Ce intelegem prin astenie
Termenul de „astenie" provine din limba greacă, însemnând „lipsă de forță". De aici a fost formulată definiția asteniei de primăvară, aceasta reprezentând o stare de oboseală și de slăbiciune fizică și mentală, instalate odată cu venirea primăverii.
Este o afecțiune ce se manifestă, de obicei, în intervalul martie-mai și poate afecta nu numai persoanele adulte (mai ales cele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 ani), dar și adolescenții și chiar copiii.
Cauzele asteniei
Printre cauzele ce ar determina apariția acestei afecțiuni se numără:
1.Un deficit în balanța hormonală, cauzat de creșterea bruscă a nivelului de lumină naturală
Conform experților, în timpul toamnei și iernii nivelul mai scăzut de lumină a soarelui influențează producerea de serotonină (responsabilă cu buna-dispoziție), în sensul în care acesta este la niveluri reduse. De asemenea, lumina soarelui este responsabilă și de producerea de melatonină (acest hormon răspunde de inducerea stării de somn), iar în anotimpul rece aceasta s-a produs în cantități mai mici. În schimb, odată cu venirea primăverii și creșterea prezenței luminii solare, cantitățile de melatonină și serotonină cresc din nou. Această creștere poate provoca dezechilibre de ordin hormonal, în special în rândul femeilor (s-a constatat că femeilor le este mai dificil decât bărbaților să-și adapteze organismul schimbărilor aduse de vremea schimbătoare de primăvară).
2. Scăderea nivelului de „beta-endorfine" din organism
Aceștia sunt hormoni care, atunci când au un nivel ridicat sau mediu contribuie la o stare de bine, de calm. În schimb, dacă le scade nivelul, provoacă stări de anxietate sau de tristețe. Medicii au remarcat că aceste fluctuații de nivel se produc mai ales primăvara, ceea ce poate conduce într-adevăr la apariția asteniei.
3. Adoptarea unei diete necorespunzătoare
Specialiștii au remarcat faptul că cei ce au o dietă bogată în zaharuri, carbohidrați și grăsimi „rele" vor fi mai predispuși să se confrunte cu astenia de primăvară, întrucât le lipsesc din alimentație acele elemente care i-ar putea ajuta să treacă mai ușor peste stările de epuizare și slăbiciune. Mai exact, este vorba de bogăția de vitamine și minerale (cum ar fi vitamina C, fierul, magneziul etc.) ce ne pot susține organismul în adaptarea la schimbările aduse de instalarea primăverii.
4. Alergiile
Acestea pot fi frecvente primăvara din cauza creșterii prezenței polenului și prafului. Firește, alergiile contribuie și ele la o stare generală alterată, ce va accentua și mai mult anumite stări de somnolență și slăbiciune care, așa cum vom vedea, sunt specifice asteniei de primăvară.
Citește și: 5 probleme de sanatate cand vine primavara
Simptomele asteniei
Intensitatea acestora depinde, conform specialiștilor, de mai mulți factori, precum: sexul (așa cum s-a precizat și mai sus, femeile sunt mai predispuse la astenia de primăvară din cauza fluctuațiilor mai frecvente de la nivel hormonal), starea de sănătate în general (cercetările au scos în evidență că cei ce suferă, de exemplu, de boli cronice, vor resimți mai acut manifestările asteniei), cât de activi suntem (cei activi sunt mai puțin predispuși stărilor de epuizare decât cei sedentari și, implicit, fac față mai ușor unei eventuale astenii de primăvară) etc..
Cele mai cunoscute simptome ale asteniei de primăvară sunt următoarele:
• stare de oboseală și de epuizare, prezentă pe o durată mai mare de timp (în anumite perioade poate fi resimțită chiar zilnic)
• senzația că orice mișcare presupune un mai mare efort
• senzația de nesiguranță în efectuarea anumitor mișcări
• stări de amețeală (moderate ca intensitate)
• stare de tristețe inexplicabilă (se poate ajunge până la stări depresive)
• stări frecvente de agitație
• iritabilitate
• somnolență sau, dimpotrivă, insomnie
• lipsa poftei de mâncare
• unele pierderi de memorie și scăderea capacității de concentrare
• tensiune arterială mai scăzută ca de obicei
• dureri de cap
• dureri la nivel muscular și/sau dureri de oase
• scăderea interesului pentru activitatea sexuală
Tratamentul asteniei
De cele mai multe ori, simptomele asteniei de primăvară pot fi ținute sub control și se vor ameliora fără prea mare dificultate dacă ne străduim să urmăm câteva sfaturi simple.
Dar în cazul în care observăm agravarea unor simptome, trebuie să știm că ele pot ascunde o afecțiune mai gravă și că este neapărat necesar să cerem sfatul medicului.
Iată cum putem să ne tratăm chiar acasă pentru a putea scăpa de neplăcutele simptome provocate de astenia primăvară:
1. Să încercăm să petrecem cât mai mult timp în aer liber
Efectuarea unor exerciții fizice simple, jogging-ul sau orice altă activitate fizică de intensitate moderată ne poate oferi energia necesară pentru a putea trece mai ușor peste această afecțiune de sezon. În plus, specialiștii ne asigură că și simplele plimbări în aer liber ne pot ajuta să ne confruntăm cât mai puțin cu stările de oboseală sau cu stările depresive, dându-ne o stare generală de bine.
2. Este recomandat să ne odihnim suficient
Experții ne sugerează să ne respectăm programul de odihnă, încercând să ne culcăm seara cam la aceeași oră.
Indiferent de cât ocupați am fi, va trebui să reușim să dormim cel puțin 7 ore pe noapte, astfel încât să putem recupera din energia pierdută.
Citește și: Cate ore trebuie sa doarma o mama buna?
3. Să fim atenți la dieta urmată
Este necesar să avem o dietă cât mai bogată în substanțe nutritive pentru a ne revigora organismul după iarnă.
Așa cum s-a precizat și mai sus, este ideal să avem o dietă bazată pe cât mai multe fructe, legume și lactate, în loc să consumăm alimente pline de „grăsimi rele", zaharuri și carbohidrați.
Totodată, nu uitați nici de consumul sucurilor de fructe și de legume, alături de ceaiuri (cum ar fi ceaiul verde), care vă pot ajuta să vă recăpătați vigoarea și să o puteți lua de la capăt în fiecare zi.
4. Nu vă feriți nici de suplimente nutritive sau de alte preparate naturiste
Înainte de a opta pentru unul din aceste remedii, este preferabil să țineți cont de sfatul unui medic, al unui farmacist sau al unui fito-terapeut.
Iată ce ați putea încerca pentru a scăpa cât mai rapid de astenia de primăvară:
• Luați vitamine pe bază de fosfor, fier, magneziu și cupru
|
|
• Consumați drojdie de bere- Aceasta conține vitamine din complexul B, numai bune pentru înlăturatea stărilor de epuizare.
• Luați polen- Acesta reechilibrează corpul și energizează
• Îincercați suplimente naturale pe bază de: guarana (are proprietăți antidepresive și stimulează energia organismului), ginseng (îmbunătățeste capacitatea organismului de a face față efortului fizic și mental), eleutherococcus (este o plantă similară ginsengului siberian, îmbunătățeste capacitatea de concentrare, memoria și dă poftă de mâncare) sau ghimbir (acesta îmbunătățeste tonusul organismului și ne dă o stare de bine).
Ce credeți, voi vă veți confrunta în acest an cu astenia de primăvară?
Surse:
www.about-health-problems.com; www.eiuifc.com; www.healthdefine.com; www.myhealthycouture.com; www.shawellnessclinic.com; www.womenhealthzone.com