Informații despre valorile normale ale glicemiei
Cantitatea de glucoză (un tip de zahăr măsurat în mg/dL) din fluxul sanguin se modifică pe durata zilei și a nopții, fiind influențată de o serie de stimuli și mecanisme (aspect important pentru homeostaza metabolică). De asemenea, nivelurile glicemei depind de când, ce și cât de mult mâncați, dar și de efectuarea sau nu a exercițiilor fizice în prealabil. Nivelurile recomandate sau considerate normale dispun de un grad diferit de interpretare pentru fiecare persoană în parte și trebuie discutate în detaliu cu medicul specialist.
În principiu, un nivel normal al glicemiei a jeun (fără niciun fel de aliment timp de 8 ore) se încadrează între 70 și 99 mg/dL. Un nivel normal al glicemiei la un interval de 2 ore după masă trebuie să fie mai mic de 140 mg/dL.
Majoritatea persoanelor cunosc faptul că un nivel mare al glicemiei presupune existența diabetului. Însă pentru un diagnostic cert al afecțiunii se impune prezența uneia dintre următoarele: două teste consecutive ale glicemiei egale sau mai mari de 126 mg/dL, orice test al glicemiei care depășește 200 mg/dL, un test HbA1c (hemoglobină glicozilată) care este egal sau mai mare de 6.5% (oferă o medie pe 3 luni a glicemiilor), un test de toleranță la glucoză cu orice valoare care excede 200 mg/dL.
Niveluri recomandate ale glicemiei pe categorii de persoane
Institutul Național pentru Excelență Clinică a oferit câteva repere pentru adulții ce suferă de diabet tip 1, diabet tip 2 și copii cu diabet tip 1. Valorile următoare nu trebuie însă să se constituie într-un îndrumar absolut, putând diferi de la un caz la altul. Astfel, o persoană non-diabetică trebuie să aibă glicemia preprandială (înainte de masă) în intervalul 4.0-5.9 mmol/L și la cel puțin 90 minute după masă sub 7.8 mmol/L, persoanele cu diabet tip 2 trebuie să aibă glicemia preprandială în intervalul 4-7 mmol/L și cea după masă sub 8.5 mmol/L, persoanele cu diabet 1 (inclusiv copiii) trebuie să aibă glicemia preprandială 4-7 mmoL/L și cea de după masă 5-9 mmol/L.
În ceea ce privește copiii, nivelul glicemiei trebuie să se încadreze în următoarele valori: pentru cei cu vârsta de până la 6 ani glicemia a jeun trebuie să fie între 100 mg/dL (5.5 mmol/L) și 180 mg/dL (10 mmol/L), iar glicemia înainte de somn între 110 mg/dL (6.1 mmol/L) și 200 mg/dL (11.1 mmol/L), iar pentru copiii cu vârsta între 6-12 ani, glicemia a jeun trebuie să se încadreze între 90 mg/dL (5 mmol/L) și 180 mg/dL (10 mmol/L), iar glicemia înainte de somn între 100 mg/dL (5.5 mmol/L) și 180 mg/dL (10 mmol/L). Copiii cu vârsta 13-19 ani trebuie să aibă glicemia raportată la valorile specifice adulților.
Cum se măsoară nivelul de glicemie
Glicemia poate fi verificată extrem de simplu, folosind un test de glucoză din plasmă efectuat aletoriu care nu necesită vreo pregătire prealabilă și este folosit în diagnosticul diabetului de tip 1; nivelul normal al glicemiei variază în funcție de când și cât de mult ați mâncat la ultima masă, în general fiind vorba despre 80-120 mg/dL (4.4-6.6 mmol/L) înainte de mese sau la trezire și 100-140 mg/dL (5.5-7.7 mmol/L) la culcare. Apoi, există testul glicemiei a jeun care este realizat la un interval de cel puțin 8 ore fără mâncare (din acest motiv se efectuează de obicei dimineața; un nivel normal este considerat unul mai mic sau egal cu 100 milligrame per decilitru (mg/dL) (5.6 millimoli per litru sau mmol/L). Mai există și posibilitatea efectuării unui test de toleranță la glucoză administrată orală ce implică inițial prelevarea unei mostre de sânge și apoi consumul unei băuturi dulci care conține o cantitate de 75 g de glucoză; apoi trebuie să rămâneți în repaus timp de 2 ore când este din nou prelevată o mostră de sânge. Nu în ultimul rând, există testul HbA1c (hemoglobină glicozilată) pentru diagnosticarea diabetului; acesta nu măsoară în mod direct nivelul glicemiei, însă rezultatul său este influențat de cât de ridicate/scăzute tind să fie nivelele glicemiei pe o perioadă de 2-3 luni (pentru acest test un rezultat normal este considerat sub 42 mmol/mol, prediabet 42-47 mmol/mol, iar diabet 48 mol/mol).
Rezultatele glicemiei a jeun, cea mai des utilizată metodă, sunt gata în decurs de 1-2 ore. Trebuie subliniat faptul că nivelul glicemiei dintr-o mostră de sânge prelevată din venă (valoare a plasmei sanguine) poate diferi puțin de cea verificată cu un glucometru (este prelevat doar puțin sânge din deget). De asemenea, rezultatele pot varia de la un laborator la altul, precum și intervalul de referință (pragul minim și cel maxim între care trebuie să se încadreze glicemia). Nu în cele din urmă, medicul este cel în măsură să interpreteze rezultatele ținând cont de starea voastră de sănătate, precum și de alți factori. Așadar o valoare care nu se încadreză în intervalul considerat normal poate să nu indice niciun fel de problemă în cazul vostru.
Importanța unui nivel normal al glicemiei
Este important să mențineți valorile glicemiei în normal pe cât de mult posibil deoarece niveluri prea mari pentru perioade lungi de timp cresc riscul apariției unor complicații ale diabetului. Aceste complicații includ printre altele: boli ale rinichilor, ale nervilor, ale retinei, ale inimii, accident vascular cerebral. O mare parte dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite prin mici modificări ale stilului de viață.
O testare regulată a glicemiei și monitorizarea acesteia în cazul în care nu se încadrează în valori normale este necesară pentru a vă menține informați cu privire la evoluția stării de sănătate. De asemenea, este extrem de importantă și cu privire la modul de gestionare al diabetului, în cazul în care suferiți de această afecțiune.
Surse:
www.webmd.com; www.diabetes.co.uk; www.virginiamason.org; http://healthiack.com