Ce este intoleranta la fructoza
Desi multe persoane nu realizeaza, fructoza este prezenta in aproape tot ceea ce mancam si, cu toate ca este asemanatoare glucozei, se diferentiaza de aceasta. Niciuna nu necesita vreun proces de digestie, problema apare insa la modul in care organismul este capabil sau nu sa le descompuna. Fructoza este absorbita in intestine in mod adecvat doar in cantitate de 25-50g pe masa la persoanele sanatoase. In cazul celor care sufera de intoleranta la fructoza, mai putin de 25g sunt absorbite si au loc reactii chimice prin care se produce hidrogen, dioxid de carbon si metan.
In literatura de specialitate, chiar daca uneori este intrebuintata aceeasi denumire, intoleranta la fructoza poate fi de tip ereditar si mai este cunoscuta drept fructozemie sau deficit in producerea enzimei aldolase B (o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune) sau poate fi cauzata de lipsa celulelor epiteliale de pe suprafata intestinului, varianta mai des intalnita. Ambele se manifesta in mod asemanator, in cazul fructozemiei fiind vorba de aparitia unor complicatii mai grave (potential fatala din cauza afectarii ficatului si a rinichilor).
Specialistii au observat ca persoanele intolerante la fructoza, sufera si de intoleranta la lactoza sau de boala celiaca.
Incidenta intolerantei la fructoza
In cazul celei ereditare, se transmite in cadrul familiei, astfel ca daca ambii parinti detin gena anormala, fiecare din copiii lor va prezenta un risc de 25% de afectare. Boala afecteaza 1 din 20.000 de persoane in statele europene.Diagnosticul intolerantei la fructoza
Testul cel mai des folosit in identificarea intolerantei la fructoza este testul respirator cu hidrogen care depisteaza modificarile amintite anterior la nivel micro-celular (se masoara nivelul de hidrogen pe care bacteriile il elibereaza dupa procesul de digestie in sange si apoi in plamani fiind eliminat prin expiratie). Unele studii indica insa faptul ca acesta nu este concludent si trebuie coroborat cu analiza scaunului si simptomele existente. Examinarea medicala poate evidentia uneori splina si ficatul marite, piele sau ochi galbui, iar testele de sange care pot fi efectuate sunt: teste de coagulare, glicemie (va fi scazuta), testarea acidului uric (va fi marit), testare genetica (extrem de costisitoare) si analiza urinei.In tara noastra mai exista si posibilitatea efectuarii testului York destinat special identificarii diverselor tipuri de intoleranta, inclusiv cea la fructoza, cu ajutorul unui test de sange. Acest test poate fi efectuat si acasa dar are un cost destul de ridicat. Rezultatele vin alaturi de modificari necesare in dieta din partea unor specialisti in nutritie in functie de severitatea intolerantei (are mai multe grade de severitate).
Simptomele intolerantei la fructoza
Simptomele prezente in cazul sau reprezinta principalele cauze ale aparitiei sindromului de colon iritabil.-balonare (de la procesul de fermentatie) si flatulenta
-diaree si/sau constipatie
-reflux
-dureri de stomac (ca rezultat al spasmelor musculare) sau crampe (colici la bebelusi), dureri de cap
-mancarime si iritatii
-acnee si/sau eczeme
-greata si/sau varsaturi
-pofte pentru carbohidrati
-semne ale depresiei (din cauza nivelului scazut de triptofan)
Simptomele mai pot include uneori si: convulsii, letargie, iritabilitate, apetit scazut la copii, probeleme dupa consumul alimentelor cu continut de fructoza
Tratamentul intolerantei la fructoza
Din pacate, in prezent nu exista un tratament curativ, dar pot fi gasite anumite medicamente care convertesc fructoza in glucoza. Acestea nu au o capacitate prea mare de actiune si trebuie masurata cantitatea de fructoza de la o masa pentu a administra dozajul adecvat de medicament. Printr-o alimentatie corecta, excluzand alimentele nocive, manifestarile pot fi tinute sub control. Iata ce anume trebuie sa evitati daca suferiti de intoleranta la fructoza:-alimente si bauturi care contin fructoza, sirop /amidon de porumb, zahar de masa (sucroza) sau pudra, miere, sucuri normale, apa cu arome, sorbitol, bauturi pentru sportivi si lapte indulcit
- fructe de evitat: mere, cirese, pere, mango, piersici, pepene rosu, struguri, caise, fructe confiate, pepene galben, papaya
- ceapa, usturoi, ovaz, mazare, lapte de cocos, sparanghel (contin nivele mari de fructanti)
Alimentele care pot fi consumate fara probleme: carne, oua, lapte (daca nu exista si intoleranta la lactoza), iaurt, branza, nuci, masline, legume cu frunze verzi, broccoli, lamai, unt si ulei, rodii, cartofi, paine, orez alb.
Alimente care trebuie consumate cu moderatie: kiwi, affine, zmeura, banana coapte, portocale, sirop de artar.
In cazul alimentelor procesate, iata care tipuri de zaharuri nu sunt acceptate: sirop de agave, sfecla de zahar, sirop din zahar brun/zahar brun, trestie de zahar, pulbere de roscova, ducitol, indulcitori pentru sucurile de fructe, miere, melasa, polidextroza, sorbitol, xylitol, sirop de artar. Zaharurile acceptate sunt: aspartam, sirop de malt de orz, dextrina, erititol pur, glucoza, polimeri din glucoza, neotam, zaharina.
Complicatii ale intolerantei la fructoza
Pe termen lung, daca malabsorbtia fructozei este severa, pot aparea pofte pentru zahar sau chiar aversiune fata de zahar, proasta absorbtie a mineralelor si vitaminelor conducand la anemie si stare generala proasta, dificultate in cresterea in greutate, slabirea unghiilor, a pielii si a parului, osteoporoza.Din fericire intoleranta la fructoza nu cauzeaza in general probleme prea mari si, cu ajutorul unei diete echilibrate alaturi de o atentie sporita la cumparaturi, putem tine la distanta eventualii factori perturbatori.
Surse:
http://theprimalparent.com; http://en.wikipedia.org; www.sfatulmedicului.ro; http://scdlifestyle.com; www.mayoclinic.com; www.nlm.nih.gov; www.fructosemalabsorptionhq.com