Modelul familial: cum influenteaza viata profesionala a copilului tau?

Modelul familial: cum influenteaza viata profesionala a copilului tau?

Ioana-Catalina Pavel

Familia este considerat cel mai important factor care influenteaza alegerea profesiei, a carierei copilului tau. De aceea, ai nevoie sa fii foarte atenta la comportamentele, cuvintele, la relatia ta cu cei din jur dar mai ales la cea cu sotul tau, pentru ca toate acestea ii vor influenta modul de gandire si, in consecinta, modul de a lua micile si marile decizii cu privire la viata sa.

Modelul familial: factor principal de influenta asupra alegerii profesionale a copilului

Pentru a depista factorii care stau la baza deciziei de cariera a elevilor, la Colegiul ,,Spiru Haret" si la Liceul Pedagogic ,,Ion Creanga" din Tulcea s-a desfasurat un studiu pe baza de chestionar alcatuit din intrebari inchise, in care elevii au trebuit sa aleaga din raspunsurile date. Chestionarul a fost aplicat la 4 clase de a XI a, cate doua din fiecare liceu, in total un numar de 104 elevi respondenti. Pentru tema noastra, au prezentat interes raspunsurile la doua intrebari, acestea fiind analizate calitativ si cantitativ. Rezultatele au aratat urmatoarele procente, plasand familia pe primul loc:

64%- familia
53%- piata muncii
39%- mediul socio-economic
8, 33%- grupul de prieteni

Psihologia spune ca omul este dotat cu niste mecanisme reflexe de ordin neuropsihologic, care ii dau posibilitatea sa invete prin imitare. Astfel ca orice vedem constituie o lectie de comportament, de viata. Si aceste mecanisme sunt cu atat mai active atunci cand suntem copii. Cand este mic, copilul invata de la familie cum sa faca fata vietii, cum sa se comporte intr-o relatie interumana, cum sa vorbeasca cu colegii, sau intr-un magazin cand vrea sa cumpere o paine, ce sa faca intr-o biserica si asa mai departe. Tot de la ei invata si ce inseamna o meserie si cum ti-o alegi.

Este foarte important ca parintele sa fie constient de influenta pe care o are asupra propriului copil!!!

Psihologul Ilinca Diac explica:

"Copilul preia modelul urmat de parintii lui. Mai precis: daca parintii au o profesie care le aduce satisfactie, bani, daca copilul isi vede parintii ca se duc in fiecare zi la serviciu va creste cu acest model si i se va parea firesc, de la sine inteles, sa aiba si el o profesie pe care sa o faca cu placere si care sa ii aduca bani. A adoptat acest model din familia lui."

Preocuparea pentru ce meserie va avea copilul cand va fi mare este una prezenta in mai toate familiile in care apare un bebe. De aici poate si superstitia familiei de a aseza mai multe obiecte pe o masa din care copilul, la 1 an, va trebui sa aleaga. In functie de obiectul ales, i se "prezice" viitorul profesional.

copilul alege obiectele preferate 

Profesoara Andone Crenguta intareste aceasta idee: "Primii factori care-i influenteaza pe copii sunt chiar parintii; familia are o mare putere de decizie, reusind cu succes sa-i influenteze pe copii, ajungand apoi la intrebarea daca parintii l-au influentat pe copil in mod benefic sau daca micutul este cu adevarat atras de ceea ce urmeaza sa faca, pentru ca deseori se intampla ca alegerea parintilor sa nu fie pe placul copiilor."


Modelul familial: cum influenteaza alegerea meseriei?

"De foarte multe ori, influenta parintilor in alegerea carierei este decisiva. Modelele comportamentale vehiculate in familie si atitudinile parintilor vor fi preluate de copii, contribuind la conturarea alegerilor. Datorita legaturilor psihoafective intrafamiliale, unii parinti isi supraapreciaza copiii si le impun trasee educationale si profesionale la care acestia nu adera sau care nu sunt compatibile cu atitudinile si interesele lor", mai spune doamna profesoara Crenguta Andone.

Din pacate, multi parinti au acest impuls de a proiecta asupra copiilor lor propriile vise si dorinte neimplinite. Daca nu il constientizeaza la timp, vor actiona in virtutea lui, si il vor "impinge" pe copil in bratele unei meserii pe care el nici nu si-o doreste, dar pe care o va imbratisa, crezand ca aceasta este ceea ce vrea.

"Este foarte important ca, inca de cand este micut, parintii sa ii ofere posibilitatea copilului de a explora diferite domenii in care ar putea avea abilitati si, in acelasi timp, sa fie atenti la ce ii place copilului mai mult sa faca, spre ce anume se indreapta el in mod natural, spontan. Este important sa nu obligi copilul sa urmeze o activitate extracurriculara care nu ii place. Poate o va face ca sa nu ii supere pe parinti, dar nu va deveni aceasta vocatia lui" spune psihologul Ilinca Diac .

Modelul familial: cum il ajut pe copil sa isi descopere vocatia?

Iulia este mama lui Casian, care are 1 an si 8 luni. Ea spune ca, desi este prea mic sa se gandeasca la asta, crede ca isi va lasa copilul cat de liber va putea: "daca vrea sa fie tamplar, atunci sa fie tamplar, daca vrea, sportiv, atunci sportiv sa fie. Din pacate, eu nu am fost incurajata sa imi aleg o anumita profesie, si cred ca daca as fi fost incurajata de familie, as fi ales altceva mai potrivit... Vreau sa il ajut pe Casi sa aiba incredere in el, avand eu insami incredere in el, in ceea ce ii place si, cel mai important, vreau sa ii arat iubire neconditionata."

Vocatia este definita ca predispozitia sau chemarea pentru o anumita activitate sau profesie. Doar fiind atent si urmarind indeaproape comportamentul micutului in cele mai simple situatii de viata, poti sa descoperi cat de sensibil este, ce ii place mai mult, poti invata mult din reactiile lui, din atitudinile lui fata de alti copii sau adulti.

"Parintii trebuie sa invete cum sa isi ajute copilul sa isi aleaga parcursul profesional, este important ca acesta sa incurajeze mereu imbunatatirea comunicarii din cadrul familial. Ideal ar fi ca parintii sa nu mai decida in locul copiilor, ci sa-i lase pe ei sa hotarasca ce vor sa faca mai departe, sa incerce sa-i cunoasca mai bine si sa-i inteleaga in alegerea facuta, sa le cunoasca nevoile, interesele si abilitatile" completeaza doamna profesoara Crenguta Andone.

"Ceea ce copilul face cu placere si usurinta trebuie incurajat. Pentru copii totul este o joaca. Poate dansa extraordinar in joaca, poate picta extraordinar in joaca, foarte usor si fluid. Nu ar fi minunat sa pastreze aceasta bucurie si usurinta in creatie si la maturitate? Sa poata sa munceasca in acelasi fel in care s-a jucat atunci cand era mic?" mai spune Diac.

copilul se joaca cu diferite culori 

Carmen Coman, mamica a trei copii (de 4, 7, respectiv 9 ani) spune: "Pentru mine, ca mama, cred ca cel mai important lucru este sa ii ajut sa isi gaseasca ei singuri drumul in viata, pasiunile, domeniile care le plac. I-am dat la cate un sport pe fiecare, pe baieti la scrima, pe fetita la dansuri. Eu ii ajut si le platesc cursurile astea si ei vor alege ce le place mai mult. Cred ca este important si sa le placa, sa faca ceva ce este in acord cu o invatatura buna, morala, dar si sa reuseasca sa isi intretina familia din meseria pe care si-o aleg."


Modelul familial: conflicte pe tema alegerii meseriei

Psihologia si practica de specialitate arata ca incompatibilitatea dintre asteptarile parintilor cu privire la alegerea carierei copilului lor si asteptarile acestora din urma poate genera conflicte si chiar adancirea golului dintre generatii, poate duce la o relatie tensionanta si rece intre copii si parinti, copiii incepand sa-i priveasca cu alti ochi pe parinti. Impunerea unei anumite cariere poate genera atitudini de dispret, poate chiar si comportament deviant, orientat spre a demonstra faptul ca decizia ii apartine copilului, care doreste sa se afirme ca individ si personalitate. Parintele prea permisiv sau cel care nu se implica deloc in decizia de cariera risca sa depriveze copilul de o viziune matura asupra lucrurilor, risca sa creeze o prapastie intre el si copil, pierde din vedere aportul pozitiv pe care il poate aduce in viata copilului sau.

"Foarte important este echilibrul mediului familial. Atunci cand parintii se cearta constant, cand nu exista garantia zilei de maine, cand sunt multe probleme financiare care genereaza stres, energia psihica a copilului care in mod normal ar fi folosita in invatare, se va duce catre aceste probleme, care il vor macina, chiar fara sa isi dea seama. El nu va mai putea fi atent la ore, deoarece atentia lui se indreapta catre problemele care sunt acasa. El poate fi distrat, trist, agresiv, iar cu cat este mai mic, cu atat ii este mai greu sa exprime verbal ceea ce simte. In acelasi timp, parintii fiind foarte preocupati de indeplinirea nevoilor de baza sau de problemele lor de cuplu nu vor fi disponibili pentru a incuraja copilul sa isi exploreze talentele inca nedescoperite, ci vor fi mai degraba preocupati sa faca rost de bani pentru a-i asigura cele necesare. De asemenea, pentru a te juca cu propriul copil, a descoperi ce ii place este nevoie de un anumit grad de relaxare pe care, de multe ori, acesti parinti nu il au." spune Diac.

copilul nu mai vrea sa auda conflictele intre parinti 

Alegerea profesiei astazi

Astazi sunt mai importante decat altadata toate trebuintele de stima si statut, dar si trebuintele de autorealizare. Acestea motiveaza orientarea vocationala, precum si interesul pentru carierele care le pot satisface. La baza intereselor profesionale pot sta si anumite impresii, experiente personale. Idealurile si conceptia despre lume si viata influenteaza si ele optiunea vocationala a tanarului.

Daca pana de curand pasiunile au jucat un rol important in alegerea unui domeniu de profesare, in prezent, acestea sunt mai putin folosite de catre viitorii angajati pentru simplul fapt ca nu se mai coreleaza cu asteptarile pietei muncii. Alegerea carierei este un proces de cunoastere, dar si unul afectiv. Factorul esential il constituie motivatia. Din pacate, astazi, tot mai des, alegerea carierei presupune criterii ce vizeaza asigurarea unui nivel de trai bun, renuntandu-se la satisfactii profesionale, afective. In ultima perioada, oamenii se ghideaza in alegerea profesiei folosind criterii ca salariul, oportunitati de promovare sau sfera de relatii ce se poate genera la jobul respectiv. Pe de alta parte, in alegerea unui profesii, nu criteriile s-au schimbat, ci doar prioritatile. Criteriul financiar si-a mentinut importanta in decizia de alegere a unei profesii, in detrimentul celui care presupune o buna cunoastere de sine.

Parinti, incurajati-va copiii sa se cunoasca pe sine! Poate nu vor avea un salariu de politician, de profesor universitar, sau de medic, dar macar vor avea motivatia sa lupte si sa faca in viata ceva in care cred cu adevarat!

 

Alte surse:

http://www.asociatia-profesorilor.ro

http://revistadeasistentaeducationala.blogspot.ro

 

Articolul urmator
Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul
    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul

    Ai auzit vreodată de mama „devoratoare”? Se pare că acesta este un arhetip feminin în care mamele se regăsesc adesea. Citește mai jos despre acest subiect fascinant.

    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

    Multe femei care își doresc să rămână - sau sunt deja - însărcinate se tem de cum schimbările climatice le vor afecta sarcina și/sau copiii. Acestea schimbări aduc...

    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

    Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

    DA sau categoric NU - verificăm telefonul partenerului? Uite cum influențează acest obicei relația voastră de cuplu
    DA sau categoric NU - verificăm telefonul partenerului? Uite cum influențează acest obicei relația voastră de cuplu

    În ce condiții este permisă verificarea telefonului partenerului? Cât de nociv este acest obicei pentru relația de cuplu și cum influențează buna funcționare a acesteia?...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    © 2025 Qbebe