Uleiul de ricin: 34 de utilizari si beneficii pentru frumusete si sanatate

Uleiul de ricin: 34 de utilizari si beneficii pentru frumusete si sanatate

Louise Tanase - Contributor

Uleiul de ricin este cunoscut de secole pentru beneficiile sale miraculoase! Pe lângă faptul că este excelent pentru păr, piele și unghii, uleiul de ricin este excelent pentru sănătatea întregului organism, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Dar hai să aflăm mai multe despre beneficiile incredibile ale acestui ulei, în ce moduri îl poți folosi pentru a profita din plin de proprietățile sale, dar și de unde îl cumperi și cât costă! Iată câteva dintre modurile în care poate fi utilizat uleiul de ricin, atât pentru frumusețea ta, cât și pentru sănătate.

o sticuluta cu ulei de ricin langa o lingura cu seminte de ulei de ricin

Uleiul de ricin: ce este?

Uleiul de ricin este un lichid gălbui, vâscos, cu o concentrație mare de acizi grași nesaturați. Este obținut din semințele de ricin, o plantă cunoscută și sub denumirea populară „palma lui Christos”, iar atestarile utilizării sale în scopuri medicale datează încă din anul 1550 I.C. când egiptenii din antichitate îl foloseau pentru a trata iritațiile ochilor. 

Ulei de ricin - beneficii

Uleiul de ricin are nenumărate utilizări, atât pentru menținerea frumuseții, cât și pentru sănătate. Chiar dacă un gust destul de neplăcut și înțepător, uleiul de ricin este benefic și pentru uz intern, ca tratament împotriva paraziților intestinali și a constipației. Are puternice proprietăți antiinflamatorii, calmează iritațiile pielii, iar în sezonul rece, te ajută să înlături senzația neplăcută de piele uscată!

Uleiul de ricin stimulează creșterea părului, poate fi folosit și pentru îndesirea genelor sau sprâncenelor, dar și pentru o barbă mai moale și mai deasă, în cazul bărbaților. Pe scurt, uleiul de ricin este acel produs pe care trebuie să îl ai în casă!

Uleiul de ricin pentru păr

Uleiul de ricin are multe utilizări în ceea ce privește sănătatea scalpului, sănătatea și frumusețea părului tău. Poți folosi ulei de ricin că mască pentru păr astfel încâ să îi stimulezi creșterea, dar îl poți utiliza și că tratament pe lungimi și vârfuri pentru a împiedica deteriorarea firului de păr!

femeie care isi aplica pe parul cret ulei cu pipeta

Printre avantajele folosirii regulate a uleiului de ricin pentru păr se numără:

  • creșterea părului;
  • strălucirea și hidratarea părului și scalpului;
  • prevenirea deteriorării firului de păr;
  • prevenirea scalpului uscat;
  • îngroșarea firului de par care începe să se subțieze;
  • tratarea părului uscat;
  • prevenirea despicarii varfurilor și creșterea părului.

Iata cum poți folosi uleiul de ricin pentru un păr sănătos și plin de vitalitate!

1. Ulei de ricin pentru creșterea părului

Folosește ulei de ricin pentru creșterea părului! Masează ușor scalpul și părul cu ulei de ricin încălzit, iar circulația sangvină la nivelul foliculilor de păr va fi semnificativ îmbunătățită, ceea ce va face că părul să crească mai repede.

Trebuie să știi că uleiul de ricin conține și acizi grași omega 6, prin urmare are are capacitate nutritivă. Pentru un efect profund, după ce masezi uleiul la rădăcina părului și îl întinzi pe toată lungimea părului, strânge părul și acoperă-l cu o cască. Lasă părul uns peste noapte și spală-l a doua zi. Este posibil să fie nevoie să îl șamponezi de câteva ori pentru a scăpa de senzația uleioasă.

Dacă ți se pare că uleiul de ricin este prea dens și îți este greu să îl folosești, îl poți amesteca în proporții egale cu ulei de cocos sau de migdale dulci. Părul tău va fi mai sănătos, strălucitor, mătăsos și va crește mai repede.

Mai poți folosi și șampon cu ulei de ricin pentru stimularea creșterii părului! Astfel de produse se găsesc în comerț, în mai toate supermarketurile, însă dacă ai un par cu tendințe de îngrășare, șamponul cu ulei de ricin nu este o idee bună fiindcă îți va îngrășa și mai tare scalpul.

2. Ulei de ricin pentru prevenirea căderii părului

În ceea ce privește tehnica de aplicare a uleiului de ricin pe păr și scalp pentru a preveni căderea părului, în primul rând încearcă să nu folosești ulei în exces, pentru că va fi mai greu de îndepărtat de pe scalp. Distribuie uleiul uniform prin masarea ușoară a scalpului. Apoi, acoperă părul cu o bonetă sau cu o cască de dus de unică folosință și învelește într-un prosop. Lasă uleiul să acționeze în jur de 15-20 de minute sau chiar o noapte întreagă. Spală, apoi, părul cu șampon, până îndepărtezi complet uleiul de ricin.

Procedura se repetă o dată pe săptămână, timp de 6-8 săptămâni, pentru rezultate vizibile.

3. Balsam cu ulei de ricin 

În cazul în care nu îți permiți să achiziționezi un balsam de păr profesional, uleiul de ricin îți oferă toate beneficiile unui balsam de păr scump într-unul ieftin. Amestecă doar câteva picături de ulei de ricin într-un balsam fără clătire, agită bine sticlă și aplică balsamul uniform pe păr. Părul va fi mai docil și mai sănătos.

4. Uleiul de ricin îți face părul mai strălucitor

Încălzește puțin ulei de ricin și masează-l pe păr, înfășoară-ți părul într-un prosop și lasă-l așa timp de jumătate de ora, apoi spală-te că de obicei. Uleiul de ricin va rămâne hidratat și va păstra un aspect strălucitor până la următoarea spălare.

5. Uleiul de ricin și vârfurile despicate

Aplică ulei de ricin pe vârfurile firelor de păr și lasă-l să acționeze 30 de minute înainte să te speli cu șampon. Dacă vei folosi uleiul de ricin în mod regulat vei uita de vârfurile despicate, iar părul tău va arată mai sănătos și mai strălucitor.

Mască cu ulei de ricin pentru păr

Măștile cu ulei de ricin stimulează creșterea părului, accelerând circulația sângelui în zona scalpului! Mai mult decât atât, o mască cu ulei de ricin, pe care o poți prepara singură, te poate ajuta să scapi de mătreață, dar și de alte probleme ale scalpului. 

6. Mască de cu ulei de ricin pentru mătreață și alte probleme ale scalpului

Printre proprietățile uleiul de ricin se numără și cele antifungice și antibacteriene. Masează ulei de ricin pe pielea capului și vei reuși să scapi repede de nesuferită mătreață, dar și de alte afecțiuni ale scalpului. Dacă folosești uleiul de ricin regulat, mătreața nu o să mai reapară.

În cazul în care ai părul uscat și mătreață, încearcă o masca cu ulei de ricin pentru par preparată dintr-o lingură de ulei de ricin, o lingură de ulei de măsline și zeamă de la o jumătate de lămâie. Aplică amestecul pe scalp, masează bine, lasă-l să acționeze câteva ore și spală-te pe cap cu un șampon adecvat tipului tău de par.

Dacă ai părul gras și mătreață, atunci folosește o mască preparată din o lingură de ulei de ricin, o lingură de miere, o lingură de gel de aloe și zeamă de la o jumătate de lămâie. Aplică masca la rădăcina părului și las-o să acționeze timp de 30 de minute înainte de a te spală cu șampon. Această mască pentru păr cu ulei de ricin nu numai că te va ajuta să scapi de mătreață, dar are și efecte nutritive și de recondiționare a firului de păr, făcându-l mai sănătos și mai strălucitor.

Citeste si: Probleme ale scalpului la copii si rezolvarile lor

7. Mască de păr cu ou și ulei de ricin pentru regenerare

Uleiul de ricin conține acizi grași omega 6 și omega 9, ambele tipuri fiind benefice creșterii sănătoase a părului. Folosirea regulată a uleiul de ricin nu numai că stimulează creșterea părului, dar contribuie la regenerarea fibrei capilare. Rezultatul este un păr mai gros, mai strălucitor și mai frumos, de la rădăcină până la vârfuri!

Este foarte simplu să prepari o masca de par cu ou, ulei de ricin și miere. Ai nevoie de un ou, 2 linguri de ulei de ricin și o lingură de miere. Amestecă ingredientele într-un vas, aplică apoi compoziția pe par și acoperă-l cu o cască de duș sau o pungă din plastic pentru a menține căldura. Lasă masca să acționeze cel puțin o oră, apoi clătește cu apă și șampon. Rezultatul? Un păr strălucitor și puternic!

Ulei de ricin pentru gene și sprâncene

femeie care isi perie genele cu ajutorul unei perii

8. Uleiul de ricin pentru gene

Folosește ulei de ricin pentru gene! În cazul în care îți dorești că genele tale să fie mai lungi, însă nu vrei să îți aplici extensii de gene sau gene false, trebuie să știi că există un remediu natural care te va ajuta să obții genele dorite. Evident, este vorba tot despre aproape magicul ulei de ricin care este incredibil pentru gene!

Tot ce trebuie să faci este să înmoi un bețișor de urechi sau o periuță pentru gene (le găsești online și seamană cu periuțele de la mascara) în ulei de ricin și să aplici uleiul de ricin pe toată lungimea genelor în fiecare seară (după demachierea temeinică) înainte de culcare. În câteva săptămâni te vei bucura de rezultate: genele tale vor fi mai lungi și mai dese.

9. Uleiul de ricin pentru sprâncene

Uleiul de ricin este bun pentru sprâncene, fiindcă le îndesește! Așa că dacă sprâncenele tale sunt puțin cam rare sau firele din sprâncene sunt cam subțiri, uleiul de ricin te va ajuta, cu condiția să fii perseverentă.

Aplică ulei de ricin pe sprâncene și masează-l bine, în fiecare seară înainte de culcare. Uleiul de ricin are efect nutritiv, va ajuta firele de par din sprâncene să se îngroașe și le va îndesi. Poți folosi acest remediu și atunci când în urmă pensarii nu ai obținut formă dorită: după câteva săptămâni de aplicare sprâncenele vor fi mai dese și vei putea merge la cosmeticiană să îți redea formă corectă.

Ulei de ricin pentru ten și piele

Uleiul de ricin poate fi folosit și pentru piele, fiind un remediu pentru pielea uscată, arsuri solare și alte afecțiuni. Are, totodată, și un efect antiîmbatrânire!

femeie al carei ten este verificat cu mai multe lupe

10. Uleiul de ricin calmează iritațiile pielii

Uleiul de ricin este eficient în caz de eczeme, arsuri, răni superficiale sau piele uscată. În plus, ajută la combaterea acneei, la atenuarea petelor de pe piele care apar odată cu vârstă, precum și la calmarea iritațiilor de la nivelul pielii! Tot ce trebuie să faci este să ungi zonele afectate cu ulei de ricin, după care să îndepărtezi dimineață cu săpun și apă călduță.

11. Uleiul de ricin este emolient și întârzie îmbătrânirea pielii

Uleiul de ricin penetrează pielea în profunzime, o hidratează și o face mai elastică. Uleiul de ricin stimulează producția de colagen și elastina din piele, ceea ce ajută la amânarea apariției semnelor de îmbătrânire (riduri, piele deshidratată) și îi conferă un aspect mai tineresc.

Dacă ai pielea uscată aplică pe față și gât o mască preparată din o parte ulei de ricin și 3 părți ulei de susan.

Dacă ai pielea normală amestecă o parte ulei de ricin și 3 părți de ulei din semințe de struguri.

Dacă ai pielea grasă, amestecă o parte ulei de ricin cu 3 părți ulei de jojoba. Masează pielea fetei și a gâtului ușor cu amestecul obținut, apoi aplică un prosop ud cald timp de 5 minute. Înlătura excesul cu un pad de demachiat. Pielea ta va fi mai fină, mai moale și mai hidratata.

12. Uleiul de ricin pentru pielea din jurul ochilor

Uleiul de ricin poate fi folosit și pentru a hrăni pielea din zona ochilor! Înainte să mergi la culcare, unge zona din jurul ochilor cu o cantitate mică de ulei de ricin. Lasă uleiul de ricin să acționeze peste noapte, iar după trezire, spală zona cu apă din abundență.

Încearcă să faci acest lucru în mod regulat, timp de mai multe zile pentru a observă rezultatele. Cearcănele de sub ochi se vor diminua vizibil, iar pielea va capătă un aspect mai tânăr și fresh.

Mai poți amesteca în proporții egale ulei de ricin cu ulei de migdale și să folosești amestecul în loc de crema nutritivă sau antirid pentru zona ochilor! 

13. Uleiul de ricin - remediu pentru pielea uscată

Uleiul de ricin este ideal și pentru tratarea problemelor pielii, cum ar fi pielea foarte uscată, apărută mai ales din cauza vântului, a frigului sau a expunerii la soare. Trebuie doar să amesteci ulei de ricin cu ulei de cocos în proporții egale și să aplici pe pielea afectată.

Lasă amestecul pe piele timp de 20-30 de minute, apoi clătește cu apă călduță și usucă prin tamponare. După câteva aplicări pielea ta va fi mai moale și senzația de uscăciune va dispărea. Mai poți prepară o masca pentru piele uscată amestecând o lingură de ulei de ricin cu un gălbenuș de ou; aplică masca pe față timp de 10-15 minute, apoi clătește-te cu apă călduță și usucă prin tamponare. Pielea ta îți va fi recunoscătoare.

14. Uleiul de ricin - remediu pentru arsuri solare

Datorită proprietăților sale calmante și antiinflamatoare, uleiul de ricin este un remediu excelent pentru arsurile solare. Trebuie doar să aplici ulei de ricin amestecat cu ulei de cocos în proporții egale pe pielea afectată și te vei simți mai bine imediat.

Citeste si: Copilul are arsuri solare. Ce trebuie facut?

15. Uleiul de ricin pentru punctele de grăsime

Împreună cu uleiul de jojoba, uleiul de ricin este excelent pentru curățarea porilor și îndepărtarea punctelor negre. De asemenea, mai poți folosi ulei de ricin pentru puncte de grăsime și îndepărtarea lor!

Pentru tenul normal amestecă 1/4 ulei de ricin și 3/4 ulei de jojoba, iar pentru tenul gras, 1/3 ulei de ricin, 2/3 ulei de jojoba. Pentru calmarea pielii, se poate adăuga și o picătură de ulei esențial de levănțică. Amestecul obținut se aplică pe ten și se masează ușor timp de 20 de minute. La final, se acoperă fața cu un prosop umezit, călduț și se lasă să acționeze pentru câteva minute. Se șterge fața cu prosopul respectiv.

16. Uleiul de ricin tratează acneea moderată

 Acidul ricinoleic prezent în uleiul de ricin este un tratament excelent pentru acnee. Trebuie să îți speli zona afectată de acnee cu apă caldă pentru a dilata porii, apoi masează cu ulei de ricin și lasă-l să acționeze peste noapte.

Clătește-te dimineața cu apă caldă. Repetă zilnic până când observi o ameliorare. În cazul în care acneea este severă sau infectată, trebuie să consulți un medic dermatolog.

17. Uleiul de ricin pentru pistruii, petele de culoare si cicatricile de pe față

În timp, aplicarea regulată a uleiului de ricin pe cicatricile de pe față reduce vizibilitatea acestora. Acizii grași ai uleiului de ricin penetrează repede țesutul cicatricial și stimulează creșterea țesutului sănătos în jurul și în interiorul cicatricii, acest lucru diminuand mărimea cicatricii în sine. Nu aplica ulei de ricin pe răni deschise!

Uleiul de ricin poate fi folosit şi pentru petele de culoare si pistruii de pe față! Nu trebuie decat sa masezi în fiecare seară puțin ulei pe zonele afectate și să lași să acționeze timp de 15-20 de minute, dupa care să clătești zona.

18. Uleiul de ricin pentru pielea iritată de pe coate

Dacă te numeri printre persoanele care au o piele iritată în zona coatelor, folosește ulei de ricin. Aplică o bucată de bumbac înmuiată în ulei de ricin și ține-o cel puțîn o ora pe pielea iritată. Repetă această procedura în fiecare seară, până la vindecare.

19. Uleiul de ricin vindecă și călcâiele crăpate

Datorită faptului că uleiul de ricin este foarte bine absorbit de piele, acesta reprezintă și unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru călcâiele uscate și crăpate. Masează călcâiele cu ulei de ricin din belșug înainte de culcare. Încălța-te cu o pereche de șosete din bumbac pentru a nu murdări așternuturile și a menține uleiul pe piele.

Pentru un efect mai rapid și mai pronunțat, înainte de a pune șosetele înfășoară-ți picioarele cu folie alimentară din plastic. După doar câteva aplicări, călcâiele tale vor fi hidratate și moi.

20. Uleiul de ricin previne apariția vergeturilor

Una dintre cele mai neplăcute urmări estetice ale sarcinii este, fără îndoială, apariția vergeturilor. Uleiul de ricin te ajută să previi apariția inesteticelor vergeturi dacă ești perseverență. Masează uleiul de ricin pe toată suprafață pielii expuse apariției vergeturilor de două ori pe zi, încă de la începutul sarcinii.

Nu aștepta să crească burtica pentru a începe să folosești uleiul de ricin. Continuă să aplici uleiul de ricin și după naștere pentru a ajuta vindecarea pielii.

21. Uleiul de ricin pentru hidratarea mâinilor

Pentru că pielea mâinilor tale să fie catifelată și sănătoasă, amestecă în proporții egale ulei de ricin și ulei de susan și aplică amestecul pe mâini înainte de culcare. Masează-ți mâinile ușor, la fel cum ai face cu crema obișnuită. Datorită calităților nutritive ale ambelor tipuri de ulei, mâinile tale vor fi moi și fine.

22. Uleiul de ricin pentru unghii casante

În cazul în care unghiile tale sunt casante și se sparg ușor, trebuie să apelezi cu încredere la uleiul de ricin. Șterge lacul de unghii, spală-te cu apă caldă și apoi masează-ți bine fiecare unghie cu puțin ulei de ricin ușor încălzit. Aplică in fiecare seară înainte de culcare timp de măcar o săptămână și vei observă cum unghiile tale vor fi sănătoase și rezistente.

23. Uleiul de ricin pentru cuticule sănătoase

Dacă te confrunți și tu cu problema cuticulelor îngroșate trebuie să știi că există un remediu pentru ele și nu implică produse cosmetice scumpe. Uleiul de ricin te poate ajută și în această privința. Trebuie doar să îți masezi cuticulele în fiecare seară cu ulei de ricin și în scurt timp vei observa o ameliorare.

24. Uleiul de ricin inlatură bătăturile

Înmoaie un pad de bumbac în ulei de ricin, aplică-l peste bătătură și fixează-l cu leucoplast. Acizii grași ai uleiului de ricin vor penetra în profunzime straturile pielii, vor înmuia bătătura și, după aproximativ o săptămâna aceasta va fi eliminată, iar pielea va rămâne moale și catifelată.

25. Uleiul de ricin - tratament pentru negi și alunițe

Eficiență uleiului de ricin în îndepărtarea negilor și alunițelor este foarte cunoscută. Tratamentul este foarte simplu de preparat și aplicat. Trebuie doar să amesteci ulei de ricin cu bicarbonat de sodiu și să freci bine alunița sau negul de îndepărtat. Repetă regulat procedeul până când alunița sau negul dispar. 

26. Uleiul de ricin ameliorează sciatica

Aplicarea frecventă și constantă a uleiului de ricin pe zona afectată de sciatică va ameliora în mod evident simptomele. Pentru diminuarea durerii, uleiul de ricin se va aplică în cantitate mică pe o pânză de bumbac care se va plasa pe partea inferioară a spatelui. Se va acoperi cu un prosop încălzit timp de 20 de minute. Procedura se repetă la fiecare două ore, până la ameliorarea durerii. 

27. Masajul cu ulei de ricin ameliorează durerile provocate de artrită

Uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatoare și poate fi folosit și ca tratament împotriva artritei, fiind foarte eficient. Trebuie doar să masezi articulațiile dureroase cu ulei de ricin, apoi să aplici o compresă caldă. Vei simți imediat o ameliorare.

Uleiul de ricin calmează durerile articulare, inflamarea nervilor şi durerile musculare, asa ca foloseste-l cu încredere ori de câte ori simți nevoia!

Uleiul de ricin pentru nodulii la sân?

Multe femei se îngrijorează atunci când simt noduli la sân și se gândesc la ce este mai rău. Însă nu orice nodul apărut la sân este canceros! Majoritatea sunt benigni, adică necanceroși și pot apărea din diferite cauze. 

Pe forumurile online există o mulțime de întrebări și păreri pro și contra despre uleiul de ricin pentru nodulii la sân. Chiar dacă s-a susținut că aplicarea acestui ulei pe piele poate ajută la vindecarea cancerului sau la retragerea nodulilor, știința spune cu totul și cu totul altceva. Potrivit Societății Americane pentru Cancer, cea mai mare organizație neguvernamentală dedicată cercetării în domeniul cancerului din Statele Unite, nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile conform cărora uleiul de ricin pe piele ajută la vindecarea cancerului sau a oricărei alte boli. Uleiul de ricin face parte din lista tratamentelor împotriva cancerului nedovedite și/sau respinse.

Ulei de ricin pentru barbă

Partenerul tău este în căutarea unui tratament pentru îndesirea bărbii sau, pur și simplu, pentru stimularea creșterii părului? Îndeamnă-l să folosească ulei de ricin!

28. Uleiul de ricin pentru îndesirea bărbii

Uleiul de ricin poate fi folosit și de către bărbați pentru o barbă deasă. Potrivit iironblog.org, aceștia nu trebuie decât să aplice zilnic o cantitate mică de ulei pe față pentru a stimula creșterea firelor de par. Se masează și se lasă să acționeze circa 30 de minute, maximum o oră, după care se îndepărtează.

Ce se întamplă dacă bei ulei de ricin? Uleiul de ricin pentru uz intern

Deși majoritatea căutăm remedii ieftine și eficiente în primul rând pentru frumusețe, trebuie să ne amintim că sănătatea este cea care ne conferă frumusețea supremă. Iar uleiul de ricin este un remediu eficient nu numai pentru anumite probleme ale pielii, părului și unghiilor, ci și pentru probleme de sănătate. 

femeie in slip care isi tine mana pe abdomen

Atenție! Dacă bei ulei de ricin în cantități mari acest lucru poate conduce la reacții adverse, printre care crampe abdominale, diaree, amețeală, halucinații, greață, dureri în piept sau mâncărimi. Uleiul de ricin trebuie consumat cu moderație.

29. Uleiul de ricin pentru constipație

Ar fi imposibil să vorbim despre beneficiile uleiului de ricin asupra sănătății fără să menționăm faptul că tratează constipația. Uleiul de ricin are un puternic efect laxativ. Trebuie doar să înghiți o linguriță de ulei de ricin dimineața pe stomacul gol și vei rezolva problema constipației instantaneu. Nu folosi uleiul de ricin dacă ești însărcinată!

30. Uleiul de ricin elimină paraziții intestinali

Printre beneficiile incontestabile ale uleiului de ricin se numără și efectul de eliminare a paraziților instestinali. În acest scop, tratamentul cu ulei de ricin va fi însoțit de consumarea semințelor crude de dovleac. Astfel, dimineața, pe stomacul gol, se iau câte 100-200 grame de semințe de dovleac, după care se iau una-două linguri de ulei de ricin. Cura trebuie urmată timp de șapte zile. Nu se va folosi acest tratament în perioada sarcinii!

31. Uleiul de ricin elimină pecinginea (impetigo)

Pecinginea (impetigo) este o infecție fungică (cauzate de o ciupercă) ușoară și destul de frecventă a scalpului și a părului ce apare sub formă petelor cu cruste și a peticelor de par rupt pe cap.

Pecinginea se prezintă sub forma unor zone rotunde sau ovale acoperite de cruste gri (solzi) și este însoțită de pierderea părului. Zonele afectate pot fi roșii și inflamate și pe ele pot apărea mici pustule (pungi cu puroi). De asemenea, pe suprafața scalpului pot apărea mici puncte negre, formate de firele de par rupte.

Uleiul de ricin conține un componentă numit acid undecilenic care este un tratament foarte eficient împotriva infecțiilor fungice, implicit împotriva pecinginii. Aplică ulei de ricin pe zonele afectate și lasă-l să acționeze peste noapte.

32. Uleiul de ricin ameliorează alergiile respiratorii

Administrat oral, uleiul de ricin ameliorează simptomele alergiilor. Uleiul de ricin este un antialergic natural și sunt suficiente câteva picături pe zi pentru ameliorarea simptomelor alergiilor respiratorii.

Consultă medicul înainte de administrare și nu îl folosi dacă ești însărcinată!

33. Uleiul de ricin poate induce travaliul

Unul dintre cele mai eficiente substanțe naturale în inducerea travaliului este uleiul de ricin, întrucât conține acid ricinoleic care poate provoca începerea contracțiilor. Nu este recomandată administrarea acestuia fără avizul medicului care îți urmărește sarcina, însă poate fi folosit cu acordul sau atunci când sarcina a depășit termenul și nu sunt prezente semnele nașterii.

34. Uleiul de ricin poate crește imunitatea organismului

Uleiul de ricin ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Uleiul de ricin energizează sistemul imunitar prin creșterea numărului de celule albe (leucocite) din sistemul imunitar. Există studii de specialitate care au atestat faptul că uleiul de ricin aplicat extern crește numărul de celule albe din sânge în doar 24 de ore de la aplicare.

Uleiul de ricin are contraindicații?

Uleiul de ricin poate avea și contraindicații, în cazul în care persoana care îl folosește este alergică, îl utilizează în exces sau este însărcinată. Iată care sunt contraindicațiile pe care le are uleiul de ricin:

  • induce nașterea. Precizam mai sus că uleiul de ricin poate induce nașterea ca fiind un lucru benefic. Totodată această proprietate poate fi și o contraindicație, dacă gravidă nu este la termen cu sarcina sau nu dorește să-i fie indusă sarcina. În aceste cazuri, va trebui evitat;
  • provoacă scaune diareice. Am menționat că uleiul de ricin este un bun laxativ, însă trebuie cosumat cu mare atenție. Depășirea dozei indicate, de o linguriță pe zi, poate provoca diaree;
  • provoacă alergii. Persoanele alergice la uleiul de ricin ar fi bine să stea departe de acest ingredient. Pentru a-ți da seama dacă ești alergică la ulei de ricin aplică o picătură pe o porțiune mică de piele și observă reacția. Alergia la ulei de ricinse manifestă prin umflarea pielii, senzația de mâncărime sau erupții cutanate;
  • amețeli, vărsături, confuzie. Dacă ai consumat ulei de ricin în cantități mari, te poți confruntă, pe lângă simptomele menționate mai devreme, și cu bătăi neregulate ale inimii și slăbiciune musculară.

Ce preț are uleiul de ricin?

Prețul uleiului de ricin variază în funcție de producător, de ambalaj sau de gramaj. Există mai multe tipuri de uleiuri de ricin, în funcție de necesitățile tale: pentru păr, pentru piele sau pentru uz intern. Prețul uleiului de ricin la Farmacia Tei, de exemplu, variază între 2.5 și 50 de lei și poate fi comandat și online. 

Așadar, uleiul de ricin are o mulțime de beneficii pentru piele, păr, unghii, dar și pentru sănătatea organismului tău. Este folosit în industria cosmetică și farmaceutică de ani de zile datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antibacteriene și nu numai.

Acum că ai aflat adevărul despre uleiul de ricin, trebuie să îl ai în dulapul tău de produse cosmetice, fiindcă nu știi niciodată când vei avea nevoie de el!

  • Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com, doc.ro, csid.ro, divahair.ro, vegis.ro, iironblog.org, cancer.org
  • Sursă foto principală: iStockPhoto

Surse foto: iStockPhoto

Articolul urmator
Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare
Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    Hidrogen molecular: beneficii și utilizări
    Hidrogen molecular: beneficii și utilizări

    Hidrogenul molecular (H₂) este cea mai simplă și cea mai ușoară moleculă din univers, fiind alcătuită din doi atomi de hidrogen legați printr-o legătură covalentă.

    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?
    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?

    Obișnuiești să împarți patul alături de copilul tău și nu știi dacă faci cea mai bună alegere? Te sperie statisticile, dar instinctul tău de părinte îți spune că nu...

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Ulei de dafin: beneficii și proprietăți
    Ulei de dafin: beneficii și proprietăți

    Frunzele de dafin au o semnificație multiplă, care se întinde în domeniile culinar, medicinal, cultural și ornamental. Venerate din punct de vedere istoric ca simboluri ale...

    O fetiță de 7 ani se antrenează din greu pentru a avea un abdomen cu pătrățele și câștigă toate concursurile de frumusețe!
    O fetiță de 7 ani se antrenează din greu pentru a avea un abdomen cu pătrățele și câștigă toate concursurile de frumusețe!

    Nu numai persoanele adulte visează să aibă un abdomen plat, bine tonifiat și, în acest scop, se străduiesc să se antreze în diverse exerciții fizice. În anumite...

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    © 2025 Qbebe