Pana la 1 an
Cand vorbim de bebelusi, trebuie sa nu uitam niciun moment ca pentru ei fiecare interactiune, fiecare miscare a noastra este o ocazie sa imite. De aceea trebuie sa incerci sa faci miscarile cat mai incet in primele 3 luni. De exemplu, daca scoti limba la un bebe de 1 luna, si o tii asa cateva secunde, ai sanse mari ca el sa iti repete actiunea. Foloseste muzica si sunetele repetate, canta-i, foloseste instrumente muzicale. Vei vedea ca de la 5-6 luni cel mic va incerca si chiar va reusi si el sa apese clapele pianului sau sa loveasca tamburina. Nu te astepta ca imitarea miscarilor tale sa se intample peste noapte. In primul an bebelusul imita mai mult gesturile tale, mimica fetei, si sunetele scurte si simple. Incearca jucariile muzicale de la Nichiduta, sunt foarte eficiente in dezvoltarea cognitiva a celui mic, mai ales in primele 12 luni:
1 - 3 ani
De la un an copilul tau incepe sa inteleaga ceea ce ii spui, sa recunoasca anumite obiecte si, pe masura ce creste, va fi deosebit de incantat sa te ajute, sa iti arate ceea ce poate face, imitand fiecare actiune a ta ce tine de rutina zilnica. Va dori sa spele vasele, sa dea cu aspiratorul, sa prajeasca painea, sa isi lege sireturile, sa stearga praful, sa amestece si el in castronul ca faina, sa tasteze la computer. Copilul tau a ajuns la acel nivel unde nu mai este indeajuns sa priveasca, trebuie sa si faca, sa iti imite activitatile. Lasa-l sa faca singur activitatile care nu sunt periculoase, chiar daca nu le face bine. Exercitiul este cel care il va ajuta sa se perfectioneze. Jucariile care imita la scara mai mica obiectele din viata reala sunt grozave la aceasta varsta. Nichiduta iti ofera cateva optiuni care il vor incanta pe cel mic:
Peste 3 ani
De la aceasta varsta imitatia depaseste cu mult partea de rutina zilnica si miscare. De acum tu, ca parinte, trebuie sa fii extrem de atent la comportament si sa oferi copilului tau un exemplu de urmat, atat moral cat si intelectual. Imaginatia lui este foarte bogata, insa inca se mai rezuma la imitatie: daca te vede citind pe tine, va citi si el, daca tu spui multumesc, va spune si el, daca tu pui hainele murdare in cosul de rufe, le va pune si el. Insa nu suntem perfecti, iar atunci cand gresesti, repara explicandu-i ca ai facut o greseala, si care sunt consecintele acelei greseli. Explica-i cat de des poti cum si de ce functioneaza lucrurile in acel mod, de ce si cum ai procedat asa. La Nichiduta poti gasi jucarii care imita perfect mediul care il inconjoara:
www.nichiduta.ro