- Se poate vorbi despre bebeluși sau copii foarte mici (între 1-2 ani) râzgâiați?
- Care sunt semnele ce ne dovedesc faptul că avem un copil râzgâiat?
- Copilul face adesea „crize" emoționale, atât acasă, cât și în public
- Copilul nu este niciodată pe deplin mulțumit
- Copilul tău nu vrea să împartă nimic
- Copilul tău nu vrea să se joace singur
- Copilul nu vrea să te ajute cu nimic
- Copilul nu face un anumit lucru decât dacă îl implori
- Trebuie să-ți „mituiești" mereu copilul
- Copilul te ignoră adesea
- Copilul tău încearcă să controleze adulții
- Copilul tău are tendința de a întrerupe mereu o conversație
- Copilul are prea multe de spus în ceea ce privește viața de familie
- Ce poți face pentru a evita să crești un copil râzgâiat
- Impune-i copilului niște reguli stricte legate de siguranța sa
- Ajută-l să deprindă niște comportamente sociale pozitive
- Vorbește deschis cu copilul despre comportamente
- Străduiește-te să-ți păstrezi calmul
- Fii fermă
Se poate vorbi despre bebeluși sau copii foarte mici (între 1-2 ani) râzgâiați?
Deși unele voci susțin faptul că și bebelușii pot deveni râzgâiați, psihologii susțin altceva. În realitate spun ei, faptul că un bebeluș este îmbrățișat și alinat, iar părinții se grăbesc să-i vină în ajutor ori de câte ori are nevoie (de exemplu, când plânge), nu vor face altceva decât să-i sporească micuțului încrederea în ai săi. Ori acest lucru va contribui la fericirea unui bebeluș, spun experții.În ceea ce privește copiii mici (de la 1 an în sus), „crizele" lor emoționale sunt firești în condițiile în care fac parte din procesul de dezvoltare. Practic, ei încep să devină tot mai independenți față de noi și deocamdată nu știu cum să facă acest lucru decât negând anumite comenzi sau reguli pe care noi le formulăm. Așa că nu trebuie, spre exemplu, dacă al nostru micuț se zbate și nu dorește să fie îmbrăcat cu anumite haine, să spunem că avem un copil neapărat răsfățat. Pur și simplu așa știe el să-și manifeste independența. Desigur, nu înseamnă că nu trebuie să le impunem copiilor anumite reguli și limite, dar nu este nevoie să exagerăm cu acestea.
Dacă observăm însă că, pe măsură ce un copil crește (este mai mare de 4 ani), aceste „crize" emoționale se intensifică, putem începe să ne întrebăm dacă este sau nu într-adevăr râzgâiat.
Să vedem ce semne ne pot indica faptul că al nostru copil e prea răsfățat:
Copilul este foarte pretențios la mâncare
De pildă, dacă micuțul dorește să aibă mereu ceva nou de mâncare și pare să nu-i mai placă nici ceea ce îi plăcea de obicei, este foarte posibil să fie râzgâiat.
Numai de tine depinde să stabilește anumite reguli, să-i asiguri copilului un meniu variat și atractiv ca aspect, dar fără să exgerezi. Ia în calcul și ceea ce spun experții: dacă îi vei acorda mult prea multă atenție copilului din acest punct de vedere, acesta va deveni râzgâiat. Chiar dacă nu este ușor, este mai bine să te stăpânești și, în situația în care copilul nu vrea să mănânce (deși tu știi că îi place felul de mâncare respectiv), nu insista prea mult și lasă-l să mănânce mai puțin.
Încearcă să te manipuleze
În cazul în care al tău copil are 5-6 ani și face niște „crize" emoționale intense, părând că nimic nu-l mulțumește, în special când vrea ceva, cel mai probabil că ai în față un copil râzgâiat.
În schimb, un copil mai mic (de 1-3 ani) va avea aceste manifestări pentru că nu știe cum să-și exprime sentimentele sau pentru că nu se simte confortabil la un moment dat.
Copilul tău este foarte dependent de voi, părinții
Dacă vezi că al tău copil, deși a crescut, nu poate să adoarmă decât dacă unul dintre voi, părinții, stați cu el, dacă nu acceptă să stea cu altcineva în afară de voi sau dacă la grădiniță sau chiar la școală va face adevărate „crize" când îl lăsați acolo, atunci poți fi sigură că este râzgâiat.
Psihologii spun că după vârsta de 3-4 ani un copil ar trebui să se adapteze mai ușor și să accepte mai mult prezența celor din jur, fiind totodată mai dornic să se joace și singur.
Care sunt semnele ce ne dovedesc faptul că avem un copil râzgâiat?
Copilul face adesea „crize" emoționale, atât acasă, cât și în public
Este firesc să aibă momente de „supraîncărcare" emoțională, dar în momentul în care copilul face tot timpul „crize" când își dorește ceva sau pur și simplu pentru a-ți atrage atenția, este evident că este râzgâiat. Nu de puține ori se poate întâmpla să se manifeste astfel și în public.
Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să începi să țipi și să-l cerți. Mult mai bine va fi să-i vorbești cu calm , să-i demonstrezi că se poate baza oricând pe tine și că îi respecți dorințele.
Citește și: 10 moduri prin care copilul tău te poate face de râs în public
Copilul nu este niciodată pe deplin mulțumit
Copiii râzgâiați nu sunt niciodată complet mulțumiți cu ceea ce au. Ei ar vrea să aibă mereu mai mult și de aceea pot avea și manifestări menite să ne convingă pe noi, părinții, să le oferim ceea ce vor, cât mai repede.
Copilul tău nu vrea să împartă nimic
Să-l înveți pe copil să împartă nu este ușor, dar după vârsta de 3-4 ani ar trebui ca el să fie capabil, de cele mai multe ori, să împartă lucruri cu cei din jur.
Când al tău copil nu vrea niciodată să împartă nimic cu nimeni și se enervează grozav dacă încerci să-l pui într-o astfel de situație, poți să crezi într-adevăr că este râzgâiat.
Citește și: Cum invat copilul sa imparta jucariile
Copilul tău nu vrea să se joace singur
Cam de la vârsta de 4 ani, un copil ar trebui să accepte și ideea de se juca singur. În cazul în care nu vrea așa ceva și face tot posibilul să perturbe joaca altor copii pentru a fi el în centrul atenției, înseamnă că este râzgâiat.
Poți evita asemenea situații punându-l pe copil în contexte menite să-i arate că nu poate fi mereu în centrul atenției (de exemplu, mergeți la cât mai multe petreceri aniversare).
Copilul nu vrea să te ajute cu nimic
Un copil râzgâiat este leneș, comod și nu vrea să facă nimic.
Desigur, se știe că niciunui copil nu-i place prea mult să facă ordine sau curățenie, dar, pe măsură ce crește ar trebui măcar ca ocazional să se arate dornic de a face mici treburi casnice.
Copilul nu face un anumit lucru decât dacă îl implori
Se știe faptul că micuții noștri nu sunt mereu dornici să răspundă solicitărilor noastre și este nevoie să insistăm pe lângă ei pentru a le îndeplini.
Dar când copilul nu se lasă sub nicio formă convins să facă un anumit lucru și este nevoie să-l implori, este o dovadă clară a faptului că nu ai în fața lui autoritatea necesară și că este râzgâiat.
Trebuie să-ți „mituiești" mereu copilul
Indiferent de situație, este o mare greșeală să ne „ mituim" copiii cu jucării, haine sau orice alte lucruri pentru ca aceștia să-și îndeplinească anumite sarcini. Dimpotrivă, trebuie să ne străduim să-i obișnuim să-și facă treburile, în condițiile în care și acestea țin de organizarea vieții de familie.
Dacă observi că al tău copil nu vrea deloc să facă de bunăvoie anumite activități și nu-l poți convinge în acest sens decât dacă îi vei oferi ceva în schimb, cu siguranță ai acasă un râzgâiat.
Copilul te ignoră adesea
În situația în care copilul nu vrea să te asculte niciodată când ai ceva să-i spui și îți ignoră opiniile și sfaturile, cel mai probabil este și râzgâiat.
Nu va fi ușor, dar trebuie să-i învățăm încă de mici pe ai noștri copii să ne asculte și să ne respecte punctele de vedere.
Copilul tău încearcă să controleze adulții
Experții spun că micuții ce se încadrează în această categorie nu fac distincția între cei de vârsta lor și adulți. Dimpotrivă, îi tratează și pe aceștia din urmă superficial, fără seriozitate și nu vor decât să se folosească de ei pentru a obține ceea ce vor.
Din păcate, copiii râzgâiați se pot transforma în adulți ce nu vor fi capabili să-și construiască relații durabile, ci doar din interes.
Copilul tău are tendința de a întrerupe mereu o conversație
În general, copiii nu întrerup o conversație intenționat, dar dacă le vom da ocazia să facă adesea acest lucru, nu va fi benefic pentru ei. Dimpotrivă, un asemenea obicei poate fi preluat și în viața de adulți.
Ideal este ca de la o vârstă fragedă să le explicăm și să le demonstrăm cât de important este să vorbim pe rând și să nu-i întrerupem pe ceilalți, așteptându-ne rândul.
Dacă ai deci un copil care nu se lasă până când nu întrerupe o conversație, ai toate motivele să crezi că este râzgâiat.
Copilul are prea multe de spus în ceea ce privește viața de familie
Este bine să-i lăsăm și pe copii să-și exprime opiniile și alegerile cu privire la diverse aspecte ale vieții de familie. Dar dacă am făcut acest lucru prea des, copilul nostru va fi înclinat spre a fi râzgâiat și astfel va perturba organizarea din familie.
Reține faptul că părinții trebuie să aibă autoritate cu privire la acest aspect, iar copiii trebuie să știe să respecte anumite reguli și obiceiuri.
Ce poți face pentru a evita să crești un copil râzgâiat
Începe, încă din primii ani de viață a copilului tău, să depui eforturi pentru ca acesta să nu se deprindă să fie râzgâiat.
Iată cum ar trebui să procedezi:
Impune-i copilului niște reguli stricte legate de siguranța sa
Un copil trebuie să știe încă de când este foarte mic să respecte întocmai regulile ce țin de sănătatea și siguranța sa. Acestea nu trebuie negociate, ci este absolut necesar să-l obișnuiești să țină întotdeauna cont de ele.
Ajută-l să deprindă niște comportamente sociale pozitive
Spre exemplu, propune-i jocuri de rol sau citește-i povești menite să-i arate cât este de important să ne purtăm frumos cu ceilalți, să împărțim, să ajutăm să lucrăm în echip etc.
Numai așa micuțul va începe să deprindă și empatia, ceea ce îl va juta să nu devină râzgâiat.
Vorbește deschis cu copilul despre comportamente
Pe măsură ce crește, ai grijă să discuți cu copilul despre comportamentele pozitive și cele negative, lăsându-l și pe el să-și exprime punctul de vedere. De asemenea, încurajează-l să-ți spună de ce a procedat într-un fel într-o anumită situație, străduindu-te să nu-l critici.
Vei fi surprinsă cât de mult poți afla despre copilul tău și cât de multe poate învăța și el din ceea ce îi explici!
Străduiește-te să-ți păstrezi calmul
Firește, nu este ușor să te calmezi când ești martoră la un comportamente negativ al copilului tău, legat de ceea ce înseamnă să fie râzgâiat.
Psihologii ne recomandă să ne străduim să procedăm așa, întrucât furia noastră îl poate determina pe copil să persiste în acel comportament.
Fii fermă
Când observi că al tău copil are manifestări ce îl pot transforma într-un mic râzgâiat, încearcă să faci tot posibilul să fii fermă și să nu-l lași să persiste în acestea.
În mâna ta va sta puterea de a-i impune reguli și obiceiuri menite să nu-l lase să devină râzgâiat, cu atât mai mult cu cât această însușire îi poate marca și viața de adult.
Voi mai știți și alte semne, menite să ne demonstreze că avem un copil râzgâiat?
Surse:
www.blog.childrensdayton.org; www.msn.com; www.popsugar.com; www.sleepingshouldbeeasy.com;www.webmd.com