Ce este vitamina U
Oamenii de știință spun că aceasta este de fapt un compus numit methionim activat, un amino-acid care este transportat în corp, la celule, pentru a duce la formarea mucusului. În același timp, amino-acidul are și rolul unui antioxidant, ce va fi sintetizat.
Numele vitaminei provine de la cuvântul latin „Ulcus" (care se traduce prin „ulcer") și a devenit tot mai populară la jumătatea secolului trecut, odată ce Garnett Cheney (un om de știință american) a efectuat mai multe studii care au demonstrat faptul că poate fi utilă în tratarea și ameliorare unor afecțiuni serioase.
Spre exemplu, primul beneficiu pe care Garnett Cheney l-a constatat, în legătură cu vitamina U, este că poate să trateze și să vindece ulcerul peptic și duodenal, grație prezenței unei enzime, numită S-methylmethionine. Aceasta este cu atât mai eficientă cu cât este preluată din sucul de varză, omul de știință american observând că ea poate contribui și la refacerea mucoaselor intestinale. De asemenea, el a sesizat că vitamina U poate fi de ajutor și pentru probleme de sănătate precum: maladii cardiace, de sânge (anemia sau hemofilia), boli de piele.
După ce studiiile lui Garnett Cheney au devenit cunoscute și în alte țări a început să crească interesul pentru studiul vitaminei U. Spre exemplu, în anii 1960-1970 au fost realizate cercetări de laborator în Franța, iar începând cu anii 1990 Germania, Italia și Japonia au demarat și ele studii privitoare la rolurile pe care le poate avea vitamina U. Astfel, nu numai că prin acestea s-a readus în prim-plan efectul pozitiv al vitaminei în tratarea ulcerului, dar s-a putut afla că ea ar putea fi binevenită și în ameliorarea unor alte afecțiuni ale tractului digestiv, ca de exemplu dispepsiile (Însoțite de grețuri, vărsături, dureri stomacale), inclusiv când sunt produse în urma intoleranței la unele medicamente (Cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatoare, analgezice sau unele cu corticosteroizi).
De ce este benefică vitamina U
Deși până în prezent nu se poate vorbi despre o înțelegere deplină a tuturor beneficiilor pe care această vitamină le poate avea asupra organismului uman, s-a ajuns la concluzia că este deosebit de utilă din următoarele motive:
Previne, ameliorează și vindecă diferite afecțiuni digestive
Fie că este vorba despre ulcere, despre gastrite, colită ulcerativă sau dispepsii, vitamina U poate să intervină cu succes în îmbunătățirea stării de sănătate, în condițiile în care favorizează cicatrizarea, menținerea stării normale a mucoasei gastrice și intestinale, prevenirea producerii hemoragiilor, având totodată rol antiinflamator. De exemplu, s-a confirmat și în prezent, având la bază studiul lui Garnett Cheney, că vitamina U din sucul proaspăt de varză va determina o vindecare rapidă a ulcerelor simple și va facilita inclusiv cicatrizarea leziunilor mai profunde.Concluzia specialiștilor este că vitamina U poate să acționeze mai bine decât medicamentele sau respectarea unor diete în cazurile severe de ulcer.
Protejează ficatul
Datorită capacității sale de a proteja celulele și de a facilita regenerarea lor, vitamina U are efecte pozitive când este vorba despre un ficat gras.
Asigură un colon și o microfloră intestinală sănătoase
Deoarece este capabilă să favorizeze sinteza butiratului (Un acid gras care apare când flora intestinală digeră hrană prin fermentație), vitamina U este binefăcătoare pentru a menține echilibrul bacteriilor de la nivelul intestinului gros.
Mai mult, oamenii de știință au sesizat că butiratul este cel care va controla inflamațiile produse la nivelul intestinului gros, încurajând dezvoltarea normală a celulelor-T. În aceste condiții, acest acid poate diminua riscul apariției disfuncționalităților din sistemul imunitar și poate reduce din riscul dezvoltării cancerului de colon.
Are grijă de sănătatea inimii
Medicii spun că vitamina U este binevenită pentru a regla nivelul colesterolului din organism, ceea ce va menține sănătatea vaselor de sânge și va reduce din pericolul de apariție a infarctului sau altor afecțiuni cardiace.
Diminuează riscul alergiilor
Vitamina U are proprietăți antihistaminice, ceea ce o va face utilă inclusiv în reducerea riscului de apariție a diferitelor tipuri de alergii, precum: alergiile alimentare, astmul sau „febra fânului".
Facilitează recuperarea după boli de piele
Pentru că vitamina U stimulează cicatrizarea și regenerarea celulelor, ea este folositoare și pentru îmbunătățirea aspectului pielii.
Este necesară fumătorilor sau celor care consumă alcool
În condițiile în care neutralizează toxinele și poate să amelioreze afecțiunile gastrice sau hepatice, ce pot interveni în cazul excesului de tutun sau alcool, vitamina U este foarte necesară.
Care sunt sursele naturale ale vitaminei U
Vitamina aceasta nu este produsă de către organismul uman, de aceea este necesar să fie preluată din anumite alimente. Printre ele se numără:
• Varza
• Morcovii
• Țelina
• Pătrunjelul
• Ceapa verde
• Salata kale
• Sparanghelul
• Sfecla
• Cartofii
• Broccoli
• Napii
• Gălbenușul crud de ou
• Laptele și ficatul animalelor ce trăiesc într-un mediu natural cât mai nepoluat
În același timp, vitamina U se găsește și în frunzele de lucernă.
Pentru a te putea bucura de proprietățile vitaminei U, se recomandă ca legumele ce o conțin să nu fie gătite mai mult de 30 de minute.
Vitamina U poate fi asigurată și prin intermediul suplimentelor alimentare
Ea este solubilă în apă și nu persistă mult în organism. Din acest motiv, nu se poate vorbi despre posibilitatea producerii unui exces de vitamina U. Totodată, nu este considerată o vitamină care să producă efecte adverse, așa cum este posibil pentru altele.
Ca să ai parte de această vitamină, o poți obține și datorită unor suplimente, sub formă de capsule sau de pulberi. Nu uita să citești cu atenție prospectul acestora și cere și sfatul unui medic!
Un supliment alimentar cu vitamina U, care te poate ajuta să te bucuri de toate efectele pozitive menționate mai sus, este și Casinovita U . Aceasta este sub formă de capsule, ce vor trebui administrate câte trei pe zi. Casinovita U este un supliment 100% natural, pe bază de extract de lucernă.
Extractul de lucernă conține 8 enzime și este eficient pentru asimilarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților.
Sfatul specialiștilor este să nu se administreze Casinovita U în cazul persoanelor care au alergie la substanțele regăsite în ea, care sunt însărcinate sau care alăptează.
Surse:
www.alimentation.ooreka.fr, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.paleoleap.com,www.tastycraze.com