Statistici recente arată că în țara noastră sunt abandonați în fiecare zi în spitale câte 2 copii. Plecând de la premisa că acești copii sunt deosebit de vulnerabili, asociația „Și eu sunt Blondie” vine în ajutorul lor, oferindu-le șansa, în perioada în care sunt internați, să aibă alături voluntari care să îndeplinească rolul unei mame, susținându-i în momentele cele mai grele.
În prezent, asociația are mare nevoie de voluntari și a venit cu detalii legate de modul în care doritorii se pot implica în acest program. Înainte de toate, este necesar să se știe că micuții din spitale nu sunt, în cele mai multe dintre cazuri, abandonați. În general, ei provin din familii în care sunt mai mulți frați, iar părinții nu au cu cine să-i lase pe aceștia. Având în vedere această situație, voluntarul trebuie să dea permanent dovadă de empatie, de compasiune.
Un alt aspect esențial este ca vârsta voluntarului să fie de cel puțin 16 ani și să nu sufere de nicio boală transmisibilă. Din acest punct de vedere, este necesar un document din partea unui medic care să ateste acest lucru, însemnând că există capacitatea de a fi apt pentru voluntariat. De asemenea, este necesar ca din când în când să se efectueze câteva analize de bază.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, urmează completarea unui formular de înscriere.
Ulterior va avea loc o discuție prin care voluntarul se va prezenta asociației, astfel încât să i se cunoască planurile și intențiile, fiind totodată o ocazie pentru a se răspunde la câteva întrebări.
Următoarea etapă de implicare în proiectul de voluntariat al asociației „Și eu sunt Blondie” constă în participarea la un curs, cu o parte teoretică și cu una practică (pe un simulator medical de neonatologie). Simulatorul arată exact ca un bebeluș pentru ca voluntarul să se poată obișnui cu ceea ce va întâlni și în realitate, în secțiile de neonatologie, unde bebelușii pot fi conectați la diferite aparate. Acolo, voluntarul va trebui să-i alinte, să-i mângâie, să le dăruiască dragoste și atenție, exact așa cum ar face o mamă.
La finalizarea cursului se va semna un Contract de Voluntariat. Potrivit acestuia, este necesară prezența cât mai constantă pentru a-i cunoaște cât mai bine pe cei mici.
O altă prevedere a acestui contract este ca voluntarul să nu vină în preajma copiilor dacă dă cele mai mici semne de boală molipsitoare sau dacă știe că a venit în contact cu persoane care suferă de așa ceva.
Surse: asociatia-blondie.ro, dbrealitynews.ro, replicaonline.ro
Poza principală:
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com