6 alimente care încurajează vindecarea corpului

6 alimente care încurajează vindecarea corpului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fie în tratarea diverselor afecțiuni, fie pur și simplu a unor răni minore, există o serie de alimente care încurajează vindecarea corpului nu prin ele însele, ci prin nutrimentele pe care le conțin. În ce mod se întâmplă acest lucru și ce trebuie să consumi pentru o vindecare accelerată vei afla chiar aici.

Informații despre vindecarea corpului și alimente

Corpul uman este clădit în așa fel încât să se vindece din interior, iar dacă tu consumi alimente benefice ai șanse să grăbești acest proces. În plus, conform cercetărilor din domeniu, malnutriția poate întârzia vindecarea rănilor. Malnutriția este definită drept stadiul de deficiență sau exces în nutrimente. De obicei, când ne gândim la conceptul de malnutriție, vizualizăm copii înfometați într-o țară din lumea a treia. Există însă și atleți care sunt malnutriți, precum și persoane care prezintă un surplus ponderal, fără a fi conștienți de acest lucru.

În cazul unor sportivi de performanță, poate fi dificil de aprovizionat corpul cu nutrimentele folosite sau pierdute în timul unui antrenament chiar înainte de următorul antrenament, epuizând corpul de și mai multe nutrimente vitale. În acest mod poți ajunge într-un stadiu de malnutriție. Calitatea alimentelor pe care majoritatea sportivilor le consumă scade dramatic, iar consumul de alimente procesate crește extrem de rapid. Chiar dacă poți consuma o cantitate suficientă de calorii (sau chiar prea multe și poți acumula kilograme suplimentare), sunt șanse mari ca acele calorii să nu atât de fie dense în nutrimente pe cât are corpul nevoie și acesta va ajunge într-un stadiu de malnutriție. Iar când ești rănit și te afli deja într-un stadiu deficitar din punct de vedere nutritiv, timpul necesar rănii să se vindece va fi în mod evident prelungit.

Chiar dacă nu te confrunți în prezent cu dureri corporale sau leziuni, dacă adaugi aceste alimente în meniul tău, poți ajuta corpul să se pregătească pentru vindecare în cazul în care vei suferi vreo accidentare.

1. Alimente bogate în vitamina C

Exemplele includ: citrice (portocale, lămâi, grapefruit), kiwi, ardei grași și broccoli, kale, papaya
Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă pe care corpul nu are abilitatea de a o crea singur, ceea ce înseamnă că trebuie să o consumi cu rigurozitate zilnică. Vitamina C joacă un rol important în procesul de vindecare prin construirea de proteine noi pentru piele, țesut cicatricial, tendoane, ligamente și vase de sânge. Vitamina C ajută de asemenea corpul să își mențină țesuturile de cartilaj și os. În plus față de proprietățile curative, vitamina C oferă o protecție internă împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule din corp care pot cauza leziuni semnificative și provin din mediul extern, precum alimentele pe care le consumăm, antrenamentele de intensitate ridicată și substanțele chimice la care suntem expuși.

alimente care incurajeaza vindecarea

2. Alimente bogate în vitamina A

Exemplele includ: semințe de floarea soarelui, morcovi, cartofi dulci, dovleac, sfecla elvețiană, ouă, lapte și brânză și spanacul.
Vitamina A stimulează producția de globule albe (leucocite) în corp, fiind necesare pentru repararea și menținerea integrității țesutului moale, a membranelor mucoase și a pielii. Leucocitele sunt principalele celule care protejează împotriva leziunilor; vor combate infecția și virusurile. Chiar dacă nu ai o leziune vizibilă precum o rană deschisă, corpul se va baza în continuare pe producția de leucocite pentru a se proteja de răni și a crește rata de vindecare.

3. Alimente bogate în acizi grași omega 3

Exemplele includ: somon și pește gras, semințe de in și nuci
Multe studii de cercetare au descoperit faptul că acizii grași omega 3 au abilitatea de a reduce inflamația, astfel încât pot să nu fie necesare alte analgezice sau medicamente. Majoritatea studiilor au fost desfășurate asupra unor persoane cu artrită reumatoidă sau alte cazuri de inflamație extremă. Rezultatele lor indică faptul că acizii grași omega 3 de calitate ridicată vor reduce inflamația în urma unei leziuni. Reducerea inflamației din jurul rănii va contribui la reducerea durerii pe care o poți resimți și de asemenea va stimula procesul de vindecare.

4. Alimente bogate în zinc

Exemplele includ: stridiile, creveții, lintea, nucile, semințele (de dovleac și de susan), carnea de curcan, pui și miel, quinoa.
Fiecare țesut din corpul tău conține zinc, prin urmare devine extrem de important acest micronutriment în procesul de vindecare al oricărei leziuni. Zincul va ajuta corpul să folosească grăsimile și proteinele pe care le consumi pentru a stimula dezvoltarea și vindecare țesutului lezat. De asemneea, zincul va ajuta la întărirea sistemului imunitar, la fel ca vitamina A, ceea ce te va proteja de alte infecții sau virusuri.

5. Alimente bogate în antioxidanți

Exemplele includ: afine, cireșele amare, rodii, prunele, turmericul, ghimbirul, cafeaua
Radicalii liberi sunt niște toxine care circulă constant prin corp, în special când ne confruntăm cu o problemă de sănătate. Ne slăbesc prin acțiunea lor asupra celulelor sănătoase. Alimente precum afinele, căpșunile și cireșele amare ajută la controlul acestor radicali liberi pentru ca copul să se poată concentra pe procesul de vindecare. În plus, aceste fructe conțin antocianidine, compuși care sporesc acțiunea vitaminei C și îmbunătățesc integritatea capilară și stabilizează matricea de colagen. Ghimbirul și turmericul au de asemenea proprietăți antiinflamatorii, accelerând procesul de recuperare. Iar cafeaua s-a dovedit nu doar a micșora perioada de convalescență, ci de a restabili funcționarea sistemului nervos central, pentru a te ajuta să te refaci mai rapid.

6. Alimente bogate în proteine

Exemplele includ: carne de vită hrănită cu iarnă, pui, curcan, pește, ouă, iaurt grecesc, leguminoase, lactate, semințe și nuci.
O leziune în corp va crește în mod automat necesarul de proteine din corp. Proteinele sunt necesare în procese multiple care au loc imediat ce apare o accidentare și în perioada de recuperare. Cât de rapid și cât de bine se vindecă rana poate depinde în proporție mare de consumul de cantități adecvate de proteine de calitate ridicată. Colagenul, cea mai abundentă proteină din corp, joacă un rol important în repararea țesutului. În general, un aport recomandat de proteine este de aproximativ 0,8 g pe kilogram corp, dar în condiții speciale urmărește un aport de 1,5-2 grame de proteine pe kilogram corp.

alimente care incurajeaza vindecarea

Nu în ultimul rând, nu uita de hidratare. Apa constituie principala modalitate prin care oxigenul și nutrimentele sunt transmise în zona cu leziune. O circulație sanguină precară care apare în urma deshidratării s-a demonstrat a crește durata de timp necesară vindecării unei răni.

Citește și5 diete tratament pentru sanatatea intregii famili 

Surse: 

https://runnersconnect.net; www.eatright.org; https://vitamedica.com

Articolul urmator
10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi
10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor
    Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor

    Din joacă sau din neatenție, copiii ajung frecvent să se rănească. În cele mai multe cazuri, vorbim despre răni superficiale, care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea...

    Ne-am pierdut trei copii într-un accident aviatic. Însă Dumnezeu nu ne-a părăsit și ne-a oferit vindecarea
    Ne-am pierdut trei copii într-un accident aviatic. Însă Dumnezeu nu ne-a părăsit și ne-a oferit vindecarea

    După ce și-au pierdut copiii în urma unui accident aviatic cumplit, doi părinți s-au gândit de multe ori să își pună capăt zilelor pentru a-și curma suferința....

    De la unitate la individualitate: Cum își încurajează o mămică gemenii să fie ei înșiși și complet independenți
    De la unitate la individualitate: Cum își încurajează o mămică gemenii să fie ei înșiși și complet independenți

    O mamă de peste hotare povestește cum și-a crescut gemenii astfel încât să-și dezvolte individualitatea și cum a evitat să-i crească ca și când ar fi una și...

    „Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine
    „Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine

    Pâinea este cel mai popular aliment din țara noastră, fiind consumată la toate mesele zilei. Fie că este vorba despre cea proaspătă, fie că este vorba despre cea prăjită,...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului
    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului

    O dietă sănătoasă trebuie să se bazeze pe alimente care furnizează vitamine și minerale, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Când astfel de alimente fac parte din meniul...

    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

    Tantrumurile copiilor pot fi destul de intense și neplăcute, însă sunt o parte normală a dezvoltării și a creșterii celor mici. Aceste crize de furie apar, de regulă, la...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    © 2025 Qbebe