Cele mai bune alimente, dacă vrei să potolești o durere de stomac

Cele mai bune alimente, dacă vrei să potolești o durere de stomac

Irina Olteanu - Redactor Senior

O durere de stomac ajunge să reprezinte un disconfort important, prin urmare necesită atenție aparte. Pentru că întotdeauna soluția cea mai bună este reprezentată de o alimentație potrivită, îți indicăm alimentele care te ajută să potolești durerile de stomac. Pe lângă cele de care ai auzit precum pâine prăjită și banane, sunt și unele pe care le vei cunoaște acum.

Fie că este cauzată de stres, de un virus sau de exces alimentar, nu este deloc plăcut să te confrunți cu tulburări digestive. Medicul și directorul de nutriție Jaclyn London este de părere că regula generală în cazul unor probleme la stomac constă în optarea pentru alimente fade. Lista de alimente interzise include lactate, zahăr, grăsimi, alcool, alimente procesate sau îndulcite artificial.

cele mai bune alimente

Cele mai bune alimente dacă vrei să potolești o durere de stomac

Bananele - reprezintă o variantă excelentă deoarece sunt ușor de digerat și nu irită stomacul și tractul gastrointestinal superior, subliniază medicul Julie Upton. Acest fruct bogat în fibre menține funcționarea optimă a sistemului digestiv și ajută în tratamentul diareei; prin conținutul de vitamina B6 reduce balonarea cauzată de retenția de lichide, iar magneziul ajută la relaxarea musculară.

Pâinea prăjită albă - atunci când ai stomacul gol și te confrunți cu o stare de greață, aceasta se va agrava deoarece nu există nimic care să absoarbă acidul din stomac. Medicul Julie Upton recomandă să apelezi la pâine albă prăjită sau la covrigei la interval de câteva ore deoarece amidonurile acestea simple din compoziție nu au fibre, proteine și grăsimi, prin urmare încetinesc digestia și stau mai mult timp în stomac. Această recomandare face parte din așa-numita dietă BRAT, standardul pentru alimentația în caz de diaree sau greață acută.

Orezul - orezul alb este plin de mangan și este ușor digerabil, la fel ca bananele. Acest aliment ajută la căptușirea mucoasei intestinale și la calmarea durerilor de stomac prin absorbirea toxinelor din sistemul digestiv. 

Ouăle - sursele de proteine bogate în grăsimi precum carnea procesată/carnea roșie și alimentele prăjite pot cauza reflux, în special dacă abuzezi de ele seara, este de părere medicul Jaclyn London. Ouăle sunt o alternativă ușor de digerat și ușoară pentru a întruni necesitățile de proteine fără a te simți prea plin într-un timp rapid. 

Ovăzul - atunci când apelezi la cereale integrale, poți calma problemele digestive și poți preveni probleme intestinale ulterioare. Fibrele solubile din ovăz extrag apa din sistemul digestiv și transportă alimentele prin corp, subliniază medicul Jaclyn London. Obiectivul zilnic de consum se încadrează în 25-35 grame de fibre, fără a exagera. Atât foamea cât și supraalimentația pot agrava greața, balonarea, durerea abdominală și meteorismul.

Roșiile - acestea fac parte din categoria de alimente prebiotice - cereale integrale, linte, nuci și semințe și pot furniza bacterii benefice în sistemul gastrointestinal. Prin stimularea microbiotei instestinale, prebioticele stimulează imunitatea intestinală, previn inflamația, diareea și alte probleme digestive, conform unei cercetări din anul 2013. În categoria aceasta se mai includ ceapă, sparanghel, grâu, cicoare.

Alimente bogate în probiotice - uneori durerile de stomac sunt cauzate de disbioză, un dezechilibru în tipul/numărul de bacterii din intestine. Prin urmare, dacă consumi alimente bogate în probiotice (bacterii benefice), poți corecta dezechilibrul și reduce simptomele de gaze, balonare și scaune neregulate. Aceste alimente includ: iaurt, zer de lapte și kefir.

cele mai bune alimente

Cartofii dulci - alimentele care sunt bogate în calciu, magneziu și potasiu ajută la reducerea balonării prin echilibrarea sodiului. În plus, conform cercetărilor, dietele care conțin nutrimentele menționate au determinat o dimensiune mai mică a taliei în cazul celor predispuși genetic să prezinte o greutate suplimentară în secțiunea mediană a corpului. Pe lângă cartofi dulci, adaugă avocado, portocale și spanac pentru a preveni balonarea.

Ghimbirul - fie că este vorba despre ceai preparat din această plantă sau de suplimente, ghimbirul s-a demonstrat că ajută la ameliorarea stării de greață și a vărsăturilor. Este deseori recomandat în calmarea grețurilor matinale și în starea de greață indusă de chimioterapie, subliniază medicul Julie Upton. Nu se cunoaște pe deplin mecanismul său de funcționare, însă se consideră că reglează sistemul nervos de la nivelul stomacului și accelerează ritmul său de golire. Deși este sigur pentru adulți, nu trebuie folosit în cazul problemelor gastrointestinale ale copiilor. De asemenea, nu este bine să depășești 5 g pe zi (poate cauza arsuri, crampe și diaree).

Semințele de in - sunt semințe mici și fibroase care ajută la reglarea tranzitului intestinal și ameliorează constipația și durerea abdominală. Constipața cronică este definită drept mai puțin de 3 scaune pe săptămână și este asociată cu durere și disconfort abdominal. Aceste semințe, consumate zilnic, pot ajuta în cantitate mică (în caz contrar pot provoca diaree). Studiile animale au demonstrat că pot preveni ulcerele de stomac și reduc spasmele intestinale.

Papaya - poate îmbunătăți digestia și poate fi eficace în ulcere și paraziți. Acest fruct tropical conține papaină, o enzimă puternică care descompune proteinele din alimente, făcându-le ușor de digerat și de asimilat. Unele persoane nu produc anumite enzime în mod natural, prin urmare au nevoie de suplimentare. Studiile ce au vizat papaya au demonstrat că reduc constipația și balonarea, pot preveni ulcerul și semințele sale pot elimina paraziții intestinali.

Apa - problemele digestive precum constipația apar adesea în urma deshidratării. Din acest motiv este important să consumi băuturi neîndulcite precum ceai (pentru probleme digestive este indicat cel de mușețel - calmează vărsăturile și disconfortul abdominal sau de mentă - ideală pentru sindromul de colon iritabil), apă minerală, care vor ajuta la buna funcționare a tranzitului intestinal. Majoritatea persoanelor necesită minim 8 căni de apă pe zi.

Cafeaua - în cazul în care problemele cu stomacul se datorează constipației, Jaclyn Lndon este de părere că o cană de cafea la prima oră a dimineții poate ajuta. Cofeina alături de antioxidanții din plante specifici cafelei te pot ajuta să ai un tranzit intestinal regulat. Evită băuturile cu cofeină dacă ești sensibil la aceasta, resimți greață sau reflux care nu are legătură cu constipația.

Citește și: Tratament naturist pentru durerile de stomac 

Surse: www.goodhousekeeping.com; www.healthline.com; www.thisisinsider.com

Articolul urmator
Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete
    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete

    Cartofii au fost mult timp un element de bază în bucătăria românească, fiind folosiți într-o varietate de feluri de mâncare. Dintre numeroasele moduri...

    Morcovi pentru iarnă: cele mai bune idei de păstrare
    Morcovi pentru iarnă: cele mai bune idei de păstrare

    Plini de nutrienți, crocanți și cu gust agreabil, morcovii fac parte dintre cele mai cunoscute și mai apreciate legume întrucât sunt foarte versatili. De aceea, pot fi...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii
    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii

    Cu siguranță ai auzit despre celebrele cristale vindecătoare. Acestea ne pot influența starea de spirit sau chiar sănătatea, ar spune unii. Află care sunt cele mai importante cristale...

    © 2025 Qbebe