Ceaiuri pentru constipatie
1. Ceaiul verde. Deoarece contine o cantitate mare de cofeina, acest excelent substitut al cafelei este plin de antioxidanti. Ceaiul verde, consumat sub forma a maxim doua cesti pe zi, ultima pana in ora 4 dupa amiaza, poate reprezenta un remediu bland impotriva constipatiei. Pentru a obtine un efect garantat si imediat, ceaiul verde se poate indulci cu una-doua lingurite de miere de albine, Trebuie retinut insa faptul ca daca este baut seara poate provoca insomnie si ca este de preferat sa nu folosim zaharul ca indulcitor (cand il consumam pentru tratarea constipatiei). De asemenea, acest tip de ceai este interzis copiilor, dar si femeilor insarcinate si celor care alapteaza din cauza cantitatii mari de teina.
2. Ceaiul negru. Poseda proprietati asemanatoare ceaiului verde si, la fel ca si acesta, este bine sa fie consumat cu moderatie de hipertensivi. In plus, ceaiul negru amelioreaza durerile de stomac cauzate de constipatie.
Persoanele care prezinta probleme de asimilare a calciului pot resimti o stare de slabiciune dupa consumarea ceaiului negru, putand conduce chiar la ameteli puternice sau senzatii premergatoare pierderii cunostintei.
3. Ceaiul de musetel. Este un remediu utilizat din timpuri stravechi pentru constipatie, destinat atat copiilor, cat si adultilor. Musetelul are nu doar un efect purgativ, ci si antiseptic, putand fi utilizat cu incredere pentru o detoxifiere intestinala eficienta. Se recomanda consumarea lui neindulcit.
4. Ceaiul de ghimbir. Ghimbirul are rol calmant in durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele. Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza o stare de echilibrare. Ca si ceaiul verde sau negru, are si proprietati anticancerigene. Se prepara prin adaugarea a 2 lingurite de ghimbir proaspat tocat la 1 cana de apa fierbinte. Pentru efecte vizibile se recomanda consumul a 2-3 cesti de ceai pe zi. Cele doua lingurite de ghimbir proaspat se pot amesteca cu doua lingurite de miere inainte de a se turna apa fierbinte, apoi se lasa cateva minute la infuzat.
5. Ceaiul de fenicul. Pulberea preparata din seminte de fenicul ajuta la tratarea digestiei lente si a unor afectiuni cum sunt: atonia digestiva, balonarea, digestia dificila, colita si constipatia spastica. Se realizeaza o infuzie din 1-2 lingurite la o cana de apa.
6. Ceaiul din coada-soricelului. Reduce flatulatia, distruge viermii intestinali si este cunoscut pentru efectele sale laxative. Acesta este de asemenea recomandat si pentru grabirea vindecarii hemoroizilor. Cum se prepara: in 250 ml de apa clocotita se adauga o lingurita cu varf de planta, se acopera 1 minut, dupa care se strecoara si se bea. In caz de supradozare, coada-soricelului poate provoca ameteala, diaree sau eruptii cutanate.
7. Ceaiul de cicoare. Ceaiul de cicoare baut dimineata pe stomacul gol rezolva si cea mai severa constipatie datorita faptului ca zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, crescand biomasa fecalelor si continutul lor de apa, stimuland peristaltismul intestinal si imbunatatind eliminarea bolului alimentar. Un tratament dureaza trei saptamani si se poate relua la nevoie dupa cinci zile de pauza.
8. Ceaiul de cuisoare. Se fierbe o lingurita de cuisoare, in circa zece pahare de apa pana cand cantitatea de apa se reduce la jumatate. Consumul acestui decoct terapeutic, de mai multe ori pe zi, va ajuta in tratamentul natural al constipatiei.9. Ceaiul de crusin. Este recomandat in constipatie acuta si cronica, dar nu trebuie folosit pentru un timp indelungat deoarece poate conduce la tulburari grave la nivelul aparatului digestiv. Se fierbe o lingurita produs in 200 ml apa, timp de 15-20 minute, se strecoara si se bea la temperatura camerei.
10. Ceaiul de papadie. Papadia este eficace in lupta cu constipatia atona avand o excelenta actiune depurativa si, datorita fibrelor vegetale pe care le contine, impiedica acumularea nedorita de glucoza. Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae (ex. margarete, cicoare) pot fi sensibile si la aceasta planta. Infuzia din papadie: infuzati 4 pâna la 10 g de frunze uscate în 150 ml de apa fierbinte timp de 5 -10 minute. Consumati ceaiul de 3 ori pe zi.
Cum se prepara ceaiurile pentru constipatie?
Ceaiurile din plante pot fi preparate cu flori proaspete sau uscate, frunze, seminte sau radacini, adaugand apa clocotita peste acestea, apoi acoperind cescuta cu o farfurioara pentru a lasa cateva minute sa se inmoaie.
Ceaiurile pentru constipatie: recomandari
Este indicat sa folosim apa proaspata si vase din fonta sau din otel inoxidabil, nu din aluminiu. Nu trebuie sa depasim cantitatile recomandate pentru preparare deoarece pot cauza reactii adverse, dar pot conduce si la dependenta (consumate pe termen mai lung de 10 zile). Perioada cea mai indicata de consum a ceaiurilor pentru constipatie este intre orele 5:00 si 7:00, perioada de stimulare a intestinului gros. Aceste ceaiuri pot fi consumate si alaturi de sucuri si apa in decursul unei zile pentru a obtine un efect optim.
Nu in ultimul rand este necesar sa retinem faptul ca toate aceste ceaiuri sunt indicate pentru un termen scurt, constipatia fiind in general cauza unui stil de viata defectuos. Pentru a imbunatati tranzitul intestinal pe termen lung se impune un regim alimentar adecvat urmat la recomandarea medicului specialist, dar si exercitiu fizic regulat.
Surse:
www.medicina-naturista.ro
www.livestrong.com
www.enaturalhealing.com
www.formula-as.ro