Afecțiuni ale urechii în sezonul rece și cum le prevenim

Afecțiuni ale urechii în sezonul rece și cum le prevenim

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există o serie de cazuri care pot influența apariția unor afecțiuni ale urechii. Cele mai multe persoane se gândesc la ereditate, vârstă, respectiv sistem imunitar, dar nu iau în considerare factorii de mediu, precum expunerea la vreme rece. Iată ce afecțiuni ale urechii pot apărea toamna și iarna și ce trebuie să facem pentru ale preveni.

Afecțiuni ale urechii în sezonul rece

- urechea surferului (diferită de urechea înotătorului). Persoanele expuse la temperaturi scăzute și la o vreme rece au nevoie să acorde o atenție specială urechilor. Astfel, după perioade lungi de timp petrecute în zăpadă, frig și umezeală poate apărea o afecțiune denumită exostoză (deși apare și la cei care practică surfing, nu sunt singurii afectați). Este caracterizată prin excrescență osoasă anormală ce se formează în interiorul canalului auditiv (mai exact în osul ce înconjoară canalul auditiv), blocându-l și împiedicând auzul; crește de asemenea și riscul de infecție deoarece se acumulează lichid și impune intervenție chirurgicală. Primele simptome pot include senzație de apă în interiorul urechii și infecții repetate ale urechii

- infecții ale urechii, cunoscute sub denumirea medicală de otite. Din cauza temperaturilor atmosferice scăzute, este limitată circulația aerului. Când petreceți un timp îndelungat afară pe perioada iernii crește riscul de a dezvolta o infecție a urechii. În medie, un om dezvoltă cel puțin 1-2 infecții localizate în ureche pe durata vieții; infecțiile repetate pot însă să devină o problemă gravă, cauzând pierderea auzului. Organizația Mondială a Sănătății include infecțiile cronice ale urechii printre principalele cauze responsabile de pierderea auzului. Simptomele specifice acestora includ durere la nivelul urechii, senzație de presiune/plenitudine în ureche, scurgere din ureche, stare generală proastă, vărsături, diaree și pierderea auzului la urechea respectivă.

afectiuni ale urechii in sezonul rece
- degerături. Este binecunoscută problema degerăturilor, specifică extremităților (degete, nas și urechi); acestea sunt caracterizate de piele cu aspect palid, gri și chiar cu bășici. Persoana afectată se poate plânge de amorțirea zonei sau de senzație de arsură intensă. Pentru remedierea problemei trebuie acoperită zona cu un material cald sau cu apă caldă (nu fiebinte), fără a freca și administrarea unor lichide calde. Dacă persistă un timp mai lung de câteva minute, trebuie să apelați la medic.
- vremea rece poate afecta aparatele auditive. O expunere îndelungată la temepraturi mici influențează și performanța dispozitivelor auditive, prin urmare cei care le poartă trebuie să le acorde o atenție specială în această perioadă. După cum știți, iarna este afectată funcționarea bateriilor de la autoturisme, a telefoanelor și a altor tipuri de electronice; aparatele auditive care funcționează cu baterii pot fi influențate și ele. De asemenea, se formează picături de condens când se trece de la un mediu umed și rece la unul cald; aceste picături se depun pe aparatul auditiv și îl pot deteriora.

Medicul SK Kanaujia din cadrul Spitalului Lala Lajpat Rai afirmă că "cel mai comun anotimp pentru infecții ale urechii este sezonul ploios, dar se observă o creștere în ceea ce privește infecțiile urechii pe perioada iernii. Se întâmplă acest lucru deorece sunt prezente mai multe virusuri în aer în sezonul rece. Aceste virusuri facilitează creșterea bacteriilor care determină gripa și infecțiile virale ce afectează în final urechile. În plus, în timpul iernii secreția de mucus din sinusuri este crescută. Astfel, dacă infecțiile care afectează gâtul și nasul sunt lăsate netratate pot conduce la infecții ale urechii."

Citește și: Otita la copii: cauze, simptome, tratament

Prevenirea afecțiunilor urechii în sezonul rece

Pentru a preveni instalarea infecțiilor din sezonul rece, în primul rând este bine să limitați, pe cât posibil, timpul petrecut în exterior. Apoi, dacă este inevitabil să ieșiți afară, ar trebui să purtați căciulă, bentiță pentru urechi (sub formă de căști protectoare) și alt echipament necesar (în cazul practicării unui sport de iarnă).

Persoanele care folosesc aparate auditive ar trebui să urmărească ca acestea să fie complet încărcate de acasă sau să poarte la îndemână un set de baterii de rezervă când călătoresc. Pentru a preveni condensul de pe aparatul auditiv, există un dispozitiv special de uscare similar unui foehn (destinat aparatelor auditive).

Nu uitați de regulile de igienă; spălați-vă des pe mâini, în special după ce veniți de afară, înainte de masă și după folosirea toaletei. Nu fumați și nu stați în preajma fumătorilor (fumatul pasiv crește riscul de infecții ale urechii).

Dacă s-a instalat deja o infecție la nivelul urechii, durerea va fi agravată când apare expunerea la aer rece. Din acest motiv este important să nu ieșiți cu urechile descoperite pe perioada convalescenței și să tratați din timp orice viroză respiratorie; chiar și o banală răceală poate cauza o infecție a urechii. Specialiștii avertizează asupra folosirii remediilor din casă în scop de tratament; acestea pot agrava infecția și pot determina chiar complicații.

De asemenea, atunci când folosiți un bețișor de ureche, trebuie să curățați cu grijă doar suprafața externă a urechii. Canalul auditiv (cel aflat în interiorul urechii) este extrem de sensibil și poate fi lezat cu ușurință, putând apărea pierderea temporară sau chiar permanentă a auzului.

În final, trebuie să rețineți că nu trebuie să vă autoadministrați medicamente, mai ales antibiotice (poate apărea rezistența la antibiotic). Dacă durerea de ureche se agravează, este însoțită de febră, durere de cap, amețeală, inflamație în jurul urechii, tresărirea mușchilor faciali, este esențial să fiți consultați de medic.

 

http://magazinvavianpharma.ro/protectia-si-igiena-urechii/otospoon-betisoare-de-urechi-x-100-bucati-348

OTOSPOON - Bețișoare de urechi cu dublă acțiune de curățare x 100 bucăți

Urechea este un organ senzorial delicat. Cerumenul secretat în interiorul ei oferă o protecție naturală. Pentru a nu îl îndepărta în totalitate, este necesară o igienă regulată dar delicată. Cerumenul în exces nu trebuie împins în interiorul urechii, ci trebuie îndepărtat înspre exterior.

Bețișoarele de urechi Quies Otospoon cu dublă acțiune de curățare sunt create special pentru a face acest lucru!

Instrucțiuni de folosire:
• Introduceți ușor capătul în formă de lingură în canalul auditiv extern și în timp ce învârtiți bețișorul, scoateți cu grijă ceara. Nu introduceți bețișorul mai departe de canalul auditiv extern!!! (acest procedeu împiedică împingerea cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară).
• Apoi, folosind capătul din bumbac, curățați partea exterioară a urechii.
Pentru o igienă suplimentară folosiți Docuspray!

Precauții în utilizare: dacă aveți otite repetate sau ați suferit o intervenție chirurgicală în sfera urechii, cereți sfatul medicului înainte de utilizare.

Surse:

http://timesofindia.indiatimes.com;www.hearinginfo.net; https://medlineplus.gov

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    „E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut
    „E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut

    Micuțul Harry venise pe lume de doar două zile atunci când mama sa l-a luat în brațe și a descoperit că nu se mișcă și că temperatura corpului său mic e rece....

    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

    Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

    Sezonul estival vine la pachet cu mai multe schimbări: zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate și vacanțele sunt la tot pasul. Bineînțeles că și copiii răspund la...

    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara
    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara

    Cauți o băutură răcoroasă, făcută în casă? Descoperă în acest articol 8 rețete de ceai rece pe care le poți pregăti oricând și care te vor încânta...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere
    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere

    Perioada pandemiei care a venit cu izolarea copiilor, consumul de substanțe interzise, bullyingul și alți factori sociali determină creșterea numărului de noi pacienți în...

    © 2025 Qbebe