fii tu un model pentru el și mulțumește-i, de exemplu, că te-a ajutat să pui masa, că și-a supravegheat fratele mai mic/sora mai mică într-un anumit interval etc. În același timp, un copil mai mare ar trebui să te vadă cum trimiți bilețele/scrisori pentru a-i mulțumi cuiva
  • Vorbește-i despre gratitudine- Ori de câte ori ai ocazia, explică-i de ce este bine să fie recunoscător pentru ceea ce are. Inclusiv după un eveniment mai puțin plăcut, îi poți spune copilului că există numeroase alte lucruri bune de care trebuie să se bucure
  • Arată-i cât de bine se va putea simți când va face o faptă bună și cum își va exprima altcineva gratitudinea- Încurajează-ți copilul spre diferite fapte bune și lasă-l să vadă cum persoana/persoanele ajutată/ajutate de el își vor exprima recunoștința
  • Propune-i să țină un jurnal al gratitudinii- Pe măsură ce va crește, copilul va putea începe să-și noteze zilnic sau la un anumit interval lucrurile pentru care este recunoscător
  • Promovează în familia voastră o adevărată „cultură” a gratitudinii- De exemplu, puteți pune într-un borcan bilețele în care să spuneți pentru ce sunteți recunoscători sau puteți ține un jurnal al familiei în care fiecare să menționați lucrurile din viața voastră care vă fac fericiți. Un asemenea jurnal va fi o modalitate excelentă de a-l învăța pe copil că și faptul de a împărtăși cu ceilalți lucrurile care te bucură constituie un act de generozitate

În familie nu se practică deloc voluntariatul

Printre greșelile părinților care pot duce la un copil egoist și răsfățat se numără și aceasta: copilul nu va învăța ce înseamnă voluntariatul. În lipsa acestui tip de activitate, nu va avea oportunitatea de a vedea ce presupune generozitatea, să-ți dedici o parte din timpul tău celorlalți și să le dăruiești ceva celor mai puțin nocoroși decât tine.

Dacă un copil va fi martor la actele de voluntariat ale părinților săi, va putea să vadă cum se manifestă bunătatea, compasiunea și cum se poate contribui la binele unui grup mai mare de persoane, la binele unei comunități. Totodată, cu ajutorul voluntariatului va înțelege mai bine ce înseamnă să fii receptiv și la nevoile celor din jur, să aduci o mică bucurie în viața altcuiva.

Nu în ultimul rând, când un copil are șansa de a fi implicat în acțiuni de voluntariat va putea să deprindă abilități care îi vor fi oricând utile, va învăța să găsească soluții pentru a rezolva o problemă și va înțelege și mai bine ce înseamnă gratitudinea.  

fetita-tinand-fericita-o-cutie-pentru-donatii-in-cadrul-unei-actiuni-de-voluntariat

Copilului nu i se vorbește despre ceea ce se petrece în lume

În jurul vârstei de opt ani, un copil începe să înțeleagă că starea emoțională a unei persoane nu este legată doar de ceea ce simte ea, ci și de ceea ce se întâmplă în jurul ei. Mai mult decât atât, va dispune de o înțelegere mai profundă și va avea o capacitate tot mai mare de a se pune în pielea altcuiva. 

Profită de aceste evoluții din dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului tău și străduiește-te să-i oferi posibilitatea de a se informa și în legătură cu ceea ce se întâmplă în afara casei voastre, în lume. De pildă, veți citi știri care să fie pe înțelesul copilului, veți urmări filmulețe sau veți viziona documentare. 

După ce veți realiza oricare dintre aceste demersuri, poartă discuții cu copilul tău și stimulează-l să-și exprime punctul de vedere în legătură cu ceea ce a aflat. Procedând așa, îl vei ajuta să devină mai receptiv la ceea ce se întâmplă cu ceilalți, îl vei stimula să se gândească și la ei, îl vei motiva să se gândească la cum ar putea să ajute. Cu alte cuvinte, îl vei încuraja să nu devină răsfățat, egoist, ci empatic și dornic să vină și el cu soluții pentru diverse probleme.  

Surse: cnbc.com, drstevesilvestro.com, intermountainhealthcare.org, medium.com, mindbodygreen.com, moms.com, sciencedaily.com, verywellmind.com, verywellfamily.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?
Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația
    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația

    Cu toții am văzut copii răsfățați, nu-i așa? Acesta e un comportament prin care cel mic a descoperit că poate obține ceea ce vrea. Uite care sunt semnele care îți spun că ai...

    Deziluzia unei vieți! Omul lângă care am trăit în pace și armonie timp de 32 de ani a devenit un narcisist egoist, care juca la "două capete"
    Deziluzia unei vieți! Omul lângă care am trăit în pace și armonie timp de 32 de ani a devenit un narcisist egoist, care juca la "două capete"

    Viața mea de om împlinit, o viață presărată pe parcursul a 32 de ani, cu momente de dragoste, iubire, tandrețe și devotament a luat sfârșit!

    Zodiile care renunță greu la relațiile toxice. Oricât de rău le-ar face, nu pot pleca
    Zodiile care renunță greu la relațiile toxice. Oricât de rău le-ar face, nu pot pleca

    Nu este deloc ușor să recunoști că relația dintre tine și partenerul de cuplu este toxică. De aceea, fie de teamă că nu vei mai găsi pe altcineva, fie că îți este frică...

    Povestea celor 9 copii premianți care trăiesc cu părinții lor într-o mașină. Dorm îmbrăcați și își fac temele pe bordul mașinii
    Povestea celor 9 copii premianți care trăiesc cu părinții lor într-o mașină. Dorm îmbrăcați și își fac temele pe bordul mașinii

    Greu de crezut că se poate așa ceva, nu? 11 suflete își duc traiul de pe o zi pe alta, într-o mașină, după ce tatăl a rămas fără loc de muncă, în perioada...

    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună
    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună

    Într-o relație de cuplu toxică, partenerii nu se simt apreciați, au impresia că nu sunt înțeleși suficient și, în anumite cazuri, unul dintre ei îl vede pe...

    Cum ajunge un elev cu media 9,45 la Evaluare să nu intre la liceu. Greșeala majoră pe care o fac părinții
    Cum ajunge un elev cu media 9,45 la Evaluare să nu intre la liceu. Greșeala majoră pe care o fac părinții

    6.852 de elevi care au dat Evaluarea Națională în 2022 au rămas nerepartizați la liceu după afișarea rezultatelor. 15 dintre ei au avut medii de admitere peste 9.00, trei dintre...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    © 2024 Qbebe