Statisticile arată că aproximativ 1 băiat din 6 și o fată din 4 sunt abuzați sexual înainte de a împlini 18 ani. 90% dintre copiii abuzați cunosc persoana abuzatoare, iar 60% dintre ei sunt victime ale unor oameni în care familia celor mici are încredere. Peste 40% dintre copii sunt abuzați de alți copii mai mari sau mai puternici.
Abuzul sexual poate atinge o gamă foarte largă de manifestări și nu trebuie să considerăm că doar a întreține un act sexual cu copilul reprezintă un comportament auziv. A arăta copilului imagini pornografice, a-l atinge în mod inadecvat, chiar dacă este îmbrăcat, a face activități sexuale în fața copilului sau a-l expune la orice tip de activitate sexuală, toate acestea sunt forme de abuz.
Atunci când un copil trece printr-un abuz sexual, comportamentul său se poate schimba în întregime. Să nu uităm că abuzul este un atac la întreaga viață a copilului, afectându-l din punct de vedere fizic, comportamental, emoțional. Un copil abuzat poate deveni exterm de temător sau agresiv, poate avea probleme de sănătate, insomnii sau coșmaruri, poate începe să exprime un comportament sexual exacerbat, cu totul nepotrivit vârstei sale. Lipsa de concentrare, problemele de învățare, afectarea situației școlare, toate acestea pot fi consecințe indirecte ale abuzului.
Mai grav este că majoritatea copiilor nu spun părinților ce li s-a întâmplat, de teamă sau de rușine.
Aceste date alarmante trebuie să-i pună pe părinți în gardă și să-i determine să ia măsuri cât mai urgente pentru a-și proteja copiii. Dar ce ar putea să facă, mai exact?
Iată câteva dintre sfaturile specialiștilor pe care părinții ar trebui să le urmeze neîntârziat, pentru a asigura o minimă protecție pentru cea mai prețioasă ființă din viața lor.
Surse: https://www.today.com/, https://www.nhs.uk/,https://www.who.int/
Vezi galeria foto »Surse foto: Pinterest, Pixabay