Informații despre crampe abdominale
Aproape toate persoanele s-au confruntat cel puțin o dată cu crampe abdominale. Majoritatea cauzelor de apariție nu sunt grave și pot fi rapid diagnosticate, respectiv tratate. Totuși, durerea poate fi uneori un semn al unei probleme grave, motiv pentru care este important să puteți diferenția corect simptomele și să identificați momentul pentru a apela la medic.
Termenul de crampe abdominale nu este unul specific și este utilizat pentru a face referire mai degrabă la o serie de simptome și senzații și nu la crampe musculare efective. Este folosit de obicei pentru o indica o durere percepută oriunde în zona abdominală, prin urmare lista de cauze potențiale este una extrem de variată. Organele din abdomen includ stomac, intestin subțire, colon, ficat, vezică urinară și pancreas și probleme sau boli ale unuia dintre aceste organe. Unele cauze specifice tractului gastrointestinal includ: toxiinfecție alimentară, gaze, indigestie, infecții, intoleranță la lactoză, boala inflamatorie intestinală (boala lui Crohn sau colita ulcerativă). Ocazional, durerea poate fi resimțită în abdomen chiar dacă originea ei se află în organele din apropiere, precum plămânii, rinichii, uterul sau ovarele (boală inflamatorie pelviană, endometrioză, complicații legate de sarcină etc.)
Citește și: Dureri de burta in sarcina: informatii importante
Cele mai des întâlnite cauze pentru crampe abdominale
Fie că este vorba despre o durere ușoară, puternică, continuă sau intermitentă, iată care sunt cele mai frecvente cauze: indigestie, contipație, virus stomacal, crampe menstruale, sindromul colonului iritabil, intoxicație alimentară, alergie alimentară, gaze, intoleranță la lactoză, ulcer, boala inflamatorie pelviană, hernie, calculi biliari, pietre la rinichi, endometrioză, boala lui Crohn, infecții de tract urinar, boala de reflux gastroesofagian, apendicită.
Dintre acestea, cel mai probabil este vorba doar despre balonare și gaze. În cazul în care crampele abdominale au apărut recent și sunt însoțite și de diaree, cauza este cel mai probabil gastroenterită (constituie o infecție virală sau bacteriană a stomacului și a intestinelor pe care sistemul imunitar o combate de obicei în decurs de câteva zile). Când crampele sunt severe, însoțite de diaree și de o stare generală foarte proastă (frisoane sau febră) poate fi vorba despre o infecție mai gravă precum intoxicație alimentară.
Trebuie subliniat faptul că există anumite medicamente care au ca reacții adverse crampele abdominale, precum aspirina, medicamentele antiinflamatorii și antipsihoticele.
Simptome când crampele abdominale reprezintă un motiv de îngrijorare
În cazul în care crampele sunt grave, recurente sau însoțite de următoarele simptome, trebuie să apelați la medic cât mai urgent posibil: febră, inabilitatea de a păstra în organism mâncarea ingerată timp de maxim 2 zile, apare o scădere în greutate, experimentați dificultate în înghițire, apar semne de deshidratare, inabilitatea de a defeca (în special dacă sunt prezente și vărsături persistente), durere sau urinare neobișnuit de frecventă, abdomen sensibil la atingere, durerea este rezultatul unei leziuni a abdomenului, durerea persistă mai mult de câteva ore. Aceste simptome pot indica o problemă internă care necesită tratament medical de urgență.
Apelați la serviciul de ambulanță dacă: vomitați sânge, aveți scaune cu sânge sau de culoare negru ca gudronul, experimentați dificultăți în respirație, aveți crampe abdominale și sunteți însărcinată.
Ce pot ascunde crampele abdominale alături de alte simptome
Crampe abdominale cu balonare - gazeCrampe abdominale cu diaree - gastroenterită (când este persistentă poate fi vorba despre sindromul colonului iritabil
Crampe abdominale subite și grave - apendicită, sângerare de la un ulcer perforat, colecistită acută, pietre la rinichi, diverticulită, o întindere/leziune a mușchilor abdominali
Crampe abdominale de lungă durată/recurente - sindromul colonului iritabil, boală inflamatorie intestinală, infecție de tract urinar, constipație, durere menstruală, ulcer, arsură în capul pieptului, reflux acid sau gastrită
Diagnostic pentru crampe abdominale
Deoarece există o multitudine de cauze posibile pentru crampele abdominale, medicul va realiza un examen fizic amănunțit, va analiza simptomele pe care le experimentați și va adresa mai multe întrebări cu privire la tipul de durere resimțit. Iată în mod concret întrebările care vă pot fi adresate:
- Ce tip de durere experimentați? Este răspândită în tot abdomenul sau localizată într-o anumită zonă?
- Unde anume pare localizată în abdomen?
- Este ascuțită și puternică? Seamănă cu o crampă surdă?
- Când apare durerea? Mai degrabă dimineața sau seara? Cât persistă? Apare după ce consumați anumite alimente sau alcool? În timpul menstruației?
- De cât timp aveți crampe abdominale?
- Durerea radiază în partea inferioară a spatelui, umăr, zonă inghinală sau fese?
- Urmați în prezent un tratament sau suplimente din plante?
- Sunteți însărcinată?
- Există activități precum mâncatul sau așezatul pe o parte care ameliorează crampele?
- Ați suferit recent vreo accidentare?
După ce medicul realizează evaluarea, vă poate recomanda o serie de teste pentru identificarea exactă a cauzei, precum teste ale materiilor fecale sau ale urinei, teste sanguine, clisme sau radiografii cu bariu, endoscopie, radiografie, ecografie sau tomografie.
Tratament pentru crampe abdominale
Tratamentul crampelor abdominale depinde de cauză și poate varia de la medicamente pentru inflamație, reflux gastro-esofagian, ulcer, până la antibiotice pentru infecții sau modificări în obiceiurile de viață în cazul crampelor cauzate de anumite alimente sau băuturi. În unele cazuri precum apendicită sau hernie, se poate impune intervenția chirurgicală.
Citește și: Tratament naturist pentru durerile de stomac
Surse:
www.webmd.com; www.medicinenet.com; www.healthdirect.gov.au; www.nhs.uk