Beneficii ale aspirinei despre care nu știai

Beneficii ale aspirinei despre care nu știai

Irina Olteanu - Redactor Senior

Aspirina este un medicament utilizat extrem de des care se dovedește a dispune de nenumărate beneficii mai puțin cunoscute, unele chiar ieșite din comun. Care sunt acestea în detaliu vei afla chiar aici. Bugetul tău va fi extrem de fericit.

În fiecare gospodărie se găsește aspirina. Folosim acest medicament atunci când ne confruntăm cu o durere de cap, febră sau observăm primele simptome ale unei răceli. Aspirina este folosită de multe ori și ca analgezic, dar are și o mulțime de alte beneficii. Află că multe persoane din lume o folosesc pentru a-și trata problemele cardiace și a preveni formarea cheagurilor de sânge; este extrem de eficientă și utilă în acest sens datorită ingredientului său puternic, acidul salicilic. 

Acidul salicilic a fost folosit îndelung ca agent analgezic și antiinflamator și constituie ingredientul cheie din aspirină. Conform unui studiu recent publciat în Analele Oncologiei, administrarea de aspirină poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer. Cercetătorii explică faptul că efectele sale devin vizibile la cel puțin 3 ani după inițierea administrăii, iar unele beneficii apar în decurs de câțiva ani după stoparea terapiei zilnice de administrare. Conform medicului Jack Cuzick, director al Centrului pentru Prevenirea Cancerului de la Universitatea Queen Mary din Londra la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-65 de ani ce au început administrarea aspirinei pentru un timp de minim 10 ani, a existat o scădere de 7% în procentul de cancer și de atac de cord în rândul femeilor și 9% al bărbaților. 

beneficii ale aspirinei despre care nu stiai

Benficii ale aspirinei despre care nu știai

1. Ajută la ciupiturile și la înțepăturile de insecte

Grație proprietăților sale inflamatorii, aspirina poate reduce roșeața, inflamația și durerea asociată ciupiturilor sau înțepăturilor de insecte. Pentru aplicare, umezește o pastilă de aspirină într-o lingură de apă și aplică pe zona afectată timp de câteva minute prin frecare. Senzația de mâncărime va dispărea în numai câteva secunde. Bineînțeles, în cazul în care ești alergic la înțepături de albină/viespe (întâmpini dificultate în respirație, dureri abdominale sau resimți greață) ai nevoie de intervenție medicală imediată. 

2. Tratarea coșurilor
Aspirina face minuni și când vine vorba despre acnee și coșuri. Chiar și persoanele trecute de adolescență se mai confruntă cu câte un coș ocazional. Zdrobește o pastilă și amestecă pudra cu puțină apă (există și varianta de a o amesteca cu suc de lămâie). Apoi aplică pasta pe zona afectată și las-o să acționeze timp de câteva minute înainte de a curăța pielea cu săpun și apă. Se va reduce roșeața iar umflătura va dispărea treptat. Dacă coșul persistă, repetă procedura de câte ori este necesar până dispare. Evită să aplici pasta înainte de expunere la razele solare.
3. Rejuvenarea pielii

Acidul salicilic din aspirină, pe lângă proprietățile de tratare a inflamației și a înroșirii pielii, este capabil să elimine sebumul în exces și celulele moarte care blochează porii epidermei. Trebuie doar să zdrobești 5 pastile de aspirină și să amesteci pulberea cu o linguriță de miere și ¼ cană de apă. Aplică pasta pe piele și las-o să acționeze pentru aproximativ 10 minute înainte de a curăța pielea cu apă călduță. Dacă folosești masca în mod regulat vei reuși să tratezi toate tipurile de probleme ale pielii și să rejuvenezi pielea, de asemenea. Poți aplica această mască zilnic, săptămânal sau lunar, în funcție de necesitățile pielii.

4. Tratează bătăturile
Zdrobește 5 pastile și combină-le cu o jumătate de linguriță de miere și puțină zeamă de lămâie și o jumătate de linguriță de miere. Aplică pasta pe bătăturile dure de pe picioare și învelește-le într-un prosop cald, apoi fixează totul cu folie de plastic. După 10 minute (cât timp aciditatea va înmuia bătăturile) îndepărtează folia, iar efectele te vor suprinde. Pielea va fi mai catifelată, iar pielea moartă mai ușor de îndepărtat. Finalizează tratamentul cu o piatră ponce sau cu o lufă.
5. Elimină mătreața
Datorită calităților de hidratare, acidul salicilic se regăsește în multe loțiuni de spălare a feței, dar și în multe șampoane. Pentru a scăpa de mătreață, spală-ți părul cu 2 aspirine zdrobite amestecate în șamponul pe care îl folosești de obicei. Șamponează părul ca de obicei și clătește după câteva minute (1-2 minute). Apoi spală din nou părul cu șamponul obișnit. În acest fel vei preveni și vei trata mătreața. Aspirina va reduce inflamația scalpului care determină mătreața și ajută la exfolierea scuamelor de pe piele.

beneficii ale aspirinei despre care nu stiai
5. Restabilește culoarea părului
Conform experților, înotul într-o apă clorinată poate avea un efect semnificativ și deseori neplăcut asupra culorii părului dacă acesta este vopsit într-o nuanță deschisă. Nu trebuie să te îngrijorezi deoarece îți poți redobândi culoarea inițială prin dizolvarea a 6-8 pastile de aspirină într-un pahar de apă caldă. Freacă soluția de păr și las-o să acționeze timp de 10-15 minute pentru rezultate optime. Părul tău își va redobândi culoarea, strălucirea și volumul.
6. Elimină petele
Petele de transpirație pot să se dovedească extrem de enervante. Pentru a scăpa de ele, zdrobește pur și simplu 2 pastile de aspirină și amestecă-le cu o cană de apă caldă. Înmoaie zona pătată în soluție timp de 2-3 ore, iar pata va dispărea.
7. Elimină grăsimea de pe cuptor, tigăi și oale
Prepară o pastă de curățat prin amestecarea câtorva aspirine cu puțină apă sau zeamă de lămâie. Apoi freacă obiectul plin de grăsime cu aceasta, iar mizeria și grăsimea vor dispărea ca prin farmec.
8. Prelungește durata de viață a florilor
Pentru a ajuta florile proaspăt tăiate să reziste mai mult în vază, adaugă o tabletă zdrobită de aspirină la apa din vază. Acest truc funcționează în special cu trandafiri, făcându-i să reziste mai mult și în condiții mai bune. Conform profesorului de botanică Judy Jernstedt, acidul salicilic reduce producția de etilen și astfel senescența este întârziată, iar florile trăiesc mai mult. Proprietăție anti-fungice ale acidului salicilic dizolvat în apa din vază poate încetini dezvoltarea mucegaiului care pătrunde în tulpină și poate leza țesutul florilor.

Surse:
www.lifecoachcode.com; www.cuisineandhealth.com; http://onedio.co

Articolul urmator
Hamei: beneficii și utilizări
Hamei: beneficii și utilizări

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

    Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    Ardei iute: beneficii și contraindicații
    Ardei iute: beneficii și contraindicații

    Există într-o multitudine de culori, arome, mărimi, dar cel mai important, diferite niveluri de iuțeală. Foarte versatili în bucătărie, ardeii iuți vin la pachet cu o...

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    © 2025 Qbebe