Informații despre negi genitali
Negii genitali sunt excrescențe moi care apar la nivelul organelor genitale (sau în regiunea anală); au culoarea pielii sau puțin mai închiși sau gri (partea de vârf seamănă cu o conopidă și se pot simți la atingere netezi sau puțin denivelați - cei din zona rectală au de obicei mai multe protuberanțe) și apar atât la bărbați cât și la femei, fiind extrem de contagioși. O persoană infectată poate avea un grup de negi sau doar unul singur. Nu sunt însă întotdeauna vizibili pentru ochiul uman. Sunt încadrați în categoria bolilor cu transmitere sexuală, având la bază anumite tulpini ale Virusului Papiloma Uman, purtând și denumirea de veruci genitale. Sunt periculoși în special pentru femei deoarece unele tipuri pot conduce la apariția cancerului de cervix și de vulvă.
Din punct de vedere statistic, aproximativ 360 000 persoane dezvoltă această problemă de sănătate; un procent de până la 20% din cei afectați au și alte boli cu transmitere sexuală (sau istoric de boli cu transmitere sexuală).
Cauze pentru negi genitali
Negii genitali se transmit prin activitate sexuală, însă pot apărea la interval de câteva săptămâni de la contactarea infecției (două treimi din persoanele care au avut contact sexual cu un partener infectat dezvoltă în general negii genitali în decurs de 3 luni).
Virusul HPV este cel mai prevalent dintre bolile cu transmitere sexuală (este suficient un singur contact sexual cu o persoană infectată); prin urmare persoanele active sexual sunt cele mai vulnerabile (17-33 ani), dar negii pot apărea la orice vârstă. În perioada copilăriei transmiterea se realizează prin contact manual direct.
Majoritatea cazurilor de negi genitali sunt cauzate, după cum am menționat, de HPV, existând mai mult de 40 de tipuri care afectează organele genitale (în total există mai mult de 100 tipuri). Aceste virus este transmisibil prin contact piele-pe-piele, din acest motiv este considerat boală cu transmitere sexuală. Particulele virale pot penetra suprafețele epidermei și mucoasei prin abraziuni microscopice în zona genitală, care apar în timpul activității sexuale; odată ce celulele sunt invadate de HPV, o perioadă de latență de câteva luni-ani poate apărea, în care nu este niciun semn de infecție.
Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, majoritatea persoanelor active sexual vor contacta virusul la un moment dat în viață, însă diferența constă în faptul dacă virusul conduce la complicații precum negi genitali. Tulpinile cauzatoare ale HPV pot conduce la apariția negilor și pe alte părți ale corpului, putând fi răspândit de la mâini la organele genitale și viceversa; nu trebuie însă confundați cu negii obișnuiți care presupun alte tulpini HPV.
Cei mai mulți negi sunt cauzați de două tipuri specifice de virus: HPV 6 și HPV 1, acestea fiind considerate cu risc redus (dispun de un potențial redus de a cauza cancer). Alte tipuri de HPV constituie cauze cunoscute de modificări premaligne și cancer cervical la femei; HPV 16 este unul dintre cele cu riscul cel mai ridicat, fiind responsabil pentru aproximativ 50% cazurile de cancer cervical. Tulpinile cu potențial cancerigen ridicat sunt denumite oncogene și includ: 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 și 68.
Conform Academiei Americane de Dermatologie există câțiva factori de risc pentru negii genitali: vârsta sub 30 de ani, fumatul, slăbirea sistemului imunitar, un istoric de abuz sexual în copilărie, mama care a avut virusul la naștere.
Simptome pentru negi genitali
La bărbați negii genitali pot apărea în următoarele zone ale corpului: penis, scrot, zona inghinală, coapse, în interiorul sau în jurul anusului și eventual uretra. La femei negii genitali pot apărea în următoarele zone ale corpului: în interiorul vaginului sau anusului (de obicei în zonele umede din labia minora și deschiderea vaginală), în exteriorul vaginului sau anusului, pe cervix. Negii genitali mai pot apărea și pe buze, gură, limbă sau gâtul unei persoane care a avut un contact sexual oral cu o persoană infectată. Uneori pot fi ascunși de păr sau de aspectul interior al pielii prepuțului la bărbați. În general negii sunt prezenți pe mai multe zone ale corpului.Chiar dacă nu poți observa negii genitali, pot apărea simptome precum: scurgere vaginală, prurit (senzație de mâncărime), sângerare după contact sexual (rareori), senzație de arsură sau chiar obstrucție uretrală (când negul este localizat în deschiderea uretrală). Deși de obicei nu asociază durere, pot deveni deranjanți din cauza localizării, mărimii sau a pruritului. Mărimea poate varia de la mai puțin de 1 mm până la câțiva cm unde mai mulți negi conglomerează.
Tratament pentru negi genitali
Deșii negii genitali vizibili dispar adesea cu trecerea timpului, virusul nu poate fi eliminat odată pătruns în organism; nu există un tratament eficient și definitiv încă. Prin urmare sunt șanse să te confrunți cu mai multe erupții în decursul vieții (la 10-20% dintre persoane reapar după 3-4 luni). Este importantă gestionarea simptomelor pentru a preveni transmiterea la alte persoane; poate avea loc chiar și când nu există simptome vizibile. Medicul poate recomanda tratamente topice precum: imiquimod, podofilina și podofiltoxina, acid tricloroacetic. Dacă nu dispar de la sine, poți apela la intervenții precum: electrocauterizare (arderea negilor cu ajutorul curentului electric și necesită anestezie locală), criochirurgie (negii sunt înghețați prin folosirea de nitrogen lichid), tratamente laser (folosit pentru negii care reapar și poate necesita anestezie), excizia (tăierea negilor), injecții cu interferon. Femeile diagnosticate cu negi genitali pot necesita un test Babeș-Papanicolau la 3-6 luni după tratament pentru a urmări schimbările de la nivel cervical (pot apărea modificări precanceroase).
Citește și: Sarcina si nasterea cu HPV
Surse: www.healthline.com; www.emedicinehealth.com; www.nhs.uk