- Glicemia
- Despre glicemie
- Valori normale ale glicemiei
- Tabelul cu valorile glicemiei la adulți
- Valori ale glicemiei în sarcină
- Valori glicemie la copii
- Valori glicemie din deget
- Hiperglicemie
- Glicemie crescută din cauza stresului
- Hiperglicemia și diabetul
- Ce trebuie să faci când ai glicemia mare
- Diabet zaharat tip 2: valori glicemie
- Hipoglicemie
- Hipoglicemia și diabetul
- Menținerea glicemiei în limite normale
Glicemia
Nivelul de glucoză din sânge este desemnat drept glicemie în termeni medicali și constituie cantitatea de zahăr prezentă în sângele uman. Corpul este capabil în mod natural să regleze nivelurile glucozei din sânge ca parte din homeostaza metabolică.
Cu unele excepții, glucoza constituie sursa primară de energie pentru celulele corpului, iar lipidele din sânge (sub forma de grăsimi și uleiuri) sunt un depozit compact de energie. Glucoza este transportată de la intestine la ficat sau în corp prin intermediul celulelor sanguine și devine disponibilă pentru asimilare celulară prin hormonul insulină, produs de corp în special în pancreas.
Despre glicemie
Nivelurile glicemiei sunt în general mai scăzute dimineața, înainte de prima masă a zilei (este folosit termenul de glicemie a jeun) și cresc după mese timp de o oră sau două cu câteva unități. Un nivel al glicemiei în afara intervalului de referință poate constitui un indicator al unei afecțiuni medicale. Un nivel crescut în mod constant, și vorbim aici și de valori glicemie după masă, poartă denumirea de hiperglicemie, în timp ce un nivel redus poartă denumirea de hipoglicemie.
Diabetul este caracterizat de valori glicemie mai mari, o hiperglicemie persistentă și poate apărea din mai multe cauze; reprezintă cea mai frecvent întâlnită afecțiune legată de un eșec al echilibrării nivelului glicemiei. Un aport de alcool determină o screștere bruscă în glicemie, ulterior determinând o scădere la fel de bruscă; de asemenea, și anumite medicamente cauzează variații ale glicemiei.
Citește și: Glicemie: valori normale
Valori normale ale glicemiei
Standardul internațional de măsură pentru valori glicemie normală, adică nivelul de glucoză din sânge, este în termeni de concentrație molară, respectiv mmol/L sau în mg/dL. Intervalul normal de referință poate varia destul de mult de la un laborator la altul deoarece există o serie de factori care influențează. Mecanismul homeostatic al corpului, atunci când funcționează normal, restabilește nivelul glicemiei la un interval restrâns de 4,4 până la 6,1 mmol/L (79,2-110 mg/dL).
Un nivel normal al glicemiei a jeun pentru non-diabetici trebuie să se situeze între 3,9 și 5,5 mmol/L (70-100 mg/dL), cu o medie normală a glicemiei de aproximativ 5,5 mmol/L (100 mg/dL), însă după cum am spus nivelul glicemiei este fluctuant pe durata zilei. Persoanele care nu suferă de diabet trebuie să aibă o valoare sub 6,9 mmol/L (125 mg/dL), iar cele care au diabet trebuie să aibă o valoare cuprinsă între 5,0-7,2 mmol/l (90-130 mg/dL) înainte de mese și mai puțin de 10 mmol/L (180 mg/dL) după mese, conform glucometrului.
Vârsta este și ea un factor important pentru valori glicemie la adulți, acestea crescând direct proporțional cu aceasta, adică va crește cu 10mg/dl la fiecare decadă peste 40 de ani.
Tabelul cu valorile glicemiei la adulți
În pofida intervalelor variabile dintre mese sau gustări încărcate cu carbohidrați, nivelurile glicemiei tind să rămână în gama normală. Totuși, la scurt timp după masă, nivelul glicemiei poate crește, la non-diabetici, temporar până la 7,8 mmol/L (140 mg/dL) sau chiar mai mult. Pentru diabeticii care încearcă să mențină glicemia sub control strict, Asociația Americană a Diabetului recomandă un nivel al glicemiei după masă de mai puțin de 10 mmol/L (180 mg/dL) și un nivel al glucozei din plasmă de 3,9-7,2 mmol/L (70-130 mg/dL). Cantitatea reală de glucoză din sânge și lichide ale corpului este destul de mică. Astfel, la un bărbat adult care cântărește 75 de kg cu un volum sanguin de 5 l, un nivel al glicemiei de 5,5 mmol/L (100 mg/dL) glucoza cântărește 5 g, mai puțin de două pachețele de zahăr pentru cafea/ceai. O parte din motivul pentru care este atât de puțină se datorează faptului că, pentru a menține un aport de glucoză în celule, enzimele modifică glucoza adăugând fosfat sau alte substanțe în ea.
Valori ale glicemiei în sarcină
La gravide glicemia este mai mică, deoarece aportul de energie al fătului este dat de glucoza mamei. Prin urmare, când vorbim de valori glicemie în sarcina, vom avea rezultate cu 15-20% mai mici, de 69-75 mg/dl pe stomacul gol, la trezire si 105-108 mg/dl pâna la două ore după masă sunt valori glicemie normale la femeile însărcinate. De asemenea, glicemia crește după ingerarea de alimente. Dacă dimineața, înainte de masă, la o persoană sănătoasă valorile glicemiei sunt sub 100 mg/dl, la două ore după masă crește și poate ajunge la valori de 140mg/dl.
Valori glicemie la copii
Copiii născuți la termen pot prezenta valori ale glicemiei care variaza în intervalul 45-150 mg/dl. După o săptămână organismul unui bebeluș sănătos va avea toate funcțiile necesare pentru reglarea glicemiei. Astfel, când vorbim de valori glicemie copii,vom avea intervale de referință de 70 si 99 mg/dl pe nemâncate și 70-140mg/dl aleatoriu, cea mai înaltă valoare fiind înregistrată la 1-2 pre după masă. La copiii sub 6 ani se po înregistra valori glicemie mici, din cauza faptului că preșcolarii utilizează mai multă glucoză pe kilogram corp decât adulții. Aceasta la copii se manifestă prin iritabilitate și chiar transpirații, de aici și tantrumurile copiilor. De aceea, de multe ori putem liniști un copil cu o gustare pentru a crește nivelul glucozei. Dacă însă pbservați că aceste stări sunt foarte dese, că greutatea copilului scade drmatic, că urinează des și bea multă apă, dacă glicemia este crescută, atunci trebuie să consultați de urgență medicul diabetolog.
Valori glicemie din deget
Mai ales în cazul diabeticilor este important ca testarea glicemiei să se facă cât mai des. Medicii recomandă ca testarea glicemiei să se facă înainte de masă și la 1-2 ore după masă. Pentru testarea de acest tip este nevoie de un glucometru. Se înțeapă vârful degetului si se presează ușor pentru a obține o picătură de sânge care se aplică pe lamela glucometrului. Aparatul apoi va oferi rezultate de valori glicemie din deget. Acestea, ca și la testul normal de sânge, sunt aceleași ca în tabelul de mai sus și în cel dedicat persoanelor cu diabet. Înainte de a preleva sânge din deget pentru glicemie ia în considerare sfaturile de mai jos:
- Spălați mânile cu apă caldă pentru a stimula circulația.
- Uscați bine mâinile.
- Masează ușor vârfurile degetelor.
- Lasă mâna în jos înainte de înțepare.
- Apasă cu fermitate degetul pe dispozitivul de înțepare.
- După înțepare masează bine degetul către vârf pentru a elibera picătura de sânge.
Hiperglicemie
Dacă nivelul glicemiei rămâne ridicat prea mult timp, corpul suprimă apetitul pentru o perioadă scurtă. Hiperglicemia poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv cu inima, ochii, rinichii și leziuni ale nervilor. Cea mai frecventă cauză a hiperglicemiei este diabetul, pentru monitorizarea acestuia fiind recomandată medicație anti-diabetică; de asemenea, sunt necesare modificări ale alimentației și implementarea exercițiului fizic. Este posibil ca nivelul glucozei a jeun să fie mai mare decât cel postprandial în cazul multor persoane sănătoase; în cazul lor trebuie verificată rezistența la insulină (există posibilitatea de a dezvolta diabet). Desigur, se impune repetarea analizei respective pentru acuratețe.
Glicemie crescută din cauza stresului
Stresul puternic poate fi declanșatorul dezvoltării diabetului. Mai multe studii au demonstrat că în perioade de criză economică sau socială numprul de persoane diagnosticate cu diabet a crescut.
”Am observat această relație între stres și diabet la pacienții mei. Într-un interviu cu unii, s-a dovedit că boala s-a dezvoltat după moartea unei persoane dragi, un incendiu în casă și alte situații stresante severe. În timpul stresului sever, o cantitate mare de adrenalină și cortizol este eliberată în sânge. Acești hormoni, spre deosebire de insulină, cresc, nu scad nivelul glicemiei”, spune Dr. Tatyana Konovalova.
Prin urmare glicemia crește în urma unei emoții puternice, deci stresul va ridica valorile glicemiei. Medicii chirurgi știu că valorile glicemiei pacientului înainte de operație pot crește din cazua stresului operației care urmează. Mai mult, la terapie intensivă, 90% dintre pacienți înregistrează valori mari ale glicemiei, o hiperglicemie care dispare spontan după ce pacientul revine la viața normală. Stresul este, prin urmare, nu numai o cauză a glicemiei ridicate, dar poate fi și un declanșator al diabetului, dacă perioada stresantă este îndelungată și glicemia oscilează de la valori mici la valori foarte mari foarte des. Pacienții care sunt supuși la fluctuații constante ale glucozei din sânge au un risc de trei ori de a dezvolta complicații grave, pentru că fluctuațiile bruște și violente pot perturba metabolismul țesutului normal. Chiar dacă stresul glicemic scade semnificativ, uneori apar daune ireversibile pentru organe.
Hiperglicemia și diabetul
Există numeroși factori care pot agrava hiperglicemia deja existentă la persoanele cu diabet. Printre acestea se numără:
• Consumul de prea mulți carbohidrați
• Prea mult stres
• Prea puțină insulină sau prea puține medicamente pentru diabet
• Mai puțină mișcare ca de obicei
• Interferența tratamentului de diabet cu alte tratamente (precum acelea cu steroizi de
exemplu)
Simptomele care arată prezența valorilor prea ridicate ale glicemiei în caz de diabet sunt:
• urinare frecventă
• sete excesivă
• apetit crescut
• vedere încețoșată
• scădere în greutate
• stare de oboseală permanentă
• vindecare lentă a rănilor
Printre complicațiile care pot surveni în caz de hiperglicemie în diabet se numără:
• cetoacidoza diabetică (Se referă la incapacitatea corpului de a utiliza glucoza din sânge, determinându-l să descompună grăsimile pentru energie, ceea ce duce la producerea de substanțe numite cetone. Este mai frecventă la diabetul de tip 1)
• sindromul hiperosmolar diabetic (Apare la pacienții cu niveluri foarte ridicate ale zahărului în sânge și poate provoca deshidratare severă sau chiar comă)
• leziuni ale vaselor de sânge
• distrugerea nervilor
• rinichii pot fi afectați
• deteriorarea vaselor de sânge de la nivelul retinei (ceea ce crește riscul de apariție a pierderii vederii sau orbirii)
• probleme cu oasele sau cu articulațiile
• leziuni la nivelul picioarelor care pot favoriza infecțiile
• infecții ale pielii
• răni care nu se vindecă
• infecții dentare sau gingivale
Ce trebuie să faci când ai glicemia mare
Nivelul glicemiei poate fi scăzut prin alimentație, dar și prin anumite modificări în stilul de viață, sfat valabil atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru cele care suferă de diabet. Iată câteva sfaturi importante dacă vrei să își scadă glicemia:
- Hidratează-te! - Apa minerală și ceaiurile neîndulcite, mai ales ceaiul verde, scad nivelul glicemiei.
- Fă mișcare! - Atunci când organismul este în mișcare consumă energie, deci consumă glucoza din sânge.
- Evită stresul! - Când organismul este stresat produce corticol, care asociat cu glaucagon, un alt hormon crește glicemia. Încearcă să faci yoga, exerciții derespirație sau pur și simplu să stai întins câteva minute sau să tragi un pui de somn.
- Fără alimente cu indice glicemic ridicat! Indicele glicemic indică proporția în care un aliment carbohidrat afectează nivelul glicemiei. Alimentele cu un indice glicemic scăzut sunt produsele din făina integrală, leguminoasele, legumele și anumite fructe.
- Consumă alimente care scad glicemia! Scorțișoara, ghimbirul, aloe vera, boabele de soia, merele, morcovii, pomelo, grapefruit, măceșe, cătină, ardei roșu, toate acestea sunt eficient în a covorî nivelurile glicemiei.
- Ia suplimente cu zinc și crom! Atât cromul cât și zincul au roluri importante în echilibrarea nivelului de glucoză din sânge și în metabolizarea ei.
Va trebui să te adresezi urgent medicului dacă:
• Ai cetoacidoză diabetică (Simptomele ei se referă la: respirație cu aromă de fructe, greață și vărsături, scurtarea respirației, gură uscată, dureri de stomac, slăbiciune, confuzie)
• Nu îți scade glicemia nici după ce iei medicamentele prescrise de medic
• Ai suferit o complicație majoră (precum un accident vascular)
Dacă nu intervin astfel de probleme, va trebui ca medicul să-ți ajusteze tratamentul pentru ca valorile glicemiei tale să revină cât mai apropiate de cele normale.
Ca să previi valorile mari ale glicemiei în caz de diabet, vei lua următoarele măsuri:
• Vei urma cu strictețe tratamentul prescris de medic și dieta recomandată
• Vei încerca să eviți stresul și să te odihnești suficient
• Vei face multă mișcare
Diabet zaharat tip 2: valori glicemie
Când vorbim de valori glicemie diabet tip 2, cele de mai jos nu trebuie să se constituie ca absolute, deoarece pot să difere de la un caz la altul.
Pe stomacul gol | La 1-2 ore după masă | |
Persoane adulte diabetice | sub 100 mg/dl | sub 180 mg/dl |
Femei însărcinate cu diabet preexistent | 60-99 mg/dl | mai putin de 140 mg/dl |
Femei cu diabet gestațional | 95 mg/dl | 120 mg/dl |
Copii diabetici 13-19 ani | 70-150 mg/dl | 90-130 mg/dl |
Copii diabetici 6-12 ani | 80-180 mg/dl | 90-180 mg/dl |
Copii diabetici sub 6 ani | 80-100 mg/dl | 100-200 mg/dl |
Hipoglicemie
Dacă nivelul glicemei scade prea mult, apare o afecțiune potențial fatală denumită hipoglicemie. Simptomele includ letargie, funcționare mentală necorespunzătoare, irascibilitate, tremor, slăbiciune în mâini și picioare, piele palidă, transpirații și în cele din urmă pierderea stării de conștiență. Mecanismul de restabilire a glicemiei în parametri optimi trebuie să fie rapid pentru a preveni consecințele unei glicemii insuficiente. În cazul persoanelor care suferă de diabet, este esențial în acest sens o monitorizare zilnică a nivelului glicemiei atât prin verificări glucometrice, cât și prin respectarea unui stil de viață sănătos.
De reținut faptul că în general este mult mai periculos un nivel prea mic al glicemiei decât unul prea mare, cel puțin pe termen scurt, deoarece glucoza este extrem de importantă pentru metabolism, nutriție și funcționarea corespunzătoare a organelor din corp. Este vorba în special de acele organe care au un rol metabolic activ sau care necesită un aport constant, regulat de glucoză (două exemple sunt ficatul și creierul). În cazul persoanelor sănătoase, mecanismele de reglare a glicemiei sunt în general destul de eficiente și hipoglicemia simptomatică este în general identificată doar la diabeticii ce-și administrează insulină sau alt tratament farmacologic, precum și în malnutriție severă sau malabsorbție sau afecțiuni precum anorexia.
Simptomatologia unui episod hipoglicemic paote varia semnificativ de la o persoană la alta, însă intervenția medicală urgentă este esențială pentru a preveni leziunile creierului și ale altor organe sau chiar decesul.
Citește și: Semne care dezvăluie că ai putea să suferi de diabet
Hipoglicemia și diabetul
Se poate vorbi despre așa ceva când valorile glicemiei sunt mai mici de 70 mg/dL. Printre cauzele care pot sta la baza ei sunt:
• Ai luat prea multă insulină sau alte medicamente din cadrul tratamentului tău
• Ai sărit peste o masă
• Nu ai mâncat
• Ai consumat alcool
• Nu ai avut grijă să mănânci mai mult sau să iei altfel tratamentul odată ce ai avut parte de mai multă activitate fizică
Manifestările hipoglicemiei variază de la cele moderate la cele severe și se referă la:
• stări de slăbiciune
• amețeli
• tremurături
• transpirație abundentă
• apetit excesiv
• stări de anxietate
• insomnie
• slăbiciune musculară
• vorbirea poate fi afectată
• confuzie
• pierderea cunoștinței
• convulsii
• comă
În caz de hipoglicemie, este necesar să mănânci sau să bei rapid ceva care să-ți ridice nivelul zahărului din sânge într-un interval scurt de timp. Iată ce ar trebui să consumi:
• 5-6 bucățele de dropsuri
• 120 ml de suc de fructe natural
• 1 lingură de zahăr, gem sau miere
• 4 tablete de glucoză
De asemenea, dacă ajungi să îți pierzi cunoștința, ar trebui să ți se administreze o injecție cu glucagon (specială pentru a crește nivelul glucozei din sânge).
Pentru a preveni hipoglicemia, ține cont de sfaturile de mai jos:
• Nu sări peste mese
• Ia-ți medicamentele în dozele recomandate, la timp
• Ajustează-ți medicamentele sau ia gustări în plus dacă vei avea o activitate fizică mai susținută
• Monitorizează-ți permanent nivelul glicemiei
• Monitorizează-ți simptomele hipoglicemiei
Menținerea glicemiei în limite normale
Ca să ai parte de un nivel cât mai stabil al zahărului din sânge, ar trebui să ții cont și de aceste recomandări:
- Ai mare grijă la ceea ce mănânci- Consumă proteine de calitate, carbohidrați sănătoși, fibre și grăsimi sănătoase. Toate acestea au rolul de a încetini absorbția zahărului în sânge, te ajută să-ți reglezi apetitul, îmbunătățindu-ți totodată și digestia. Totodată, mizează pe alimente care au rolul de a stabiliza nivelul de zahăr, precum: scorțișoara, oțetul de mere, ceaiul verde etc.
- Înlocuiește îndulcitorii artificiali cu cei naturali, cum ar fi: stevie organică, miere organică, sirop natural de arțar, curmale etc.
- Străduiește-te să te odihnești cât mai mult- Medicii spun că 7-9 ore de somn pe noapte au capacitatea de a te feri de stres, de a-ți ține sub control hormonul apetitului (grelina), nivelul de cortizol și de a nu mai astfel doritoare de alimente care cresc brusc nivelul zahărului din sânge
- Pe cât posibil, vei face zilnic mișcare- Pe termen scurt, exercițiile fizice ajută mușchii să-ți ia câtă glucoză au nevoie pentru a se reface, iar pe termen lung sunt ideale pentru a crește capacitatea organismului de a utiliza corect insulina
- Gestionează-ți cât mai bine stresul - Excesul de stres va duce la creșterea producerii de cortizol, ceea ce va implica și creșterea nivelului de zahăr din sânge
Când spunem valori glicemie de multe ori ne panicăm, pentru că nivelul glucozei din sânge este un prim semn al instalării diabetului. Însă, cu un stil de viață atent, sănătos, cu o alimentație echilibrată și 30 de minute de mișcare pe zi putem preveni diabetul și ne putem asigura că valorile glicemiei rămân în limite normale.
Surse:
https://en.wikipedia.org; http://healthiack.com; www.diabetes.org , https://draxe.com, https://www.mayoclinic.org,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/311204.php
Surse foto: pixabay.com, istockphoto.com