Care sunt cele mai cunoscute cauze pentru care apar arsurile stomacale
Prea mult acid prezent în stomac va favoriza apariția unei senzații ca de arsură sau apariția unor alte simptome neplăcute, precum: durere, gaze, regurgitații, senzația de prea plin, de greață etc.Printre cele mai importante cauze care favorizează excesul de aciditate gastrică se numără:
• gastrita
• refluxul gastroesofagian
• sindromul colonului iritabil
• prezența bacteriei Helicobacter Pylori
• ulcerul
• boala celiacă
• diverse alergii și intoleranțe alimentare
• stresul
• efectele adverse ale unor medicamente
• excesul de antibiotice
• abuzul de alcool
• fumatul
• dietă incorectă
Având în vedere varietatea cauzelor ce duc la apariția arsurilor stomacale, este foarte important să luăm legătura cu un specialist, astfel încât să ne poată indica un tratament adecvat cauzei respective.
Remedii naturale potrivite în caz de arsuri stomacale
Praful de copt
Este un remediu potrivit în caz de arsuri stomacale, în condițiile în care acționează ca un anti-acid natural, neutralizând acizii și promovând o stare de confort. Evită să-l folosești dacă ai deja stomacul plin și nu îl folosi excesiv (nu mai mult de 6-7 zile consecutiv).
Poți să îți tratezi arsurile de la stomac dacă vei proceda așa:
• Amestecă 1/2 sau 1 linguriță de praf de copt la un pahar de apă. Așteaptă ca acesta să se dizolve complet.
• Poți să adaugi și puțină lămâie.
• Bea amestecul imediat după preparare. Poți să-l utilizezi și de 2-3 ori pe zi (dar la o oră sau două după ce ai luat mesele sau după ce ai luat diverse medicamente).
Ghimbirul
Este ideal pentru sănătatea sistemului digestiv și poate trata cu succes inclusiv arsurile stomacale și ulcerul. De asemenea, stimulează digestia și secreția de mucus de la nivelul stomacului, ceea ce va reduce efectele nocive ale acizilor asupra acestuia. Nu trebuie să apelezi la acest remediu dacă iei medicamente pentru hipertensiunea arterială sau unele anticoagulante.
Poți să te folosești de ghimbir în felul următor:
• Adaugă o linguriță de ghimbir ras la o cană de apă ce apă fierbe. Vei stinge apoi focul și vei lăsa la infuzat cam 10 minute. Vei strecura ceaiul și îl vei bea încet, adăugând și puțină miere. Este recomandat să bei acest ceai pentru mai multe zile la rând, de două-trei ori pe zi.
• Alternativ, consumă 1/2 de linguriță de suc de ghimbir, amestecat cu câte o linguriță de miere, înainte de masă, de două ori pe zi, timp de o săptămână.
• Ori de câte ori simți că ai arsuri la stomac, mestecă o bucățică de ghimbir pentru câteva minute.
Busuiocul
Poate fi considerat unul dintre cele mai bune remedii contra arsurilor stomacale, dar și a grețurilor și balonărilor. Ceaiul de busuioc are un efect răcoritor și va reduce durerile de stomac. De aceea, este bine să avem mereu la îndemână busuioc uscat pe care, dacă-l vom consuma cu apă, ne vom ameliora considerabil disconfortul de la nivelul stomacului. Sau putem să procedăm și mai simplu: putem să mestecăm frunze proaspetele de busuioc.
Ceaiul de busuioc se va prepara după ce frunzele au fost lăsate la fiert 10-15 minute. După aceea îl poți strecura și poți să adaugi și miere. Ar fi bine să încerci să-l bei de 2-3 ori pe zi.
Oțetul de mere
Este unul dintre remediile naturale ideale în caz de arsuri stomacale. Datorită capacității sale de a restabili pH-ul de la nivelul stomacului și de a preveni formarea acidului și de a stimula digestia, oțetul de mere poate ameliora inclusiv durerile de stomac apărute pe fondul unei prea mari aciditități.
Pentru a ne bucura de cele mai bune efecte ale sale este ideal să avem la dispoziție oțet nefiltrat, organic, pe care să-l folosim după cum urmează:
• Se vor amesteca 1-2 lingurițe de oțet de mere la un pahar de apă călduță.
• Se va adăuga și puțină miere.
• Amestecul va trebui băut de una-două ori pe zi, preferabil înainte de mese.
Mușețelul
Este un remediu natural potrivit pentru arsurile stomacale, neutralizând efectele acizilor, prevenind inflamația. Mai mult, s-a constatat că poate reduce și riscul de apariție a ulcerului.
În condițiile în care poate reduce și stresul, va putea să amelioreze și refluxul gastroesofagian accentuat în condiți de stres.
Va trebui să-ți prepari un ceai de mușețel, ținând cont de următoarele indicații:
• Adaugă 1-2 lingurițe de flori de mușețel uscate la o cană de apă. Acoperă cana și lasă la fiert cam 5 minute. Vei lăsa la infuzat și apoi poți să adaugi și miere.
• Vei bea din acest ceai de 3-4 ori pe zi.
Laptele
Acest aliment se distinge nu doar prin calitățile sale nutritive, ci și prin capacitatea de a stabiliza nivelul de acizi gastrici și de a preveni formarea acidității excesive.
Tot ce trebuie să faci este să bei, după una dintre mesele principale, un pahar cu lapte rece.
Iaurtul
Dacă te confrunți adesea cu senzația de arsură la nivelul stomacului, încearcă să apelezi la iaurt. Acesta poate să regleze nivelul de acizi de la nivelul esofagului și stomacului și astfel va preveni apariția unor eventuale dureri.
Alege un iaurt cât mai natural și consumă câte o cană zilnic, preferabil la temperatura camerei sau chiar rece .
Zeama provenită de la murături
Întrucât aceasta conține și oțet, este și ea potrivită pentru a ameliora senzația de arsură de la nivelul stomacului. În plus, fiind fermentată în mod natural, este o sursă de probiotice utile pentru sănătatea noastră.
Când simți că „te arde" stomacul, pur și simplu ia o linguriță de zeamă de murături după ce ai mâncat sau o vei pune într-un suc natural de fructe.
Papaya
Studiile din domeniu au arătat că acest fruct este foarte potrivit pentru persoanele care se confruntă adesea cu arsuri stomacale. Datorită enzimelor și antioxidanților săi, papaya este capabilă nu numai să prevină formarea de acid gastric în exces, ci și să reducă inflamația, echilibrând pH-ul de la nivelul stomacului și reducând și riscul apariției ulcerului.
Pentru cele mai bune rezultate, nu te feri să consumi papaya ca atare sau sub formă de suc, timp de câteva zile la rând, până la ameliorarea simptomelor neplăcute.
Banana
Acționează ca un adevărat „pansament" contra acizilor formați la nivelul stomacului, iar potasiul din ea poate realiza un echilibru la nivelul pH-ului de acolo. Mai mult, ea este bogată în fibre, stimulează digestia și va minimiza efectele negative ale excesului de aciditate.
Poți să mănânci o banană ori de câte ori simți că ai arsuri stomacale și încearcă să o introduci adesea în alimentația ta (mai ales sub formă proaspătă).
Citește și: 5 probleme pe care bananele le rezolvă mai bine ca medicamentele
Migdalele
Probabil că nu știai că și acestea ne pot fi de ajutor când avem arsuri la stomac, întrucât sunt capabile să neutralizeze acizii din sucul gastric și să prevină dezvoltarea arsurilor.
Tot ce va trebui să faci va fi să mânânci 5-6 migdale după ce ai luat masa, cu atât mai mult cu cât știi că alimentele pe care le-ai consumat îți provoacă arsuri.
Voi ați mai testat și alte remedii naturale, care pot fi de ajutor în caz de arsuri stomacale?
Citește și: Arsurile de stomac in sarcina- prevenire si tratament
Surse:
www.bestheartburnremedies.org; www.stylecraze.com; www.top10homeremedies.com
Surse poze:
www.pixabay.com