9 motive pentru care trebuie să folosești Aloe Vera

9 motive pentru care trebuie să folosești Aloe Vera

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ești în căutarea unei soluții naturale și eficiente pentru sănătatea ta și a celor dragi, dar ți-ai dori ca ea să reprezinte, totodată, și „rețetă” pentru frumusețe și tinerețe? Din fericire, aceasta este mai aproape de tine decât crezi și este o plantă vestită din cele mai vechi timpuri pentru virtuțile sale tămăduitoare fantastice. Mai exact, este vorba de Aloe Vera, despre care vei descoperi că poate fi valorificată mai ușor decât crezi, astfel încât tu și familia ta să vă bucurați permanent de o stare de bine și de un tonus de invidiat.

Aloe Vera- de ce este considerată planta „minune”

Aloe Vera este foarte bogată în substanțe valoroase, utile atât pentru prevenirea și/sau ameliorarea diferitelor afecțiuni, cât și pentru a conferi frumusețe și vitalitate. Printre cei mai importanți nutrienți pe care îi cuprinde se află:

  • Vitamine- În Aloe Vera se regăsesc în total 11 vitamine, printre ele aflându-se și: vitaminele A, C, E, B12, B9
  • Minerale- Între acestea se află unele esențiale pentru funcționarea optimă a organismului: magneziu, calciu, potasiu, zinc, crom, seleniu, cupru, sodiu
  • Enzime- Aloe Vera conține 8 enzime
  • Aminoacizi- Planta cuprinde 20 dintre cei 22 aminoacizi de care are nevoie organismul uman și 7 dintre cei 8 aminoacizi esențiali
  • Acizi grași- Printre ei se află inclusiv unii care au proprietăți antiinflamatorii și antiseptice
  • O glicoproteină numită alprogen, cu proprietăți antialergice
  • Compuși fenolici cu efecte laxative, dar și analgezice, antivirale și antimicrobiene (precum ar fi aloin și emodin de exemplu)
  • Saponine- Substanțe cu proprietăți antiseptice și de curățare

Cauți un aliat de nădejde pentru sănătatea ta și a celor dragi ?- Mizează pe Aloe Vera

Datorită compușilor prețioși menționați anterior, Aloe Vera aduce beneficii surprinzătoare pentru sănătate și pentru starea de bine. Iată-le pe unele dintre cele mai cunoscute:
Sprijină sistemul imunitar
Pe de o parte, Aloe Vera conține zaharuri sub forma polizaharidelor, despre care s-a descoperit că stimulează globulele albe din componența sistemului imunitar să funcționeze mai eficient.
Pe de altă parte, în plantă se află glutationul, un antioxidant puternic, ce joacă un rol-cheie în dezvoltarea celulelor albe și previne degradarea celulară în urma acțiunii nocive a stresului oxidativ provocat de radicalii liberi. Datorită acestui antioxidant, nu numai imunitatea va avea de câștigat, ci și creșterea capacității organismului de a se reface, de a se detoxifia, precum și de a-și derula așa cum trebuie procesele metabolice.

Îmbunătățește digestia
Unul dintre efectele pozitive aduse de Aloe Vera, din acest punct de vedere, este că are proprietăți antiinflamatorii și astfel diminuează inflamațiile prezente la nivelul colonului.
De asemenea, conține compuși fenolici cu proprietăți laxative, fiind ideală pentru combaterea sau reducerea constipației.

Facilitează detoxifierea organismului
Printre alte beneficii ale sale, Aloe Vera este vestită și pentru că hidratează și ajută corpul să scape de excesul de toxine, inclusiv de excesul de sare și de grăsimi. Mai mult, detoxifierea este eficientă și pentru că planta lubrifiază intestinele, împiedică constipația și, pentru că are proprietăți antiinflamatorii, te scapă de disconfortul adus de balonări, flatulență sau crampe (acestea sunt și ele semne ale intestinelor pline de toxine).

Pentru a te bucura de eliminarea blândă a toxinelor din corp, una dintre cele mai la îndemână metode este să-ți prepari un smoothie, care să conțină suc pur de Aloe Vera. Poți să urmezi și varianta de mai jos, ce cuprinde:

  • 1 lingură de suc de Aloe Vera
  • 250 ml ceai verde
  • 1 mână de spanac proaspăt
  • 1/2 cană de ananas
  • 1 banană
  • 1 curmală

Tot ce vei avea de făcut va fi să prepari mai întâi ceaiul verde, după care vei combina restul ingredientelor în blender și gata!

 

Asigură un nivel echilibrat al zahărului în sânge
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Aloe Vera reglează nivelul zahărului din organism, prevenind să se ajungă la disfuncționalități precum rezistența la insulină (în acest caz celulele nu mai reacționează la insulină, iar sângele se umple de exces de insulină), scăzând astfel riscul instalării diabetului de tip 2. În plus, Aloe contribuie la prevenirea diabetului și pentru că scade nivelul inflamației din organism, care este una dintre cauzele declanșării acestei maladii.

Vindecă anumite afecțiuni dermatologice și leziuni ale pielii
Un studiu din anul 2016 a evidențiat faptul că gelul de Aloe Vera, când este aplicat topic, tratează eficient rănile, arsurile (inclusiv pe cele solare), acneea, herpesul, putând ameliora semnificativ și dermatitele.
În același timp, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, Aloe Vera își dovedește eficiența și în diminuarea manifestărilor neplăcute ale unor afecțiuni precum psoriazisul sau a celor provocate de așa-numitul lichen plan.
Toate aceste efecte sunt asigurate, spun oamenii de știință, de prezența enzimelor, vitaminelor, mineralelor, acidului salicilic și aminoacizilor, toate acționând sinergic.

Previne apariția plăcii bacteriene de pe dinți
Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că Aloe Vera este la fel de eficientă în combaterea plăcii bacteriene precum este apa de gură obișnuită. De pildă, un studiu a constatat că sucul de Aloe Vera, după 15-30 de zile de utilizare zilnică, elimină nu numai bacteria Streptococcus mutans (una dintre principalele cauze ale plăcii dentare), ci și fungii (precum este Candida albicans, responsabilă de apariția candidozelor bucale).

Vei fi frumoasă și radioasă dacă vei avea Aloe Vera în casă!

Vrei să te simți asemenea reginelor Orientului, în al căror ritual de păstrare a frumuseții și tinereții Aloe Vera era adesea prezentă? Nu mai ezita și achiziționează o plantă pe care să o poți avea tot tinpul la îndemână, fie că vei avea nevoie de suc de Aloe Vera, fie că vei avea nevoie de gel.


De exemplu, orientează-te și spre plantele de Aloe Vera de la Regina Plant. Vei avea marele avantaj că îți vei alege planta dorită în funcție de vârsta pe care vrei să o aibă (3-5 ani, 5-7 ani, 7-9 ani), valorificând așa cum crezi frunzele sale netede și cărnoase. Gelul extras din ele este natural, deosebit de nutritiv și foarte simplu de utilizat, fie că vei opta pentru aplicațiile topice, fie că vei opta pentru consumul intern.

Astfel, Aloe Vera va deveni cu siguranță cea mai bună „prietenă” a ta, întrucât este benefică pentru:
Sănătatea și frumusețea pielii
Grație prezenței nutrienților menționați anterior și a proprietăților sale, Aloe Vera te poate ajuta în oricare dintre aceste moduri:
• Conferă un plus de hidratare pielii, realizând o adevărată barieră protectoare

• Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii (datorită antioxidanților, Aloe Vera stimulează producerea de fibroblaste, din care se va forma colagenul)

• Previne și diminuează petele de pigmentare de pe față (mulțumită acțiunii antioxidanților)

• Asigură o exfoliere blândă a pielii, ajutând-o să fie mai netedă și mai luminoasă (acest efect este posibil în special datorită prezenței ligninei, un compus specific plantelor, care asigură un mediu etanș pentru ca apa și nutrienții din ea să poată rămâne în plante)

• Vindecă pielea afectată de arsurile solare

• Are grijă de pielea sensibilă din jurul ochilor (de pildă, Aloe Vera ameliorează roșeața, uscăciunea pielii sau inflamațiile)

• Previne episoadele de acnee și grăbește vindecarea leziunilor deja existente

Pentru acnee poți să-ți prepari foarte ușor o mască facială care, alături de gel de aloe vera (cu efecte antiseptice și antiinflamatorii), conține și alte ingrediente utile, precum: turmericul (reduce inflamațiile pielii) și mierea (are efecte antimicrobiene, antifungice și lasă pielea catifelată). Ca să ai parte de cele mai bune efecte, străduiește-te să folosești pentru a obține gel pur frunze proaspete de aloe, care sunt bogate în substanțe nutritive și în apă.

Ingredientele pentru masca ta facială sunt:
• 1 lingură gel de Aloe Vera
• 1 lingură miere organică
• 1 linguriță turmeric pudră
Toate acestea vor fi puse la un loc, iar masca va fi lăsată pe față cam 10-15 minute înainte să fie îndepărtată cu apă călduță.

Un păr mai puternic și mai frumos
Aloe Vera este o binefacere pentru părul tău din următoarele motive:
• Prezența vitaminelor C, E, B9, B12 și a colinei contribuie la hrănirea și la întărirea părului

• Proprietățile antiinflamatorii combat inflamațiile scalpului

• Hidratează părul, menținându-i umiditatea

• Stimulează creșterea părului

• Enzimele și acizii grași reduc inflamațiile

• Te scapă de părul încurcat

• Previne și/sau ameliorează mătreața

Spre exemplu, pentru a-ți asigura un păr puternic și fără mătreață, pregătește-ți o mască homemade cu:
• 2 linguri de gel de Aloe Vera
• 1 lingură ulei de cocos organic

După ce Aloe Vera și uleiul de cocos formează un amestec omogen, aplică-l pe păr în felul următor:
• Pune amestecul în mijlocul scalpului, după care, cu ajutorul unui pieptene, uniformizează-l pe întreaga sa suprafață
• Acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă masca să acționeze cam 30 de minute
• Clătește-ți bine părul
Vei avea parte de rezultatele așteptate dacă vei aplica acest tip de mască săptămânal.

Hidratează și repară buzele
Aloe Vera este un „must-have” pentru buzele tale, în condițiile în care are acțiune emolientă, calmantă și, grație nutrienților săi, repară pielea în profunzime și previne apariția crăpăturilor. Mai mult, gelul de Aloe Vera va conferi o strălucire naturală.
Va fi extrem de simplu să-ți creezi chiar tu un balsam de buze cu Aloe Vera folosind aceste ingrediente:
• 1 linguriță gel de Aloe Vera
• 1/2 linguriță de ulei de cocos
• 1/8 linguriță vitamina E uleioasă
Amestecă totul bine și după aceea pune pasta rezultată într-un recipient perfect curat.

Înainte să profiți de calitățile excepționale ale Aloe Vera, ține cont și de aceste măsuri de precauție:
• Dacă ești alergică la usturoi, ceapă sau lalele, este foarte posibil să fii alergică și la Aloe

• Ideal este, înainte de aplicațiile topice, să aplici puțin gel de Aloe pe o mică porțiune de piele pentru a vedea cum reacționezi la el- În cazul în care apare roșeață sau sesizezi mâncărimi, inflamații etc. nu folosi gelul!

• Nu consuma intern gel/suc de Aloe Vera dacă suferi de maladii cardiace severe, dacă ai hemoroizi, diabet sau grave probleme renale

• În cazul în care urmezi un tratament, discută mai întâi cu medicul înainte să te apuci să consumi intern Aloe Vera, întrucât este posibil ca aceasta să interacționeze cu anumite medicamente- De pildă, anumite medicamente pentru tratarea diabetului, a afecțiunilor cardiace, cele pe bază de steroizi, cele cu rădăcină de lemn-dulce etc. nu se vor mai absorbi la fel de bine în organism dacă vor fi administrate în paralel cu un produs pe bază de Aloe Vera

Surse: dermcollective.com, healthline.com, mindbodygreen.gom, prevention.com, ncbi.nlm.nih.gov

 

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?
    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?

    Rețelele de socializare au devenit o parte din viața noastră. Implicit și filtrele, care se regăsesc pe absolut fiecare platformă de social media. Chiar dacă nu le folosim, le...

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    Și copiii mari au nevoie de iubire! Motive care te vor face să vrei să adopți un preadolescent
    Și copiii mari au nevoie de iubire! Motive care te vor face să vrei să adopți un preadolescent

    Vrei să adopți un copil? Ești pus pe o listă lungă de așteptare pentru a adopta un bebe sau un copil mic. Ce-ai spune dacă ai adopta un preadolescent, un copil mai mare, cu care să...

    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

    Există momentul perfect pentru a aduce copilul pe lume? Se pare că da! Luna septembrie este răcoroasă și plină de bunătăți, iar bebelușii născuți în această lună vor fi...

    Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor
    Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor

    Din joacă sau din neatenție, copiii ajung frecvent să se rănească. În cele mai multe cazuri, vorbim despre răni superficiale, care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea...

    © 2025 Qbebe