Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul

Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul

Corina Naftanaila

Fără doar și poate, stresul este afecțiunea secolului în care trăim. Este pe buzele tuturor și ne face rău, dar este parte din tine. Curios, nu-i așa? Ei bine, da, fiecare dintre noi reprezentăm factorul principal de stres pentru noi înșine. Totul stă în dorința noastră ca lumea să funcționeze într-un anumit mod. Află cum trebuie să gestionezi stresul în aceste vremuri tulburi și care sunt modalitățile prin care poți evita situațiile negative.

Ce este stresul?

Stresul reprezintă presiunea resimțită atunci când ești pus în fața unor decizii importante sau activități solicitante de zi cu zi, fie la locul de muncă, sau în viața personală. Orice aspect perceput ca amenințare pentru bunăstarea personală se transformă în stres, iar efectele acestuia asupra corpului sunt dintre cele mai diverse. Dureri de cap, neliniște, anxietate, stare permanentă de oboseală, lipsa apetitului și incapacitatea de concentrare sunt doar câteva din semnele care îți indică faptul că traversezi o perioadă stresantă.

Totuși, trebuie să știi că stresul nu este în totalitate negativ. De fapt, este mecanismul de apărare al organismului în fața pericolului de orice fel. Astfel, aflăm că există două tipuri de stres: eustres și distres.

  • Eustresul este partea pozitivă. Exemplele de stres “bun”, pozitiv se referă la a planifica o nuntă, la a călători, la a avea un copil, la a cumpăra o casă nouă, la a absolvi liceul, la a te pensiona etc.. Aceste evenimente pot fi stresante chiar dacă le gândim ca fiind etape fericite din viaţa noastră.
  • Distresul este provocarea resimțită de corp. Când ne referim la “distres” ne raportăm la lucruri negative ce provoacă iritare, furie, îngrijorare, culpabilitate şi teamă. Exemple de distres pot fi să îţi pierzi locul de muncă, să divorţezi, să treci prin probleme legislative, să ai probleme financiare sau să te confrunţi cu o boală. De cele mai multe ori, distresul este însoţit de senzaţia că nu mai ai control asupra vieţii tale.

În afară de gânduri, nu este nimic altceva în minte. Mai mult decât atât, gândul este natura minţii”, afirma Ramana Maharshi. Observăm astfel că stresul este o idee pasageră a minții, condiționată de grijă și de modul în care ne percepem singuri. Trebuie să știi că stresul apare atunci când analizezi relații cu cei din jur și evenimentele la care participi. Apare tendița să gândești prea mult, să ramifici informațiile și să-ți imaginezi toate posibilele scenarii negative, lucruri ce se răsfrâng asupra corpului. În condiții de stres poți suferi modificări hormonale și inflamații care îți pot afecta vizibil nivelul de energie și de ce nu, chiar sistemul imunitar.

femeie-stresata

Cum gestionezi stresul?

Am stabilit deja că face parte din tine, iar asta nu înseamnă altceva decât că trebuie să înveți cum să-l controlezi. Cea mai bună modalitate de a acţiona din acest punct de vedere este un regim blând care se adresează holistic stresului prin a hrăni mintea, trupul, emoţiile şi spiritul. Iată câteva strategii care să ne ajute să lucrăm şi să rămânem concentraţi.

Mediația

Există persoane care cred că practică o formă de meditație atunci când stau într-o poziție confortabilă și încearcă să-și elibereze gândurile negative. Ei bine, adevărata meditație este mult mai mult de atât. Nu trebuie să-ți folosești mintea doar pentru a controla sau a elimina factorii stresanți. Meditaţia poate fi o practică a observaţiei asupra lumiii şi a celui care observă. Dacă reușești să realizezi că acela care observă stresul nu reprezintă însuşi sursa principală de stres, atunci reusești să faci faţă punând lucrurile în ordine. Dacă poţi găsi bucurie în viaţa ta, stresul pare să scadă sau chiar să dispară.

Bucuria binecuvântată hrăneşte legătura minte-trup contribuind la îndepărtarea toxinelor care te fac să te simţi apatic sau trist, susţinându-ţi memorarea binecuvântării la nivelul celulelor şi contribuind la echilibrarea hormonilor care guvernează emoţiile. Rezultatul este un sentiment revigorant de energie şi fericire- şi o stare de bine generală. Situaţiile care obişuiau să producă stresul vor fi mai uşor de ţinut în frâu. Te vei regăsi pe tine răspunzând provocărilor vieţii- mari şi mici- cu un suflu nou”, spune David Wolfe.

Exerciții fizice

Există infinit de multe modalități prin care să-ți pui corpul în mișcare, de la dans, fitness, sau lupte de contact, însă specialiștii în Adevărata Stare de Bine sunt de părere că trebuie să ne orientăm spre cele care ne ajută medităm. Astfel, yoga, Tai Chi, Qi Gong, grădinăritul, plimbările lungi sau alte activități care ne solicită fizic, dar ne ajută și să ne punem gândurile în ordine sunt perfecte pentru tine în această perioadă.

Practică gândirea pozitivă și bunătatea

Gândirea pozitivă te ajută să elimini stresul, fără doar și poate. Învață să practici bunătatea și să vezi întotdeauna partea plină a paharului și vei găsi cu siguranță calea spre fericire. Din păcate, nu există o rețetă a fericirii, dar există diverse metode care îți aduc fericirea chiar dacă treci printr-o perioadă dificilă, stresantă, criză personală sau mondială.

Dacă te gândeşti permanent la suferinţele celorlalţi vei ajunge să fii copleşit/ă de un sentiment de neputinţă, chiar de disperare şi să te simţi neputincios/oasă în faţa imensităţii misiunii tale. Când se întâmplă aşa, schimbă această stare orientându-te spre toate calităţile celor care îi ajută pe ceilalţi şi spre toate faptele bune care se fac în lume.

Dedică sincer beneficiile meditaţiei tuturor fiinţelor, gândind aşa: ”Fie ca energia pozitivă generată nu numai de această meditaţie, ci şi de toate acţiunile, cuvintele şi gândurile mele bune, din trecut, din prezent şi din viitor să contribuie la alinarea suferinţelor pe termen scurt şi lung”. Este uimitor cum trăirea unor astfel de sentimente poate să transforme stresul în bucurie”, a spus Matthieu Ricard, medic devenit călugăr budist și numit cel mai fericit om de pe pâmânt.

Ia în calcul lucrurile pozitive: stresul vine ca rezultat al concentrării asupra aspectelor negative ale vieţii- necazuri, ghinion şi/sau temeri. Dar dacă vom face un pas în spate, putem să ne dăm seama că viaţa se află într-o mişcare infinită, iar problemele de azi duc la ceea ce se va întâmpla mâine, fie că este vorba de ceva bine, fie că este vorba de ceva rău.

Toate problemele noastre se leagă de locul spre care ne îndreptăm atenţia. Să îţi fixezi atenţia spre clipa prezentă îţi opreşte mintea din a transmite gândurile de ieri în cele de mâine, proces care înseamnă de fapt anxietate sau grijă.

Dacă nu este o soluţie la o problemă, atunci nu pierde timpul făcându-ţi griji. Dacă există o soluţie la o problemă, atunci nu pierde timpul făcându-ţi griji”, a spus Dalai Lama.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Articolul urmator
Criza existențială: ce este și cum o gestionezi
Criza existențială: ce este și cum o gestionezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Cum reușești să te vindeci după o relație toxică, în funcție de zodie
    Cum reușești să te vindeci după o relație toxică, în funcție de zodie

    După ce ieși dintr-o relație toxică, încrederea și stima de sine au de suferit. În aceste condiții, poți fi tentată să ai o viziune negativă asupra lumii, să nu mai ai...

    Cum afectează stresul fiecare zodie
    Cum afectează stresul fiecare zodie

    Oricare dintre noi se confruntă la un moment dat cu stresul, fie că este vorba despre viața personală, fie că este vorba despre cea profesională. Întrucât avem...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Cum reușești să lași trecutul în urmă, în funcție de zodie
    Cum reușești să lași trecutul în urmă, în funcție de zodie

    Fiecare nativ reacționează în mod diferit la provocările trecutului și percepe noțiunea trecerii timpului în propriul ritm. Să aflăm înpreună cum depășesc cele 12...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Baby Boom Show - o ediţie de succes „ca pe vremuri”
    Baby Boom Show - o ediţie de succes „ca pe vremuri”

    Ediţia de primăvară a Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii şi viitoare mămici care a avut loc între 26 şi 29 mai, s-a încheiat cu succes, la fel ca în...

    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

    Ca orice altă relație din viața noastră, relația cu partenerul trebuie hrănită și îngrijită, ca cea mai prețioasă floare. Uite 7 moduri prin care poți avea grijă de...

    © 2024 Qbebe