1. Toxiinfecție alimentară
Aceasta apare când savurezi diverse alimente care nu au fost suficient preparate termic sau sunt contaminate cu diverse bacterii. Cel mai adesea, pe lângă deranjamente stomacale precum diaree, apare și o stare de greață și vărsături.
Remediu: corpul încearcă să elimine substanțele nocive pe care le-a ingerat, motiv pentru care este natural să experimentezi scaune diareice, greață și vărsături. În principiu te vei simți mai bine în decurs de 24 de ore. Când corpul tău reia procesul digestiv normal, poți apela la regimul alimentar specific diareic (banane, pâine prăjită, mere coapte etc.) pentru primele zile.
2. Efecte adverse ale medicamentelor
Se presupune că medicamentele te ajută să te simți mai bine, însă unul dintre efectele adverse cele mai frecvente este starea de greață. Antidepresivele, antibioticele și ibuprofenul sunt numai câteva exemple de medicamente care pot cauza greață. Asigură-te că citești cu atenție prospectul înainte de a administra un medicament sau un tratament.
Remediu: cel mai bun lucru pe care îl poți face este să discuți cu medicul care ți le-a prescris și să îi soliciți schimbarea lor. În cazul în care nu este disponibil, poți discuta și cu farmacistul.
3. Arsuri în capul pieptului
Acest tip de arsuri nu au legătură cu inima, așa cum ți-ai putea imagina, ci mai degrabă cu conținutul stomacului care urcă pe esofag. Nu este o senzație deloc plăcută și poate veni însoțită și de o stare de greață.
Remediu: pentru o intervenție rapidă poți să administrezi un antiacid (de preferat să ai aprobarea prealabilă a medicului) și pe termen lung să eviți alimentele acide sau picante, alcoolul și cofeina.
4. Răul de mișcare
Răul de mișcare poate apărea atunci când călătorești cu mașina au pe apă. Este o senzație reală și te poate face să te simți amețit, să experimentezi o stare de greață și chiar să vomiți.
Remediu: pentru o calmare rapidă poți încerca să privești înspre orizont, să nu îți concentrezi privirea pe ecranul telefonului, să te așezi la volan – răul de mașină afectează de obicei doar pasagerii, să bei apă și să respiri aer curat. În cazul în care cunoști existența acestei probleme, poți să iei medicație antivomitivă chiar înainte de a călători pentru a preveni problema.
5. Ulcer
Procesul de ingerare a alimentelor atunci când te confrunți cu ulcer stomacal este dureros și poate fi însoțit de stare de greață.
Remediu: dacă suspectezi că ai un ulcer stomacal, ar trebui să apelezi la medic. Alte simptome care pot să însoțească ulcerul sunt durerea de stomac, scăderea în greutate, refluxul acid cronic, vărsături cu sânge și senzație de plenitudine la scurt timp după masă.
6. Alimentația ta
O situație mai des întâlnită decât ai putea crede, consumul de alimente care nu sunt bine digerate, precum alimente grase sau picante pot cauza greață, la fel ca și consumul de alimente la care ai o alergie.
Remediu: menține un jurnal alimentar și notează când simți starea de greață pentru a descoperi care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți.
7. Sarcina
Atunci când o femeie spune că simte o stare de greață, primul gând care apare în mintea majorității oamenilor este sarcina. Starea de greață apare în primele stadii într-un procent de 50-90% dintre sarcini, vărsăturile fiind prezente în procent de 25-55%.
Remediu: în primul rând efectuează un test de sarcină. În cazul în care este pozitiv, trebuie să mergi la medic pentru consult specializat.
Alți factori care pot cauza starea de rău: durerea intensă, stresul (teama), probleme ale vezicii biliare, enteroviroze, mâncat excesiv, o reacție față de anumite mirosuri, atac de cord, contuzie sau lovitură la cap, tumoare cerebrală, unele forme de cancer, bulimia sau alte tulburări psihologice, gastropareză (golirea lentă a stomacului – la persoanele cu diabet), ingerarea de toxine sau cantități mari de alcool, obstrucție intestinală, apendicită.
De reținut
Toți stimulii care cauzează starea de greață funcționează prin intermediul centrului de vomă din creier, care conferă senzația de greață și coordonează actul fizic de vărsătură.
De obicei vărsăturile nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă pot constitui un semn al unei boli mai grave. Astfel de exemple sunt contuziile, meningita, blocajul intestinal, apendicita și tumorile cerebrale. O altă preocupare o reprezintă deshidratarea; adulții au șanse mai mici de deshidratare deoarece pot depista simptomele sale (sete crescută și buze sau gură uscată).
Momentul în care apare starea de greață sau vărsăturile pot indica cauza. Atunci când acestea apar la scurt timp după o masă, greața sau vărsăturile pot fi cauzate de o toxiinfecție alimentară, gastrită (inflamația mucoasei stomacale), ulcer sau bulimie. Greața sau vărsăturile la interval de 8 ore după o masă pot indica toxiinfecția alimentară. Anumite bacterii din alimente, precum salmonella pot să necesite un timp mai îndelungat pentru a produce simptome. Regula pentru adulți este să meargă la medic dacă vărsăturile persistă mai mult de o zi, diareea și vărsăturile mai mult de 24 de ore sau dacă apar semne de dedhidratare.
Când trebuie să mergi de urgență la medic: dacă starea ta de greață este însoțită de o durere de piept puternică, de o durere intensă de cap și de durere în mâna ta stângă (poate fi vorba despre un atac de cord), dacă nu ai reușit să mănânci sau să bei nimic mai mult de 12 ore, dacă starea de greață nu se ameliorează în decurs de 24 de ore sau timp de mai multe zile și există posibilitatea să fii însărcinată, dacă resimți dureri de cap, gât înțepenit, dificultate în respirație și stare de confuzie, dacă există sânge în vomă, dacă ai o stare de letargie sau confuzie, dacă ai o durere abdominală puternică sau respirație/puls rapid, diaree, dacă remediile de acasă nu funcționează și apare deshidratarea.
Surse: www.cosmopolitan.co.za;www.webmd.com;www.medicinenet.com;www.healthline.com